WEB програмиране - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

WEB програмиране
преди: 8 години, 11 месеца, прочетена 1848 пъти
Здравейте!
Много искам да се занимавам с WEB програмиране и съм започнал да уча HTML и CSS, след това минавам на JavaScript. Та въпроса ми е дали след време като кандидатствам за работа ще ми искат задължително висше в сферата на IT технологиите, тъй като не уча това. Също дали е възможно човек сам да си ги научи тези езици и какво още е необходимо да науча. Ще се радвам да прочета мненията на всички. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 11 месеца
hash: 668c8f3cd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Няма да ти искат висше, но ще трябва да докажеш знанията и възможностите си, най-често чрез стаж и портфолио от изминали проекти.
Нека ти дам някой насоки.

Започнал си в правилния ред. HTML/CSS3 изглежда проста комбинация, но те съветвам да я изучиш из основи и да не прелиташ през нея. Препоръчвам ти да ползваш текстови едитор от рода на Notepad и/или Brackets. JavaScript си е обектно ориентиран език и те съветвам да се занимаваш по-сериозно с него. Следователно ще се наложи да задълбаеш в най-популярната му библиотека - JQuerry. Може да ти се наложи да изкараш и курс по обектно ориентирано програмиране (ООП) ... винаги е полезно. Тук на помощ идва браузъра Mozilla с add-on Firebug.
Но нещата далеч не приключват тук.
PHP и MySQL са две много важни технологии, в които ще трябва да придобиеш знание. Ще се наложи да придобиеш малко представа за това, какво става "под капака" и да научиш малко и за сървърнта страна на нещата. Заниманието с бази от данни си е цяла отделна наука, но основите са сравнително лесни за "захапване". Препоръчвам ти да си изтеглиш XAMPP, за работа с тези двете.
Уеб Дизайнер. без солидни познания и умения в Photoshop и Illustrator, няма. Манипулирането на пиксели и вектори е доста трудно в началото, но аз открих че е доста забавен процес, който те награждава богато, след известно време. Проблема е, че ако си напълно сериозен, за този софтуер се плаща. Двата струват общо 40$ на месец, но освен ако не изкарваш пари с уеб дизайн, то може да намериш и други варианти, докато ги изучаваш.
Но тук идва трудната страна на нещата. Самия дизайн. Препоръчвам ти да се заинтересуваш дизайна като цяло. Има хиляди книги, изписани по-темата, както и стотици видове дизайн (моден дизайн, уеб дизайн, мебелен дизайн и прочие). Просто отиди в най-близката книжарница и помоли за книга. Ако имаш човек, който се занимава с някое визуално изкуство, обърни се за помощ към него. Научи повече за калиграфията, цветовете, кое изглежда добре и кое не.
И много важно. Прави сайтове, без значение колко са лоши в началото. Това е един вид тренировка. С времето ще стават по-добри и по-добри. Всеки ден търси из интернет добри сайтове и се учи от тях. Никога не спирай да учиш. След време наблегни на езици като C# и/или Java ... защото за тези винаги се търсят хора.

Как да си намериш работа - След като имаш нужните знания и умения, просто трябва да ги докажеш. Ако намериш някой, който има нужда от сайт, то му предложи да направиш един безплатно. Ако не, то просто направи сайт за хобито си. От тук имаш два варианта - да започнеш да правиш сайтове самостоятелно и да си търсиш клиентска база или да намериш работа в уеб дизайнерско студио. Препоръчвам ти втория вариант, защото така ще научиш много. След време, можеш да си направиш и собствена компания ... Но тъй като нямаш стаж, ще е добре да се подготвиш психически, че ще работиш от един до шест месеца без заплата или на много ниска такава. След като преминеш през този период, ако си достатъчно добър, креативен и упорит, то ще можеш да се наречеш уеб дизайнер. Колкото до заплатите в сектора ... В България са по-ниски, отколкото в други страни.
Може да започнеш и под 500 лева на месец, ако си извън София, но иначе за добра стартова се считат 800-900 лева, като след известен период от време, тя ще стигне около 1200-1500 лева. В зависимост от фирмата, може да има и повишение в по-късен етап. 2000 лева се счита за добра заплата в този сектор. При средна за страата заплата от 800 лева, не звучи толкова зле ... но все пак парите не трябва да са ти мотивацията в този бизнес.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: c2d973c3b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Всъщност е хубаво да се запишеш на курсове, където можеш да получиш и сертификат за това. Иначе в България има глад за IT. Някой курсове дори са безплатни. Не е задължително да имаш висше образование в тази сфера... Но е задължително да имаш каквото и да е висше. Важно е да знаеш и повече езици. Със сигурност ще успееш ако знаеш и само английски, но вече дори и той не е достатъчен. А относно програмните езици- HTML5/JavaScript/CSS3 са задължителни. PHP/SQL са силно препоръчителни. Хубаво е да можеш да работиш и с някои графичнинредактори като Photoshop. Надявам се да съм помогнал =].

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 8181fc7764
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Естествено, че не искат висше. Работодателите са наясно, че системата в университетите е остаряла и неработеща и дипломите нямат никакво значение, за сметка на уменията. Успех!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 6bec25e5a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   здравей,
на първия въпрос - не, няма да ти искат диплома, освен ако не кандидатстваш за чиновник в някоя задръстена държавна институция. Навсякъде другаде искат само знания, не го интересува как си ги придобил.
Разбира се, дипломата за висше си е добър плюс и донякъде самочувствие. Предполагам още не си завършил 12-клас - дано да е така. Предлагам ти да се подготвяш сам и след това да запишеш висше. По време на следването може да си намериш платен стаж а след това и работа като младши програмист. 4 години ще минат много бързо, а след тях ти ще имаш диплома голям опит. Тогава ще си на няма 22-23 години. Много бързо след това ще си намериш работа за над 1500 лв.
Това е най-добрия вариант за развитие пред теб. Гарантирам ти, че няма да съжаляваш!

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: e95dc4f9dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Искат умения, които се доказват с опит, портфолио и сертификати (Телерик, СофтУни, хиляди онлайн курсове и пр. ), не с четири години решаване на задачи по висша математика и тук-там програмиране на език отпреди 20 години.

Web development-ът се дели най-вече на client и server-side, като първото (HTML, CSS, JavaScript, библиотеки като JQuery и фреймуъркове като Bootstrap) е свързано с визуалната част на уеб страниците. Най-популярните езици за уеб програмиране, които служат за създаване на server-side частта (алгоритми, отговарящи за комуникацията на сървъра ти с потребителите и с други сървъри; бази данни за работа с обемна информация; автоматизиране на обновяването на съдържанието и изобщо внасяне на динамичност в сайта), са C# (ASP. NET), php, Java и др., за базите данни - SQL. Комбинацията между php и MySQL е много популярна.

На практика всяко нещо в живота си можеш (? ) или поне трябва да го научиш сам. Разбира се, че можеш да ги научиш от вкъщи. Дори това е по-ефективен начин от стандартните учебни програми в университети и училища, при които единственият плюс сред хилядите минуси уж е това, че винаги можеш да попиташ учителя си за нещо неясно (което обаче бледнее пред възможностите, които търсачката на Гугъл и форуми като stackoverflow ти предоставят).

Сайтове като codecademy са много добро начало. Иначе най-важното е да не спираш да черпиш опит от проекти (разглеждай source code-a на уебстраниците, например) и да правиш свои, защото така се учи най-добре и портфолиото е това, което интересува хората. Успех!

 
  ...


...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 2d8ae44900
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Ако си мотивиран, ще постигнеш всичко със собствени сили, но при кандидатстване за работа, на много места(да не кажа във всички) изискването е да имаш диплома със съответната специалност. Ако искаш да изкарваш пари, то най-вероятно като фриилансър.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: bd3d9792e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Това, което описваш се нарича frond-end (кодиране на визуалната част на уеб сайта). Не ти е нужно висше образование, важното е да си добър в това и непрекъснато да се развизваш, защото в тази сфера нещата се развиват бързо.
Хубаво е след html и css, да се запознаеш със less, sass и т. н. Добре да можеш да боравиш на базово ниво с photoshop, защото ще получаваш дизайна в този вид и ще трябва да екстрактваш изображенията.
Има още едно направление в тази сфера: back-end. Back-end програмистите свързват html кода със cms-системата, от където клиетите ще могат да въвеждат съдържанието, което ще се визуализира на сайта. Това вече си е сериозно програмиране и там мисля, че повече гледат къде учиш или си учил, НО ако си добър мисля, че пак можеш да си намериш работа.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: ca67029ebd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Зависи. В по-големите фирми и компании искат и висше и познания, но в средния и малък сектор искат просто познания.
Да, възможно е и сам да си ги научиш. Аз така почнах и от години вече се занимавам професионално с това.
И не, нямам висше образование не ми и трябва, защото образованието в България е пародия и загуба на време и финанси.

 
  ...
преди: 8 години, 11 месеца
hash: 49e6a95425
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Много благодаря за мненията на всички!!! :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 11 месеца
hash: a5daf4de1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   СофтУни е един от най-добрите варианти да научиш повече. :) Поразпитай за това.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker