Какво да следвам - право, психология или музика? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво да следвам - право, психология или музика?
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 1965 пъти
Здравейте, догодина ще съм 12 клас и вече сериозно се замислям в кой университет и с каква специалност да продължа обучението си. В момента се колебая между правото, психологията и музиката. Като цяло правото ме влече, обичам да разрешавам различни казуси, като обективно съдя според доказателста и факти, но не съм сигурна, че това е моята професия, защото много хора в днешно време учат право и все по-малко успяват да се реализират и да работят това. Другата професия, която си представям, че мога да работя е като психолог или нещо свързано с психологията, защото аз обичам да помагам на хората и изпитвам удовлетворение, като знам че съм го направила. Колкото до музиката, тя е нещото, без което не мога. Още от мъничка пея и съм печелила различни конкурси. Проблема е, че не съм учила солфеж, история на музиката и всички останали предмети, които се учат в музикалните училища и ме знам дали ако реша да следвам пеене ще успея да наваксам всичко и да съм на нивото, на което са и хората, кото са били в музикални училища. Пък и ако завърша специалност с поп и джаз пеене след това като каква мога да работя, освен естествено певица. Моля, кажете мнението си и също препоръчайте ВУЗ, в който е най-качествено образованието по тези специалности. Благодаря за отделеното време!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: 912dd95b36
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   правото е най-добре според мен, защото ако намериш коя част от правото те интересува най-много и учиш усилено, шансовете ти да успееш са най-големи. С психология не се стига далеч според мен, а с музика (както ти сподели) ще се чувстваш малко не на място, защото няма да знаеш нещата толкова добре. От друга страна не знаеш какво ще ти поднесе живота и можеш да учиш нещо 3 години и накрая да го зарежеш и да ти се отвори нова възможност :)

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 9dbbb87d8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Въобще не съм съгласна за правото. Завърших право, но какво от това? Вече 4-5 г. работя за друг за жълти стотинки. Учила съм много, владея отлично два чужди езика, но това не е достатъчно. Освен ако нямаш връзки, не се захващай с тази специалност, защото шансът ти да се реализираш добре ще дойде чак след 40-тата година, ако изобщо дойде.
За психологията наблюденията ми са разнопосочни - повечето ми познати, които завършиха това, в момента не работят по специалността си. Единствено една девойка успя да се реализира приблизително в тази сфера.
Колкото до музиката - ако те влече, защо да не опиташ. Старите хора са казали, че музикант къща не храни, но аз не вярвам в това - в цялата страна има глад за учители, вкл. учители по музика. А пък ако знаеш език, можеш да работиш и в чужбина.
Каквото и да избереш, желая ти много късмет в избора!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: bcb2d3be23
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Недей право. Аз завърших право. Няма работа за никога вече. Масови ни плащат минимално ако изобщо ни плащат. Единственото място, където искат още хора е аминистрацията и там взимат хората по около 400 лв. Чивстачките им плащат 420. Изобщо не се майтапя.

А това, че номер 1 ти казва, че като си избереш някои клон от правото да го учиш усилено ще успееш - не е вярно. Разгледай обявите в някой сайт за работни обяви. Цъкни на "Право и юридически услуги" или както се казва в сайта и виж колко обяви има - на ден в цяла софия я излезе 1, я не. А в станата има 14 правни факултета, които всяка година бълват юристи. Да не мислиш, че някой е умрял за конкретен човек.

Не ни плащат човек. Бягай от правото, корабът е потънал. Не си струва нервите. Не знам какво ще ти кажат другите, но аз съм вътре и много съжалявам, че изгубих толкова време от живота си. Ако щеш ми вярвай, но дори се притеснявам за теб, да не направиш тази глупост като мен да влезеш право. Не си пропилявай младостта за една минимална заплата.

В банките познатите взинат като юрисконсулти по около 1200 лв., а като старши юрисконсулти (с 5 год. стаж) - по 1800. В някои по-скъпи заведения сервитьорките взимат повече!

А никога няма да си избереш сам/сама клон в правото, по който да работиш. Работя няма, затова ще се съгласиш на каквото има.

Всичките ми познати със средно образование пречелят повече от мен и колегите им от Юридическия факултет.

Завършил съм СУ с отличие, владея английски и немски, имам научни публикации в областта на правото... какво да ти кажа - БЯГАЙ НАДАЛЕЧ ОТ ПРАВОТО. Не слушай какво ти казват хората, повечето си нямат идея какво е.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 6a2de2df90
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   A какво мислите за изучаването на някои от тези специалности в чужбина, например в Англия, Германия или САЩ? Има ли добри университети, в които можеш да учиш някоя от тези специалности и има ли шанс за реализация в даденатастрана след като завършиш?

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 48f6023b8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Не слушай 3 :) Нека си ги владее езиците(ако изобщо е така), но откъде знаеш, че не е някой, който 5 приказки не може да върже или иска по 1000лв. първоначална заплатна като е излязъл от университета преди ден? Съвсем нормално е такъв да не си намери заплата. Не е само до връзки изобщо. Нека си е кадърен, пък да видим дали няма да го вземат. В правото се започва по-бавно, но е най-добре от всичките, който си избройла. Първоначалното заплащане за стажанти е 400 лв, но като мине кратък пробен период и ги вдигат, а като минеш и изпита за адвокат и хиляди можеш да взимаш. Много от мойте колеги взимат по 1500 минимум, а аз лично взимам не по малко от 2. 5к, но аз имам стаж, а и знам как да говоря с шефовете си. Както си ги направиш така ще е :) 500 лв. взимат хора, които не знаят как да общуваш с работодателя си. Освен право ти препоръчвам и МИО. Много добра икономическа специалност с много добра реализация ако си учиш през годините и после можеш да работиш наистина. Позната от университета още си я взе една фирма и сега взима 2200лв първоначална заплата, но там се иска отлично да знаеш английски още 1 или 2 езика за такава заплата. Не е трудно в крайна сметка.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker