Трудност при намиране на стажове. Мисля, че направих грешка. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120989)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21870)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Трудност при намиране на стажове. Мисля, че направих грешка.
преди: 9 години, 1 месец, прочетена 1517 пъти
Аз съм студент на 22 години и следвам журналистика в СУ. Винаги съм искал с това да се занимавам и дори не съм се колебал когато кандидатствах. Не съм и проучвал кои специалности биха ми предложили добра перспектива за развитие пред мен защото нямах съмнения какво искам.
Вече съм трети курс и в мен се проявява съмнение дали не сбърках. Образованието по журналистика е слабо, учим почти изцяло някаква теория, докато в тази професия е важен практическият опит. Аз на теория знам и салто да правя, ама на практика едва ли ще мога да го изпълня. Това, което ме притеснява е, че изпитвам огромна трудност да си намеря стажове. Пиша и пращам CV-та и мот. писма. Свързвах се с телевизии, радиа и вестници чрез мейли и телефонни обаждания, дори съм писал и във фб-страниците на отделни предавания- не и не. Не искам да ми плащат, искам само да се уча. Мисля, че имам потенциал, знам добре английски, а в момента уча усилено немски език, отделно имам добра компютърна грамотност. В малко случаи, в които бях повикан на интервю, ме гледаха високомерно все едно те са открили огъня, а аз съм на твърде първобитно ниво, за да си служа с него. Никой не е научен, от къде да го намеря този опит на 22 г.? За да не е всичко толкова мрачно ще кажа, че все пак съм бил на 2 стажа осигурени от университета, но те са крайно недостатъчни.
През поредната кофти вечер се поинтересувах как протича образованието по журналистика в чужбина и установих, че доста университети това вече не е отделна специалност, а се предлага като курс (квалификация). Курсовете също се различават от тези, които нашите университети предлагат. Тук има такива, които са само за пълнеж.
Честно казано не знам какво да правя. Мисля си, че тази липса на практика ще продължи, ще завърша и ще е много трудно да си намеря работа в тази професионална сфера сам... Бих се преквалифицирал, но това означава още 4 години учене в мизерия, а аз си представях, че скоро ще започна да работя по специалността си и ще мога да допринасям по-сериозно за доходите на семейството. Нищо подобно - работя колкото да се издържам и да не тежа на родителите си. Едва за себе си намирам пари, камо ли за друг човек...
Явно съм поредният млад човек, чийто представи за живота се разминаха много от реалността. Дано не стане това, което си мисля, но сякаш съм научил, че големите неща си личат по малките. Ще се радвам ако имате някаква препоръка или съвет. Ще се вслушам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 1 месец
hash: 889a00f6f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Така е в началото, трудно е. Аз съм в друга сфера, но описаните от теб неща са ми познати - липсата на практика в университета, курсове за пълнеж...
Не знам как е в твоята сфера, но при мен важна роля играят портфолиото и препоръките, т. е. наблягай на нещата които ти си правил, даже ако имаш възможност прави неща за себе си и после ги слагай в портфолиото. От всеки стаж или работа по специалността търси препоръка. И не се настройвай, че още от първата работа ще взимаш голяма заплата. И аз много исках да помагам с дохадите, но от първата ми работа парите за нищо не стигаха. Имай търпение, бъди упорит и не се отказвай! В един момент ще станат нещата.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 55cd6502c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Искам да знаеш, че по принцип това, което се учи в университета е "добрата журналистика" или по-просто казано "по учебник". Почнеш ли веднъж работа ще видиш, че нещата не стоят съвсем така. А и ще почувстваш още по-голямо разочаровие, ако попаднеш в медия, която само разпространява идиотщини под формата на новини и актуална информация.

Но разбира се, журналистиката е широка дисциплина по отношение на медиа (преса/онлайн, радио, тв) и ресор. Може да избереш определен ресор, като например изкуство, спорт, наука и т. н. и да работиш в специализирано издание.

Може след като завършиш да пробваш магистратура в чужбина, за да обогатиш опита си. Но дори и да се преориентираш към друга област по-късно, наученото по журналистика ще бъде само в твоя полза!!!

Казваш, че знаеш чужди езици. До колко добре ги владееш на ниво journalese? Много наши медии имат продукция на чужди езици, като например Радио България (програми за чужбина на БНР), БТА, вестник Стандарт, агенция Фокус и др. Това е също много добър начин да влезеш в индустрията.

Но като ходиш на интервюта, само моля те не казвай, че нищо не знаеш или че в университета на нищо не ви учат (те така или иначе са много наясно с това). Просто кажи, че искаш да си обогатиш опита и наблегни на силните си качества

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 1589879b8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не разбирам от жирналистика, но като потребител на продиктите намедиите, мога да предположа, че малко журналисти имат на какво да те научат. Повечето медии у нас изпълняват полотически и корпоративен слугинаж о са до там. На това ли искаш да се учиш? Ако познаваш журналист, който си струва и би се учол от него, иди при този човек и му кажи, че искаш да чиракуваш при него о да те учи. Ако е свестен, може да ти се получи. Човекът ще знае през какъв опит да те преведе. Но съветът ми е да търсиш човек, от кпйто би искал да се учиш, а не просто стаж и да говориъ с човека, така че лично да се ангажира с теб.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 15232ad44f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Помисли да запишеш магистратура, свързана с ПР. Някои хора казват, че пиарът е професия за журналисти ... Ти не си работил, но пък го учиш.

Бакалавър "Журналистика" Магистър "Пиар" = Страхотно :)

Сподели дали има някакво развитие, една седмица е минала, откакто си пуснал темата, може да се е случило нещо хубаво! :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker