Мнения относно магистратура в ТУ или ХТМУ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121537)
 Любов и изневяра (29801)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18612)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Мнения относно магистратура в ТУ или ХТМУ
преди: 9 години, 5 месеца, прочетена 4259 пъти
Здравейте!
В момента съм четвърти курс в Химикотехнологичен и металургичен университет-София (ХТМУ) по специалност Индустриален мениджмънт. След приключването на бакалавърската програма, ми предстои да се дипломирам като инженер-мениджър. Имам право да запиша както техническо-инженерна, така и икономическа магистратура. Определено смятам да продължа в инженерен ВУЗ по техническа специалност.
Мисля си за магистратура в моя университет по специалност Контрол на качеството. Излиза се като инженер-инспектор и можеш да се занимаваш с контрол и одит. Не знам точно до каква степен има реализация. Друга магистратура, която ми хареса е Индустриално инженерство в Техническия университет.
Пускам тази тема, защото искам всякакви мнение на обучаващи се хора в магистърски степени от инженерни ВУЗ-ове. Относно такси, времетраене на обучението, ниво на трудност, взимане на изпити. Ще са ми полезни изчерпателни мнения. Какво мислите за магистратурите в ТУ и ХТМУ? За Контрол на Качеството и Индустриално инженерство? Ще се радвам да споделите и друга специалност, която е подходяща за след бакалавърската ми степен. Нещо свързано с електроника и компютри например. Споделете в каква специалност сте и с какви впечатление.
А и още нещо - съвестен съм и уча, но работя и ми е интересно как стоят нещата за работещите хора, които не могат да посещават редовно лекции, а са в редовна форма на обучение.
Нека не пишат хора учащи само в ХТМУ и ТУ, ами всички компетентни по темата. Приемам нови идеи, съвети и за други специалности и университети. Мненията ви са ми нужни! Благодаря ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 5 месеца
hash: 7cfdf2a22a
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Икономист по образование съм и ти препоръчвам да продължиш с техническата специалност, но не контрол на качество, а нещо друго. Мои съученик завърши в ТУ „Контрол на качество“ и работи сега в строителството като общ работник. Просто заплащането на качествения контрол у нас е ниско, защото няма произвоство с висока добавена стойност или е рядко, а вече доста хора с тази специалност има както и среднисти назначават, а пък в Хранителната промишленост си искат своите си специалисти и плащат 600 лв.
Имаш ли възможност да запишеш нещо с информатика? Завършила съм в чужбина и моят профил и обучение се различават от българското, но съучениците ми завършиха в България и имам някакъв поглед. Имам и доведен син, който като теб учи икономика в комбинация с техническа специалност, но се е насочил да е информационни технологии и в момента тази комбинация ми се струва подходяща, но не знам в ТУ как сте. Виж освен това какви хора търсят в ABB, и в други големи чужди фирми, във фирмите за производство на части за коли и така нататък.
По мое време малко с насмешка гледахме на инж. икономисти под мотото „ни рак, ни щука“, но пък сигурно си има и предимства, щом ги има все още тези специалности.
Каквото и да завършиш, гледай първо jobs. bg какво търсят и гледай между магистратура и бакалавър да имаш стажче. В чужбина искат дори 2 г. стаж за МВА и си има своите причини. Гледай да не останеш на 27 г. висшист, инж., но без трудов стаж, а с големи претенции, а и нужди вече на тази възраст за добър доход.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 984f1a5291
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Благодаря за мнението. За контрола на качеството и аз така мисля. Има хора, които изкарват доста от това, но шансът да се стигне дотам не е голям, става по типично български начин.
За стажът съм напълно съгласен. Миналата година завърших такъв към БАН, но беше само двумесечен и тоза студенти. Сега търся работа и не съм с големи претенции, все отнякъде се почва, за да мога да ги имам след време.
Иначе мога и информационни технологии, но в университети близки до моя. Примерно в МГУ има Компютърни технологии в инженерната дейност, но не знам доколко перспективен е този университет.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 7cfdf2a22a
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   МГУ не знам какво е, но не се занимавай - ТУ София е най-добрият университет у нас в момента и виж там каква специалност има, но не си разваляй автобиографията с глупави университети. Под стаж имах предвид стаж в свободната икономика - в университета и дори в бюрокрацията нямат значение, все пак е добре, че си търсил някакъв стаж, но търси във фирма и не е лошо дори да не записваш 1 г. , а да поработиш, да се поинформираш и в реална среда какво търсят, да се поориентираш. Има много хора, които инвестират толкова много в образованието си и накрая не могат да се изхранват от това, което е жалко. Основният им проблем е, че нямат трудови навици, квалификация и желание за работа, а са наближили 30-те и вече нямат друг избор, а трябва да се трудят.
Има ли възможност за задочно обучение?
Имаш ли възможност за страж в чужда фирма?
Ако знаеш езици не се срами да отвориш страниците на големите индустриални фирми в Европа и да си пуснеш кандидатурата за стаж, нищо не ти струва, а може и а те огрее. Не те съветвам за постоянно да ходиш на Запад, защото там не може българин с българско образование да направи кариера, но с такъв стаж ще си направиш връзки и име и ще те назначат у нас в тяхно предприятие. АВВ в София има малък офис до летището, прати си там документите - симпатяги са, прати документи в Болканкар, в БМВ, но и в разните му производители на части из страната, из чужбина - търсят се люде с желание за работа, а в АББ плащат до 5 бона в евро, ако разбираш от роботика, но инж. като цяло си търсят и за румъния.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker