Коя специалност да избера? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121008)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9585)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18477)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Коя специалност да избера?
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 1654 пъти
Тази година ставам 12 клас и ми предстои кандидатстване. Но съм адски объркана и не знам какво да избера. Винаги съм била силна по английски език - от много малка съм започнала да го уча, но винаги мога и по-добре, затова искам да го усъвършенствам. Спряла съм се на Английска филология и Туризъм. Но се колебая, коя е по-добрата специалност. Другото важно нещо е, че искам да кандидатствам точно с английски. Не е като да не съм гледала и все пак не съм много наясно къде приемат. Единственият ми проблем с туризма е, че съм много зле с географията на България, и затова не искам да държа такъв изпит.
Моля ви дайте ми някакви съвети, насочете ме кое е по-добро, защото както казах съм много объркана, а от това ми зависи бъдещето.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: f4a8801505
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж, добре е да знае човек английски, НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е, но това НЕ Е ПРОФЕСИЯ и няма да те храни един ден. Да учиш туризъм като висше образование???
Това е бранш с МНОГО НИСКИ ЗАПЛАТИ, а всеки средно добър ИКОНОМИСТ (Финанси, Счетоводство и контрол, Маркетинг, Мениджмънт, Микро Макро) има ПО-ШИРОК ПРОФИЛ от теб и ще може ПО-ДОБРЕ да се справи с работата. Например ти си мислиш, че с „Туризъм“ ще станеш шеф на хотел????
Забрави - хотелите се управляват от собствениците им, роднините им или от опитен персонал, който е започнал другъде - юристи, счетоводители например.
Знаела английски???
Е и???
Извинявай, но в 21 век всеки знае що-годе някакъв английски да се оправя поне на работно ниво. Да знаеш английски НИЩО не значи. Дори втори езици НИЩО не значат - просто са предпосатавка за упражняване на НЯКАКВА ПРОФЕСИЯ в интернационална бизнес-среда. Аз в момента уча четвърти език на средно ниво, но изобщо не мога да си изкарвам хляба с това - знам 3 езика и НИТО ЕДИН не ми е професия. Езикът е СРЕДСТВО за общуване, точка.
Хвани и наблегни на математиката/географията и т. н., ако искаш да станеш икономист. Човек цял живот се учи - като си знаела английски - супер, сега сядай да учиш математика география. Английският НЕ Е ДОСТАТАЧЕН просто!

Специалности като „туризъм“ са ни рак, ни щука и ти отрязват пътя към 90% от браншовете, а в същото време учиш и без това 90% икономика, но НИКОЙ няма да те вземе в другите браншове, докато хората с икономиките винаги ще могат да работят в областта на Туризма!!!!
Между другото, хвани и научи немски и руски, ако искаш да работиш у нас с туристи, защото времето на англичаните отмина, а бедните туристи, които идват в страната ни знаят само майчиния си език.

Съветче - не се занимавай с толкова тясно формулирани специалности, а запиши някаква възможно най-обща специалност, за да не си ограничена за в бъдеще.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 83af6151c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Съгласна съм с номер 1 за икономиката, туризма не си заслужава, но ако учиш английска филология може да станеш учителка и да работиш в училище, частна езикова школа или сама да даваш уроци. Така и само с английски можеш да си изкарваш хляба както се казва.
Успех

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 76365ebfd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Аз също имам афинитет към езиците от както се помня, английският винаги ми е бил любимият предмет в училище. Но английската филология ще те отведе най-много до някаква преподавателска професия. В някои училища ще те вземат на работа като учител по английски, дори да нямаш завършена филология, имала съм такива учители. Ако имаш хубава подготовка по езика, не ти е необходимо да записваш такава специалност, има изпити като тези на Cambridge например, след полагането на които, се издава международен сертификат за владеенето на съответното ниво. Те също ще ти свършат работа, ако искаш да използваш езика в професията си един ден. Английският ти винаги ще ти е предимство, защото много хора си въобразяват, че са го "научили", а всъщност са гола вода.
Съгласна съм, че трябва да избереш по-широка специалност, след като не си наясно какво точно искаш да учиш и какво да работиш след време. Съветвам те да се насочиш към някаква икономическа специалност, която да не е Туризъм, за да имаш по-широк спектър от знания след това. Туризмът е развит в нашата страна, спор няма. Но малко от хората, които работят в тази сфера, са завършили това. Ако завършиш друга, по-широкообхватна специалност, ще имаш повече възможности за реализация и ще си по-подготвена. А след това пак можеш да се занимаваш с туризъм. Да не говорим, че аз съм учила 1 семестър туризъм, добих някаква основна представа за материята, и това е един от най-скучните предмети, които съм изучавала някога. Има голяма разлика между представата ни за туризъм и това, което всъщност се изучава по самата дисциплина.
Казваш, че сега ще си 12ти клас. Имаш 1 година да се подготвиш за изпитите, няма да е толкова трудно. Повечето ученици взимат частни уроци, което не говори добре за нашата образователна система, но явно така се случват нещата. Ако имаш финансовата възможност, по-добре е да дадеш пари за уроци, но след това да влезеш там, където искаш и да си избереш подходяща специалност. Късмет! ;)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: a4d5a11534
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей,

според мен няма смисъл да записваш английска филология, защото може да изкараш международни сертификати за владеене на езика, които са на достатъчно високо ниво, за да те вземат на работа като преводач и преподавател. Имам предвид C1 и C2. На днешно време един чужд език е недостатъчен, изцяло подкрепям автора на първия коментар.
Относно специалността "Туризъм" съм настроена негативно, защото ако искаш да израснеш в тази сфера трябва да разбираш от много други неща, може би за магистратура е добре. Колкото до географията, това е предмет, който се научава, просто си трябва зубрене, това е истината.

Един съвет и от мен- добре си помисли и дали искаш да останеш в България и се интересувай от специалисти в коя област има излишък и от кои недостиг.
Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker