Бъдеще в чужбина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121201)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14359)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Бъдеще в чужбина?
преди: 9 години, 2 дни, прочетена 1767 пъти
Здравейте, ако сте запознати и знаете нещо по темата пишете защото нищо не знам по този въпрос. та въпроса ми е дали ако уча тук в България висше образование и си взема дипломата, ще мога ли да работя специалността за която съм учила, в чужбина? Признават ли я?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 1 ден
hash: 5d7500a701
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Зависи къде. Някои европейски държави биха я признали, други - не. Според мен, обаче няма смисъл да емигрираш в Европа, защото икономиката се срива, а и дискриминацията към нас е ОГРОМНА (особено в Западна Европа). Най-добрите опции са САЩ, Австралия, Канада или Азия. Ако запишеш магистратура в съответната държава, определено имаш много по-големи шансове. Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 1 ден
hash: 93f1bad524
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   До номер 1: Не съм авторката, но искам да питам дипломите от РУ Ангел Кънчев приемат ли се във Великобритания?

 
  ...
преди: 9 години, 1 ден
hash: 931b513e1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   На хартия се признава, но дискриминацията е огромна. Така че вероятността да си намериш работа с бг дипшома е минимална с изключение на медицина и ИТ. Но при всички положения ше взимаш доста по-малко от местните, което ще обезсмисли по-високия стандарт на държавата. Освен аконе си супер специалист, но такива са изключения.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 ден
hash: 931b513e1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Пак съм аз. Иначе е вятно, че Европа вече далеч не е това, което беше. Напълни се севтина работна ръка и просто никой не е склонен да плаща сносни пари на емигранти. Бих казал същото и за САЩ. В момента има много повече смисъл да се емигрира в Канада, Австралия и Н. Зеландия. Но и да, се завърши там, защото иначе пак е трудно. В Ю. Корея също има смисъл, но те са много далече като манталитет и европеец трудно би живял там. А и са адски пренаселени, трябва да пътуваш по 4 часа на ден наблъскана буквално като в консерва в метрото. Даже има натъпквачи, които от вън натъпкват хората. Гледай клипове в нета да видиш за какво става въпрос. Имам позната приета там. Образованието е евтино, има възможност, стандарта е висок, но...

 
  ...
преди: 9 години, 1 ден
hash: d8c634b113
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Не, не се признава.

 
  ...


...
преди: 9 години, 10 часа
hash: 3d34f2d67e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Защо не пробваш в Американския Университет в Благоевград? Дипломата е с много по-голяма тежест, от който и да е от българските ВУЗ-ове и дават големи стипендии, при определени критерии.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 часа
hash: 7c755408b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Aвторке, не си губи времето и ПАРИТЕ с „образование“ ала РУ, ПУТКА, Благоевградски и ко. Дипломата няма да работи вместо теб и нищо не значи!
Нашето образование в чужбина е признато на хартия, което означава, че можеш да запишеш там Магисратура в ЛОШ университет, ако завършиш СУ или добър нас, но с ПУТКА университети и това няма да стане. Ще ти откажат без да пишат причина - няма места за всички все пак.
Освен това за РАБОТА дори СУ да завършиш няма да намериш работа в чужбина.
Приемат се в заради професии с големи дефицити наши информатици, медици, НО работят пак на най-ниско ниво и работата, която другите не искат да я вършат. Например ако си сърдечен хирург у нас, на запад може теоретично да печелиш 10 пъти повече, но кой ще ти даде да оперираш - ще държиш инструментите на някой техен хирург или ще извършваш контролни прегледи и толкоз. Затова и нашите ДОБРИ медици си остават в страната ни - защото работят от интерес към специалността и ИСКАТ да работят ПО СПЕЦИАЛНОСТТА не да слугуват на другите. Освен това е и чисто теоретично това за 10 пъти повече - у нас си сърдечен хирург, на запад си асистент с 2 бона заплата НЕТО И ПРАКТИЧЕСКИ не си заслужава.

Извод - всички ДОБРИ СПЕЦИАЛИСТИ (във всички специалности) си стоят в страната. Десетки ЕКСТРА добри мозъци получават добри позиции в чужбина, но трябват и връзки, и препоръки. ДЕСЕТКИ люде са това.
Десетките хиляди наши хора на Запад са буквално миячи на чинии.
Правилото е следното - колкото по-ниско квалифициран е един човек, толкова повече може да печели на Запад с ниската си (никаква)квалификация в сравнение с България.
НО при високо квалифицираните хора това не е така. Стандартът на живот на един информатик у нас с един информатик в Германия да кажем е сходен, защото маргиналните разлики във възнаграждението се компенсират от ниските разходи у нас.
Има у нас и професии, които са сравнително високо и добре платени, а на Запад не са - пример за това са фризьорите. Нашите сервитьори могат да задържат бакшиша, докато в повечето страни на Запад бакшишите остават за заведението... сравнително добре платени са и нашите майстори и ел. специалисти (работят за ЧЕЗ и тем подобни).

Живяла съм към 10 години в четири различни страни и един ми е изводът - който има бъдеще у нас, той лесно ще се оправи и в чужбина. Който у нас не притежава качества за успех - РАБОТЛИВОСТ, КВАЛИФИКАЦИЯ, НАДЕЖНОСТ, РАБОТЕН МОРАЛ - ГОРКО МУ В ЧУЖБИНА.
За хората без всякаква квалификация все още е по-добре да емигрират, защото там поне ще изкарват едни 800-1000 евра и ще могат да преживяват (НЕ ЖИВЕЯТ, А ПРЕЖИВЯВАТ), но който иска да прави КАРИЕРА, ИСТИНСКИ ДОБРИ ПАРИ - само у нас.
Аз затова съм се прибрала и не съжалявам.
Научиха ме на Запад НА РАБОТА, дадоха ми образование, професия, квалификация и ме научиха как се работи качествено и у нас съответно всичко ми върви лесно.
Обратното не важи - няма университет или работодател у нас, които да ви подготвят за работата и изискванията на Запад, просто защото професори и работодатели са всички до един made in Народна Република България и са назад във всяко едно отношение - на какво да ви научат тези хора?
Отделно у нас има фалшиви университети и училища, които са чиста проба загуба на време и пари и дори да имате „призната“ диплома, можете да я ползвате за тоалетна хартия, защото дипломата няма да работи вместо вас.

 
  ...
преди: 9 години, 44 мин.
hash: ac7bea0b66
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Защо всички бързат да се изнасят? Силните икономики не са станали такива, защото местните са емигрирали. След Втората световна война Германия е била срината със земята, дължала е колосални суми. А сега е водеща икономика в Европа и света. Някой трябва да постави основите в България. Малцина са хората, които успяват в чужбина. На мен пък не ми се чистят улици и кенефи, ако ще и да е в центъра на Мадрид. Мястото на българите е в България.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 7c755408b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Виж, номер 8, хубаво е, че днес всеки е свободен сам да отиде, да види, да е свободен.
Не е вярно, че е нямало емиграция от ДНЕС добре развитите страни. САЩ, Канада, Австралия, Южна Америка и дори Нова Зенландия са държави, създадени от такива емигранти, включително СЛЕД Втората св. война доста хора са напуснали Европа, а в САЩ почти немският е станал официанлият език и до ден днешен след английски, испански идва немски като майчин език там ...
Нека са свободни хората. Винаги е било така. И България е продукт на преселение на народите - хан Аспарух да не се е родил в София!
Хората винаги са ходили там, където е било по-добре за тях.
Аз също съм на мнението, че в България има човек всичко, за да се развива - МИР, спокойствие, чиста природа и среда, много отворени хора, да не говорим за незаети нисши за бизнес и тем подобни, но за да ги видя тези неща, първо завърших в чужбина и живях там. Така мислят и повечето образовани емигранти - рано или късно имигрираме в България и не заради прекален патриотизъм - просто у нас има възможности за кариера и добър начин на живот.
Бъдеще в чужбина? Защо не, но само за квалифицираните хора. Унизително е обаче да ТРАЙНО и завинаги да си слуга на Запад. На Запад си заслужава да се отиде, за да се учи висше образование или да се получи друг вид квалификация, да се работи известно време за пари някакви, но останеш ли да живееш там, обричаш семейството си и най-вече после децата си на живот като утайка на обществото

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: d9042642a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Да де ама в БГ има много улични кучета и домашни развързани. Къде пък го видя тоя мир? Да те е страх да се разхождаш в парка където си израстнал от кучета! А красива природа има не само у нас - Румъния, Сърбия, Словения, Хърватска, Италия, Франция, Испания, Португалия. В БГ се връщам само защото там израстнах и имам сантимент и роднините ми са там!

 
  ...

...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: d9042642a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Бъдеще в чужбина - само ако имаш късмета да се ожениш за местен или местна с пари. Това е истината, иначе ще си никой.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: d9042642a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   България не е моето място - чист българин съм, но така и не намерих приятели там. Продължава търсенето на нова родина.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 7c1e7614b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Аз пък не съм съгласна. Какво значи да си слуга на някой? Нима в България всички работят само за себе си? Кофти е цял живот да чистиш къщи, но кой както си го направи. Аз не мисля, че човек завършил в чужбина е дискриминиран и не му се дава достъп до постовете, които образованието му позволява. И разбира се, че на хора завършили в България, ако ще и медицина да е, ще се дава по-нискоквалифицирана работа, наясно ли сте колко усилия и труд и безсънни нощи се изискват за да завърши човек в чужбина. Само брак с богат чужденец оправял живота.... не мисля, ако човек е упорит, не е нужно да е милионер за да живее добре.
Бъдеще в чужбина, зависи какво наричате бъдеще, ако е цял ден да си лежиш на слънце и да ти падат пари ей така, е няма да стане, но ако става въпрос за нормална (изключвам тук работа като чистач, общ работник и тн) работа, здравна осигуровка, добро здравеопазване, достъпно образование, възможност да си купиш сам дом, да, има бъдеще, но се иска труд, здраво учене, и приемане на местната култура, за да те приеме и тя, а не само рев по ракиено-салатеното свободно време.
Към авторката: българските дипломи се призмават до степен да се води, че имаш някаква хартийка, но тя не е равна на хартийката изкарана там, по простата причина, че нивото на натоварване по време на учене е дооооста по-различно. Ако имаш възможност или помощ от родтели или достатъчно кураж и сили да се справиш, по-добре учи там

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker