Пчеларство? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Пчеларство?
преди: 9 години, 7 месеца, прочетена 3124 пъти
Здравейте искам да питам има ли хора който се занимават с пчеларство? Наскоро почнах да чета за пчеларството и ми се стори доста интересна наука, но искам да знам повече като например доходно ли е пчеларството? Какви са субсидиите, колко кошера ти трябват за да започнеш? Колко време от теб се изисква да отделяш на пчелина? Благодаря предварително

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 7 месеца
hash: 4986128c4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   В моя край има доста хора, които се занимават с пчеларство, но само като хоби или като вид допълително занимание и доход. Има субсидии иначе, но в момента не знам дали ги плащат. Мисля, че най-добре е да се обърнеш към съм Съюза на Българските пчелари - имат и фейсбук група, за да ти помогнат поне с пчелно семейство и тем подобни.
От това няма как да живееш, но мисля, че е много смислено, полезно и разтоварващо хоби, а и ще имаш винаги мед. Не всичко, което ни прави щастливи е свързано с парите - при пчеларите ще намериш обаче много готини хора, а и много заможни и направо богати хора, а връзките са всичко в днешно време. Аз познавам човек с много фирми и огромни доходи, които се занимава точно с това и има вече и много кошери.
Почва се обаче винаги от едно семейство.
Благородно хоби, с което се занимават благородни хора. Не се отказвай
Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 828cd08915
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Благодаря много за информацията, ще ги потърся във фейсбук. Много полезна информация

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 4986128c4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (28 гласа)

3.   A, забравих да кажа, че ако нямаш пари за първия кошер и семейство, там има хора, които ще ти помонгат и специално за млади хора преди имаше и ЕС субсидия, но сега май разчитат само на себе си и все пак има достатачно богати хора да ти помогнат. Кошерът ще го избиеш иначе, ако продаваш меда, но аз мисля, че удоволетворението от работата с пчелите ще ти е достатачно, всичко отгоре е добре дошло

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 828cd08915
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да наистина е така, много ми е интересно като чета за пчеларството като приказна е, но за съжаление знаеш как е в българия. Българина няма време за хобита от всичко трябва да се гледа да се изкара някои лев, защото няма как иначе :(. А иначе дали знаете, има ли пазар на меда, до колкото съм на ясно то не се продава само мед а много други работи, пчели майки, прополис и т. н. Но инач е наистина много запленявашто, страхотна наука.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 4986128c4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ами надявай се пчелите майки да не се продават, а някой да ти подари, защото как ще почнеш?
Иначе има пазар за меда, ако си контактна, симпатична личност и можеш да хвалиш стоката си. Ние най-редовно си купуваме най-разнообразен мед, даваме годишно по 100 лв. за мед само - всякакъв - и от познати, и от продавачите на улицата, от пенсионери...отделно купувам за приятели от чужбина като подарък. Има с билки вътре, с какви ли не неща... аз не обичам, но мъжът ми яде и подаряваме много на познати и от чужбина.
Само сред познати можеш да го пласираш, според мен, но сам ще се убедиш, че по-ценни ще са ти контактите сред хората в Съюза, а и самата работа сред природата ще те разтовари.
Българинът това или онова, но ти ако имаш такъв смислен интерес, все ще намериш време.
Мъжко хоби е иначе :), спокойно, с грижа към пчелите и борба срещу болести и тем подобни.
Баща ми някога искаше да се занимава с това, но се отказа по глупави причини, но той има и други хобита - риболов, майка ми :), но ето - сега е пенсионер и кой зне - може и пак да му хрумне. Ако имаш пък деца, ще е супер и за тях да са сред природата, а и да научат нещо полезно покрай теб.

 
  ...


...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 828cd08915
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Да така е права си не е най-важно да се изкарват пари а да изпитваш удоволствие от дадената работа. Да правиш всичко със мерак и удоволствие. А иначе съм жена, но ще опитам да се справя някак си ;д :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 88448ee55a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Аз също смятам да започна с един кошер като хоби. И за 10 години примерно да мога изкарвам някакви нормални приходи. Като чета в интернет кошери има за по около 70-80 лв. Отделно трябва 100 лв за предпазно облекло. Още 50 лв за важни пособия. И подхранването не знам на каква цена е. И това, ако не искаш да произвеждаш мед. Иначе се иска центрофуга и др. машини за към 500 лв сигурно.
Отделно кошерите се крадат. Трябва да имаш подходящо място...
А и забравих колко струва едно силно пчелно семейство. Кога продават семейства?
И не на последно.. Додан-Блат вид кошер ли е най-хубави за начало, или многокорпусен?

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 8d88f99ba2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   здравей,
във фейсбук има една група която се казва - ПЧЕЛИН
мисля че е най-голямата на тази тематика и най-важното което е - много е активна
успех!

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 78476d170c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От автора към номер 8: До колкото съм чела Дадан-блатвия е най-добрия кошера, но много зависи пак от региона в които мислилиш да слагаш кошерите. За региони с по продължителна паша също е много добър 10 рамковия многокорпусен кошер. Отностно пчелните семейства варират с различни цени трябва да провериш в интернет но най-хубавото време за закупуване е началото на пролетта, тогава превозването им става по лесно освен това пчелните сем вече са презимували и няма риск за голяма смъртност при пчелите. При купуването на пчели има много особености на който трябва да наблегнеш за да не ти продадат някое слабо семейство.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 88448ee55a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   От номер 8 до автора. Районът е отдалечена вилна зона върху плато с надморска височина около 200-300 метра. От едната страна следват обработваеми площи и пасища, а от противоположната посока - гора, на която още не съм определил основния видов дървесен състав. След горската зона е морето. Та мястото е сухо, с по-малко количество валежи, заради това тревните райони са изсъхнали почти през цялата година, или по-скоро, защото преобладават често ветрове, които са много вредни за пчелите. Това, което знам е, че пчелните полети най-интензивно достигат радиус от 5 км. Дворът ни е заграден и на завет, има доста плодови дръвчета.
Иначе аз не познавам, нито един пчелар. Не съм пипал кошери. Запалих се след един филм, след това започнах да чета. Има страшно много информация в интернет и от най-различни книги. Купих си Справочника на Радоев, но още не съм прочел всичко. Само че осъзнавам, че практиката е далеч от теорията. Няма как да знам какво в точност семейство с майка ще ми продадат. За това и един кошер искам. Нямам намерения за сега да издирвам пчелари за помощ. Също не знам в какво се продава това пчелно семейство(директно в кошер или не) и как да го пренеса ( в багажника на колата ли? ) до мястото ми? хах Аз също ще се регистрирам за въпроси в някоя група. Пчеларството не само е интересно, ами е и сериозна наука, която изисква време и точност. В противен случай още на първата година става един рой и край..
Хубаво е още, че освен биологията на пчелите, научаваш правилата в цялата еко система, свързана с живота им. Не само неприятелите на пчелите, ами растенията, кои са медоносни. Всеки мед примерно е различен според преобладаващите цветни видове, които пчелите са опрашили и взели прашеца -(мъжките органи на растенията - поленовите зърна) и нектара. Мановия мед пък май беше добиван от иглолисни дървета - от листата.
Поздрави.

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: b54a63cded
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Хаха еми да ти кажа аз съм като теб, нямам никакъв опит в пчеларството, не познавам нито един пчелар. Имам изпит по пчеларство и трябваше да чета, но ми
стана страшно интересно и се запалих по него. Взех си и една книга на Бижо Бижев `Отглеждане на пчели`, в нея всичко е описано страшно интересно, но и аз още не съм я прочела цялата. Наистина е много интересна наука, но има и много тънкости, които със сигурност се научават с времето и с практика. Ако може да ми кажиш филма, от който си се запалил, да го гледам и аз. А за купуването на пчелни семейства, доколкото четах от тази книга има някои особености на който може да наблегнеш за купуване на силно семейство като например : При закупуването им трябва да се обръща
внимание кол на пилото, качеството на пчелната майка, питите, кошерите. Силата не сем се определяла по броя на питите добре покрити с пчели. Силни са тези сем които в края на април имат 7-8 междини пити покрити с пчели а слаби са тези които имат под 5 междини с пчели. Също трябвало да се предпочита сем с повече пило. А пчелната майка се преценява по големината на
тялото и по външния и вид, трябвало да бъде покрита с власинки да има здрави крила и да се движи бързо и правилно по питите, старите майки се разпознавали по това, че имали тънко и лъскаво коремче, краищата на крилата им били назъбени, те се движили бавно и неправилно. Също важно било, че питите трябвало да светло кафяви и почти безтъртееви килийки. Това което знам всичко е по книга друго си е практика, но викам да го споделя за да си го припомня. А отностно транспотирането и аз съм на твоето мнение хаха. Ако се регистрирваш в други сайтове и научих някоя полезна информация може да е споделяш тук.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 20fb6eae74
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Зависи къде гледаш пчелите, понякога изобщо не е доходоносно, даже си на загуба. Например ако няма достатъчно паша и съответно няма мед или пръскат наблизо с пестициди и пчелите измират. Задължително трябва да има вода достатъчно близо - без вода няма живот. Иначе пчеларството е полезно от гледна точка на това, че си сред природата и забравяш досадните битовизми, когато работиш при кошерите, както и че извършваш полезна дейност за природата и хората - все пак медоносните пчели са на изчезване. Другото хубаво нещо е, че си 100% сигурен, че имаш чист природен мед без примеси. Доста подходящ е не само за консумация, но и за подарък.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 88448ee55a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   От 8.
Не мога да си спомня кой беше точно филма, то май бяха няколко ;д В ютюб има също заснети лекции по пчеларство. Мерси много за споделеното за майката и закупуването. Има един много известен форум pchelari. com Между другото ти зооинженерство ли учиш? аз съм агрономство.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: fedd61fa29
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Да не се окаже, че сме колеги хахах

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: fedd61fa29
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Би трябвало да си в стара загора, понеже в пловдив май няма само агрономство, значи сме колеги хахах.Аз съм редовно а ти каква форма на oбучение си ?

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 88448ee55a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   ее, не съм от Стара Загора.. Те тогава щяхме да се оженим :Д От Варна съм.. Един мой ''чичо'' приятел преподава зоология в Стара Загора. Иначе не знам дали ще учим пчеларство. В Стара Загора гледам може да се кара дори такава магистратура. Редовно съм, обаче май си по-голяма от мен. Аз съм 2-ри курс и учим още почти само общи неща.
И така. :)

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 3a0f5d98f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Да малко по-голяма съм ;д. Иначе наистина 1ви, 2ри курс се учат само общи работии... направо досадно да ти стане. Ама вече 3 ти курс става по интересно. Ти взели ли химия, биохимия ;д

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 88448ee55a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Ами то в България от комунизма останала тази система. И се получава, че реално учим само 2 години по специалността... Изпитите си ги взех, без математика. Аз принципно се занимавам само с това, което ми харесва и което мисля за важно. Не, че останалите предмети нямат нищо общо и са безсмислени, но ако не ти е хубаво е трудно. Примерно мехнаниката и физика. Все някакви предмети, колкото да допълват програмата.... И се ядосвам хаха. : )

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker