Всеки ли може да научи чужд език? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Всеки ли може да научи чужд език?
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 4638 пъти
Въпросът ми е насочен, към всички, които някога са изучавали чужд език. Задавам си този въпрос от известно време, защото така и не успях да науча нито един от водещите европейски езици, а в различни периоди съм изучавал немски и английски. Най-сериозни проблеми срещнах именно, при изучаването на немски език. Него съм учил в прогимназиален етап на образованието си, след това и в гимназиален, а накрая и в Университета... Разбира се, не съм завършил филология, но смятам, че съм положил достатъчно усилия, за да усвоя поне основните фундаменти на езика. Обаче, реално погледнато, въпеки многото научени думи, глаголни форми, и граматически правила, съм точно доникъде. Зациклям тотално, когато стигна до миналото време, и при съставянето на изречения включващи повече от три думи.
Проблемът е, че в този език има прекалено много изключения, неподвластни на правилата описани в граматиката. Сякаш трябва да имаш развит усет, за да виждаш тези особености, но май аз го нямам... Правило ми е впечатление, че някои хора с лекота усвояват тънкостите в граматиката на езика, и то в момента на препоподаване на нов материал. При мен това не се получава, дори и след като прочета учебника по немска граматика 3-4 пъти. Освен това, сякаш повечето преподаватели по немски(поне тези, на които аз съм попадал), не осъзнават колко е сложен всъщност този език. Материята се обяснява прекалено общо, без да се навлиза в детайли, а именно там се крият големите трудности. Всеки може да състави просто изречение в сегашно време...
Когато пък изостанеш от останалите в обучението, на преподавателя не му пука особено от това, и дори в повечето случаи се ядосват, ако някой не може да направи дадено упражнение. Питам се, за какво тогава ми е нужен преподавател, ако не може да ми каже нищо повече от това, което е записано в учебниците!?
Може пък и аз да съм нещо прецакан и да не възприемам добре материала. А Вие какво мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: bd350023af
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти, всеки може да изучи език, но ТРЯБВА да му ТРЯБВА. Много е важна мотивацията. Особено жените обаче имат по-голям талант, но с малко повече усилия всеки може да научи езика поне на средно ниво. При теб проблемът е, че не си бил мотивиран, не ти е трябвал реално езика и си нямал метод. Специално за граматиката по немски се учи доста наизуст. Предлозите явно не си успял да научиш - малко като в математиката, като му изпуснеш веднъж краят се събират прекалено много неща и едното е свързано с другото.
Ако искаш точно немски да научиш и ти трябва ще го научиш като почнеш от самото начало и си подпълниш дупките. Препоръчвам ти прословутите „Жълта“ и “Сива“ Граматики на Лангеншайд - ПРАВИ И ВСИЧКИ УПРАЖНЕНИЯ.
Аз ПРЕДИ да отида в Германия без да съм видяла и говорила с истински немец вече бях на ниво C1, но това беше, защото имах интерес към езика и му бях хванала края. Нямам особен талант, но с много усилия го понаучих. Много помага човек да чете, да превежда литература и да гледа и слуша немски филми, телевизия БЕЗ суптитри и малко по малко да махка и речника. Учат се в началото много неща наизуст, но изключенията не са толкова големи, точно обратното - много подреден език, много логически свързан.
И все пак - ако не ти трябва, ако нямаш интерес към културата на държавата и нещо конкретно не ти трябва с езика - не се занимавай.
Например сега много стана модерно да ходи човек да работи в Германия, но е временно явление. Като всяка страна с пазарна икономика, и Германия има цикли в икономиката си и няма да минат 2 години и много наши емигранти ще изхвърчат. 2004 г. безработицата гонеше 12 % например и се сещаш кой пръв си губи работата.... ти дори да научиш езика... докато го научиш ги е ударила пак някаква криза. Нормално.
Учи, ако ти е интересно и имаш някакъв конкретен план. Не плувай по течението...
Ти основата имаш, но трябва сам да седнеш и да правиш всички възмонжи упражнения. Не си губи времето да учиш идиоми - у нас много от учебниците са стари и със стари идиоми, а езикът се е променил. Идиоми се учат на място, но научи основните неща, ако толкова имаш желание и почни да консумираш литература и филми. Не си давай пари за частни уроци, ти достатачно си учил в училище и университет, а си изкарай старите материали и всеки ден 1-2 часа. ПОСТОЯНСТВОТО е важно.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 6ef1f24013
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1, Не говори глупости, аз съм мъж и езиците винаги ми са се отдавали.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: cf56d0bace
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Всеки преподaвaтел си имс собствен метод зa поднaсяне нa информaция и е нормaлно дa не пaсвa нa всички ученици. Aз лично съм попaдaлa и нa истински комплексaр, беше му кеф дa говори нерaзбирaемо, a после тънко дa те мaчкa.
Говоря 6 чужди езикa и съм ги училa основно сaмa. Немският ми беше нaй- труден, но предполaгaм, зaщото ми е неприятен по принцип. Нaлaгaше ми се дa го понaучa и ми е нaй- слaбият.
Зa рaзликa от н 1 ще ти кaжa, че нa мен телевизия със субтитри много ми помогнa, освен, че чувaш думaтa, виждaш прaвилното и изписвaне, aктивирaни сa ти слуховa и зрителнa пaмет.
С две думи- учи си сaм, тaкa кaкто нa теб ти е лесно. Нa мен примерно ми е било винaги нaй- лесно, кaто зaпочвaм сaмо с глaголи и спрежениятa им. Всеки с номерa си:).
A в гугъл достa съм си игрaлa нa звуково възпроизвеждaне при превод.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 8b5e245aca
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей. Аз съм в гимназия и уча английски, а от догодина почвам и френски. От класа аз съм с най - високи оценки по английски. Не се хваля, а ти давам пример. Всички останали просто не схващат материала, правилата, граматиката и не си учат думите, докато аз например тези неща, които учим вече ги знам и повечето думи също ги знам. Уча само и единствено думи, които за първи път чувам и не съм знаела значението им. Правила и граматика НИКОГА не съм сядала да уча.
Гледам страшно много филми, следя ютюб каналите на известни американски влогъри и слушам как говорят. Така чувам всяка една дума как се изговаря, как използват времената, как съставят изречения и това много ми помага.
Ходя по много състезания и оттам също научавам по нещичко. Чета и по някоя книга на английски, което пък помага много за съставянето на изречения и употреба на времена.
Предполагам си е донякъде дарба, защото има хора които се скъсват от четене и пак нищо не разбират.
Препоръчвам ти това което аз правя, а именно: Гледай МНОГО филми на съответния език, първоначално със субтитри, за да слушаш думите и да четеш превода им, за да ги научиш. После опитай без субтитри да видиш дали разбираш. Чети книги на чужд език, което ще ти помогне много. Ако в града ти има университет, където се дават и уроци отиди, ако разбира се искаш и имаш финансова възможност. В моя град например има Американски университет и дават уроци, преподавателите са повечето американци и така ще трябва да говориш на чужд език, което също много ще помогне! Абонирай се както мен в ютюб за който и да е чужденец и слушай как говорят.
Хем ще ти е приятно хем ще ти помогне, сигурна съм!
Но имай предвид, че това не е начин за научаване на 100%. Но по - основните неща ще ги научиш!
Успех и дано не съм те отегчила. :D :)

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: de3f00e50f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   По принцип, за сега нямам намерение да използвам езика, но може и да ми се наложи, главно поради икономически причини...
Желание да го науча имах, но като по-малък. Тогава имах и конкретна цел - да следвам в Германия. Всичко това обаче пропадна, след като в 8-ми клас едва не останах на поправителен, заради двойка на комплексния изпит по немски в края на годината. Бях в паралелка със засилено изучаване на немски език, но само през първата година.
Иначе мога да чета на немски и знам(тоест знаех, но вече съм ги позабравил) всички неща, които трябва да се учат наизуст. Мога да попитам по шест различни начина колко е часът(и съответно да отговоря), както и как да стигна до улица еди-коя си за възможно най-кратко време. Едва ли обаче точно тези знания, ще ми бъдат от голяма полза.
Освен това нямам никакъв слух, ако ми се наложи да говоря с немец. Затова на диктовките правех страшно много грешки. Проблемът е, че има думи, които са много близки като звучене, а всъщност значат съвсем различни неща. Хич не е вярна и тезата, че в немския думите се пишат и изговарят по един и същи начин! Примерите за това са многобройни, така че няма да се спирам по-конкретно.
Не знам къде точно бъркам, но винаги когато стигна до миналото време, все едно се блъскам в бетонна стена. Досега при 3-4 различни преподаватели съм започвал обучението си от нулата, и винаги зациклям на едно и също място. А всеки следващ преподавател, обяснява материала, както предишните, без почти никаква разлика.
Ползвал съм 2-3 различни граматики, но само в едната обясненията бяха изцяло на български. А и примерите в тези учебни пособия са доста оскъдни. Не са дадени за пример никакви сложни изречения! Точно затова не мога да видя "в действие" научения матереиал, и да разбера къде греша. Съмнявам се да има чак толкова подробна граматика, специално за лаици като мен.
И си прав, че както в математиката, така и тук си трябва сериозна доза логика. При мен обаче логиката никаква я няма, а пък математиката никога не ми е вървяла. Интересното е, че почти всички мои познати, владеещи чужди езици, са много добри по математика.... Едва ли е случайно!
Друг е въпросът, че дори и да науча немски, се съмнявам да мога да го използвам на работно ниво. Аз съм икономист по образование, а всеки, който е учил немски, знае че разговорния език, се различава коренно от този в по-специализираните сфери... Но мога да се преквалифицирам, примерно в хигиенист или опаковчик в склад за хранителни изделия. За тези сфери ще ми свърши работа и по-елементарното ниво. Цяло чудо обаче ще е, ако успея да го науча.

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 3a192a0a3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Гледах един документален филм, където обясняваха, че това, колко добре владееш нещо, което си научил, напр. чужд език, зависи от това къде в мозъка ти се е записала съответната информация.
Това обаче не е причина да се отказваш. И аз много дълго време си блъсках главата с английския, но накрая му "хванах цаката" и оттам ми стана по-лесно да уча език.
Трябва да мислиш на този език, да му схванеш логиката. В никакъв случай не си превеждай нещата. Има една програма, мисля че се казваше rosetta stone. Тя е на този принцип - показва ти картинки и ти казва думи, а по-късно и изречения, свързани с тези картинки. Така сам схващаш идеята в един момент, но важното е напълно да се изключиш от родния си език, докато учиш.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 0349f8d35a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторе, според мен основната ти грешка е, че си очаквал преподавателите да ти научат езика или да ти вкарат с фуния знанията. Правил си малко упражнения и то каквото ти е дадено от друг да правиш, не си гледал немска телевизия и не си чел книги, а граматиките ДОБРИТЕ са с немски обяснения. Нивото ти е сигурно до А1, а2, макар че си имал толкова години занимания.
Може би в началния курс са те стресирали, чимаш блокада към езика... знам ли. Затова и не е добре твърде рано да се учат с натиск езици. Пише се и се Чете лесно, но явно не си усвоил елементарните правила.
И най-вече ти липсва мотивация и вяра, че ще научиш езика. Икономическата мотивация не е достатачна, защото като гастарбайтер ще ре смажат и с език, камо ли без. Нямаш интерес към културата и затова не си гледал филми и телевизия, което би ти тренирало слуха.
Забрави или се занимавай самостоятелни, но преподавателите не могат за теб да учат....
Не е голяма трагедия да не знаеш немски, след година - две като дойде поредната криза пак ще има рев. Испански учиха хората, за този който духа.
Аз учих немски и учих висше в германия, но започнах на 14 г и усилено САМА учих по 3 часа на ден - няма ваканция, няма събита и неделя, защото имах и план, но и интерес към културата. Важно е човек да инвестира време в едно нещо и дисциплина и ще го усвои АКО ИСКА СИЛНО.
В началния курс имах смахната учителка по английски и подобни на твоите проблеми, което ме блокира за този език и го научих чак след 20 г. Пак сама и без курсове. Не е голяма хамалогия. Труден е само първият чужд език.
Не ти препоръчвам да се занимаваш, защото докато го научиш езика поне на в1 ниво, то работа в Германия няма да има вече. След най-много 2 г. Пак ще настане криза и масови съкращения. Надуват се в момента балони на борсата и на пазара с имоти и всички знаем какво стана 2001 г. с т.н. New economy bubble.
Не се занимавай с немски, ако не ти доставя удоволствие и нямаш интерес...ще си загубиш времето, в което можеше да усвоиш нещо добре и да работиш с него. Дори гол немски не ти е достатачен, търсят квалифицирани в нещо хора...и пак ти казвам - ще ги удари пак криза за поне 5 г. И ще си забравиш наученото...който В МОМЕНТА знае немски може да отиде, но да знаете, че вече е по-трудно да намерите сериозна работа там, а в групата на българите в Германия
Във фейса само съобщения за неплатени и безработни хора, които се шматкат немили-недраги из чуждата страна с или без език....езикът помага, но не ти е гаранция никаква. В германия всеки знае езика... Е и? Какво им дреме дори да знаеш език...

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: e5c9910f3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Всеки , който пожелае и положи нужните усилия може да го научи . Хванеш ли му цаката , научаването е лесно . На мен английският от 1-ви клас ми се е отдавал винаги без да се зоря да го уча , но после в гимназията записах немски , който не бях учила дотогава и пак се справях доста добре , завърших с отличен и дори за известно време бях в елитната немска паралелка , но после се преместих в обикновена . Някои хора просто им се отдава ученето на език , не е до това дали си мъж или жена , но дори да не ти се отдава , можеш да го научиш стига да седнеш сериозно и да го учиш с интерес .

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: e8ad187d74
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Все едно питаш всеки ли може да решава задачи - да, но с много усилия и на по-елементарно ниво. Същото е и с езиците. Дали ще учиш лесно езици зависи от това дали ти се отдава това, както при всяко нещо. Ако имаш усет, е в пъти по-лесно. При останалите е като при №1 - мотивация и много, много повече усилия, отколкото при тези, на които им върви, защото имат усета. Освен това езикът трябва да ти харесва - тогава винаги е по-лесно. Аз, например, учех лесно езици, но не можех да реша една задача...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 6882bd5e78
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Убедих се, че всеки може да научи език.
И на мен не ми се отдаваха особено езиците – до седми клас учих английски и руски, но и от двата почти нищо не знам. Няколко думички, как да направя просто изречение и това е. Но изкарах висока оценка на матурата и реших да вляза в езикова гимназия и то точно с изучаване на немски език. Още от самото начало започнах да уча думи, граматика, да се упражнявам и сега съм една от най-добрите в класа, на олимпиади също участвам. Освен това започнах да си упражнявам английския и има напредък. Учителката ми каза, че всеки, стига да поиска, може да научи език. Някой ще го научат по-лесно (има хора, които "хващат от въздуха"), друго с повече труд (сядат, учат с часове, стараят се), но има ли желание и упоритост, езикът ще се научи!
Затова ти пожелавам успех в ученето на езици!

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 3cd722e056
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Аз много трудно уча езици, цяла драма е. Руски език научих, защото навремето записах да следвам специалност в Москва, нямаше я никъде другаде. В първи курс заспивах на лекции, защото дума не разбирах. За пет години обаче научих езика перфектно. То няма как да не го научиш, като живееш и учиш в средата.
Английски научих покрай работата си. Когато започвах, никой не ме попита зная ли английски; оказа се, че това се подразбирало от само себе си (има си хас пък да не знам! ). Голям зор първата година. 10 години по-късно нямам проблем нито с четенето, нито с говоренето. Английския учих главно с много четене и гледане на филми с английски субтитри.
При мъжа ми е точно обратното. Той руски научи покрай мен, при това на изключително добро ниво. Английски научи кажи-речи от въздуха, но предвид това, че е програмист, явно го е изисквала работата му. От там нататък - научи немски, защото му се появиха клиенти от Германия и започна да прекарва там доста време. После френски - по същата причина. След една наша обиколка на Италия проговори италиански, а после си го доучи сам. Чете в оригинал книги на полски и чешки, но не може да говори. С една дума - има талант за езици.
Наблюдавала съм го какво прави. Номерът с филмите със субтитри го научих от него. Освен това чете вестникарски статии и форуми - така учи неофициалните книжовни форми и разговорната реч. Тегли си и гледа нескончаеми сериали. Там диалогът е водещ и така запаметява готови разговорни конструкции. Слуша също така радио на даден език. Щом има време, си пъха слушалки в ушите и си пуска италианско или френско радио. Никога не е ползвал учебници, което може би не е съвсем правилно, ако искаш действително да владееш на ниво езика.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 6fb3bf464d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Абсолютно съм съгласен, че ако си мотивиран и знаеш защо го правиш, можеш да научиш всеки един език. За мен английския не е база за сравнение, защото вече не се счита за предимство, а си е направо задължителен. В държавата, в която живея, децата на 14-15 години говорят английски на доста добро ниво, а по-възрастните го владеят почти сякаш им е майчин език, макар и официалният език да не е английски.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 8749116455
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   от Автора към номер 12: Мотивацията е наистина много важно нещо, но поне според мен, за доброто усвояване на един език, е важно човек да има поне 1% талант. Тези, които владеят езици, не се замислят за това, но всички други, на които чуждите езиците не им се отдават, мисля че ме разбират. Така например, на мен ми беше супер странно, защо повечето ми съученици имаха слаби оценки по история, а аз имах шестици, почти без да отварям учебника. Научавах си материала още в час....
Така че, поне според мен, почти за всяко едно нещо си трябва талант. Един пирон не може да забие човек, без да има талант!
А също така е възможно, моят усет към езиците да съществува, но да е дълбоко заключен в мен. Но при всички положения, усвояването на чужд език, няма нищо общо с полагането или отсъствието на труд. Просто трябва да имаш изграден модел в мозъка си, който да те направлява в процеса на обучение. Ако това нещо го има, може да са необходими много години, но езикът ще бъде усвоен. Особено при по-сложните езици, наличието на усет е особено наложително, защото при тях нещата, които трябва да бъдат разбрани и не могат да бъдат научени, са доста повече. Аз завърших гимназия с почти пълно отличие. По немски имах 5-ца, но така и не рабрах нищо от граматиката на този език. Оценката я дължа само на това, че на контролните на думи имах почти винаги 6-ци... Този език според мен, може да бъде научен на елементарно ниво, от почти всеки човек, но все пак трябва да го има в наличност онзи 1% талант. Ако искаш обаче да го усвоиш перфектно, ще ти трябва много повече талант.
Благодаря на всички писали под историята ми, за ценните съвети и напътствия, почерпени от техиния собствен опит с езиците!

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: b5e9cca2ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Смятам, че повечето хора имат проблем с изучаване на чужд език. Според мен най-добрия начин не е с група и на уроци тъй като е трудно да се съобразяваш с нивото на толкова много хора и да посещаваш курсове в определен час и ден.Най - удобно и ефикасно за мен е самообучението онлайн. Попаднах на много интересн и различен курс, който много ми помогна. Ако някой иска може да го провери на : speakingfriends.com/angliiski-onlajn

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker