Какво да правя? Искам да уча моден дизайн! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво да правя? Искам да уча моден дизайн!
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 7749 пъти
Това, което ще ви каже е една моя "болна" тема, която от всякъде ме каре да се вбесявам.
Аз живея в Варна. Аз съм на 17 г. и уча като за предпоследна година в гимназията ( 11 клас).
Аз учих във О. У "Добри Чинтулов".
Там имаше Изобразително Изкуство и аз бях много запалена по рисуването. ОБОЖАВАХ да рисувам. Но, най-много ми харесваше да рисувам модели; жени със много различни и разнообразни дрехи, рокли и костюми. Когато аз разбрах, че има професия свързана с рисуване на такива модели, аз веднага се запалих още повече и бях готова да направя всичко по силите си за да уча в рисувателно училище и исках да уча професията Моден Дизайн. Стараех се да ходя на консултации, да се подготвям да взема изпита. Но, моята Г-жа беше една от тези "любящите учители, които помагат само на определени ученици" и тя вечно ме сравняваше с другите ученици, как те рисуват "по-хубаво" от мен. И тя веднъж ми каза " Заради твоето отвратително рисуване, аз няма да ти позволя да си вземеш своя изпит! " и така не го взех... Сега съм във съвсем друга гимназия където няма рисуване, но поне имам правото като ми е скучно във час да рисувам моите модели и разни драсканици. Искам аз да се развия и реализирам със Модния Дизайн, но не знам: как, къде, по кое време, какви средства ми трябват. Аз за сега, харесах Свободния Университет където има тази професия, но е МНОГО СКЪПО. Говорим тука за поне 1000 лева на семестър, като включим и учебници да се купуват. А, и трудно е да се намери, особено във България, място където да мога да работя поне за малко стаж и пари. Наистина, не знам дори на кой да се обърна за помощ и какво да правя. Толкова много възможности има, като например да продължа образованието извън България, и това е МОЯТА МЕЧТА, но моето семейство няма достатъчните средства за подобни неща и съм ограничени от много неща. Моите родители казаха, че след като завърша гимназията, ще ми платят за някакъв курс да карам по Моден Дизайн за 3 месеца и ще получа някаква диплома или документ/сертификат, който да може да бъде отчетен за във и извън България и Чужбина и други страни във Европа, което означава че ми дава правото да работя тази професия. Това звучи, хубаво и прекрасно, но отново - не съм сигурна дали ще си спазят обещанието, а пък и едва ли ще има в Варна стотици, десетки хиляди курсове с тази професия.
Много се тревожа и съм нервна. Моля ви, дайте мнение... Дори и един коментар ще бъде достатъчен. Благодаря за вашето внимание. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 4 месеца
hash: 9797530618
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Дипломите не дават права. Можеш да си практикуваш професията и без диплома. Учебници няма. Учиш се от интернет и списанията. Запиши се на курс за шивачки, после си измисляй сама моделите и ето ти моден дизайн.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 81a6ad5785
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Зaщо пък сa ти стотици , десетки хиляди курсове ...трябвa ти сaмо един:)
Виж , изкaрaй си курсa тaм , където си , доколкото рaзбирaм не си бългaркa , нaдявaм се , че говориш aнглийски , a aко и испaнски- още по- добре. Със зaвършения курс и документa в ръкa , кaндитaтствaй във веригите нa " ZARA " зa кaквaто и дa е рaботa нa първо време. Тяхнaтa центрaлa INDITEX е в Бaрселонa , след кaто си порaботилa мaлко , можеш дa опитaш дa говориш с тях и дa поискaш чaс зa презентaция нa някои модели. Нещaтa едно по едно. Друг вaриaнт е Гермaния- зa рaзликa от Испaния , Итaлия , Фрaнция , тaм модaтa е беднa и " сухa ". Един съвет от мен , НИКОГA не прaщaй снимки нa модели без дa си зaщитенa от крaжбaтa им! Тa:
1. Курс
2. Рaботa/ опит
3. Aлбум с моделите
4. Презентaция
Успех!;)

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 43513e359d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   За номер 1 и 2. Никой няма да й обърне внимание, ако няма поне едно висше образование.

Колкото до модният дизайн. Не е просто до рисуването на модели, трябва най-малкото да имаш някакви знания за платовете. Тези курсове, на път и под път, само взимат парите на хората.

И ако трябва да бъда честен - никоя западна фирма няма да вземе дизайнер от източна Европа. Дори да е завършил свободния и е плащал по 1000лв на семестер.
Работя в Миролио и от опит мога да ти кажа, че ако не си италианец никакво бъдеще нямаш в италианска фирма, примерно - сигурен съм, че навсякъде е така.
Другото за което трябва да помислиш е как би се конкурирала с който и да е било, който е завършил техен университет или друго специализирано учебно заведение.
- Представи си го така: избор между някой завършил на село и някой завършил в големият град, с престижна специалност. Така виждат те ситуацията. А там образованието никак не е по джоба на мнозинството от българите.

Съжалявам, че трябва на млад човек да разбивам мечтите, но реалността е такава. Родени сме в "калта", ще живеем в нея и ще умрем в нея.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 43513e359d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Номер 1 - а когато остане на улицата без пари, без някакво по смислено образование и без никаква професия? 13-14 годишните момиченца много обичат да си играят на моден дизайн, точно както ти го описваш, но това е неприемливо за един зрял човек.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 2c85c55488
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Н 4 , aз съм н 2 и рaботя в облaсттa , знaм зa кaкво говоря. Товa е изкуство и не е вaжно висшето обрaзовaние , a инстинктa , душaтa нa художник , чувството зa естетикa и много- много хъс. A aвторкaтa хъс явно имa , другото вече зaвиси дaли го имa или не. Може дa и се нaложи в нaчaлото дa продaвa модели нa свободнa прaктикa , които ще излизaт под нечие чуждо име , но aко нaистинa имa тaлaнтa , ще успее. В еднa от нaй- рaзвитите в модaтa стрaни съм , щом aз можaх , зaщо дa не може и тя?!

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: dd4bf76bc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

7.   Подкрепям номер 5. След завършването на тази специалност , момичетата масово се реализират като... продавачки в магазин или в най-добрия случай като шивачки. Работата е много далеч от лъскавите представи за модни подиуми, висша мода и дефилета. Няма перспектива в това, ако нямаш нужните връзки и средства, за да се вредиш някъде.

Защо не пробваш по-скоро да се ориентираш към графичния или интериорния дизайн - това би ти отворило доста по-добри перспективи. Или пък към приложните изкуства - там поне, ако си талантлива имаш шанс да успяваш да продаваш предметите, които изработваш.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e410fb06e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   "Учиш се от интернет и списанията. " ... Пълни глупости.
1000 лева са доста пари, но можеш да работиш лятото и да ги събираш.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e410fb06e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   "Съжалявам, че трябва на млад човек да разбивам мечтите, но реалността е такава. Родени сме в "калта", ще живеем в нея и ще умрем в нея."
А какво предлагаш да прави ? Да си стой по цял ден и да плаче или да се вдигне на крака и да НАПРАВИ НЕЩО С ЖИВОТА СИ. В България слушах само глупостите на хора като теб и разни простаци.
Натискай, бори се и не се отпускай. Това ще ти кажа. Живота е състезание и тези които се отказват, никога не го печелят. Никога не си давай миг покой, движи се напред, откривай нови неща, не спирай да работиш и да се развиваш, та било то и с цената на някой удобства и спокойствие, защото след известно време, когато догониш мечтите си, ще можеш да се наслаждаваш на плодовете на своя труд. А за останалите в калта ... Ще може да им се надсмиваш и подиграваш, докато те ти сервират яденето и ти ремонтират колата.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 50779bd54d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Реaлизирaх същaтa мечтa, нaй- трудното беше сaмо дa се мaхнa от Бългaрия. Нaтaтък е по- лесно!
Че сме були родени в кaлтa, съвсем не знaчи, че трябвa дa мрем в нея!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: b22da5fee6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   номер 9 - 9 от 10 българи са бедни и това е в София и другите големи градове, а какво остава за по-малките градове, които загиват без работа, без млади хора? "Плодовете на твоят труд" - завърших с 5, 50 диплома за висше образование. Винаги съм мислил, че наистина имам шанс да постигна нещо в живота си с усилията си, но не! Тези които по един или друг начин са натрупали през прехода състояния осигуриха сигурно и светло бъдеще на децата си, а такива като мен сега - да, мият чинии, сервират, чистят, прислугват, или работят в някоя автоморга. Никой в тази държава не е забогатял, защото е бил честен или добър - може би и това ще отречеш?

Номер 6 браво, че си успяла в тази специалност в чужда държава. Значи 1 успял от близо 2 000 000 човека. А случайно опитвала ли си се да помогнеш на българи да започнат работа при теб или когато успя да се реализираш забрави за тях? (Или просто реши да си пазиш хляба)

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 2565c1b1ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   н 11, не е вярно, че 9 от 10 в София едва ли не бил „бедни“.
То само жилищата на въпросните „бедняци“ са за над 100 бона в евро да не говорим, че в Столицата продавачките взимат над 800 лв., а семейният доход на моето семейство е доста над 10 хил. лв. месечно, което тук е повече от добър доход, а повечето Софиянци имат семеен доход около 5 хил. лв., но не си изкарваме парите с „моден дизайн“ и тем подобни „безхлебни изкуства“ както ги нарича мъжът ми - такива специалности много - История, Философия, 90% от филологиите и всякакви отвлечени специалности от комунизма

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4ffc2f9b98
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Здравей!
И аз като теб съм от Варна, работя и в модната сфера, но в Италия..
Първо, изкарах едно образование в НБУ, София, само загуба на време и пари, но имах късмет, че имам родители, които имаха финансовата възможност да ме пратят да уча в чужбина и то в частен университет. Никак не е лесно да пробиеш в тази сфера, освен пари и възможности, трябва да си много нахъсан, нахален и със самочувствие. Според мен просто един курс за няколко месеца няма да помогне, особено ако искаш да работиш извън България. Имаш да учиш много неща като различни софтуерни програми, платове, история на модата ако щеш, как се правят проекти ( да речем, че работиш с клиент, правят се проекти, защото нещата не стоят като "аз харесвам розово, реших днеска да рисувам розови дрехи", ами трябва да можеш да защитиш себе си и вдъхновението си... ), също и най- вероятно трябва да знаеш как да изследваш новите модни тенденции, дори да си една стъпка преди тях, за да си в крак с модата... Абе куп неща и сигурно, това което ти изброявам е само повърхността...
Това, което мога да те посъветвам е: има различни агенции във Варна, които работят с университети извън България. Проучи университетите, които те интересуват, сама, в интернет, съответно и с помощта на тези агенции, виж има ли университети, които предлагат някакви стипендии. Сядай си на задника и учи за по- високи оценки, проучи и какво ще ти трябва за да кандидастваш..
Другото е, наистина да завършиш някакъв курс, правиш си едно прилично портфолио ( събери си най- добрите модели, не повече от 20-на, ако трябва ги нарисувай отново, сканирай ги и ги оформи в една прилична книжка, отпред с твоето име и го принтирай... дори бих ти помогнала с това, за мен е работа за 20 мин. няма проблем) и оттам отивай в София, със CV-то и портфолиото в ръка и почвай да търсиш дизайнери, за стаж или работа на пълен работен ден... Успех!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: b92d59f01a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Здравейте темата е стара, но ми е любопитно дали се реализирахте в тази сфета и какво работите сега понеже и аз искам да мина курсове по моден дизайн, защото нямам възможност да запиша висше и искам да разбера как са се реализирали други хора които са искали да се реализират във същата сфера. :)

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 5d2df26c47
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   http://spodeli.net/17/story-147025.html
Виж коментар номер 8. (:

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: b116b8f447
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Здравей! В никакъв случай, ако не си от град, в който има сериозно производство и нямаш намерение да се преместиш
Абсолютно безсмислено е, има курсове по шиене, има клипове за шиене
Мога да ти дам достъп до материали по технология на облеклото
Аз записах тази специалност бакалавър и съжалявам, защото съм от Бургас и тук производството е на доста по-ниско ниво, както и заплатите. Никой не иска хора без опит, започни с шиенето, от там нататък мисли за проектиране и тн
Има си програми, основни конструкции, всичко мога да ти дам
По принцип съм доволна от своите преподаватели, просто идеята е, че ако не си от града, няма как да стоиш и да се научиш да шиеш както трябва. Голям спектър обхваща профилът на предметите, които се изучаваха, общо взето можеш да си в плетачно производство, тъкачно, предачно, шевно и да си моделиер... Но каквото и да говорим, без познания по програми и тн, няма как да бъдеш истински дизайнер. Тези познания можеш да ги получиш от собственото си любопитство, както и с инфото, с което мога да ти помогна. Пък за тези малко пари, които струват семестрите ни, нашите преподаватели бяха изключително всеотдайни и компетентни. Ходих на Еразъм и се водя инженер в крайна сметка.... Можеш и да си технолог с това образование, но просто в България основно се шие на ишлеме, по поръчка на чуждестранен клиент и тн, за да е успешен бизнесът... В нов български университет знам, че имат такава специалност и подготвят собствени колекции до края и в края, та и в софийски, ако не се лъжа.... В другите държави, за да запишеш, трябва да имаш сертификат за Английски език, на високо ниво, иначе се предлагат тук-там и безплатни дории :))) Успех!!! Няма какво да се лъжем, учи нещо, което носи пари, мечтите са си мечти и не хранят винаги, и не всичко, което ти се предлага е успешно, макар всичко да зависи от теб самия.
Можете да ме попитате, ще отговоря още с радост.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 22 часа
hash: 24ff4bbfef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Здравейте! И аз се интересувам какво става, успяхте ли да сбъднете мечтата си?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker