41 задача на матурата по БЕЛ - есе или ИС писахте и с колко точки ви оцениха? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

41 задача на матурата по БЕЛ - есе или ИС писахте и с колко точки ви оцениха?
преди: 9 години, 6 месеца, прочетена 17131 пъти
Здравейте :) Тази година ми предстоят матури и ми е интересно, а предполагам и на много други, какви резултати са постигнали бившите зрелостници на "прословутата" 41 задача. Чувам от съученици, че е по-добре да се пише интерпретативно съчинение, защото есетата се оценявали ниско колкото и да са добри. Аз лично не ходя на уроци, но се готвя сама, и честно казано не горя от желание да пиша ИС. Просто не мога да анализирам даден текст без да дам лично мнение, чувствам се като някакъв робот, който няма право да каже какви впечатления и асоциации е породило произведението в съзнанието му. Обмислям да пиша есе, но наистина вече се притеснявам, че няма да бъде оценено обективно, за това моля тези, които вече са минали по този път да споделят горе-долу (ако не знаят колко точно точки са получили) какви са били резултатите им на есето/съчинението. Колко точки имахте на цялата матура? Готвихте ли се специално, посещавахте ли частни уроци? Надявам се темата ми да бъде публикувана, защото ще вдъхне мъничко кураж на тазгодишните зрелостници, които не знаят дали е удачно да се пише есе. Мерси предварително :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 6 месеца
hash: ed940a84d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Попринцип даскалите ви по БЕЛ трябва да ни готвят за матурите още от началото на 7-ми клас, така че ако си разбираш материала не е задължително да ходиш да даваш пари на частни уроци. Иначе аз бих избрал ИС, защото то ми е по лесно, не че есето ми е трудно, но интерпретативното ми е е по лесно. Съветвам да избереш което ти е по лесно. И не слушаи митовете и легенди, че не се оценявало обективно. Те не проверяват тестовете хора, взети от улицата ';). Успех ! М 15

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 461c678eb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   На своята матура (през 2011 г.) писах есе, падна ни се Далчев, допадаше ми, есето ми се получи хубаво, изкараш 5.38 като обща оценка, тъй че смятам, че са харесали есето ми. Скаран съм с Литературата и затова избрах есе като една по-добра и по-удачна за мен форма, тъй като класната ми, която е и учителка по БЕЛ, винаги казваше, че е нужно да обвържеш есето си с автора и неговото произведение в рамките на едно изречение. Разбира се, всеки преподавател има различнен начин на преподаване и различнии критеии. Ако имаш въображение и пишеш увлекателно - препоръчвам ти есе. Ако работиш стриктно по правилата, четеш проиведенията, включени в конспректа ви за матурата с желание - то избери ЛИС! :) А и както е казал човекът от коментар 1 - ако преподавателят ви си разбира от материала - няма да имаш нужда от частни уроци. Не съм давал пари за такива, нито съм се готвил самостоятелно, а само с помощта на уроците в училище.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 86a667c8fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Първо да уточня, че съм дъртак, който мина между капките с матурите и поради тази причина, единствената ми информираност по въпроса е от четене на разни сайтове.

Но, все пак... Съдейки по ей този сайт:
http://noviniobrazowanie.blogspot.com/2014/02/41.html

Лесно мога да разбера защо ти препоръчват да пишеш ИС. Извинявай, ама гледай какви са критериите за оценяване на есето. Струва ми се, че макар и да имаш свободата да изразяваш собствено мнение, оценяващият също има такава свобода, особено по точките:
"Изразяване на лично становище по зададения проблем"
"Разглеждане на проблема в адекватен и значим контекст "
"Стилистически умения за постигане на въздействие и убедителност"
"Достатъчност на аргументацията за убедителното доказване на тезата"

За първото е достатъчно да е проверил други есета, изразяващи подобно на твоето мнение, за да сметне, че не ти е личното мнение, а назубрено отнякъде. Останалите точки зависят изцяло от това дали му ХАРЕСВА тезата. Не му ли хареса, няма значение колко е оригинална и с колко въображение си писал/а. Ако попаднеш на пълно и задръстено дърво, ако ще да си духовен/на наследник/чка на Толстой, пак няма да сметне "въздействието" и "убедителността" на написаното за достатъчно, и ще ти окастри оценката. Въобще, поема се известна доза риск.

Интерпретативното съчинение от друга страна зависи най-вече от знанията. Имаш ли ги в достатъчно количество да запълниш 4 страници, никой не може да ти каже копче. Зубрене е, и е скучно и тъпо, но поне гарантира оценка.
В крайна сметка зависи какво ще ти се падне. Имаш ли достатъчно знания - пиши ИС. Нямаш ли, по-добре разчитай на въображението си да напишеш есе, че да стискаш палци после. В крайна сметка всичко е възможно.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: db1fdfcb14
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здрасти. Моя съвет също е да пишеш ЛИС, защото то е по-високо оценявано. А и още нещо- есето, е твоето лично мнение, но това твое мнение може и да не съвпада с мнението на проверяващите. Каквото и да си говорим, демокрацията е само на думи. Пиши си ЛИС. По-просто е. Научаваш си по един увод за всеки автор, придържаш се към тезата, доказват с образи и символи от текста 1-2 художествени похвата. Така направих, изкарах 5. 72 :) Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 63850763b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Здравей. Малко късно се включвам с мнение, но се надявам коментарът ми все да е в помощ някому.
Аз лично писах ЛИС. Правилно си разбрала, че есето се оценява по-лошо и това си има обяснение. Есеистите в България вероятно се броят на пръстите на едната ми ръка. И със сигурност не са на 18години.. разбираш ме, надявам се. Там се иска богата култура, оригиналност, да можеш да създадеш впечатление, но без клишета, иска се задържане на вниманието през целия текст. Изобщо.. нищо лично, но не се захващай. Аз лично не мислех, че имам тези дадености и дори не съм се опитвала да си мисля за писане на есе.
За сметка на четох в последния месец ЛИС-ове. Много. От сборници. Само четене, не излишно затормозяване на мозъка с думички. Просто чети готови ЛИС-ове, така хем улавяш изразните средства, хем принципа, хем забелязваш плавността, с която се преминава от увод-теза-обосновка-заключение. Все пак е важно да си имаш понятие от основните теми/мотиви и идеи на всеки автор (за да може да ги разпознаеш в текста и да ги изведеш по-късно).
Общо взето с това четене, почти без писана на мое ЛИС (веднъж написах едно, но учителката от курсовете, на които ходех така го ''нахейти'' и то пред цялата група, че ми идеше да се заровя надълбоко и се отказах ИЗОБЩО да пиша ЛИС-ове за тея уроци - които впрочем не са ми и помогнали особено, главното аз си го направих с много ровене в интернет, когато възникват въпроси) си изкарах 5, 91 на матурата. Доволна съм, спор няма. После на кандидатстудентския приемен изпит по Езикова култура хванах направо и 6, 00. Естествено, съм решавала и тестове, по много. По-добре е да се почне с тестове отрано, при мен се почна чак след 1 май, но не го препоръчвам. (много напрегнато беше, особено последните дни.. реално не мислех/правех друго. ) Затова - ПО-РАНО. Тестове и решаване на минали матури, там му е майката. (този жаргон ще ме умори, но в момента ми идва на езика)
Успех на всички кандидат-студенти!
П. П. А впрочем и високите оценки на матури повлияват и на крайната диплома, в частност в моя случай, която не се славеше с сносен резултат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker