Приложна лингвистика - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Приложна лингвистика
преди: 8 години, 10 месеца, прочетена 9317 пъти
Здравейте,

Тази година ми предстои да бъда 12 клас. Специалността към , която съм се насочила е приложна лингвистика - английски и френски. Искам да знам какви шансове за реализация имам освен преводач и учител. Може ли , завършилите тази специалност да работят на рецепция на хотел или круизен кораб?

Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 10 месеца
hash: b021840d75
гласове:
1 2 3 4 5
  (25 гласа)

1.   Никакви шансове нямаш почти за реализация с тази специалност. Съпругът на сестра ми точно това е завършил и... е безработен от 10 г. - проработва като ски учител и сега се надява да се добере до учителско място в училище, но истината е, че и двата езика не знае както трябва и не става и за учител.
Ако искаш да работиш на рецепция или в туристическия бранш или учиш Туризъм, или почваш направо работа в бранша и малко по малко се издигаш. Професиите, които ти описа всъщност са за хора със средно образование и някакви познания по език на ниво b1-b2 като способностите да организираш нещата в хотела са на първо място в едната професия, а в другата способността да забавляваш хората - тоест езикът е предпоставка, но не е достатачен за двете професии. Ти с твоите лингвистики дори да знаеш тези езици перфектно, то това не те прави нито рецепционист, нито ентъртейнер на кораб.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b1bf943a7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

2.   Номер 1, как не те е срам да говориш такива простотии? Това, че си свидетел на един човек, който не е успял в това, не значи, че трябва да демотивираш момичето.... Това, че съпругът на сестра ти е бил зян в езиците и не е ставал за даскал, не прави автоматично некадърни останалите. Аман.. Да не говорим, че тази година завърших същата специалност, но с различни езици. Още е рано да кажа ще има ли хляб в това, ама на такива коментари като твоите, момичето изобщо не трябва да се хваща. Не всички трябва да са инженери, икономисти и софтуерни специалисти, че да са супер търсени и заплатени.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 101dbebfef
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

3.   От автора: Номер две в кой университет завърши и какви езици? Успя ли да си намериш работа по специалността?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b1bf943a7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

4.   В Шуменски университет, мила. Там има доста комбинации от езици, но избрах най-удачната за мен - с английски и руски. Не мога да ти кажа нищо по темата работа, защото съм прясна и ако започна, ще е по всяка вероятност не по-рано от есента. Склонна съм да съм учител в детска градина, или в някакво частно училище, отделно ако комбинирам с преводачество към някоя фирма, ще е доста добре. Съществуват опции с езиците, за които човек дори и не подозира, просто заекът изскача от различни места. Факт е, че най-първостепенните квалификации са за учител и преводач. Но вземи предвид факта, че може да си хем учител, хем преводач по цели ДВА езика. Т. е. изборът ти е широк. Оттам насетне са подробности дали учител в градини, в училища, в частни школи, или ще преподаваш уроци от вкъщи. А може и да комбинираш, кой знае? От друга страна преводачество: за дадена фирма, в дадена сграда (може в болници дори, навсякъде където има необходимост), може и нещо с туризъм, но там не знам как стоят нещата. Човек трябва да пита и да търси.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: dfb384f7cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Здравей! Аз завърших приложна лингвистика - Френски език с английски език. И сега от 2 години работя, като специалист по наемане на персонал с френски одит е една фирма. Така че, ще имаш шанс да развиеш професионално с тази специалност. Всъщност в кой университет мислиш да кандидатстваш?

Мелани

 
  ...


...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: ee16cd5bee
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   аз също познавам хора, завършили приложна лингвистика и работещи като секретарки или нещо съвсем не по специалността. с такава специалност можеш да станеш учителка, евентуално преводачка. само по себе си знаенето на езици е средство, а не цел. отвори произволян сайт за работа и прегледай обявите, за да се ориентираш какво евентуално би работила с такава специалност.
номер 2, ти като завърши, каква реализация виждаш?
Ж44

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 7118652255
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

7.   От автора: Номер 4 , благодаря ти за полезната информация. Това е една от малкото специалности , в които можеш да се доразвиеш и да комбинираш , както си описала ти. Можеш ли да ми опишеш Шуменски университет , тоест преподаватели , начин на обучение и т.н.

До номер 5 : Смятам да кандидатствам във Велико Търново , защото съм от Ловеч и това ми е най-близкият университет за мен.

До номер 6: Не винаги може да се намери работа по специалността и това не се отнася само за лингвистиката . Смятам да изкарам допълнителни квалификации по туризъм и да започна работа в хотелиерството . Хубавото на тази специалност е, че е гъвкава и функционална , както казах по-горе.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b1bf943a7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   Номер 6, и ти ли си поредната черногледа и 'обективна' по въпроса? И най са ми забавни такива като вас, които прочитат, че някой е завършил нещо прясно прясно, ама веднага го погват "ама ти какво сега, седиш с празни ръце сигурно"... Вие да не би да смятате, че на секундичката стават такива работи? Завършваш и скачаш? Ако вие сте свидетели на хора, завършили лингвистика, но от дълго време вече работят други неща, това си е техен проблем. Това са хора, които са избутали специалността, колкото да не я влачат във времето. Или защото са некадърни, или не са усвоили това, което са учили. Вие малко размърдайте сивите вещества. Работа най-малкото като учител може да се намери навсякъде, особено пък с английски език. Както написах в пост 4, ако аз лично започна работа, ще е около есента, все пак не говорим за сезонна работа от лятото.

От 2 и 4.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b1bf943a7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Авторке, 2, 4 и 8 съм. Щом си се ориентирала към Велико Търново, няма нищо лошо - кандидатствай смело, образованието ти може да бъде по-успешно и полезно там. На мен Шумен ми беше по-близко, и затова също като теб се ориентирах към по-удобното място за мен.
Преподавателите там са много печени иначе. Не съжалявам, че учих точно това, и точно там. Не съм се сблъсквала с нещо разочароващо. Специалността я има в малко университети, по принцип в колкото по-голям град я запишеш, може би по-качествено ще я усвоиш откъм ниво.

Аз си започнах обучението, и към края на 1, началото на 2 курс доплатих за педагогическа правоспособност (за учител). Добавят ти се седмично няколко допълнителни часа към лекциите. Това малко напряга и изморява, но повярвай, заслужава си. Не съм влачила, не съм оставала на ликвидации. Не казвам, че ми беше лесно, но ако имаш усет към езика, нямаш ядове. Просто посещавай занятия винаги щом можеш.

Не слушай никого, който ти казва, че няма хляб в това. Няма хляб за мързеливите и тези, които са проспивали лекции вкъщи и нищо не са научили. Така доста от нашите още влачат изпити... Най-лесно ще си намериш работа като учител. Но ако си искала това, една простичка филология ти го предлага и без друго. Лингвистиката обогатява с два езика едновременно и отваря врати не само за учител. Изборът ти е правилен. Пък ако решиш да следваш и магистър след това, можеш да запишеш още нещо, и изборът ти става огромен ;)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: ee16cd5bee
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   до 2/4/8.
по-кротко, девойко! какво значи "черногледи и обективни"? авторката поставя въпрос, аз си пиша личното мнение въз основа на собствени наблюдения, ти - също. да не би да правиш социологическо проучване за пазарната реализация на завършилите лингвистика?
като се задава въпрос в публичен форум, всеки си дава мнението, а
нейна работа е да вземе решение. а ако става дума, ти явно си доста нахъсана, но ще е полезно да й напишеш как са нещата при теб след 2-3 години. засега си на етап добри намерения.
Ж44

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b021840d75
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

11.   Oт 1 - не бях следила темата, но гледам голяма дискусия се е развихрила за глупости. В крайна сметка Авторката пита за мнение, но си е нейно право да си реши какво ще прави.
Последен съвет мога да дам само да избере легитимен и добър университет поне ако ще учи подобни „безхлебни изкуства“. Например Лингвистика Шуменски университет значи за мен гарантирана безработица и след 5 години писане по форумите колко зле била нашата държава, как нямало работа за хора с висшО и как била заплатата 450 лв.
Избери СУ или в краен случай ПУ, нещо в големия град, за да можеш и да работиш паралелно и дано си „откраднеш“ някакъв занаят. Велико Търново като уни може да става, но като град е малък и толкова фраш със студенти, че няма да има работа за теб. Главният проблем на хора с такива специалности от университетите по Паланките е, че се събуждате на 25 години с Магистър, надута диплома и ...чакате като пилета без глави някой да ви назначи на работа, но моля - 8 часа на ден, понеделник до петък, 1000 лв. и нагоре и да ви дойдат у дома направо да се борят за вашите дипломи.
Грешката всъщност е в държавната политика. Създавайки толкова студентски места и навсякъде, ние губим времето на хората, създаваме нереалистични надежди за високо квалифицирана работа..., но не даваме висока квалификация. Отделно има свръх много места за подобни специалности („безхлебни изкуства“), за които просто няма работа. Достатачно би било един доказал се университет като СУ да предложи по 20 места на година по подобните му специалности - тогава и трудът им ще е търсен и добре платен, най-добрите ще могат да учат такова висше и няма да има „ментета“.
Лесно е у нас да вземеш вече диплома, да се разтъкаваш 5 години по университетите за сметка на родителите си, но после какво правим. Това неизвестно после е ключов момент. Излизат неподоготвени хора, които от 3 годишни са поети и образовани от държавата, водени са за ръчичката цял живот и са били насърчавани от учители, после доценти в талантите си - О, колко хубаво рисувкаш, О, колко хубаво пишеш, О, колко хубаво смяткаш 2 2, но като излезнеш в Реалния живот те смазва конкуренцията и с диплома от Шуменски и ко ЛИНГВИСТИКА никой работодател няма да падне от стола, възхищавайки се на уменията ви, а просто ще премести имейла ви в кошчето за електронни отпадаци и изобщо няма да си направи труда да ви се обади.
В Реалния живот не само у нас - навсякъде по света - няма мама и тати, няма учители да ти правят компромиси с „талантите“ и желанията, с капризите - там има супер голяма конкуренция, супер мотивирани хора, а изискванията са огромни - за едно добро работно място у нас се борят над 100 човека, дори за най-елементарна длъжност като продавач в Лидл се борят над 30 човека, щом в моя роднински кръг има 4ма филолози, 1 лингвист, 1 Балканист ей така - на случаен принцип, всичките неработещи или работещи неквалифициран труд, то си представям колко много хора с подобни висшОта има навън..и всички все от Югозападен, Търново, Шумен и тем подобни университети, доста от тях емигирираха и пак не ги оцениха - буквално работят по фабрики на поточни линии, в кланници или като камериерки и никой не ахка пред уменията ти, защото ти на 25 - 30 години си отишъл да бъдеш камериерка или общ работник, а шефът ти е почнал работа на 16 години и знае повече от теб, има повече умения от теб по съответната работа, а дипломата ти не струва дори хартията, върху която е отпечатана.
Това е реалността - можете с 5 години с подобно следване да отложите неизбежното

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b1bf943a7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   от 2, 4 и 8: никой не е казал да си спестите мненията, но вашите са направо тип демотивация и индиректно отказване на авторката. Едно е да кажеш само "този и този човек, дето познавам, не успя", ама вие дълбаете философски дупки и навивате момичето, че видиш ли - и тя ще седи с пръст в уста. А, да. И какво? Аз "безхлебната" от 'простия' Шуменски да си тегля въжето значи, че няма живот за мен? Събудете се. Може да съм учила в Шумен, но да не живея там? Може би съм от по-голям град, където езиците са търсени и с добро приложение? (въпроса защо точно шуменски си е по ред причини и не съжалявам). Тъй че... БЪЛГАРИНО, престани с негативизма. Прави разлика между споделяне на наблюдения, и това усул-усул да навиваш отсрещния.

Ще се установя още тази година. Не успяват само онези, които не са подбрали правилно специалността си, лентяйстват по време на обучението и минават с 3 и 4, както и тези, които прекалено много подбират условията за работа след това.
Авторке, слушай инстинкта си и желанията си. Ако решиш да е това, поздравления. Ако решиш друго, добре, но все пак помни, че има и магистратури, които също ако са добре подбрани, могат да ти дадат допълнителни възможности. Колкото по-широкоспектърна е една специалност, толкова повече врати ще отвори.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: e4b4905f27
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   №11, мноого си права, че това е държавна политика и тя не е в никакъв случай случайна, а е преднамерена. Много висши училища, отрицателен прираст, подбор никакъв, производство никакво. Струва ми се, че си тази, дето учила ден и нощ в Германия и се върнала тук, защото данъците са ниски, ама с дипломата от Германия. В Германия знаеш кой следва и колко работят в производството - държавна политика. Тук всичко си беше наред до 1989 г. - имаше планиране, както и в Германия. И Шуменският университет беше Висш педагогически институт и се бореха по 100 човека за едно място. Даваше едно супер качествено образование, защото имаше много кандидати, имаше сито и качествени преподаватели - професорът беше професор, а не като сега произведени на килограм. Ноо - в България тогава имаше няколко вуз- а с педагогически специалности, а не 100. Та това, което важи за ШУ, важи и за другите висши училища - коренът на проблема е един. Докато не се върнат нещата, както преди 25 години с броя на висшите учебни заведения и специалностите в тях, така ще е. А и сега има полза от това да следваш, зависи от много неща, но преди всичко от този, който следва.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b021840d75
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   n 12, аз се надявам да демотивирам сега Авторката от това решение, признавам си, защото май при нея родителското тяло спи или просто хората не са академици. Много родители със средно образование цял живот са имали над себе си висшист на работното място и си въобразяват, че едното висше прави хората „шефове“, готови са да свалят и последната си риза, за да имат децата им висшО и после цял живот гледат човек без работа, но с огромни претенции, без перспектива или с прекалено нисък доход, за да изхрани семейството си
Изборът на Авторката не е важен само за нея самата, а преди всичко за хората около нея - родители, бъдещ съпруг и най-вече децата, които ще страдат от ниския ѝ или никакъв доход.
Не сме в първи клас, където учители и родители ни насърчават, че сме много добри в изработването на пластелинени фигурки - като възрастни трябва преди всичко да мислим за прехраната, а после за интересите си - не случайно всички имаме някакви хобита.

Освен това не смятам, че Авторката е наясно какво иска да учи. Лингвистиката е наука за езика, не означава, че учиш да владееш съответния език, а как е структуриран и съвсем отвлечени неща. Много уважавам хората на тази наука, защото моя близка приятелка е професор по Лингвистика в БАН с професура и от Белгия, щастлива е с това, което върши, но с какво например тя се занимава - Отива в Държавния архив и изкарва ВСИЧКИ документи на Армията от преди 1944 г. и след 9ти септември 1944 г. и почва научно да изследва промяната в езика, за да докаже някакви нейни тези, например са се повишили експоненциално правописните грешки след 1944 г. и изказът се е опростил - ЛОГО - убити са били у нас всички офицери, имало е над 10 000 смъртни присъди по политически причини и в Армията се е заселил Сульо и Пульо. После с течение на времето доказва как спира точното описание на имуществото, как става всичко размито с цел да се злоупотребява и така нататък
Ами тази жена е щастлива със заплатата си от БАН (под 600 лв.), по цял ден виси по библиотеките, пише разни книги, като издаде една се кефи, измисля си още отвлечени теми и пак се занимава, но дали Авторката това иска - иска ли да изучава езиците, да пише научни трудове по абстрактни теми или иска да има добре платена и перспективна работа?

Определено човек трябва да има приоритети и идея какво да учи. Моята приятелка е Лингвист до мозъка на костите си, тя е щастлива с избора си, но колко такива хора има в действителност и дали са оправдани стотиците места по Лингвистика, Филологии, Философия, Социология и тем подобните и дали всички тези хора възнамеряват да киснат цял живот по библиотеките и да пишат научни трудове, допрнасяйки за науката, на която са се посветили?

Мисля, че изобщо нямате идея какво означава изобщо да учиш висше образование, а после нямате идея и от науката, която искате да учите - важното е да се влиза лесно, важното е да звучи добре, важното е мама и тати да са готови да го финансират, а после - това не е важно.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: b021840d75
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

15.   н 13, моята личност не е важна тук, само мога да кажа, че да си висшист и зает в производствения сектор не са противоречиви понятия - напротив.
Не съм много и съгласна, че всичко зависило от личността на студента и после висшиста - ти учи в Шуменския Лингвистика, а на мен да ми трябва да кажем ел. инж. - ами какво да те правя? Може да си най-добрият лингвист, да си професор по лингвистика, но не ми трябваш. Между другото в Шуменския имат доста добри технически специалности с добре платени стажове в индустрията и добро обучение по тях, но това е друга тема.
Аз говоря конкретно за някои хуманитарни специалности и за идеята за висшО като врата към... не знам и аз към какво -висшО та висшо, за да имаме висшо и диплома. Това може да помага в държавната администрация, но в частния сектор дипломите са нищожни ако не са подплатени със знания, стаж, не са по нужната специалност. Дори университетът и успехът нямат значение ти имаш ли едни 5 години стаж по специалността, име, доказал си се и така нататък, но запиши ти Лингвистика... и то не в СУ и после какво?
Има и хора с хуманитарни специалности, които успяват много в живота, но моля - не от Шуменски, Благоевградски и тем подобни университети.
Имах щастието да работя в консултантска фирма с Доктор по ФИЛОСОФИЯ, с доктор по ТЕОЛОГИЯ и тем подобни, които извършваха Мениджърски консултации и взимаха 1500 евро на час, но къде бяха завършили - в Швейцарския Санкт Гален, в Оксфорд, в Сорбоната.
Тези хора просто са страшно бързи в мисленето, креативни в мисленето и без хляб няма да останат - учи Лингвистика в Сорбоната или поне в СУ, тогава вече е обади, но в Шуменския ще намериш само 5 години разгулен студентски живот, киснене по кафетата и клубовете там (страхотен град е! ), ще ошушкаш спестяванията и хладилника на вашите и ще се събудиш на 25 г. с диплома със стойността на... ролка българска тоалетна хартия, но да - много хубав студентски живот. Ако това ти е целта - браво, на прав път си и както казва 12 - следвай инстинктите си (т.е. капризите си)
... и в Търново няма да останеш разочарована от студентския животец, в Свищов същата работа, Варна също, дори Пловдив ти предоставя чудесен лайв стайл, но се влиза по-трудничко, а в Благоевград ще си живееш още по-леко и меко, но може би в Шумен действително е най-приятно и имат най-готините кафета, пешеходна зона, магазинчета за парцалки от Истамбул и чалгатечки. Може би после ще си пишеш докторската работа, изследвайки лириката в българската чалга музика - защо не? Квалификация ще имаш за това, но за повече да ме извинява н 11, но просто няма да постигнеш, следвайки „инстинктите си“...
Образованието е въпрос на разум, не на инстинкти и временни желания.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 6e0215351c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

16.   От автора :

Благодаря за мнението на номер 12. Колкото до 11, 14. Напълно наясно съм какво искам да уча, както и как ще се развие животът ми занапред. Темата е свързана със специалността, която искам да уча. Намесването на семейство, деца и евентуален бъдещ съпруг е изключително неадекватно в случая. Вие не ме познавате като човек, за да казвате какво мога или какво трябва да уча. Номер 14, приятелката ти, която работи за 600лв. не ме интересува. Както казаха някои по- добре запознати хора от теб, това е специалност, която може да се надгражда. Това, че твоята приятелка е ограничена и не може да види перспективите пред нея, не е мой проблем. Колкото и да се опитваш, няма да успееш да ме демотивираш.

И само информативно. Родителското тяло е напълно наясно с моите амбиции и ме подкрепя напълно. Не мисля, че имаш право да обиждаш мен и родителите ми, защото нито ни познаваш като хора, нито си наясно как мислим. Върви да демотивираш твоите деца, а след това да се хвалиш как си провалила животите им.
Пуснах тази тема, за да получа съвети от хора, които са наясно с перспективите на тази специалност, тоест хора, които са я завършили, а не да чета подмятанията на злобни комплексари, чието единствено занимание е да говорят за неща, от които си нямат елементарна представа.

Лека вечер.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 2abdcf8170
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

17.   Изобщо не ги слушай тези идиоти. Аз завърших приложна лингвистика испански и втори италиански. Сега работя като преводач за една испанска фирма и на превод вземам около 1000лв. взависимост от сложността. Така, че добре си се ориентирала.
Успех

 
  ...
преди: 2 години, 17 дни
hash: 7d290f3a8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Здравейте, предстои ми да завърша 12 клас и съм се ориентирал към приложна лингвистика с английски и италиански във ВТУ. Имам сертификат C1 (CAE) по англ. Не съм все още напълно убеден в реализацията на тази специалност. Мнения, полезни съвети, които бихте ми дали?

 
  ... горе^
преди: 2 години, 17 дни
hash: f0b1d51e15
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   19, какво изобщо се работи с това?

 
  ...
преди: 2 години, 17 дни
hash: 7d290f3a8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Преводач, учител

 
  ...

...
преди: 2 години, 16 дни
hash: 437a1c8645
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Нямаш реализация, бягай надалеч

 
  ... горе^
преди: 2 години, 16 дни
hash: f0b1d51e15
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   21, като ще си даскал, защо да не е направо филология?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker