Това, което искам или това, което ми кажат? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121553)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18617)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Това, което искам или това, което ми кажат?
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 1746 пъти
Здравейте, моля модераторите да одобрят историята. Всеки знае за така нареченото клише, ако мога така да го нарека "разума или сърцето" Не става въпрос за поредната любовна история обаче. Чудя се какво да уча след 12 клас и реших да се допитам и до вас. Тази година ще съм 12 клас и уча икономика, което ще значи митници, данъци, счетоводство, икономика и т. н. Това не ми харесва, тъй като нашите ме записаха там, а аз исках да уча езици. Тези специалности изобщо не ми харесват и даже с нежелание ги уча, колкото да изкарам добри оценки. Най-вече ми върви литературата, от 14 годишна пиша истории, разкази, стихове и т. н, но с това няма реализация, смисъл да станеш писател и то в България. Другото, което ме влече е психологията, много искам това да уча, но напоследък всеки се е насочил към това и няма реализация, трудно е да си отвориш кабинет и да се оправяш сам. Нашите са твърдо против, защото нямало какво да работя като взема диплома за това. В моя град в университета я няма тази специалност и те са твърдо против да ме пуснат в друг град като Търново или София. Майка ми е учителка и ме кара да уча педагогика, но изобщо не искам. Харесва ми като професия, но изисква много нерви, отговорност, да си виновен, ако се случи нещо с някой ученик и заплащането не струва. Предпочитам да вземам по-малко, но да съм спокойна. Мислех си като краен вариант да остана в града си и да уча специалност български и английски, но си нямам на представа какво друго мога да работя освен преводач и екскурзовод. Баща ми иска да уча журналистика, по-точно спортна журналистика, но не знам има ли и за това реализация. Компютри и медицина не искам и да чувам за тях, нито музика, фотография и технически неща. Та въпроса ми е: как да убедя нашите да уча психология, дори и да няма реализация това ще си е мой проблем, може да греша, но последствията ще са за мен. Знам, че е трудно в друг град, но има и такива, които и в други държави ходят. Та въпроса ми е: какво е по-добре да уча-
1. психология въпреки че нямало реализация и в града ми да има най-много 5-6 психолога
2. да следвам желанията на майка ми, да си тровя нервите като учител, защото все повече се търсят учители
3. да запиша журналистика и да следвам желанията на баща ми.
Кое според вас би било най-правилно от трите и ако може без обиди като например колко съм неориентирана. Мерси предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: 51f8551e4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Съветвам те да учиш това, което ТИ искаш, защото както сама казваш - последствията ще са си само за теб.
Реализацията иначе е според зависи. Има във всяка област добре печелещи и реализирани хора. Една Кобилкина.... също е по професия психолог и печели добре да кажем.
Аз навремето имах подобни проблеми и накрая просто си взех куфара и отидох да се блъскам и после и да уча в чужбина, макар че нашите бяха против, после бяха против да се връщам, бяха против мъжа ми и така нататък, а сега са горди и с мен, и с образованието ми, и с кариерата ми в България и няма по-добър от мъжа ми :). С две думи - вашите могат дори да си сменят мнението ако ти поемеш отговорност за живота си и какво значи „не ме пускат“ - ти не си на 5 г. Ако много искаш нещо дори сама ще се издържаш като студент и пак ще го завършиш. След 18 г. практически нямаш нужда от благословията на вашите за каквото и да е било.
Какво искам да ти кажа - следвай мечтите си, а психологията е важна и в други сфери - например в маркетингови проучвания, PR, политика, журналистика (например да пишеш в Космополитън) можеш като Кобилкина да правиш разни курсове за мотивация и тем подобни (не само сексът се продава), можеш да си отвориш някакъв свои си бизнес и така нататък. Висшето образование като цяло е важно, но не самата специалност, а това да учиш в добър университет и при добри преподаватели, които да те научат да учиш. Затова те съветвам да избереш София и СУ, а и там ще можеш и да работиш, и да се запознаеш с иновативни хора. Велико Търново позападна просто, а градът не предлага никакви възможности.

Едни от най-богатите хора, които познавам имат завършени инж. специалности (някакви измислени), но от 90те години се занимават с козметика и буквалнмо почват от едно гаражче, макар че нито са химици, нито биолози или нещо такова, но точно това учим в университета - способността да учиш. Днес имат една от най-големите козметични компании у нас и изнасят в Китай, в Русия и в арабския свят, а винаги изпробват върху себе си продуктите си, в хола, в кухнята и в банята са различни компоненти...макар че са инж. по образование.
Психологията е класическа специалност. С един Магистър по Икономика или Социология си закръгляш доста специалността и можеш да работиш в много сфери, а журналистика според мен пък не се учи - или си добър журналист, или не. Баща ти защо не стане спортен журналист като иска, а майка ти да учи педаготика като толкова знае... повторно. 7

Гледай си твоите желания, твоя живот, защото утре и мъж ще ти изберат, и къща, и кола, и децата ще ти възпитат и направо за какво живееш - прати вашите на университет :) като толкова им се учи. Не си детенце вече, от сега нататък решенията са си твои, защото последиците на 100% са на твоята глава, а освен това родителите ни са хора от друго време - те не могат да се оправят в сегашните твърде динамични условия - работят си от 20 години една и съща работа, стоят си и си мълчат, докато ти не знаеш изобщо след 5 г. каква ще е средата и какво ще се търси и отделно какво ще ти хрумне, че искаш да работиш. Аз съм на 30 г. и съм работила 4 отделни и коренно различни неща, а последната ми работа изобщо няма общо със следването ми :)
Майка ми е работила точно при 1 работодател, а баща ми при 2 работодателя едно и също нещо. Какво очакваш от такива хора и защо изобщо ги питаш?

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 710a4cf5ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Вървежни са езиците сега.
Арабски, английски...
Има глад за експерти по арабистика и т. Н.

Мисли какво искаш ти и това е.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: bbc591c906
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Каквото на теб ти харесва. Ако учиш нещо, което не харесваш, най-малкото е, че няма да се чувстваш добре, тоест ти ще правиш нещо, защото другите очакват от теб да го направиш, а не защото ти искаш. Ще го завършиш, ами после. Трябва да го работиш, 5 дена в седмицата, от 8 до 17:00, месец след месец, година след година, вашите ще ти казват - "осигури си бъдещето маме, то е най-важно" и ти ще правиш това, което не ти харесва за да подсигуриш нещо, което реално е неодсигуримо, единственото, за което реално можеш да се подсигуриш е да си избереш ковчег по избор, поне ще знаеш, че "някога" ще ти свърши работа, затова винаги каквото ти искаш да правиш и каквото те влече, я виж само колко депресирани хора, работещи това, което не искат и учещи престижни специалности, за които родителите са им ги натискали, но просто не са за тях. Една певческа натура, да я тикнеш в специалност право или медицина е като да затвориш сокол в клетка. Пак ти е в плюс, че знаеш какво искаш, има много хора неориентирани. Аз ще ти дам пример, имах мечта за определена професия, която не може да се реализира по физически причини завинаги. Трябваше да избирам какво да запиша нещо като никоя специалност не ми харесваше, представи си от дете мечтаеш за нещо и нищо друго, изведнъж се срива всичко и трябва да избираш от неща, които не желаеш, как да е избрах специалност. Не изглеждаше зле за мен, с лоша репутация от мнозинството хора, но все пак беше нещо... е не ми трепва чак толкова много, уча просто защото нямам избор. Много по-лесно ми е да уча, отколкото да блъскам и да се чувствам зле и угнетен, да правя нещо, което мразя по цял ден и да съм никой, та ако трябва да правя нещо, което не харесвам поне да е в офис, а не на строежа, пък ако съдбата е благосклонна може и аз някой ден да правя това, което искам, въпреки че и аз не знам какво е то, а съм млад мъж вече на 20 и кусур години. Та щом ти харесват езиците, нека да са езици :), после можеш да запишеш магистратура психология, примерно...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker