Колеж в Англия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Колеж в Англия
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 4559 пъти
Здравейте. Моля хората, запознати как стоят нещата в колежите в Англия, да ми обяснят. Знам, че трябва да имаш 16 години, за да започнеш колеж там. Какви документи трябва да носиш от България? Тоест за завършено училище и прочие...? Тази година би трябвало да съм 10-ти клас, октомври ще навърша 16, но със семейството ми заминаваме за Великобритания. Те ми казаха да избера дали да съм частен ученик тук или да уча направо там и аз избрах там. Сега могат ли нашите в началото на годината да ме отпишат от тук? И като отида там, има различни колежи - аз искам такъв за изкуства, сценични изкуства - държат ли се някакви приемни изпити и по какво? По специалността или? И учат ли се математика, езици, науки - усилено колкото тук, или се набляга на специалността? Защото знам, че колежът там е нещо като продължение на гимназията (която между другото трае само 2 години), но е полувисше учебно заведение. Моля ви, помогнете ми, защото до 3 дни трябва да дам отговор на нашите, те ме помолиха да проуча!!!
П.П. За обща информация, нямам проблеми с езика, знам го като роден, защото от малка уча. Точно затова избрах там да продължа да уча.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: 0d9f03643f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Най-добре е ако знаеш къде ще живеете да разгледаш къде най-близко около вас има точно такъв колеж какъвто искаш и да разгледаш какви им са изискванията за прием. Какво точно се иска...
Разгледай другите теми за средно образование или колеж тук, аз съм обяснила някои неща.
Накратко мога да ти кажа, че в тук(в Англия) завършват средно образование на 16г. Държат се матури с външно оценяване по основните предмети-GCSE. После с тези резултати се кандидатства за:
1. колеж;курсове с различна продължителност и различни степени-1, 2;3;4 годишни.... еквивалентни на нашите професионални гимназии или полувисше според продължителността и нивото на курса
2. сикс форм, което е 2 год за А левълс;ако някой завърши само първата година му дават АС левъл. С тези резултати се кандидатства за университет. Различните университети имат различни изискавания.

Ти няма да си завършила средно образование в БГ и не знам как без диплома за средно ще кандидатстваш в колеж. Може би ще искат да вземеш.
И понеже твоя случай е по-специфичен мисля, че е най-добре да разбереш пощенския код на мястото където ще живеете, после с търсачката в гугъл да го постнеш и разгледаш за колеж по изкуствата в близост до местоживеенето ти. Така ще се видиш сайта и ще разгледаш с подробности колежите наоколо и изискванията им за прием. Под името на всеку един курс си пише на какви изисквания трябва да отговаря кандидата. Може да им пишеш имейл или да им звъннеш и питаш направо. Към колежите има и курсове за GSCE-тата ако не си ги изкарал в училище-по английски, математика, наука. Може да искат първо да ги изкараш и после да кандидатстваш каквото искаш.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 53f1f32fca
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Съвсем наскоро видяхме, че дали човек е образован и възпитан, не зависи от това, от кой университет притежават диплом, а от това, какъв научен капацитет са акумулирали в главите си. Дипломата, сама по себе си е една хартийка(която често се купува като трамваен билет), тя с нищо не доказва интелигентността на притежателят й. За да не бъда голословен, веднага давам пример от живота. На всички е ясно какво долнопробно предаване е "Биг Брадър". Не ми е приятно да гледам простотиите на участниците, но от човешка гледна точка, отначало любопитствам да видя що за хора са подбрани. Направи ми впечатление, че са се опитвали да подбират хора с по съвременно мислене. Но какво се оказа, подведени от хартийките, наречени "Диплом", продуцентите са приели един от участниците за много интелигентен и начетен млад мъж-Киро. Завършил в Америка, един от най престижните университети, всеки очакваше да види един българин, на висота много над българите завършили в България. Противно на очакванията, ние не видяхме по образован човек, а тоно противоположното, видяхме как, човек развяващ американска диплома, вместо да поведе по необразованите, той се превърна в шут на един български тарикат, който е завършил спортно училище. Това ли е успял човек? Това ли е нивото на американските университети, щом техните възпитаници са на по ниско интелектуално ниво, от това на едно спортно училище у нас? Затова си мисля, че не университета и диплома от него, определят интелектуалното ниво, а това какво има в главата и най вече, как се използва това което е събрано като знание. Към автора, :- щом още от самото начало се притесняваш от това да учиш математика и други сериозни науки, щом търсиш практиката, пред науката, по добре си завърши професионално училище у нас и практикувай при някои творци на изкуството, със сигурност ще станеш по добър творец, отколкото да вземеш мижава диплома от колеж, даже и за престижен да се води. Обърнете внимание на примера, той е най красноречив. Язък за загубеното му време в Америка, само е цапал тоалетните им, но нищо от духа и престижа им не е прихванал. И Господ така ни насочва-"По делата им ще ги познаете", а не по дипломите които развяват като байраци.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 3249e07a95
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Значи първо трябва да си карала IELTS изпит поне така мисля. Тестват ти английският за да може да видят на какво ниво си, защото всеки предмент изисква различни оценки. Имаш право да избереш 4 предмета, един трябва да е английски(по скоро английска граматика за чужденци), а останалите са по твой избор. Не е нужно да учиш математика или науки освен ако не ги избереш. Ако искаш да учиш изкуство, има го във всеки колеж. Не съм сигурна дали се държат приемни изпити за изкуства, но попринцип не се държат. Ако избереш колеж, можеш да намериш предмета в уебсайта им и да прочетеш какво се изисква.
Аз съм втора година и уча в колеж, но живея тук от 4 години, така че имам английскити квалификации - GCSE's и не беше нужно да карам никакъв изпит по английски.
Относно документите, мисля че ти трябват паспорт, акт за раждане и подобни, но не съм сигурна какво точно ще ти трябва. Отново, можеш да провериш в сайт на някой колеж, там ще пише всичко и как да кандидатстваш. Успех!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 9ed5568120
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не знам какво да ти кажа, защото системата на обучение тук в UK е съвсем различна от тази в България.

Не съм сигурен дали ако се преместиш в UK няма да се налага да държиш местни изпити. Ще опитам да разясня как е тук.

По принцип на 15 и 16 години, следователно 10-ти и 11-ти клас, тук децата държат GCSE изпити, които са вид матури. При успешно взети GCSE изпити, вече децата имат избор дали да започнат работа или да продължат образованието си, като завършат 12-ти и 13-ти клас. През тези две години на 12-ти и 13-ти клас, учениците се обучават за допълнителни квалификации и кандидат-студентски изпити които се наричат 'A levels'.

При успешното взимане на тези 'A levels', тогава на ученика се дава възможност да запише колеж.

Реално, колежа е еквивалент на българският техникум или българската професионална гимназия.

Целта на тези професионални гимназии в България е да ти дадат знания и квалификация с която после да можеш да си намериш работа на пазара на труда.

Колежа в UK, US и където и да е има абсолютно същата цел - даване на знания и квалификация. Разликата в другите държави е че учениците минават по-тежка подготовка и държат повече изпити, което го прави по-трудно за разлика от при нас българите.

После, за да се запишат студентите в университет, първо трябва да са минали колеж. Иначе няма как да стане. Българската диплома обаче, при условие че има задоволителен бал, гарантира място в университет, който има по-голяма сила и влияние от квалификацията от колеж.

Знам че не съм отговорил на въпроса ти по начина по който искаш, но моля те, говори с родителите си и обсъдете внимателно двете системи на обучение за да сте наясно какво правите.

Ако трябва да минеш по британската система ще ти е много по-трудно, защото ще трябва да си скъсваш задника от учене за добри оценки, но пък за сметка на това и ще добиеш много по-добри умения които ще са ти в плюс за в бъдеще. Българското образование е в пъти по-меко и лесно за взимане и не ти дава достатъчно подготовка (освен ако не си частен ученик както си описал), но пък ще ти гарантира че ще влезеш в университет после.

Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 9ed5568120
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Не знам какво да ти кажа, защото системата на обучение тук в UK е съвсем различна от тази в България.

Не съм сигурен дали ако се преместиш в UK няма да се налага да държиш местни изпити. Ще опитам да разясня как е тук.

По принцип на 15 и 16 години, следователно 10-ти и 11-ти клас, тук децата държат GCSE изпити, които са вид матури. При успешно взети GCSE изпити, вече децата имат избор дали да започнат работа или да продължат образованието си, като завършат 12-ти и 13-ти клас. През тези две години на 12-ти и 13-ти клас, учениците се обучават за допълнителни квалификации и кандидат-студентски изпити които се наричат 'A levels'.

При успешното взимане на тези 'A levels', тогава на ученика се дава възможност да запише колеж.

Реално, колежа е еквивалент на българският техникум или българската професионална гимназия.

Целта на тези професионални гимназии в България е да ти дадат знания и квалификация с която после да можеш да си намериш работа на пазара на труда.

Колежа в UK, US и където и да е има абсолютно същата цел - даване на знания и квалификация. Разликата в другите държави е че учениците минават по-тежка подготовка и държат повече изпити, което го прави по-трудно за разлика от при нас българите.

После, за да се запишат студентите в университет, първо трябва да са минали колеж. Иначе няма как да стане. Българската диплома обаче, при условие че има задоволителен бал, гарантира място в университет, който има по-голяма сила и влияние от квалификацията от колеж.

Знам че не съм отговорил на въпроса ти по начина по който искаш, но моля те, говори с родителите си и обсъдете внимателно двете системи на обучение за да сте наясно какво правите.

Ако трябва да минеш по британската система ще ти е много по-трудно, защото ще трябва да си скъсваш задника от учене за добри оценки, но пък за сметка на това и ще добиеш много по-добри умения които ще са ти в плюс за в бъдеще. Българското образование е в пъти по-меко и лесно за взимане и не ти дава достатъчно подготовка (освен ако не си частен ученик както си описал), но пък ще ти гарантира че ще влезеш в университет после.

Успех!

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b85bf9d0a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   №2

Комплексарче, научи как се използва тире (а и как се пише "диплома") преди наставнически да показваш простотията си. Ти си не по-малко жалък от онзи пикльо, спрямо когото се имаш за умен. Сравнени с отрепките от тази пасмина, наречена "Биг брадър", и шимпанзетата от зоопарка ще изглеждат като ядрени физици. Но... явно са ти такива стандартите - биг енд брадър(ски).

Авторке, лежи си спокойно. Англия систематично се мъчи да премахне математиката от всичко - архитектите си я избягват, компютърната наука я е шубе, статистиците половинчато я минават (чудя се кога ли математиците им ще престанат да я учат). Така че дори и да присъства някаква зла математика или (пази Боже) пъклена наука, шансът ти задълбочено да я учиш (или разбереш) клони към нула. Ще си завършиш колежа, ще работиш... нещо. И да - това е. Освен ако не кандидатстваш в истински сериозна институция (Кеймбридж, Оксфорд), то палавите и лоши науки няма да те гонят.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0d9f03643f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   от номер 1
За колеж няма да и искат да има изкаран IELTS. Такъв се изисква само за университет и важи 2 години след взимането. Обаче със сигурност ще и направят асестмънт за езика-на няколко нива да и видят нивото дали е задоволително за колеж.... Това включва писане на писмо по зададен случай-трябва да знаеш каква форма на обръщение се използва за различните случаи има си етикет на писане(според това дали лицето е познато или се използва различна форма;правилно завършване на писмото и подредба на листа)Това го пишеш на ръка.... И другата фаза е на компютъра -за определено време да тикнеш правилния отговор;има и логически задачи и малко математика също.
А колежа щом е за изкуства може да искат и нещо по-специфично... Разгледай им сайта и после се обади да питаш за подробностите.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 65a2885f29
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Така като моят случай е подобен на твоя, искам да те попитам как мина всичко и какви изпити искаха от теб да направиш? Благодаря предварително!

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 5dfe71824b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Аз също съм в колеж правих тестове за да видят колко ми е нивото на английски и септември съм на колеж Много бих искала да споделиш какво следва след това Как минава процеса.... ☺

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker