"Интелигентен" проблем - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121300)
 Любов и изневяра (29735)
 Секс и интимност (14373)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

"Интелигентен" проблем
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 1831 пъти
Здравейте,

Имам ниско самочувствие що се отнася до общата култура - иначе казано като малка бях вманиячена по моята си тийнейджърска мания (музика и излизания) и само тя ми беше в главата, съответно всичко, което се учеше в училище, освен езиците, ми беше адски скучно и не полагах никакви усилия да го науча. Ето го и резултата днес - говоря два езика, завърших инженерна специалност, искам да се развивам в друга сфера, от която също горе-долу разбирам.. звучи супер.. обаче елементарни неща не знам за световната история, за политика, биология.. и това влияе сериозно на самочувствието ми, защото като попорстнеш малко се замисляш вече, че не искаш хората да гледат на теб като на една глупава патка, а когато не знаеш елементарни неща, те точно това си мислят за теб..

Въпросът ми е относно съвет за всякакви източници на информация - от книга, откоято да прочета световната история, написана по интересен начин (и разбираем), през ако щете сайтове, които за вас са източник на "култура" и каквото още се сетите, защото вече обичам да чета и се интересувам, но това е дълго време и много изпусната информация за мен.

Благодаря предварително за информацията и съветите!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: 7b7f29cb5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами отиди в библиотека, книжарница и там библиотекарките и преводачките ще ти препоръчат много неща.
Онлайн в „Читанката“ и други има МНОГО литаратура точно за любители като теб като например Арнълд Тойнби
Изследване на историята
(Том 1: Възникване и развитие на цивилизациите) http://chitanka.info/book/4098-izsledvane-na-istorijata

в „читанката“ има в отдел История много сериозна и научно-популярна литература по различни въпроси и НЯМА глупости.

Ако знаеш английски, френски, немски - в страницата на Проекта Гутенберг Gutenberg Project има много неща.

ВНИМАНИЕ - много хора като теб с дупки в хуманитарните науки клонят да се занимават с история на конспирацията и да консумират изключително подобна литература и филми, защото са интересно написани.
Истински, сериозната литература е доказана научно с факти, данни - не се увличай по глупости и спекулации колкото и да са интересни.
По-добре нищо да не разбираш от това да твърдиш глупави неща и да спориш по теми, от които не разбираш, ставайки за смях. По-добре се концентрирай върху теми, които са ти работа, не чети глупости и после да се излагаш пред колеги и семейство.
ХОДИ НА МУЗЕИ И ПОСЕЩАВАЙ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, ПЪТУВАЙ

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: e2e69bab18
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   В YouTube има един канал CrashCourse, създаден от братята Джон и Ханк Грийн. Там по увлекателен и интересен начин се преподават най-различни уроци - по световна история, американска политика, химия, биология, астрономия, психология, etc. Самите уроци са създадени, за да се гледат от ученици - тоест са на достъпен и лесноразбираем език, а освен това покриват разнообразни теми, от които е хубаво човек да си има представа.
Освен това бих препоръчал и класическа литература - тя не случайно се нарича така. Автори като Джордж Оруел, Виктор Юго и Херман Хесе разкриват в произведенията си общочовешки теми и проблеми, които няма просто да ти представят сурови факти, а и ще те накарат да се замислиш. А всъщност дълбоката обща култура нищо не значи без умения за аналитично мислене.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 813aa64c7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей,
Съдейки по това, което си написала, ти си екстравертен човек (тоест, ориентирана си към външния свят). Което означава, че твоята силна страна е общуването. Затова, освен книгите, бих те посъветвал да заложиш на общуването като начин да обогатиш общата си култура.
Аз например, съм твоята противоположност (интровертен човек) – имам ниско самочувствие по отношение на социалните си умения (при излизания и купони съм абсолютно дърво), езиците ми куцат доста, но пък имам богато въображение, чета и размишлявам много и главата ми е пълна с история, политика, икономика, култура и каквото още се сетиш. Мнозина погрешно смятат, че интровертните хора са асоциални, но обикновено това е само привидно. В техните очи съм изглеждал странен, задръстен и леко неадекватен. Но обикновено ми трябва малко повече време, за да се отпусна и да водя непринуден разговор. Винаги съм искал да споделям нещата, които ме интересуват, но често съм си мълчал, защото съм мислел, че те няма да са интересни за другите. Съответно, не съм вземал участие в разговори за ежедневни неща, защото тъкмо тези теми са ми слабата страна и ме е било страх да не изръся някоя глупост и останалите да ми се подиграват.
Така че, съветът ми е: запознай се и общувай с някой интровертен човек. Ще си бъдете взаимно полезни и ще изградите чудесно приятелство – той ще обогати твоята т. нар. „обща култура” (често по-добре от книгите), а ти ще му помогнеш да подобри социалните си умения. Аз поне, много ще се радвам, ако познавам човек като теб, който дори да няма никакво понятие от история, политика и т. н., но се интересува, иска да знае и не се притеснява да задава всякакви въпроси, дори смятани от някои за „глупави”. И съответно не се смущава, когато аз питам за неща, смятани от него за елементарни и интуитивни, но които за мен са сложни.
Успех! :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: c1fb26c945
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Измислена, но добре замислена история. Това е болка за почти цялото ни младо поколение. Някой се е сетил да го предизвика към размисъл, но едва ли ще успее. Младите само предават, нищо не приемат. Мислят си, че всичко знаят и всичко могат, но един ден, в действителност ще достигнат до становището в темата. Дано да е скоро.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 39e746359d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Знаеш два езика и си завършила инженерство, това не е малко все пак. Поне според мен.... Инженерство звучи трудно...

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 3205525cec
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От авторката:

@ Номер 5 - историята ми си е съвсем реална и ме терзае от доста време, а причината да я напиша беше, че същава вечер се бях тъкмо прибрала от вечерно излизане с колеги за по бира, където се подхвана темата за политика и история, а аз мълчах през цялото време, за да не кажа някоя глупост.. та реших да споделя с вас и да питам вие как се осведомявате.

@ Номер 4 - Аз бих била безкрайно щастлива да общувам с човек като теб, който няма да ми се смее, че не знам нещо елементарно и да ме смята за глупава поради тази причина. Е, може би ще има право, знам ли.. познавам чеин такъв човек, който вече не е в България, но докато беше винаги ми е говорил за какви ли не интересни неща, които са ми останали в главата и до сега - той обичаше да разказва от личен опит, освен това знаеше и история и имаше обща култура като цяло. С него никога не съм скучаела. И си прав, имам много познати, няколко истински приятели, когато излезна някъде съм винаги усмихната, жизнерадостна, казвали са ми, че съм центъра на вниманието, където и да изляза - обаче от друга страна имам тези ограничения и мога да говоря сигурно и да зчува така само на теми, от които се интерсувам =)


На останалите благодаря за мненията.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 813aa64c7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От № 4:

Авторке, не се връзвай на хора, които те смятат за „глупава”. Не е смешно да си признаеш, че не знаеш нещо, което за другите е елементарно. Смешно е, когато се държиш като професор по всичкознание, изкуствено си „надуваш акциите” и се отнасяш арогантно с тези, които смяташ за един вид „по-нисши”. Самият факт, че искаш да научаваш нови за теб неща, те прави много по-интелигентна от всякакви надути всезнайковци. Интелигентният човек (независимо колко е образован и начетен) осъзнава незнанието си, а глупавият си мисли, че всичко му е ясно. Глупавият човек се познава по това, че никога не казва „не знам”.
Не съм съгласен с № 5, че „младите само предават, нищо не приемат”. Напротив, те повече приемат, отколкото предават. Но приемат основно това, което им предоставя развлекателната индустрия. Защото тя може и знае как да им привлече вниманието. А учителите не могат.
Така че, авторке, не търси само у себе си вината за това, че в училище не ти е било интересно. Ако си имала учители като този твой приятел, който вече не е в България, сигурен съм, че това, което са преподавали, е щяло да ти бъде супер интересно. Ето ти една много точна карикатура на тема образование, която със съвсем малко думи казва страшно много неща:
http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20140101191412/degrassi/images/1/10/Our_education_system.jpg
Аз се интересувах от почти всичко, но също намразих училището, защото там не научих почти нищо за реалния живот. Много повече неща съм научил от хора като теб.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker