Възможен ли е успехът без висше образование? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (84999)
 Избор на редактора (162)
 Любов и изневяра (19377)
 Секс и интимност (10058)
 Тинейджърски (18900)
 Семейство (4107)
 Здраве (6971)
 Спорт и красота (3661)
 На работното място (1673)
 Образование (4826)
 В чужбина (1084)
 Наркотици и алкохол (841)
 Измислени истории (705)
 Проза, литература (1355)
 Други (11271)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Възможен ли е успехът без висше образование?
преди: 3 години, 7 месеца, прочетена 2708 пъти
Мислите ли, че е възможно човек да успее в професионален план без да е завършил висше образование? Споделете мнението си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7fa3928be1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Да, възможен е, но трябва да имаш квалификация, професия или да си поне предприемчив. Едни от най-богатите хора на света - предприемачи са без висше или са го завършили задочно след успеха си. Едвамедвам завършва средно е милиардерът Ричърд Бронстън, но първата си фирма прави мисля на 16 г. Познавам поне двама мултимилионери у нас ЧЕСТНИ при това без висшО. По-добре стаж, професия пред измислено висшо в глупав селски университет.
/аз съм висшист при това, но имам и средно специално и винаги знам, че точно със средното винаги мога да си изкарвам хляба, защото е търсено. Мъжът ми има средно специално и стаж по него няколко години преди да почне да следва, и двамата работим от 18 годишни, висшисти сме и имаме и висше от чужбина, но не работим това, което сме учили по висшето. Среден вариант е задочното обучение, НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РАБОТИ каквото и да е през цялото време!

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 646eaa234a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Да, разбира се! Човек ако е интелигентен, идва му отвътре вършената работа, защо не? :) Веднага ти давам примери: Бил Гейтс (създадетеля на Windows), Аманцио Ортега (основател и собственик на ЗАРА), Кристи Волтън (собственик на Walmart), Карл Албрехт (собствена АЛДИ). Но почти всички, които са без образование (ИЗВЕСТНИТЕ ЛИЧНОСТИ), съжаляват, че нямат висше образование.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 5c2c190277
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Не само възможно, а и напълно задължително се минава без него. Въпросът е дали ще прибориш мързела и комплексите си...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 62ffbfe4ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Абсолютно!
Измислените специалности в много от университетите не се реализират никъде в реалния свят, отделно ако завършиш в България и емигрираш, има специалности, които стават тотално непотребни, но иначе добри в България. Планирай умело, ловко и гледай нещата от няколко ъгъла.

Подкрепям 1 обаче - някаква квалификация за реални умения - дали тракторист, заварчик или каквото и да било са от голяма полза. Също така бих ти дал съвет ако мислиш да не следваш висше, след започване на работа да се насочиш към курсове и семинари относно това, с което се занимаваш. Така ще се развиваш в конкретна насока.

От друга страна ако искаш сигурност висшето е за тебе. Навсякъде, особено по държавната администрация искат висше за конкретни позиции. Някои фирми също имат такова изискване, но ако почнеш и като доста обикновен работник там и покажеш огромно количество позитивни качества успеха е неизбежен. Също така ако искаш да си лекар да речем - без висше не става.

Ако не си започнал да учищ вече просто не прави грешката, която направиха много мои познати и приятели, донякъде и аз. Учехме за самото висше, без никаква представа какво точно ще правим веднъж взели си дипломата. В крайна сметка сега почти няма реализирали се със специалността си от нас. Повечето заминаха извън България където висшето ни ако имаш късмета да се признава, то това става много трудно. Някои взеха гражданство в чужбина и реално невръщайки се в България сега нямат дори средно.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 81efc682c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Не, не е възможно да постигнеш какъвто и да е успех. Освен ако не се омъжиш за богат бизнесмен. Мисля, че в днешно време трябва да направят дори висшето задължително.

 
  ...


...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7f25234d4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   :) Дa! Често висшисти рaботят зa хорa със средно обрaзовaние.
Едните учaт, зa дa рaботят зa другите...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f175c020e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Естествено, че да. Аз работя в ИТ сферата и имам колеги, които са се отказали от университета само след няколко лекции, защото за отрицателно време са видели колко е сбъркана цялата система. Та тези хора в момента взимат заплати от над 5000 лв. без да имат висше образование. Дай Боже все повече "необразовани" хора да могат да се хвалят с подобни доходи. Иначе висше в България няма смисъл да се учи. Заливат те с купища ненужна теория и няма никаква практика. Аз завърших навън и разликата е от тук до небето. В крайна сметка и с висше, и без, трябва да намериш нещо, в което си много добър и да го развиваш всекидневно. Ако имаш умения, а не просто гола диплома, си много по-ценен кадър за работодателите. :)

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 763096e088
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Много е относително и зависи за каква индустрия говорим

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f9a52551b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Има ли желание, има и начин

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 4524c6e09a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Възможен е, но най-вероятно трябва да имаш нещо с което да започнеш.
Говоря за земя или някакъв друг недвижим имот, понеже просто във всяка високоплатена професия търсят висше образование независимо дали е в селски университет, както се изрази номер 1.

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 96c0e3ab97
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Зависи от личните ти заложби. Думата "успех" е много разтегливо понятие и е разбрано от всеки по-различен начин спрямо мирогледа и амбициите които си поставя.

Много хора добиват директно практически и теоретичен опит извън учебното звено.

И да ги имаш и да ги нямаш, всичко зависи от уменията ти и хъса да ги добиеш.

Дипломите, квалификациите, грамотите са само хартия удостоверяващи постиженията и труда ти, които са изисквани от бизнеса навсякъде, за да окажат повече тежест и уверение от твоя страна че наистина можеш и знаеш тези неща.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: d35311983b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Толкова труден въпрос... 85% от успешните хора, които познавам са без висше, няколко дори и без средно. Не че висшето е лошо. Просто ако имаш сиво в главата и знаеш как да си изиграеш картите, с висше или без, няма как да не успееш. В обратния случай ще набиеш няколко хилядарки за висше, а накрая ще работиш за 600-1200 лева като нормалните хора.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 95c085b70a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Виж сега братле, приготвяш си 2 бона, разпитваш от къде можеш да си купиш диплома и готово! Аз по същия начин направих, баща ми ме уреди и си взех дипломата без да ходя никъде хах. Плюс това съм разговарял с много приятели и те са ми казвали, че дори и да уча за дадено нещо, след време ще забравя всичко.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 95c085b70a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Виж сега братле, приготвяш си 2 бона, разпитваш от къде можеш да си купиш диплома и готово! Аз по същия начин направих, баща ми ме уреди и си взех дипломата без да ходя никъде хах. Плюс това съм разговарял с много приятели и те са ми казвали, че дори и да уча за дадено нещо, след време ще забравя всичко.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 95c085b70a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Виж сега братле, приготвяш си 2 бона, разпитваш от къде можеш да си купиш диплома и готово! Аз по същия начин направих, баща ми ме уреди и си взех дипломата без да ходя никъде хах. Плюс това съм разговарял с много приятели и те са ми казвали, че дори и да уча за дадено нещо, след време ще забравя всичко.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 769211e6b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   До 19, аз имам интерес да си купя една и не искам да я използвам за работа, а за кандидатстване в друг университет. Страх ме е да рискувам. Не живея в България, но искам да я купя от България и да вляза в уни тук в чужбина с въпросната диплома. Моля за съвет.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 95c085b70a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Номер 20, преди да влезеш там ще ти предстоят мноого изпити и ако не се справиш на тях си умрял.. ако се влизаше просто с диплома в чужбина щях да съм милиардер!

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f0c6423c3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Игнат Канев, най-богатия българин (при това от малкото честни) е само с основно, макар че е доктор хонорис кауза, но това реално не е образование.

Така че принципно това не е критерий. Според моите наблюдения, висшистите обикновено сме в златната среда - не сме богати, но не сме и съвсем бедни. Което не винаги е добре, защото някак не си притиснат и не рискуваш, за да постигнеш нещо повече. Да не говорим, че има висшисти, които си мислят, че едва ли не щом имат висшО, работата и високата заплата им се полагат по дефолт, без да се налага да влагат усилия. Разбира се, на такива хора образованието не само не им помага, а дори им пречи, защото предпочитат да гладуват, но не и да работят какво да е и за какви да е пари. И в крайна сметка си остават с чакането на добро предложение. А все пак трябва да се започне от някъде.

Докато необразованите хора просто знаят, че няма да разчитат на образование и гледат да грабнат занаят или направо да правят бизнес. Разбира се, това е рисковано начинание, но пък без риск няма голям успех. Така че при тях има повече крайности - много от тях са наистина бедни, но пък други успяват много.

Не е тайна, че голяма част от висшите работят за среднисти. Просто в университетите те учат да работиш за някого, но не и да правиш бизнес, което го отчитам като пропуск на днешната образователна система, макар че може и да е тенденциозно.

Съветът ми е, ако няма да учиш, поне грабни някакъв занаят, който се търси. Например има онлайн безплатни курсове по програмиране. Може да се запишеш на някакъв курс - готварство, за електричар и др. Също не е лошо да четеш за маркетинг, има един много хубав блог - бизблог. бг. Може да научиш доста неща и в комбинация със занаят (или поне знания в някаква област) да напрвиш и бизнес.

Хората постоянно си търсят извинения да не правят нищо, но истината е, че понякога човек трябва и малко да рискува, иначе никога няма да се реши.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f0c6423c3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   19, и ако те хванат, кво праим? А и дори и да те назначат някъде, какви ще ги дялкаш, като нямаш хабер? Освен ако няма кой да те уреди на някаква работа, където можеш да си седиш по цял ден, без никой нищо да ти казва, не виждам особен смисъл. Вярно, че с практиката също ще се научиш, но до тогава ще мине много време и не знам кой шеф би те търпял, ако не ти е много близък.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f0c6423c3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   20, университети, доколкото знам, проверяват дипломите в министерството.

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 35dc6b84cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Напълно! Стига да имаш умения. Мой много добър приятел е със средно образование, получено в техникум, а миналата година го искаха за служител една шведска и една британска фирма. Сега е в Лондон. Впрочем и в България печелеше добре и беше уважаван специалист. Програмист е, работи с Perl. Слава Богу, култът към дипломите отминава, което като тенденция ми вдъхва надежди за бъдещето на висшето образование.

Alpha

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7772cda1da
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Може да се успее но трябва да имаш страшен нюх!
Лично познавам един бизнесмен който е със завършен 8 клас но се справя повече от добре.
Аз бях дете - още не бях завършил 8-ми клас, а той с десетина години по голям - на двайсетина да е бил, тъкмо след казармата. Беше намерил някъв сташно стар бус но с него обикаляше по селата и купуваше медна скрап, после я караше до Кремиковци. Това около 2000та година. След това отвори пункт за вторични суровини в къщата си. Колко е бил законен - не знам, но няколко години след това се отдели на самостоятелна площадка. Тогава беше бума на коли "нов внос" и всички трошки в града минаваха през него - от една страна купуваше жигули и москвичи за скрап, от друга страна вкарваше разни нискобюджетни западни автомобили. Естествено те също са били вземани от морги но в западна европа, а ние тук им се радвахме като на нови...
Както и да е... Сега човека е доста напред с материала, освен със скрап се занимава и с транспортна дейност и разни други, но явно е уцелил момента а пък си има и способности въпреки че не е сколасал да завърши дори и техникума.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 1a76a0552f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Зависи. Има доста успели хора и без висше образование, но висшето винаги си е голям плюс, защото ако почнеш собствен бизнес, обаче нещо се обърка, ако имаш висше ще ти е по-лесно да си намериш работа. Така, че по-добре си завърши висше, ей така, за всеки случай. В крайна сметка няма как да ти навреди, само може да ти помогне.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 357946a600
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   По принцип всичко е възможно!
Университетът определено е една възможност, отворена врата която иначе за теб ще бъде недостъпна.
Ако не учиш нищо, значително си стесняваш възможностите, дори по отношение на контактите.
Огромната част от успешните хора в бизнеса имат не една магистратура. Владеят езици.
Как смяташ, дали те ценят това у хората с които ще правят бизнес?
Определено ДА!

Ако ще търсиш работа, ПЪРВАТА стъпка за да те вземат ще бъде хартията, едва след това ще трябва да ги убеждаваш, че изобщо те бива за нещо!

До 19: Тая диплома показвал ли си я някъде? Нали знаеш, че тия неща подлежат на елементарна проверка?
Освен това имам приятел като теб който даде 3000лв и после "духа супата"!

Като обобщение: Дипломата не гарантира нищо, но определено помага!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f986ca999a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Не е задължително да имаш висше, за да те вземат на работа - повечето известни личности нямат висше.


20, наистина ли вярваш, че купената диплома е истинска?
Само глупаците си купуват дипломи (фалшиви и без регистрация).

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 9e4ac29d42
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Ако не си наследствено богат, успехът не е възможен нито с висше нито без висше образование (не само в България, а където и да е в капиталистическия свят). Има шанс за успех, но той е толкова малък, че е въпрос на изключение или невероятен късмет.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 35d4b7982d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Дефинирай думата успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 82ef01dffd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

33.   Леле, колко комплексарчета се навъдиха тук. Вижте сега сладури, това че сте тъпички и ви е отхвърлил университетът (което си е постижение само по себе си - МНОГО трудно е български университет да не те приеме) не е причина де плюете висшето образование.

Виж пич, то и сакат да си пак можеш да играеш балет. Въпросът е когато дойде време да работиш, от какъв зор шефът да наеме теб (сакатия), а не някой друг?

Можеш ли - да. Познавам човек, завършил БЕЛ - уеб администратор е; познавам програмист без диплома - 2 бона на месец; друг познат на 18 основава първата си фирма - сега е 10, 000 на месец.
Може - но знай, че такива хора успяват ВЪПРЕКИ липсата на образование, не благодарение на - тези хора са предприемчиви, страшно амбицирани, хитри, по природа интелигентни, изключително надарени в областта си.

Не се лепи на единични примери - тук ти посочват милионери и персонажи, които са буквално 1 на 1, 000, 000 или по-малко. Мнозинството без висше - това са си монтьорите, чистачите, келнерите, тия-ония. Питаш (в анонимен сайт) дали можеш без висше да успееш - това значи, че ти НЕ си такъв, съжалявам. Личи ти - не си самоуверен, съмняваш се, допитваш се до такива като този номер 19, дето от татенцето още бозае.

Дипломата си е непреодолимо предимство. Винаги е била и ще е. Това, че има такива, които не знаят после какво да я правят - еми, техен проблем.

Ще ти е МНОГО трудно без образование. Има си просто конкретни неща, които скачането от работа на работа няма да ти донесе - така ще усвоиш някакви общи номерца, как да лъжеш на интервю, но толко. Просто в университета си се учиш на "занаята" - говорят ти хора с опит, можеш да се съветваш с тях, споделяш опит от колегите, узнаваш неща, които не всеки хванат от улицата ги може.

Пак ти казвам - не гледай Бил Гейтс, не зяпай чуждото. Тези хора са постигнали успеха си с адски много усилия, страшно много насоченост, много саможертви и талант.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 252b370868
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   31 - изобщо не си прав! И двамата със съпруга ми идваме от много бедни семейства, без връзки, а баща ми дори е от семейство на десиденти и са били преследвани преди 89-та - така, че и комунисти не са били. Само за 10 г. успяхме с мъжа ми БЕЗ особен начален капитал да натрупаме солидно богатство. Само в имоти няколко милиона, само от наеми взимаме на месец чисти към 20 000 лв. и отделно имаме друг бизнес.
Висшисти сме, но парите сме ги изкарали чрез предприемчивост, любов към риска и МНОГО, МНОГО, МНОГО работа.

Фалшивите дипломи ще те вкарат в затвора или поне ще си осъждан, а най-важното не ти дават никаква квалификация. Загубени пари.
Образованието във фалшив университет (тип ПУТКА) пък е още по-лошият вариант, защото ти губи и време и много повече пари, и ти дава неоправдано очакване за кариера

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 2b8caf0e88
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   Естествено, че ДА. Само заради определени специалности си струва да се учи в университет. Ако преследваш академична кариера и се занимаваш с определена наука например, то тогава си заслужава да учиш висше. Проблема е, че повечето специалности са просто загуба на време. Винаги ми е било смешно как хора "учат" бизнес в унитата. Никой не може да те "научи на бизнес". Или го имаш в себе си и си предприемчив, или не. Само да уточня, че аз "изучавах" бизнес в университета и след 1 година, която и аз не знам как изтърпях, изчезнах от там със скоростта на светлината. Всички знаем колко е сбъркана образователната ни система и как заливат студентите с купища ненужна теория и няма никаква практика. Живеем във време, в което имаме достъп до толкова огромно количество информация чрез интернет, за което миналите поколения са могли само да си мечтаят. Така че не, не е задължително да имаш висше, за да успееш. В днешни дни, куцо, кьораво и сакато завършва университет. Работодателите са напълно наясно с това и не се интересуват дали имаш 1, 2 или 10 дипломи, ами искат да видят какво умееш. Правете това, което обичате, а не това, което родители, приятели и като цяло обществото ви налага. Успех на всички! :)

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 9f304e440b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   Интересно ми е дали тези, които казват МОЖЕ и без висше образование дали ще ходят на лекар без диплома или пък да считат на инженери със средно образование да им строят къщата. Това, което мнозинството твърди на коментарите е възможно само в бизнеса и то МНОГО рядко. Не лъжете себе си. Всички сме наясно какво работят хората без висше. Това, че ви е трудно да си изкарате е друг въпрос.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 7e0a1856d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   Ако си кадърен, умен и отговорен е възможен.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: cb3002129a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   Да възможно е , НО трябва да ти идва отвътре. Да ти е страст това с което се занимаваш. Ще ти дам 3-4 примера.
1- Стив Джобс.
2-Уолт Дисни.
3- Бил Гейтс
4- Гръцки милиардер с който имах честта да се запозная.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: cb3002129a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   До #20, като гледам колко пъти си публикувал коментара, мисля че е било грешка да си купиш висшето...

 
  ...
преди: 11 месеца, 20 дни
hash: df3774ffdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   Смятам, че образованието ( по стандартната образователна система ) спъва 99% от света да успеят и да променят свята.

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 18 дни
hash: 702587a0dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   40 Защо? Образованието ни, може би не е перфектна система, но каква е алтернативата?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker