Разногласия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Разногласия
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 1140 пъти
Здравейте. Предстои ми кандидатстване в гимназия (след 7-ми клас).
Разногласията не са само между мен и майка ми, но и вътре в мен.
По принцип, знам, че ми е много рано, но всъщност се оказва, че ми е точно времето да реша: в България или в чужбина.
Искам да се занимавам с информатика, отдава ми се, горе/долу, а и програмист е хубава професия. Но в България информатика /и информационни технологии/ се кандидатства с математика, а в чужбина с език /английски или немски/. А и в чужбина, много, които са завършили, или са били студенти с тази специалност, казват, че трябва да имаш основи.
Та да се върнем в настоящето - Математическа гимназия Информатика, Математика + Английски или Езикова гимназия Немски + Английски? Майка ми желае второто, но мен силно ме влече първото, а и ме е страх България да не затъне съвсем, а аз да се окажа, родолюбец с образование, но без бъдеще...
Според вас какво да направя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: e37e5feaed
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ти знаеш ли въобще информатиката какво представлява? Съмнявам се да ти се отдава, като не си започнала да я учиш..

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: ec67a17c11
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Веднага казвам - МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ!
Още ти е рано иначе да мислиш за емиграции и глупости, но само с езици не се живее. Не слушай майка си при такива решения!
Майка ми навремето не искаше да ми дава пари за частни уроци, а изпитите по математика за кандидатстване след 7-ми клас бяха страшни (и може би още са). Сама намерих много евтина учителка за 1 път седмично и САМА се подготвих. После майка ми искаше да ме набутва в езикова гимназия, която в нашият град е УЖАС, ама аз си се записах в Икономическа гимназия. Майка ми забравила да подпълни бележчица за второто класиране - и хоп в немската паралелка, а хора с много по-нисък бал бяха с английски! Ако зависеше от майка ми сега щях да съм шивачка някъде, да кандидатствам след 8-ми клас по балче...
Е, напрегнах се и направих най-доброто от ситуацията. Учих по цял ден, 8. клас имах 13 часа немски, но докато другите в последствие го заебаха, аз наред с всичко останало до късно вечер и цялата лятна ваканция сама набивах. Има и още нещо, ти като момче имаш предимство в математика и точни науки, не в езиците, но дори да е така с едни езици си ЗАГУБЕН на пазра на труда без значение от държавата. Майка ти може би сама е искала навремето да учи езици, но е нямала възможност, но от мен да знаеш - ЕЗИЦИ СЕ УЧАТ И ИЗВЪН УЧИЛИЩЕ! ЕЗИЦИТЕ НЕ СА КВАЛИФИКАЦИЯ.
Аз излезнах с диплома за счетоводител, много добри матури и знаех немски на ниво C1. Хората от Езиковата в моя град излизат БЕЗ специалност, с език B2, което е едно ниво ПОД моето в края на ИКОНОМИЧЕСКА гимназия.
Прави си сметката, колко ти е важен езика като можеш практически сам да си го научиш.
В последствие се изнесох и отидох да работя, а после и записах да уча в Германия. Бях с по-добри езикови познания от хората от езиковите гимназии имах добри познания по математика и СПЕЦИАЛНИТЕ предмети. Ако не се беше получило в Германия, можеше да се прибера да си работя като счетоводител и да си уча паралелно. Поне елементарни основи на икономическата мисъл имах, докато на тях им трябваха 2 семестъра да се осъзнаят къде са, а те в това време ги бяха нарочили за гонене в университета. Включително съм имала колеги БЕЗ всякакви езикови познания, които за 6 м. го научиха и си завършиха. В началото стояха на лекциите като телета в зеле, превеждах им лекциите, ама за шест месеца научиха езика.
Стига слуша старите за България това или онова. Нищо не се знае, ти си гледай своя живот. Специално по информатика у нас обучението е на ниво, но имаш предимството, че у нас има големи фирми вече, среда, в която можеш да работиш, докато в чужбина са се специализирали върху неща като финансовия сектор. Аз след завършването си се прибрах у нас, поработих и днес имам собствен бизнес, което на Запад е много турдно да етаблираш. Но това са теми, които не трябва да те интересуват сега. Аз много сериозно ти препоръчвам да си научиш ти математиката, ако може и специалност някаква, за да имаш нещо в ръцете после и при нужда да можеш и да работиш по време на следването си. Английски и немски можеш и извън училище да научиш, казвам го от свои опит и то без частни уроци. На мен последните 2 г. от обучението в Германия ми бяха на английски, аз седнах и за едно лято го научих - изпити, всичко съм писала, а не съм с особен талант, всичко уча с много учене. Езикът е лесна работа, но математиката е голямото съкровище, тя не се зубри, а се разбира. Навън е пълно с безработни филолози, включително по английски и немски! Езикът не е квалификация. Днес ВСЕКИ знае някакъв език на работно ниво. Работя с хора от целия свят и хъката-мъката дори с лош английски се разбираме. В момента сама си уча и руски, фасулска работа.
Езикът не е квалификация, защото дори да решиш да емигрираш... Знаел немски в Германия - е и??? Ами те местните го говорят по-добре от теб. Ти никога не можеш да научиш немски като немец да кажем, акцент най-малкото ще имаш. По математика обаче множеш да ги смажеш.
И още - ако послушаш майка си, не ТВОИТЕ желания, после прехвърляш и вината на нея, ако имаш проблеми в училище или не си доволен. най-добре е човек да поема сам отговорност за живота си.
Каквото и да решиш, знай, че е ТВОЕ решение и не на майка ти!
Колкото до емиграцията - ще решаваш после, а да учиш в чужбина пък изобщо нищо не значи. Аз с това образование у нас имам по-добра реализация. Всичко е въпрос на пазар на труда - в града, в който учих стотици немци с моето образование, прибери си се ти в София и гледай какво става - начална заплата от 2500 лв. нагоре като на инжинери стига до 5000 евро... Мои познат дори не с истински университет е висш мениджър в EVN, няма смисъл да споменавам за какви заплати става дума (БЕЗ УНИВЕРСИТЕТ, А С ЕДНО КИРЛИВО УЧИЛИЩЕ В ГЕРМАНИЯ МАГИСТЪР В....ИРЛАНДИЯ) Няма у нас кадри с математика, инжинери ни липсват много, мениджъри дори за средните нива, но и информатици продължават да се търсят. Език лесна работа. Щляпата-мапата ще го научиш на работно ниво, дори за университет не ти трябва толкова език - не се оценяват правописни и тем подобни грешки. На мен като „прост“ икономист 80% от обучението беше математика, прави си сметката, кое е важно в живота. На Запад не се зубри наизуст текстче, освен в хуманитарните специалности - отиваш и се почва с математическите неща, модели, извеждане на формули и нищо не се учи наизуст. Езикът ти е 10-20%, 80% е математика и да ти работи машинката

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: ca892bf1b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Хайде стига си се филмирал! Колко повече може да затъне България? Специално програмистите получават доста добри пари и в България! А колкото до езика- това трябва да ти е ПОСЛЕДНАТА грижа. В никакъв случай не казвам, че езикът не е важен, НО език можеш да научиш перфектно и в математическа гимназия. Аз например съм завършил СОУ и се гордея с това, защото с основата, която имам от училището спокойно мога да задмина повечето завършили езикови гимназии! Опитвам се да ти кажа, че зависи от човека, дали ще научи език- в математическата гимназия можеш да научия език 2 пъти по-добре от езиковата, повярвай ми! Математиците са ценени навсякъде, така че няма какво да му мислиш. И още нещо- не мисли за чужбина! Ти си млад, разбирам, че искаш по-добра реализация, но замисли се- ако всички млади и кадърни хора заминат за чужбина, какво ще стане с тази затъваща България? П. П. - Това не ти го казва някой на 50 години, че да не е в час :) Казва ти го млад човек, в момента студент по медицина в Софийски университет.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: ca892bf1b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 2, подкрепям тезата ти за математическата гиманизя, но не и за езика- без език ЗА НИКЪДЕ НЕ СИ! Не просто език, в днешно време и глупаците знаят английски, трябва ти и втори чужд, като е най-добре това да бъде немски, поне според мен, все пак Германия има най-развитата икономика в Европа. Но, както казах и в предишния си коментар- език може да се научи много добре във всякакво училище!

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: bc3dc0cef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Точно такова съм учила в пмг - бягай в езикова информатиката е нещо УЖАСНО, език ще научиш но няма да имаш документ за това, така че все тая, а атмосферата в пмг - пълно с празноглави надути богаташчета на които се пишат оценки ей така, а ученолюбивите деца ни бъхтеха до лудост учителите и все си недооценен. В края на 12 клас целия ни випуск нямаше търпние да свършим!!!

 
  ...


...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 2bdf4f7346
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 1, авторката е, отлично знам какво е информатика, защото ходя на школа за изучаване на компютърни езици. Информатиката изучава създаването на програми и компютърните езици. Аз работя с CodeBlocks. Даже се състезавам в тази област ;)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: ec67a17c11
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 5, не плаши Автора!
Аз нямям нито един сертификат за език, но като им заговориш на интервюто, кой ти иска сертификати? 3 м. стаж в чужбина да можеш да покажеш и си ясен, че знаеш езика...
Не сертификатите, дипломите ти вършат работата или ти дават уменията.
Мъжът ми никога не е учил езици в училище и няма и сертификати, но си работи интернационално, английският ми е перфектен поне говоримо, той на работа друг език не говори. Аз дори два до три езика използвам на работното си място то точночот удобство за хората, които си говорят само майчин език. Случвало ми се е руснак да ми говори на български или руски, аз да превеждам на немски или английски, после да минем на английски двама човека и един да е на немски/руски/български, но все сме се разбирали, а като видя, че човек бавно мисли на английски, превключваме на съответния език и се превежда. Ако си специалист и зуло да ми говориш не ми дреме - ДАЙ РЕЗУЛТАТИТЕ на работа, езикът е лесен - гугъл преводач в крайна сметка.
Разберете, че езикът НЕ Е квалификация. Като човек с три езика перфектно ви казвам, че езикът се подразбира в чуждоезичната среда, наемат те не заради него, а заради квалификацията ти. Повечето хора поназнайват английски на работно ниво и се оправят. Аз по случайност знам езици, завърших висше в Германия и съм работила в интернационална среда, но това за мен не е квалификацията ми. Навремето избрах да уча в Икономическа гимназия, което не ми попречи немският да ми е на С 1 в 12 клас, пълен отличен на фасулската матурка, а английският ми беше на В1 и може би по-малко, ама като ми трябваше за унито, гледай как се учи език. Сега ми трябва руски и си го понаучих поне да разбирам.
Честно казано две неща ти трябват в живота - КВАЛИФИКАЦИЯ / ПРОФЕСИЯ/ и трудови навици. Понякога трябва английски и втори език, ако искаш да учиш или емигрираш в чужбина, но езикът не е квалификация или професия, а безработни филолози много. Не отричам ученето на езици, иначе нямаше да съм учила езици, но с гол език си за никъде, а след 18 г. Ако искаш да работиш нещичко и нишичко не можеш е жалко.


п.п. Сестра ми е филолог с три езика на ниво, което вие не можете в езикова да научите и сега работи къртовска работа на Запад, наравно с краварите от Полша, защото тя се води като човек БЕЗ квалификация и професия. Не говоря празни приказки - познавам хора с филологии, включително от чужбина и не могат а си намерят каквато и да е работа, същото е и вашето положение с гола езикова гимназия - аз с Икономическа гимназия можах да ви мина по езика, но вие никога не можете да работите като счетоводител и да подпишете един счетоводен документ илу балансче. Хората от математическите гимназии ще научат езиче за 6 м до година паралелно с трудова или учебна дейност, но с математика ще са подготвени за всякакви инжинерни, икономически специалности, информатика и т.м. - ще го хванеш такъв пикльо и ще ти свърши работа в контролинга, една таблица като хората ще ти направи, а с голите езици за какво са ти реално? Езици всеки знае достатачно, за да се разбере...за повече ще платиш на някой преводач 10 лв., ама ще е филолог. Гимназист с езици??? За какво си на работодателя, а като отидеш в чужбина в унито и всеки местен знае езика по-добре от теб, но по матечатика си лузър, какво правим?
Информатик, инж., икономист без математика забравете, а в езиковите по принцип не това им е силата.
Аз съм преподавала като гимназистка на хора от езиковите, за да си изкарам някой лев. Бяха пълна скръб поне в моя град, но трагичното е, че и по другите предмети бяха леш, защото уж им преподават на немски, ама като учителката по химия не знае добре немски и децата не разбират....гледай как ги разбивахме тези и на Олимпияди по физика, химия, биология... И най-трагичното - разбивахме ги ичпо езиците!!!
Но ние до 16 ч. поне в училище - специални, ЗИП, СИП, работни групи, проекти с немски училища, а те в 13 ч. свършили училище и по кафетата.
Пълна порнография.
В страната има до три много добри езикови гимназии - в София две и във Варна една като последната е с намалено ниво вече. Останалите езикови гимнаии в страната ги забравете най-малкото, защото нямат учители с майчин език. Никой испанец, немец, французин няма да дойде в Турно Магорели да ви преподава език за 600 лв. заплатка. Бъдете реалисти.
А който иска да емигрира на всяка цена, защото държавата ни била такава или онакава - ами език не ви трябва, търсят се работари, здравеняци и добри миячи на чинии и тоалетни, какво като ми говорите език? С езика ли ще чистите?

Авторке, учи каквото те влече. С информатика ти дори като студент можеш да си изкарваш паралелно добри пари и да се самоиздържаш, а език ще научиш паралелно и не особена тема и трудност - казвам ти го от собствен опит.
Аз се интересувам от икономика от малка и никой не можа да ме помести и накара да уча нещо друго. Научих езиците не заради тях, а за да чета и уча икономически науки. Само ако имаш интерес към нещо, ще си добра в него. Ако ме бяха принудили нашите навремето да съм в езикова, и аз щях да кисна цял ден по кафетата от скука и щях сега да мия кенефите на Запад като доста хора от тези гимназии, а езиковите способности ги позват само, за да подпълнят формуляри за помощи и да си искат бакшиша.

Номер 2

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 4f7bd2b159
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Госпожо, номер 2/7, "Сестра ми е филолог с три езика на ниво, което вие не можете в езикова да научите и сега работи къртовска работа на Запад, наравно с краварите от Полша, защото тя се води като човек БЕЗ квалификация и професия. " А пък моята братовчедка е филилог с 3 езика на ниво, което вие не можете да научите в езикова гимназия и е... преводач е Европейския парламент с космическа заплата. Кой както си го направи! До човек е, а не до твоите квалификации, сертификати или разбирания какво е професия, и какво не!

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 22fc883bf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Нaпълно подкрепям н2, но зaдължително учи и език пaрaлелно!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker