СУ или ВИНС? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121135)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

СУ или ВИНС?
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 2106 пъти
Здравейте, какво мислите за двата университета? В кой ще бъде по-добре да уча икономика- СУ, специалност Икономика и финанси с английски език, редовно или ИУ-Варна, специалност Финанси, задочно? Аз знам, че СУ е безспорно най-добрият избор, но нямам кой знае колко пари и в София ще ми е трудно, защото има много разходи. Затова мисля за ВИНС-а, задочно. Какви са ви впечатленията от този университет? Ще си пропилея ли годините, ако запиша във ВИНС или все пак университетът е на ниво?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: 7cfef4e2cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Е чак пък да си пропилееш годините... не е някой долнопробен университет ВИНС-а. Ти сам/а си си отговорил/а на въпроса кой е по-добрия. Но щом нямаш възможност за СУ, нз защо изобщо питаш аудиторията. Ако можеш задочно във Варна, защо да не можеш задочно и в София? А щом си и задочно ще мпжеш и да работиш и да си го позволиш.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 498b3d9567
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От автора- Номер 1, в София няма задочно. Има само редовно. В СУ, в Икономика и финанси се водят предмети ицяло на английски език, изучава се и втори чужд език, както и бизнес английски, английски на банково дело и т.н. Двата чужди езика ще ми бъдат ли после от голяма полза като икономист? Засиленото чуждоезиково обучение в СУ е още едно голямо предимство пред ИУ-Варна- във Финансите във ВИНС-а няма чужди езици. От една страна искам наистина качествено обучение, не искам някаква диплома само на хартия, смятам да работя по сециалността си, но не знам, дали ще се оправя в София. Всъщност, най-големият ми проблем може би не са доходите. Да, от една страна ще ми бъде трудно редовно в София, на общежитите, но най-големият ми проблем е, че не знам как ще свикна. До този момент не съм се отделял от семейството си и не знам, доколко ще успея да се справя със самостоятелния живот, с трудностите на студентския живот, далеч от дома. Заслужава ли си да рискувам със София, според теб, или да се насоча към ВИНС-а? В ИУ-Варна ще получа ли качествено обучение, при положение че съм и задочно?
П.С. Ти кога си завършил/а? Доколкото разбирам, вече не учиш във ВИНС-а, нали?

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 78ebdbe45a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Хммм.. мога да ти дам лично мнение само за ВИНС-а, аз съм специалност Маркетинг, 3ти курс. Искам да ти кажа,че университетът не се оказа това, което очаквах. Той все още има реномето на едно старо, затвърдило се висше училище, от което излизат завършени икономисти, но така е било едно време. Сега, от това, което съм видяла аз до момента, преподавателите не са на ниво, методите на преподаване са остарели, както и материалната им база и те заливат с купища информация, която няма да ти свърши никаква работа в реалния живот и на всичкото отгоре имат прекалено високи изисквания за знанията, които студентите трябва да имат, без да си дават сметка, че те самите не са особено компетентни по собствените си предмети. Да не говорим, че влизането никак не е трудно и контингентът от "учащи" е плачевен. Това е лично мнение, не искам да засегна никого.
Иначе за София, ами там наистина животът не е лек, Варна ми харесва повече. За СУ не знам какво да ти кажа, чувала съм и добро и лошо, но нямам големи наблюдения. Не се опитвам да те разубедя да учиш във ВИНС-а, просто ти споделям,че аз очаквах едно, а се оказа друго, но може би и в повечето държавни висши училища е така. На теб пък може да ти хареса. Истината е,че докато не опиташ, няма да разбереш как точно стоят нещата, всеки ще ти каже неговата гледна точка. Мисля,че дали на дипломата ти ще пише ИУ-Варна или СУ, няма да е от огромно значение, стига да си я изкарала с учене и да имаш необходимите знания. Късмет!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 498b3d9567
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От автора- Номер 3, благодаря ти за мнението. За съжаление в повечето български университети е така, малко са тези, в които наистина се учи. Искам да те попитам, имаш ли някакви наблюдения върху задочниците във ВИНС-а? Задочното обучение на по-ниско ниво от редовното ли е, преподавателите обръщат ли внимание на задочниците или е най-добре да запиша редовно, ако искам реализация след това?

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 73dd3565e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   су много ясно, винс, свищов, унсс, благоевград са университетите дето се дават редовно за пример с купуване на изпити и дипломи!

 
  ...


...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 498b3d9567
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   От автора- Номер 5, а какво е твоето мнение по-конкретно за ВИНС-а и задочното обучение в този университет? И още нещо- аз много добре знам, че СУ е най-добрият избор, но дали ще успея да свикна със София, с новата обстановка, с мизерията в общежитието? Със сигурност ще ми бъде много трудно приспособяването и затова си мисля за ВИНС-а.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 7cfef4e2cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз съм Н1. Значи аз във ВИНС-а не съм учила, а имам познати, които са учили там. От Варна съм-страхотен град. Лично аз мразя София. Съгласна съм с Номер 3-"Мисля, че дали на дипломата ти ще пише ИУ-Варна или СУ, няма да е от огромно значение, стига да си я изкарала с учене и да имаш необходимите знания".
След това дали ще се реализираш или не, си зависи от теб, зависи от това какво ще покажеш като знания, а не от написаното в дипломата ти. В днешно време имам чувството, че работодателите изобщо не се интересуват от това къде си завършил, а дали имаш висше, сякаш е някаква мода. Искат ти висше даже ако ще ставаш и секретарка. Няма значение какво-важното е да го имаш... /това беше леко отклонение :D/
А ако толкова си "ЗА" СУ, ами запиши се там и ако не можеш да свикнеш, се премести във ВИНС-а. Държат се приравнителни изпити и готово. Като живот, ти гарантирам, че Варна ще ти хареса повече, но пък и доколкото разбирам щом е задочно, няма и да живееш кой знае колко във Врна...

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 498b3d9567
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От автора- Номер 7, де да беше толкова лесно да се преместя от СУ във ВИНС-а! Трябва да имам среден успех над 5, 50, а освен това са ми казвали познати и че трябва да направя дарение от 2000 лв. на университета, в който искам да се преместя- пари, които определно нямам. Ти знаеш ли нещо по въпроса- наистина ли трябва да правя хиляди левове дарения?
П. С. Ти против задочното ли си? С него ще успея ли да се реализирам или е най-добре редовно?

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 7cfef4e2cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Номер 1/7 съм. Не съм против задочното, разбира се. Та аз записах задочно маркетинг в Свободния. Страхотен университет с много добри преподаватели, повечето, от които преподават в Софийски и в УНСС. Хора, които не само преподават на много високо ниво, а хода, които са практикували професията. Малко се отклоних... За такова дарение сега чувам, но за успеха си прав/а. Не знам какво да ти кажа още. 100 % живота във Варна ще ти хареса повече, това е ясно. Даже и изпитите/поправки евентуално ще се падат понякога в топлите месеци и ще се възползваш да ходиш на плаж, ако си задочно. Това разбира се не е причина да запишеш във ВИНС-а де. Имам предвид, че градът като обстановка би ти харесал повече, но пък СУ е по-престижен. Според мен няма значение къде си учил, за да се реализираш. Повечето гледат да имаш завършено образование по специалността, та даже не се и интересуват с какъв успех. И това че си задочно няма значение. Разликата е, че на задочници се преподава 50% от материала, а останалото го учиш сам. Но повечето преподаватели /да не кажа всички/ изпитват на това, което са преподали. При задочници са и малко по-солидарни и правят компромиси за дати за изпити, за самите изпити, например, понеже повечето са семейни и работят. Не че пак не си скъсваш задника от учене. Натоварващо е от друга страна, понеже изпитите ти се падат през 1-2 седмици и много учене пада /ако си решил да познаваш материала де/, но за сметка на това си по-свободен след приключване на семестъра. Не знам какво още да ти кажа... Важното е с много хъс и упоритост да завършиш, че да имаш понятие от професията си, а не да учиш ей така, за да имаш висше. Другото според мен няма значение. Е... ако ми кажеш СУ или Шуменски, не бих се замислила даже. Помисли си хубаво първо какви са ти възможностите като учиш редовно (за работа, квартира, как ще се издържаш, свободно време) и възможностите си ако си задочно, кое те устройва повече. Мен ме устройваше да съм задочно, исках да работя, да излизам, а не само да уча и пак да уча. Друго не се сещам, какво да ти кажа :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 498b3d9567
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От автора- Номер 7, определно задочното повече ме устройва. При него ще си бъда вкъщи, няма да се налага да се присобявам, което ще ми е много трудно. Но както ти сама каза- СУ е име, той е престиж. Но има и друго- в СУ се изучават два чужди езика,има предмети изцяло на англойски език с чисто нови американски учебници. Дали ще ми бъдат от полза тези два езика? От друга страна във ВИНС-а няма езици. Това прави СУ още по-удачен избор пред ИУ-Варна. Но пък в София ще ми е наистина трудно. Затова съм много разколебан и не знам, какво да правя... :)

 
  ...

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 7cfef4e2cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Н7 съм. Виж какво, ако езиците ти с проблема, можеш да се запишеш на курсове. По принцип английския при повечето специалности е задължителен или пък избирателен, нз защо го няма във вашата програма във ВИНС-а. Трябва да се обадиш и да питаш във ВИНС-а дали имат курсове по английски към програмата. Ние имахме избирателен курс в Свободния 50 лв беше. Ако пък няма такива работи, има си частни курсове. Плащат се, но ти така или иначе ако си в София ще плащат други работи-квартира, ток, вода... И още него много важно се сетих. Съветвам те като минеш първата година да се запишеш по програмата ЕРАЗЪМ за размяна на студенти в чужди държави. Щом си толкова надъхан и притеснен за реализацията си, не си изпускай шансовете и се захващай с ученето още година назад. Прочети за тази програма, ако не си чувал. Имаш право да изкараш 1 или 2 семестъра в чужда държава с преподаване или на английски или на техния език, ти си избираш държавата, семестъра се плаща не там, а колкото ти е в БГ и от университета ти плащат издръжка според държавата. Мой колега беше в Испания и е много доволен, а имам и един приятел във Франция с нагласата да остава (Той в СУ право учи). Повечето, които са заминали искат да остават после като свикнат, но и живота в чужбина не е за всеки. След изтичане на семестъра там, имаш право и на стаж в чужбина пак 1 или 2 семестъра-намират ти работа според специалността, което на мен ми се струва още по-добре, понеже ти се води стаж. Мисля, че и тези неща се записват в дипломата ти после и е голямо предимство да си учил и работил в чужбина, дори и да е било 1-2 семестъра. Няма значение дали си задочно или редовно-всеки може да се възползва. Мисля че и ВИНС-а го има. На въпроса дали езиците ще са ти предимство-много ясно. В днешно време даже английския не се смята са чужд език. Но тях можеш да научиш и без Су. Щом искаш задочно, запиши се във ВИНС-а, намери си работа, започни през свободното си време езика, който искаш. Ако ще ходиш в чужбина избери си езика на държавата, но гледай да е уредена държава-Франция е много добър избор /аз живея във Франция/ или пък Испания, Англия, Италия. Тези езици винаги ще ти бъдат полезни. Френския е гаден и труден, затова и търсен, аз бих си избрала италиански, например /който ти харесва на теб/. Имам позната, която беше за 1г. в Италия и там донаучи езика им и е мн доволна. Ако имаш желание, ще ти е много интересно в чуждата държава и много бързо ще влезеш в крачка с езика, все пак ще общуваш с хора, на които им е роден. Непременно се интересувай от тази програма, ако щеш и само за обща култура. Лично аз не съм някакъв защитник на ВИНС-а, понеже не съм учила там, а само съм чувала разни работи-и хубаво и лошо, ама и за СУ съм го чувала, така че... СУ знам, че беше избиран за най-добър в БГ, ама изобщо не им вярвам и нз по какви критерии са го избрали, как става това избиране-плащаш на някой и те избират или с някакво допитване :D Аз бих избрала ВИНС-а, даже бях кандидатствала там отначало, ама изкарах 3-ка и не ме приела, мръсниците :D, но беше отдавна и нещата бяха по-затегнати тогава, но не съжалявам и изобщо не съм опитвала пак. Бих избрала ВИНС-а, както казах, защото мразя София, само заради това. Настръхвам при мисълта, че мога да живея в град различен от Варна /Е... сега живея ама.. други причини :D/ и то точно София-много ми е противен този град, не го обичам. Това не е основателна причина за теб, но за мен е достатъчна. Не ми ли е хубава обстановката, няма как да ми е кеф да уча. Пък и аз съм ЗА с две ръце за задочното обучение... 4-5г. как ли пък няма всеки ден да гледам едни и същи мутри... Всеки си преценява, пък и аз исках да работя и да се издържам сама, да правя каквото си искам и да не се чувствам като ученичка. А според мен лично в дипломата дали ще пише СУ или ВИНС няма никакво значение, все пак ВИНС-а не е лош университет. Помисли си особено за ЕРАЗЪМ-а непременно, няма да съжаляваш, това е златна възможност! Изчети всичко в нета за него. даже и в сайтовете на университетите има мн информация.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a10ef6b023
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От автора- Номер 7, да, знам за тази програма Еразъм. Но във ВИНС-а много рядко ходят по тази програма. Всеки университет ти отпуска парична сума, за да се издържаш в чуждата държава. Проблемът е, че ВИНС и УНСС отпускат значително по-малки парични суми (в евро), отколкото СУ. СУ е лидерът по програма Еразъм, от този университет най-много хора отиват там, така че е безспорно най-добрият избор, ако искам да замина по Еразъм, защото паричните суми, които дават от СУ са 550 евро, докато например в УНСС са 320 (мисля, че толкова бяха). Да, Еразъм още повече наклонява везните към СУ, но аз все още не съм убеден, къде да вляза. Не искам да се отделям от града си, от къщата си, от семейството си! Май изборът става кариерната реализация в най-добрия университет или семейството, приятелите и дома, не мислиш ли?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 7cfef4e2cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Еми не, защото ти и да идеш в София, ще се отделиш от семейството си за 4 или 5 г. а и ще ги виждаш през ваканциите, не живееш чужда държава, не е кой знае какво. Ще си намериш и приятели. За сумите нз, при нас в Свободния също постоянно пращаха студенти и сумите си бяха доста високи. Един ден ги разглеждах и ми направи впечатление че за Италия май че беше към 800 евро-много бе, може и защото е частен университет, нз. А ти ако решиш да заминеш по еразъм, там ще си намериш работа, няма само на това да чакаш, като имаш предвид, че тия суми започват да ги изплащат доста по-късно след като си заминал, а не веднага, даже няколко месеца след това, бавна е процедурата. Ами нз какво да ти кажа, ти трябва да си решиш, аз ти казах моето мнение-мразя София, а и аз като теб когато бях на 18-19 нз дали щях да искам да се отделя от семейството и приятелите си. Но сега пък съм на друг акъл. В крайна сметка пък сте в една държава и като ти домъчнее събота и неделя си отиваш при вашите. аз тук във Франция виждам семейството си 2 пъти годишно-това е положението, всеки трябва да се съобразява с живота си. На теб сега ти е приоритет да завършиш успешно, а не да стоиш до семейството си, тия 4-5 г бързо ще минат. Аз те виждам как клониш към СУ :))) Искаш да учиш там, но да не си там-варианта е задочно, но казваш че твоята специалност я няма задочно. Или си избери друга която я има или записвай ВИНС-а. Реализацията си зависи от теб, не от това какво пише. Аз в София не бих издържала, но това съм аз. Не мисля че ще съжаляваш което и от двете да избереш. А щом така се притесняваш запиши си в СУ, но аз не мисля че като кажеш СУ и е равно на престиж. Нищо повече от добър университет. Подготовката си зависи от теб. Варна определено ще ти хареса повече обаче :)

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a10ef6b023
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   От автора- Номер 7, радвам се, че някой ме разбира. Наистина съм в задънена улица. СУ с двата чужди езика, многобройните възможности за Еразъм и престижа или ИУ-Варна, семейството, дома и приятелите? Ти казваш, че "На теб сега ти е приоритет да завършиш успешно, а не да стоиш до семейството си, тия 4-5 г бързо ще минат." Дали ще успявам да се връщам събота и неделя? Знам, че в СУ има лекции и в събота, които обаче не са задължителни. Няма ли да бъде изтощително с влака по 4-5 часа от София до Сливен от твоята гледна точка?

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 7cfef4e2cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Интереса клати феса, има една приказка :D Ще си го позволяваш, когато не издържаш и много ти домъчнее за вашите. 5 часа нищо не е. Така мисля аз сега, защото съм на 2200 км от дома си и ако реша пък да си ходя имам точно 5 часа път (2 часа преди полета на летище 3 в самолета) 8 часа с автобус София-Варна или още 3 ако пък реша със самолет София Варна (2 часа преди полет 1 час полет) :D Като се има предвид, че и билетите като цени не са като влаковете-пак съм навита да блъскам пътя до Варна, защото много ми липсват понякога. Мисля, че си в изгодна позиция, 5 часа не са много път според мене, пък и ще свикнеш. Ти така или иначе няма цял живот да си до тях, някой ден ще се отделиш. А ако заминеш по ЕРАЗЪМ какво ще правиш??? Не бива да разсъждаваш така. Идва момент в живота когато в името на добра кауза, трябва да се правят жертви. Ти искаш хем вълкът сит-хем агнето цяло, ама няма как да стане в твоя случай :D Аз не мога да взема решението вместо те-не знам кое е правилно за теб. Казах каквото знам и как мисля аз, но ти си решаваш :)) Успех

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a10ef6b023
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   От автора- Благодаря за съветите! Мисля, че ще успея да направя най-правилния избор, дано прогнозата ми да се сбъдне! :)

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: dac9e8435b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   От номер 3:
Извинявам се за закъснението в отговора си. Първо, за задочниците във ВИНС-а за съжаление нямам наблюдения, не мога да ти дам достоверна информация. По мое мнение да завършиш задочно, не е ниво по-долу от редовното, обикновено го правят хора, които имат вече работа и семейство, но дипломата си е диплома, без значение формата на обучение. Прочетох коментарите и искам да ти кажа, че във ВИНС-а можеш да учиш език, ако желаеш. За някой специалности е задължителен, за други по желание. В интерес на истината часовете са само веднъж седмично и едва ли ще научиш нещо ново, ако вече имаш езикова подготовка, но все е нещо. Когато кандидатстваш, те карат да представиш диплома от езикова гимназия или сертификат за владеене на чужд език, а ако нямаш, правиш онлайн тест, за да проверят нивото ти и да те разпределят в съответната група.
Относно Еразъм, за последната година, поне 15 души от моята група и много други от потока като цяло, заминаха по тази програма. Трябва да имаш висок успех и да положиш изпит по езика, с който искаш да заминеш и не е толкова трудно да се класираш. Аз лично не съм ходила, но всичките ми колеги са страшно доволни, имаше в Чехия, Полша, Австрия, никой не съжалява. Така че това определено е възможност, стига да искаш да отидеш за 1 семестър в друга страна.
Може би вече си взел своето решение, но бях длъжна да ти дам информация, така и така съм почнала :)

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a10ef6b023
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   От автора- Номер 3, благодаря ти за съвета! Твоето мнение ми беше ценно. Колкото повече мнения имам, толкова по-добре! :)
П.П. Следя всички теми, които съм писал, спокойно! :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker