Великотърновски университет - мнения - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Великотърновски университет - мнения
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 9169 пъти
Според мен е със сигурност по-добър избор от Русенския, да не говорим за Шуменския!
Нека всеки, който има наблюдение върху ВТУ изкаже мнението си! Не питам за конкретна специалност, а за цялостното ви мнение. С какви очи гледат работодателите на завършилите там?

И въпрос извън темата - вярно ли е, че хората в града са една идея по-добре настроени и добронамерени към останалите? :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 4 месеца
hash: ee1c052681
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

1.   Очаквам мнения, защото и мен ме интересува.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: cb10220f10
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

2.   Ако знаеш език и можеш, учи в чужбина. В България образованието - било то средно или висше е на изключително ниско ниво. Работодателите пет пари не дават какво си завършил, тъй като така или иначе те се стремят към някой който може да им свърши работата и да му взимат колкото се може по-малко пари. В България според мен можеш да привлечеш окото на роботодателя по-скоро със CV-то си, като в него опишеш реално уменията ти, какво можеш и с какво в какво си добър (естествено cv-то е обвързано със позицията за която кандидатстваш). Колкото до лъжите във cv-тата, повечето хора лъжат и преувеличават. Има и такива които не го правят, но така или иначе при стъпване в длъжност се вижда какво може и какво не може наетият. Специалностите в България също са относително нещо. Важен въпрос който всеки трябва да си зададе е има ли търсеност специалноста и какви са перспективите за реализация. Не забравяй че в Българя университетите са стигнали дъното, (може би), със тези всеразновидни специалности които измислят за да привлекат студенти - хубаво е да се гледа какво търси бизнеса, като избирането на специалност се съчетава и със интересите на човек, за да може когато завърши, това което ще работи да му е в интерес и да му е силна страна. Съчетание на работа и удоволствие е равно на приходи и удоволствие.

Или поне аз разсъждавам така. Нека и дуги споделят мнение.

От мен успех!

П. С. Русенският наистина е кофти. Учил съм там и прекъснах.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 20a60e7fd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Ами господин номер 2. Хората, които нямат пари за София, а и знания, за да влязат там, камо ли за чужбина, какво да правят?
А искат напримерно след като завършат да имигрират в Япония ( специално за мен). Какво да си се откажа, защото разбираш ли в България властва капиталистическа паплач, която е набъхала навсякъде корупция. Както и да е, до автора или авторката (не знам).
ВТУ си е ВТУ, не е София. Сестра ми учи в този университет. Не е дисциплиниран, преписва се и тем подобни. Тя има добри оценки и учи доста, но не е дисциплиниран. Все пак дават и домашни, тя си ги работи и така. Тя е в езикова специалност. Аз напримерно възнамерявам да бъда в компютърна там. Да, не е София, но нямам пари за там, а за чужбина да не говорим. Казах ти това, което знам от сестра ми, а сега ще ти кажа моето мнение за университета. Въпреки че още не съм влязъл със сигурност знам, че няма да е Оксфорд или Кеймбридж. Сигурен съм в това. България е тотално унищожена от образователна система или страна както искаш така го наречи. И все пак, който иска учи, независимо къде. Най-доброто, което бих ти казал е да учиш в София по възможност. Там са университети с най-добро ниво и дават най-голяма реализация.
За въпроса ти извън темата. И аз съм го чувал, ама надали е така. Все пак сме в България; Търново, София, Пазарджик, Перник (особено там), Бургас, Варна, Мелник и още много мога да изброявам, не, хората не са добронамерени. Може да не ти правят толкова номера и простотии, но не са добронамерени. Корупцията и политическите атмосфери от Освобождаването до сега опропастиха българското общество. Унищожиха го! Надявам се да съм ти помогнал, ако ли не поне си излях малко душата в този коментар.
Очаквам отговор от номер 2.
Айде усмивки на всички и лек ден!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: efc70e4911
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторът:
За съжаление финансово не бих издържал освен в чужбина, и в София. Нямам гаранция, че ще си намеря работа и ще мога да си покривам почти всички разходи. Мислех го като вариант /за задочно/, но се отказах. Не мога да рискувам, въпреки, че някои ме уверяват, че студентите масово работели и се самоиздържали. Веднъж вече сгреших със специалност и се отказах, не мога да си позволя втора грешка - времето лети и не искам да съм "вечният студент"...
Друго, което ме притеснява, е дали образованието в България се признава навсякъде в ЕС, възможно ли е да се завърши магистратура навън? Този въпрос, мисля, също е доста спорен... ако някои знае, може да се включи в дискусията. :)

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 3a1a4c8e6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   Аз уча в този университет! Обожавам го. Ако искаш местенце, където да си прекараш красиви и спокойни студентски години - това е мястото. Относно специалностите - хм, в различните факултети е различно. В някои е много разпуснато, в други - супер строго. Зависи много къде ще попаднеш. Избрала съм ВТУ не защото не са ми достигнали знания за София :D, или не са могли да ме издържат родителите там, а просто защото исках малък, тих, спокоен град, какъвто се оказа и Търново. Хората са изключително мили (аз съм от Северозапада, а там хората са доста по-остри) много са сладки, услужливи са. Има ги и изключенията, де.

Относно това доколко ще научиш - висшето образование в България е в по-голямата си част САМОПОДГОТОВКА! Ако ти имаш желание да учиш, ти ще го научиш и във ВТУ, и в СУ. Работодателите често изискват "диплома от СУ", което си е форма на дискриминация, но истината е, че оценките НЯМАТ значение, дипломата НЯМА значение, имат значение само твоите знания и способността да ги покажеш!

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 31201b760b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   От #2 до #3

Разбирам ситуацията ти нъпълно. Като цяло малък процент от българите имат възможност и финанси да учат в чужбина. Останалите които искат да учат на вън разчитат на себе си и се борят за да получат това което искат. Много заминават да работят в чужбина за да видят какво е и да спестят някакви пари. Има много хора които са със висока диплома от средното образование (дори и те да са против системата), при висок дипломен успех могат да учат безплатно в страни като Шотландия или Дания. По закон всички университети или колежи във рамките на Европейският Съюз са задължени да имат еднаква такса за EU nationals. Това ще рече, че ако един германец плаща 400 евро семестриална такса, то българският гражданин ще трябва да плаща същата такса каквато е платил германеца. Учебните учреждения нямат право да таксуват никой в ЕС повече, защото се води home student като гражданин на ЕС. И това важи за всяка държава. Каквато такса се плаща от местните, такава се плаща и от другите които са EU national. За Германия съм чувал че университетските такси не са кой-знае колко високи. (Не промотирам а давам пример, защото съм чувал). Реално който каквото търси трябва сам да си проучва и да организира всичко. До това опира всичко. В някои държави университетите предлагат заеми за студентите. Това са разбира се различни системи за всяка държава, защото не са под една рамкова система и ЕС не действа и не се регулира напълно на федеративно ниво. Трудности има всякакви и аз не съдя никой за избора му. Всеки си дири късмета или има някакви очаквания и всеки минава през различни трудности през живота си. Тези които учат в чужбина са изправени пред различни предизвикателства за квартира, работа, транспорт и неща все свързани с финанси и изискващи да се срещне човека със система която му е чужда и с която трябва да се бори сам. В такива моменти и много от хората се научават да си правят бюджет и това им помага и за в бъдеще. В България не ми харесва това че материала е сух и че се предлагат специалности които не са търсени от пазара. Масово хората жертват по 4-5 години и плащат пари за дипломи които после са им хартия в джоба и нямат опита който им е нужен за да работят това което искат.

Има хора които заминават и са бачкатори на нискоквалифицирана работа а след това записват да учат или минават курсове за квалификации на местно ниво.

Цялата работа с България е толкова объркана че от тема в тема може много да се прелива и то неусетно. Някои казват че много от тези дето учат в чужбина после идват в България и пробиват. Пробиват може би защото са скочили от една по-трудна система към по-лесна и намират успех да се реализират. Друг е въпроса колко хора предпочитат да пробият на вън с образованието си и да си се остроят. Аз не виждам плюс в тая държава освен в София. Те всички там се тикат като последен спасителен пояс. А после като се спука? Той ще се спука по някое време и тогава?

Не промотирам чужбина, но се надявам да успея в начинанията си. Според мен всеки е хубаво да се замисли за живота си, за перспективите си и трябва реалистично да се замисли за бъдещето си.

Това чужбина може и да изглежда като лесен вариант, но уверявам че не е и дори и за САЩ където ги водят може би една от най-напредналите държави и с перспектива за развитие, там също си ги има проблемите както навсякъде, да не говорим че за съжаление живеем в свят на конкуренция и колкото повече можем да предложим, толкова по-голям е шанса и ние да пробиваме.

Специалността в която искаш да се развиваш е хубава, но предполагам съзнаваш от сега че почти изцяло ще трябва да разчиташ на себе си и да учиш неща които не са ти давани като материал от университета, за да можеш да се надграждаш ти самият. Това което не ми харесва е че понякога университета вместо да помага ти е пречка (поне там, със сухият материал с който ме заливаха беше така) та ти учиш самостоятелно а накрая излизаш със диплома все едно университета има някаква заслуга за развитието ти. Не знам дали разбра какво имах в предвид с това ми изречение, но исках да кажа колко нелепо е всичко.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 31201b760b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От #2 до Автора,

Задочно е още по-зле според мен. (Естествено всеки с гледната си точка). Ако си сигурен в специалността която си избрал, ако учиш редовно ще имаш превилегии да използваш намаления на определени места. Лятото пък може да запишеш стаж някакъв. Или друга опция може да е бригада в Австралия, Канада, САЩ. Като студент редовна форма можеш да идеш на work and travel. Това са места които друг път може и да не видиш. Парите които би изкарал там за 1 лято ще са в пъти повече от това което би изкарал в България ако учиш задочно.

Не знам, опции много. Това което всички споделяме тук са опит и виждания и всеки сам за себе си решава.

Хубава вечер на автора, #3 и другите..

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: d3d63d825e
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

8.   Чукай се с повече състуденти.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: ea881d8ce7
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Здравейте, студент съм във ВТУ. За трите години преживяни в университета чувствата са смесени. Първо да отбележа, че съм История и специалистите за мен са най-добрите изобщо на Балканите. Това е сериозен плюс касаещ обучението ми. Дисциплината е забравена, но няма анархия, мисля, че е така в повечето БГ ВУЗ-ве. Мен най-много ме дразни администрацията, защото почти всичките работещи там са уредени с връзки от по високо поствените и има хора, които не знаят за какво са там. Те не могат да си изпълняват задълженията нормално. Друго, което ме дразни е лекото безхаберие на някои професори да не идват на лекции. Просто ей така, няма ги, никои не знае къде са. Тогава аз за кой плащам? Не казвам, че обичам да седя по 10 часа в университета, но не трябва да е така. И във време, в което студентите не идват, а тук е обратното. Няма как да не спомена и града, защото той е другата половина от сърцето на ВТУ. Много спокойно градче, няма бандитски прояви, хората като цяло са добри, доста по възпитани от другите крайща на страната. Ще си живеете спокойно студентските години и не ходете в онова изгнило място София. Нищо лично към учащите и живеещите там.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: c1115bd9a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   С какви оценки влязохте в университет?

 
  ...

...
преди: 8 години, 21 дни
hash: bec122e6fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   С какви оценки влязохте?

 
  ...
преди: 8 години, 14 дни
hash: d0d3680a0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

12.   откриването на академичната година, когато бях 1 курс навремето - пълна липса на загриженост и уважение, нито един преподавател не си направи труда да се срещне с първокурсниците, да се представи, и да изнесе реч по случаи започването на академичната година - имах чувството, че на никои не му пукаше за нас. тогава имаше повече студенти, заплатите им бяха гарантирани, затова не им пукаше за студентите. сега - демографска криза, всяка година новите студенти намаляват с около 15%, уплашиха се да не им намалят лекциите и парите от лекции, затова сега се преструват на загрижени и организират срещи с първокурсници - всичко е преструвка за пари, не е искрено, вътрешно не им пука за студентите, пука им за парите в банковите им сметки от заплатите.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 10 месеца
hash: 60ffc74f2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

13.   Не се занимавайте с този умрял университет, наречен ВТУ...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker