СУ или СофтУни? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

СУ или СофтУни?
преди: 9 години, 5 месеца, прочетена 15618 пъти
Привет! Момиче съм и съм почти на 19 години, следователно става ясно, че тази година завършвам. Насочила съм се към Софтуерното инженерство, но някак си не съм сигурна къде да кандидатствам. Едни ми казват, че в СУ е най - добре, защото се учи висша математика, която е най - важната в случая, а други - Софтуерния, защото не те обременявали с излишни неща, учиш това, което ще ти трябва, когато започнеш работа, но аз все тъй се колебая и умувам. Разбира се, имам още доста време, затова ще се радвам да чуя и вашето мнение. Благодаря предварително. :3

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 5 месеца
hash: ff7f039538
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

1.   Хах висшата математика ще е последното, което ще ти трябва.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 285af13caf
гласове:
1 2 3 4 5
  (28 гласа)

2.   Шегуваш ли се? СофтУни - му-ха-ха-ха...!
Първо завърши СУ, пък после ако искаш и 10 софтунита изкарай.. Второто по никакъв начин не може да замени първото, но може да те вкара в IT-бизнеса. Така че карай нещата последователно!
Разбирам желанието ти директно да скочиш в дълбокото, но ако го направиш, то ще е преди да си се научил да плуваш...

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: f8f67b8973
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

3.   СофтУни са практически ориентирани курсове, не е висше образование :-) номер 2 е прав, по-скоро едното допълва другото. съветът ми е: запиши се е СУ, изкарай бакалавърска степен, а СофтУни-то може да е бонус.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: acd6bd5a98
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   СофтУни не се знае колко валидна диплома ще ти даде, тъй като е нов университет... В България има над 50 университета и само 2-3 са признати в Европа, а това са ТУ, СУ и УНСС. Да не стане така, че да имаш знанията, но да не ти признаят дипломата, когато се опиташ да си намериш работа.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: c4752018a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Зависи дали искаш да го учиш или работиш Влезни в СофтУни и след някоя и друга година работа спокойно може да си изкараш дипломата от СУ.

 
  ...


...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 6f04a69099
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

6.   Коментар "2." - може ли да напишеш по-необективен коментар?

Изкарах Телерик Академия, която е предшественик на СофтУни, материалът е сходен, начинът на преподаване също, в момента, в който започнах работа знаех на много добро ниво всичко от фундамента на програмирането, през уеб концепциите (защото това започнах), през бази данни, през client-side-а на JS, през асинхронно и функционално програмиране и т.н и т.н, на всичкото отгоре въпреки, че ползвах само една технология, знаех цели 4, вкл. можех да правя Server-Side приложения на Node.js (колко от junior-ите в България знаят MongoDB например?)

Първото си задание свърших на втория ден от започването, работата ми се струва в пъти по-лесна от обучението ми.

Така че, приятелю, ти се учи да плуваш 4 години в математика, а пък аз след толкова време ще си взимам Senior-ската заплата и въобще не ме интересува, че не мога да сметна един интеграл - нещо, което няма да ти се наложи никога в практиката (освен ако не почнеш в частност на такава позиция).

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 285af13caf
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

7.   6, морето винаги изглежда до колене докато не си нагазил сериозно в него. Вземай си Senior-ската заплата, нищо че не знаеш България колко столици е имала и какви са били имената им (то за какво ли ти е потрябвала и България изобщо?).
Безполезно знание НЯМА. Но човек трябва да поживее и поработи поне 10-15 години, да попадне във всякакви ситуации, за да го разбере.
И високата заплата по никакъв начин не компенсира липсата на знания в дадена област...

Телетрик -> Софтуни = Наков. Мерси!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 6085aeace7
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Един познат преди години беше почнал в Техническия и след 1 година се отказа - не че не му се учеше(напротив), а беше потресен какви допотопни езици за програмиране изучават дето никъде вече не се използват. Това го казвам защото и за СУ съм чувал подобно - стари неща се учат.

Ориентира се към Университета по библиотекознание и информационни технологии и беше много доволен. Сега работи в чужбина за 3000 евро заплата, но определено му е в кръвта и е учел и се е упражнявал извън материала, който им преподават.

СофтУни и Наков не ми вдъхват доверие, пробвах за малко - програмирането не е за мен като занимание(и нямам такова мислене) - 10 часа пред компютър НЕ. Но тогава по-амбицираните ми колеги също се оплакваха от претупването на материала за никакво време, оставят те да плуваш сам, но иначе си прибират таксата.

Успех в избора!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 4a42b5e44b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Здравей авторке,

като човек в бранша ще ти говоря.

Първо, програмисти се търсят като топъл хляб. Буквално. Реално почти няма значение дали ще завършиш СУ или СофтУни, ще те вземат стига да имаш поне някакви познания.

Второ, при програмистите подборът става на базата най-вече на тестове, почти никой няма да ти гледа дипломата. Работя като програмист от 19 годишен, тогава започнах и висшето си. След като завърших, никой от сегашната ми фирма не се интересуваше от това. Наскоро дойде едно момиче завършило Софтуерно Инженерство в СУ тук - ами горкото трябва все едно наново да обясняваме цялото програмиране. Ама поне схваща.

Та така - въпросът с програмирането е по-скоро до познание и начин на мислене, не на какво си завършил.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 6a6c033920
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не знам как е с програмирането, но номер 9 има право в едно - стажът е много по-важен от дипломата. Аз съм икономист, но Неволята ме накара да почна работа на 19 г. и нямах пари веднага да кандидатствам - на 22 г. вече работих в офис и учих редовно паралелно, имах и няколко неквалифицирани работни места, на които пък си направих и връзки за следваща работа. И аз като 9 като завърших само почерпих колегите, дори не ходих на партито с тогите :), защото бях на работа, а си всех дипломата от секретариата и никаква промяна нямаше иначе - работих си вече и си изкарвах парички, докато моите колеги, които ги издържаха 5 г. техните, след като свалиха тогичките останаха без перспектива.
За мен най-добре е да си запишеш в СУ и да работиш паралелно, по-добре с по-нисък успех да завършиш, но ще имаш диплома от истински университет стаж. Поне аз така направих и не съжалявам.
Иначе дипломата ми стои в един шкаф и никой не ми е искал. От доста време имам и свои бизнес, но без наученото в университета нямаше как да разбирам елементарните зависимости и да плувам успешно в мътните води в днешно време - не дипломата в крайна сметка се оказа важна, а комбинацията от наученото, умението да придобиваш сам знание като ти трябва и уменията от практиката ВРЪЗКИТЕ, които се създават само по време на работа сред колеги и бизнес партньори.
Успех

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 7f436386bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   От авторката:

Благодаря на всички. Моето мнение също клони към това да се запиша в СУ.
Номер 9, всеки средноинтелигентен човек със възможност за аналитична мисъл знае, че практиката върви ръка за ръка с теорията. Така че, е хубаво когато учиш нещо и през това време го практикуваш, но рядко някой взима на работа неопитни хора. Аз ще си запиша там, и ако имам късмет да си намеря работа след първата година, ще е чудесно. Не съм пълна Индия, доста неща си понаучих за програмирането, така че мисля, че ще се справя.

Благодаря пак на отзовалите си! :)

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 4609e04227
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   РАБОТА е отговора. За да си намериш работа, която да започнеш, трябва да си работил. Безкраен кръг, от който няма излизане. В твоя случай според мен е добре да ги запишеш ПАРАЛЕЛНО. Ако играеш само по свирката на СУ - ФМИ, наистина ще научиш интеграли. Ако играеш само по свирката СУ - Наков, ще си намериш работа в ИТ сектора и то тя ще ти бъде осигурена от фирмите партньори, само ако си от най - добрите. Ако не си от най - добрите, по - добре като отидеш на интервю, не казвай, че си бил/а в СофтУни. Хората, които ще те ИЗПИТВАТ на интервюто ще са хора, които са учили в ТУ, СУ, УНСС, УНИБИТ и САМИ са се учили да РАБОТЯТ. Тези хора не гледат добре на такива, които не са преминали през университетския път. СофтУни не е университет. То е не - признат към момента КАЧЕСТВЕН (В СМИСЪЛ - ПРАКТИЧЕСКИ ОРИЕНТИРАН) КОЛЕЖ. Тоест дава документ, с който можеш да продължиш в частен университет. Това не е никак уникално. Има и други колежи, които съдрудничат с университети и то такива с дълга история. Уникалното е в ОБРАЗОВАНИЕТО, което те учи да РАБОТИШ. Тази характеристика прави СофтУни УСПЕШЕН. Понеже съм курсист в СофтУни мога да ти споделя, че рекламата им е доста добра, но не е песен да си там. Материала се нахвърля повърхностно и после трябва САМ да РАБОТИШ по задачите. Тъй като имам висше образование, мога да ти потвърдя, че досега на всичките ми работни места (такива извън ИТ сектора и в ИТ сектора) никой не ме е питал какъв ми е успеха от университета. Но, ако нямах висше образование нямаше да е възможно да си намеря по - постоянна работа. Има достатъчно примери за фирми в ИТ сектора, за които ако прочетеш бгработодател (сайта) ще ти се стори кошмар да работиш дори 3 месеца там. А това което е написано в бгработодател е ИСТИНА. За такива фирми няма значение дали наемат студенти (независимо от къде) или роби. Работата в такива фирми може да те отврати от желанието ти да се реализираш в ИТ сектора, независимо от икономическия просперитет на сектора в целия свят. Всяко нещо с позитивите и негативите си. Затова златната среда е - и двата СУ и...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: eb19cc195c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Софтуни НЕ е акредитиран университет.
Кой им позволява или по-точно не им забранява да се наричат Университет е въпроса!
В този линк отдолу можете да видите списъка с всички акредитирани университети. САМО в тях можете да получите бакалавърска диплома.

https://www.mon.bg/?go=page&pageId=8&subpageId=167



Това мисля че е отговорът, който търси авторката.

Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: ff8e8ebd57
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   https://softuni.bg/university-partners
Линк за всички, които твърдят, че СофтУни не ти издават валидна диплома!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 4d3f4050dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   По темата: и двете - едното не върви без другото.

Не по темата: лекета като номер 7 са типичните посредствени пикльовци, за които една заплата означава повече от всичко. Скъпа, ти не че не знаеш как да сметнеш интеграл - ти никога не си имал умствения капацитет да го направиш.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 72a357580c
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

16.   Софтуни реално няма нищо общо с истински университет - дава доста повърхностни знания. Въпреки това си има пазарна ниша и е подходящо място за младежта. Едно време е имало читалища и кръжоци, които със сигурност са допринасяли за образованието на хората и в момента липсата им личи много. Смятам, че в момента Софтуни достойно заема това мяст.
Колкото и да му се иска на Наков не мисля, че може да изкара завършен специалист, който да е нещо повече от IТ черноработник. Все пак никой от неговите преподаватели не е завършил Softuni ;) Идват от университети към, някой от които той подхожда с доста голямо пренебрежение... :)

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 77186944b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   (:

От както Ивайло Кенов се премести от телерик в софтуни, нещата в софтуни се подобриха. Води от най - баналните курсове до Алгоритми и умэ да обяснява по такъв начин, че си личи че може да погледне от гледната точка на човек, който за първи път вижда тематиката. Той е машина.

(:

 
  ...
преди: 5 години, 28 дни
hash: 959ee4b8c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Софтуни с две ръце!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 24 дни
hash: b20401566b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Това ("Софтуни", "Софтуерния") НЕ е университет, а частна фирма, даваща частни уроци по програмиране. Като се сменят езиците, ще ти се наложи да даваш нови пари за нови курсове, защото нямаш висша математика в главата.

 
  ...
преди: 5 години, 23 дни
hash: 8778d40cdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Хора програмирането не е научаването на синтаксиса на 1 или 2 езика и хайде при многото пари. Това, което човек трябва да научи все едно къде, е да мисли като програмист. Затова казват, че не е за всеки.

 
  ...

...
преди: 5 години, 23 дни
hash: 6f06ad0e03
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   И двете!

Моят съвет е, да учиш финанси/банково дело, а паралелно с това, да посещаваш Софт Уни.

Ще научиш нужното, за да работиш с код и компютри в Софт Уни, а в университета, ще научиш нужната ти математика и финанси, както и това, да се организираш.

Ще имаш възможност или да работиш като анализатор, брокер или да изграждаш апликации, свързани с тази дейност. Не си губи времето с някакви апове за магазини, игри и някакви дето "правят света по-добро място" (аман от такива, вече).

Защо - защото плаща най-добре и ще продължава да плаща най-добре. Докато от Софт Уни ще излезеш с 3000 лева заплата след 2-3 години, от Информатика в университет - с малко повече, но ще отнеме и повече време, то при финансите, особено ако си дадеш зор да научиш английски, на много високо ниво, ще имаш годишни бонуси от рода на 50-60 000 евро и нагоре, стига да работиш в правилните финансови институции. Всичко останало е смешна работа, освен ако не попаднеш на евентуален "еднорог", който ще стигне милиарди долари в оценка, но е много рисково.
Винаги се води по парите!
Това е! Успех в начинанията на всички!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 19 дни
hash: 008b9d3ac7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Номер 19, я дай повече подробности за това къде точно ти трябва толкова много висшата математика като става дума за програмиране? Да не се окаже, че всъщност става дума за математика, която се предполага да си научил още в 10-11 клас.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker