Най-добрата специалност? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Най-добрата специалност?
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 7163 пъти
Според вас коя е най-добрата специалност от тези 6 и защо
1. Международни икономически отношения
2. Туризъм
3. Бизнес икономика с английски език
4. Бизнес икономика
5. Икономика и търговия
6. Индустриален бизнес и предприемачество

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: 1654671336
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Понеже съм учила Икономически науки (всички, от Микро и Макро, през Статистиките, Счетоводство, Финанси, Мениджмънт, Маркетинг, Търговско право.... ) в елитен университет в чужбина, смятам, че мога малко или много да Ти помогна по темата, защото действително е много трудно за човек без познания по Икономика да разбере какво се крие зад гръмките заглавия на някои специалности у нас, а после е късно.

1. Международни икономически отношения
Категорично НЕ. Това е специалност от СССР, която я има само в Източния блок и никому нищо не говори. Замисли се малко - можеш ли да изучиш „международните“ отношения. Освен ако не идваш от семейство с яки връзки във Външно министерство- не!

2. Туризъм
Има я и в чужбина специалността, но в тъй наречените University of Applied Science (университети с практическа насоченост) и колежите. Туризмът не е наука, разбира се, но се учи много Икономика, езици и задължитлено се прави много практика. У нас секторът е силен и гладен за кадри, но имай в предвид, че в цял свят е зле платено в този сектор каквото и да работиш. И все пак - много възможности за реализация и интересна работа. Ако обичаш да работиш с хора и си социална личност - супер за теб. Освен това е добра основа за Магистратура по някоя Икономика, ако толкова пък после ти се прави научна кариера.
Съвет - задължително практика. Задължително търси начини за практика у нас и в чужбина. Докато си млад е много интересна работата на кораб, на Морето, на някой остров в Средиземно море и така нататък.

3. Бизнес икономика с английски език
Бизнес икономика? Не, измислено. Който разбира от икономика знае, че специалността е глупаво формулирана. Правилното би трябвало да се казва Бизнес администрация или Икономика на фирмата. Който не може да даде име на специалност, той няма да те научи на нищо. Бизнес (работа) не се учи в университета, а който иска да учи английски го е направил още в гимназията или записва Английска филология - ни щука, ни рак, ще излезнеш нито бизнесмен, нито завършен икономист, нито с добър английски - НЕ.
4. Бизнес икономика
Виж 3.

5. Икономика и търговия
Звучи добре, но виж точно какво се изучава. Търговия? Да се пазарите ли ще ви учат? Ами то икономиката включва изучаването на пазарите (търговийката), но търговия като наука няма - отиди на пазара, там ще научиш как се прави търговийка

6. Индустриален бизнес и предприемачество
Предприемачеството е вродено, нюх по-скоро и не можеш да го изучиш в университет. Мениджмнт можеш, но тази дума май още не е навлезнала в речника на 70 годишните професори. Бизнес та бизнес - много модерна дума у нас през 90те, но без идея какво значи.
Правилното име би било Организация на индустриалното производство и бизнес администрация или нещо такова.
Който не може да си назове специалността, той няма да те научи на нищо.

ВНИМАНИЕ, ДЕЦА - Не се подвеждайте по гръмки названия с чуждици в разни провинциални университети.
По-добре запишете задочно в някой хубав университет СЕРИОЗНА специалност, отколкото да се лутате и да си давате 4-5 годинки парите и после да стоите без работа.
Определено който иска да учи Икономика у нас, трябва много да внимава, защото професорите са от ДС- комунисти и няма да ви научат на нищо, но вече има и по-млади хора и вижте задължително кой ще ви преподава, каква е програмата и най-важното - УНИВЕРСИТЕТЪТ. Говорете задължително с хора, които са завършили или учат в този университет - доволни ли са, лесно ли са си намерили работа и така нататък.
Не учете в университетите, в който се знае, че бълват висшисти без покритие. Хората ще ви назначат заради способности и знания, не заради голата диплома.
Задължително практика по специалности като Туризъм и ко., освен ако мама и тати имат връзки. Най-трудно е намирането на първата работа, но ако сте почнали да поработвате преди това каквото и да е било, вие ще познавате хора, работодатели, доставчици и те вас ще познават.
Не се подвеждайте по гръмки имена на специалности! Избирайте внимателно УНИВЕРСИТЕТ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ПРОГРАМА, защото от този ви избор зависи много нататък. Не правете компромиси, защото вече университетите се борят за вас, не обратното!!!


Ако имате възможност, запишете специалност Икономика Информатика.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: dcd1999c74
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Здравей! Казвам се Елица - 26 год. Според мен по-добрия избор е да избереш 3. Защото вече с икономическо образование и език се отварят много врати за в бъдеще. Аз завърших Международни икономически отношения с магистратура по математика и благодарения на тази магистратура, сега работя, като учител по математика. Ако си бях останала с МИО, щях да се ровя по социалните програми. Така че избери тази специалност, ще ти даде по-голям шанс! УСПЕХ!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: c0b7803373
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Учи това, което ти харесва. Задай си въпроса какъв искаш да станеш

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: bc4e4fd418
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   и коя мислите че е най добра от 6-те

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 506319940e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   В България изобщо не си заслужава да учиш висше. Цирка е пълен. И да, вярно е клишето, че ако искаш да учиш, можеш да го правиш навсякъде. Също така обаче е вярно и че практиката е най-добрия учител, така че стига да си амбициозен и целеустремен, можеш да успееш без изобщо да си влизал в университет. Ако си решил да учиш в такъв обаче, България не е мястото. Аз издържах 1 година в УНСС и след като видях за каква пародия става въпрос, реших да уча навън. След като УНСС не струва, НБУ и Софийски също, защото познавам доста хора от там, които също се махнаха като мен, то къде да търсиш качествено образование в България? Изобщо системата е скапана тотално, независимо дали ще си в Софийския, Русенския, Шуменския или който ти хрумне. Вярно е, че навън е МНОГО по-скъпо, но е постижимо. Аз идвам от семейство с ниски доходи и отидох да уча с осигурени пари само за първите 2 месеца, след това трябваше да се оправям както мога. Минах през ада и работих отвратителна работа в началото, но сега не се оплаквам. Изобщо образованието в чужбина е уникално приключение, особено ако трябва да се издържаш сам. Няма мама и тати, без никакви приятели в началото и далеч от всичко познато. Нещо като модерна казарма. Аз си обичам България и ще се върна след като придобия опит тук. В България за работа да, след като си се образовал (независимо дали в университет или не), но висше в България, забрави. Успех!

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: bd49059be9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Нямам лични наблюдения върху всичките специалности, които си изброил/а, но определено смятам, че най-безсмислената от тях е Туризъм. Сестра ми е с тази специалност в ПУ и още първи курс съжали, че я е записала. Според нея е пълна загуба на време и пари. Познавам още две момичета, които учат туризъм във Велико Търново и Варна и също не са доволни. Изучават се неща, които като цяло са неприложими на практика и няма голям смисъл от тях. Аз лично съм със съвсем различна специалност и не мога да изкажа лично мнение за нито една от тези, но това съм чувала от приятелки.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 1654671336
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6 - от 1 - Не права. В университет (ако ще да е в чужбина) ВИНАГИ се учат теоретични модели, за да разбереш зависимостите. Много са комплексни нещата в Икономическата наука, затова често се приемат нереалистични премиси и си играеш с модела - висша математика. Ти отиваш в университет не, за да се учиш да сервираш кафе и да чистиш хотелски стаи, отиваш, за да се научиш да учиш! В университета учиш да мислиш абстрактно.

Макар, че съм учила в чужбина и още тогава разбрах, че Икономика у нас не може да се учи, не съм напълно съгласна с номер 5.
Първо, не може цялата държава да се изнесе в чужбина, трябва на място да се правят специалисти. Второ - у нас в последно време специално в София има и по-млади преподаватели, а и за разлика от моето време вече има онлайн и всички Икономически издания, списания, изследвания - можеш да се самообразоваш с две думи.
Отделно и на Запад има много университети, които са дори под нивото на нашите. Сульо и Пульо завършва, мама и тати плащат и накрая пак нищо не си научил.
У нас поне можеш да учиш задочно, което в сериозните университети в чужбина не можеш. При задочното следване можеш да наблегнеш на практика, а после в университета да си учиш теория и е много добро решение за хора, които искат да се реализират в частните фирми.
Всичко си зависи от теб каквото и да учиш, КЪДЕТО и да учиш. Има страхотни специалисти, излезнали от УНСС да кажем, но са учили и са чели много допълнително, участвали са в проекти и са имали интерес.
От същия университет има и сума ти брак - куцо и сакато с висшО, но поне ако имаш интерес в СУ, ТУ СОфия, УНСС, до някъде ВИНС можеш да излезнеш и спецаилист.
От Благоевградския, Да - Велико Търново, вече и Свищов и да - ПУ и да искаш не можеш да станеш кой-знае какъв икономист, но пак казвам - всичко в крайна сметка зависи от теб - на английски всичко вече има онлайн, четеш, учиш, практикуваш и няма да имаш проблеми.

Аз съм завършила Икономическа Гимназия в България и съответно всички от класа ми записаха разни икономики или нещо с математика (инж. науки). Аз бях единствената, която завърши в чужбина - така познавам много хора, завършили къде ли не у нас (София, Пловдив, Варна, Свищов), всички се реализираха и имат хубави работи, някои имат и малък бизнес. Едно момиче, което беше посредствено в училище завърши в ПУ Информатика и живее в Канада днес, но смята да се върне.
Отделно има към 5-има човека, които или прекъснаха, или изобщо не записаха - и те са се реализирали.
Странното е, че най-голямата отличничка нещо не успя толкова с кариерата.
Едно момче завърши Стокознание във ВИНС-а и днес работи каквото намери - не успя да се реализира добре, но това е повече заради характера му - малко е мекошав.

Дали ще успеете с две думи зависи не само от университета. Зависи от това дали имате интерес към това, което правите. Има и много случайност, късмет ако искате и най-много зависи от това дали сте социална личност, отворена личност, дали правите бързо познанства.

Успех и умната

Най-важното е да желаете това, което ще учите!!!
Не се подвеждайте по съвети на родители и ПРИЯТЕЛИ.
Ако приятелката ви са я приели еди къде си, не се отказвайте от вашето място в друг университет, за да сте заедно - ще съжалявате цял живот!!!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker