Българска филология? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Българска филология?
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 1864 пъти
Ще следвам българска филология в СУ. Още уча в гимназия, не съм запозната с обстановката и имам нужда от информация.
Предпочитам редовна форма на обучение, но нямам пари. Т. е. ще трябва да работя. Възможно ли е? И, вярно ли е, че в СУ за тази специалност условията са добри? Повече идеи за реализация след като завърша?
Тепърва започвам да проучвам, но мнението ви наистина е важно, особено ако учите/сте учили там.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: 12ed80efd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Уча Славистика с втора специалност Българска филология, но все пак ще кажа какво мисля: всичко си е до индивидуалните качества на човека. Ако ти е интересно, ако учиш и се интересуваш, ако си природно интелигентен и старателен човек, всяка специалност има реализация. Да, специалността е хубава, но иска бая четене, практика в училища и на моменти е доста скучновата. Относно реализацията - учител или в телевизия, радио, вестници, списания. Също и някакви длъжности, които изискват добро владеене на български език. Може да останеш и като преподавател в университета.
Скоро завършвам и честно казано, ако бях на същия акъл преди 5 години, не бих записала филология, но вече няма значение... :)

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: cbc706aace
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Определено ми е интересно. Искам да бъда писател, но ако ме подмине Великото вдъхновение и ми остане просто хоби, ще съм доволна да работя като редактор (ще ми искат ли и други квалификации, опит?), преподавател, в книжарница. Английският ми е на ниво, може би ще мога да бъда и преводач? Езиците така или иначе ме очароват.
Дали ще мога ако уча редовно да работя междувременно, за да се издържам? Задочно със сигурност не е същото.
Какво имаш предвид под практика в училища, докато следвам ли? И каква е тази работа с втората специалност, задължителна ли е, каквата искам ли може да бъде или непременно е обвързана с първата?

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 12ed80efd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Може да станеш преводач след специални изпити по езика, от който искаш да превеждаш. Не знам повече подробности по тоя въпрос.
Възможно е да работиш и учиш, но ще ти е доста трудно. Някои учители изискват да им присъстваш в часовете - правят списъци и се заяждат на изпити, ако не могат да си те спомнят. Тоест има го проблема с присъствието. Може да кандидатстваш и за стипендия, ако имаш отличен успех.
За БФ е задължителна практиката в училище - разпределят ви в някой клас и преподавате в присъствието на учителя. Да, докато следваш. Стажът е неплатен. Тази практика ти дава правото да работиш като преподавател след завършването си.
Основната ми специалност е Славянска филология и по програма имаме задължителна втора специалност - Българска филология. Затова учим 5 години и излизаме директно магистри по Славистика и Българистика. При българистите обучението е 4 години и излизат бакалаври. При желание може да запишат магистратура. Всички тези неща ги пише в сайта на СУ.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: cbc706aace
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Благодаря много. Захващам се с ученето, пък - каквото излезе. Най-много да живея с нашите, докато завърша, и да им помагам със стипендията. Държа да присъствам сигурно повече и от преподавателите.
Проучвам го сайта на СУ, бавно но славно :D И все пак някои неща не са ми ясни, като например дали е по-добре да вляза с оценката от матурата, или с изпит (пише, че е по избор). Струва ми се логично да полагам изпит само ако не ми хареса резултата на матурата.
И последен въпрос - какво се промени за петте ти години следване? Други интереси или ти убиха ентусиазма? Или нещо друго? Ще работиш ли по специалността си? Как е отношението и обстановката в СУ като цяло?

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 12ed80efd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Предполагам, че оценката от изпита, е с по-голяма тежест.
Иначе не знам кое точно ми уби ентусиазма - може би преобладаващата част от сухи предмети и преподаватели или че започнах да смятам специалността за сравнително безполезна. Това си е мое виждане. Единствената ми полза до момента е, че се запознах с много неизвестни за мен автори, които едва ли някога щях да прочета. Както и 2-3 страхотни професори. Вероятно имах идеализирана представа в началото, защото записах с огромно желание, което умря с времето. Moже просто да ме мързи.
Не ми е фикс идея да работя със специалността си, а и се съмнявам да излезе нещо, което да ми е по вкуса. Търсят се по-модерни специалности.
В университета е като навсякъде другаде - има дебили, има сприхави лелички, има и готини хора. Има много чакане, за всичко - за плащане на такси, за документи, за изпити. Базата в университета е стара, но пък се организират интересни курсове, ако ти остане време.
Пак казвам - всичко е индивидуално. Имам колеги, които учат с такова желание, че направо ми топлят сърцето. Много интелигенти и любознателни хора, които обожават специалността си и се раздават максимално. Имам и други, които учат, защото вече са почнали и няма къде да ходят... Много студенти се отказват още след първия семестър.
Надявам се да ти допадне. Може да потърсиш във форума на СУ за Българска филология - има мнения на студентите. Стари са, но в Софийския времето спира и нищо не се променя с години. :D

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker