По-малко ли печелят началните учители? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121005)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9584)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7293)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18476)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

По-малко ли печелят началните учители?
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 2512 пъти
Избрала съм две специалности, но не мога да реша коя от двете да запиша. Страх ме е да не сгреша с избора си.. Едната е начален учител с английски, другата е Английска Филология. Определено ми се работи с малки деца, но се замислих - по-малки ли са заплатите на началните учители спрямо на тези, които преподават в гимназиите? Само заради ниското заплащане се колебая дали изобщо да я записвам... Бих избрала Английска Филология, но не смятам, че нивото ми на Английски стига за там (Б1). А определено би ми отворила много врати тази специалност. Какво да правя...? :(

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: 60474f25fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Странни мисли.
Когато пред мен стоеше подобен избор, не си мислех за заплащането. Мислех за други неща: дали аз ще мога да се справя с едните и с другите, как ще ме посрещнат бъдещите ми ученици, ще мога ли да им дам това, което знам, ще мога ли да създам в тях доверие.
Мислех за лесните и трудните неща в бъдещата си работа. За това, че е важно да си до децата, когато започват своето образование, защото това е времето, в което се възпитават принципи, толерантност, любов към учението. Но е важно и да бъдеш до големите деца, точно в момента, в който възгледите им се оформят, в който разтварят криле пред очите ти, в онзи момент, когато търсят отговори на изключително важни въпроси за своята принадлежност, за вярата, за любовта, за пътя.

И избрах големите деца.

Но никога, а и до ден днешен, не съм си помисляла каква ще е разликата в заплащането.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 656b707414
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Почвам от зад напред - Английска филология записваш, за да учиш език, не за да го знаеш предварително - В1 е ок, но трябва да е реално, а и лесно приемат - не се избиват хората за филологии.
Заплатите на началните учители са различни в различните училища - в големите училища в града с много ученици са добри, но ти не мисли като прасенце преди Коледа. Нали знаеш - цяла година човекът храни прасето, слугува му и то си мисли, че е господарят на човека... до един ден преди Коледа.
Не върви с потока с две думи. В бъдеще ще има голям глад за млади учители - то и сега има. При езиците от отдавна дори един учител обикаля 3-4 училища... отделно частни уроци. Заплащането е на час при учителите - ако съумееш да имаш много часове, ти ще имаш добра заплата, но си е и борба - трябва да организираш допълнителни занимания и така нататък.
Според мен трябва да следаш сърцето си и призванието си. Никога няма да си добра в нещо ако не го желаеш много силно. Послушай интуицията си и това което ДЕЙСТВИТЕЛНО желаеш силно.
И при двете решения има и предимства, и недостатаци.
Учителите в гимназиите печелят в момента повече просто, защото има повече деца и повече часове (хорариум), но това скоро ще се промени, защото идват силни набори, а и кой както си го направи - ако искаш да работиш, можеш да поемеш няколко училища, а следобяд да ораганизираш курсове и частни уроци, СИП-ове и така нататък, а и можеш да преподаваш в частно училище - просто тряба да си добра и да имаш силно желание за професията.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 656b707414
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   И забравих да пиша - в семейството ми традиционно има много учители. Има предимства особено за жена - имаш време за собствените си деца, големи ваканции, малка, но сигурна заплата и си добре осигурена, а заплатата вече и се вдигна доста. Племенник на съпруга ми е начален учител и е супер ХЕПИ. Взе си „майчинство“ и си дондурка бебето, после си взе 6 месеца отпуска и дори е платена половината - разказва много смешки за децата и така нататък. Уж малко взимали учителите, а семейство храни и почивки си правят с жена му на къмпинг, но пък цяло лято - къде го има това на друга работа - цяло лято на къмпинг. Намери такава работа и се обади... , а точно началните учители имат големите ваканции, а и въвеждат отново занимални - можеш и в занималня следобяд в друго училище да преподаваш - ето ти две заплатки.
Познавам учител в гимназия, който така правише - обслужва си човека два езика (немски и испански) в две близки училища - двойна заплата, а после правише курсове за възрастни по езика, частни уроци и изкарваше много добри пари -филолог беше, между другото, но пак казвам - такива не смятам, че имат право да преподават на малките. Ти при малките можеш да правиш игри, да правиш уроци след 7 клас и така нататък

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: a84d5a3602
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Разликата в заплатите между начален курс и горен курс няма. Разлика има в основната заплата в различните училища. Но не може да е под 530 лв. А от 1. 10. ще се вдигне още. Разликата в различните училища идва от броя на учениците. Когато има много ученици, над 1000, например основната заплата там ще бъде по-висока от това, където има 500 ученика. Мисля, че английската филология би ти била по-полезна като опция

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: e9af8db117
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Авторката:
Номер 2 - Наистина ли Б1 е ОК за Английска Филология? Останала съм с впечатлението, че там искат да ти е ПОНЕ Б2, а изпитите и обучението са на ниво Advanced, с което не знам дали ще се справя и ще покрия очакванията..

 
  ...


...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: b84642525d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ако станеш любимка на Директора, ще си докарваш и парички допълнително, и други екстрички...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 021d023d21
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   По принцип , откакто въведоха делегираните бюджети , заплатата се определя в голяма степен от броя на учениците , естествено и други фактори като прослужено време ..
Така че няма значение , дали преподаваш на 11 - и клас или на втори , това не оказва влияние върху заплатата
Което ти доставя удоволствие и ти е интересно - това записвай

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 656b707414
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Авторке - приемат куцо и сакато. С Б2 ако знаеш езика, защо да учиш филология? Важно е добре покрито Б1, но много добре покрито и ще те приемат, а то напреднал си вече като си минал А нивата - Б 1 като си взел вече си напреднал, а С1 вече върви към майчин.
Да, може да казват В2 - учи си ти и за Б2 - готви се за съответния изпит за съответния университет.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: e9af8db117
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Мерси за подкрепата хора!
Авторката.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 0ea6322d49
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ужас направо! Изчетах всички коментари до момента и се оплаших. Как е възможно толкова некомпетентни хора да пишат в този форум. Всички коментари по горе са изписани от хора без каквото и да е практика в тези 2 специалности и преценките които влагат в коментарите са им базирани само и единственно на предположенията им и нямат нищо общо с деиствителноста!!! Във всеки коментар има поне по 1 грешка (не говоря за правописни).

Аз съм студент 4 ти курс в СУ (почвам 4 ти курс 1 ви окт. )
Специалноста която следвам е НУПЧЕ (начална училищна педагогика с анг език)

1- во трябва да ти отговоря на въпроса че заплатите на учителите са едно учлище са почти еднакви. Казвам почти еднавки понеже зависи кои какви часове дава. От различната заетост идва и различната заплата. Не си мисли че ако преподаваш на по горен клас ще вземаш повече пари. При малките получаваш пари ако си класен че ти се плаща отделно ако им водиш и англиският. Наскоро работих в едно учлище като водих само ангиският понеже класният им не го знаеше и в такива случеи се наема друг преподавател да го води. За 2 часа (90 мин )на ден 4 дни в седмицата земах 320 лв (преди данъците (25%)). АКО ти си класният и го водиш анг тея 320 ти отиват на теб към заплата 50 лв на месец за това че си класен. така че близо 400 лв на месец към заплатата само от това. Всеки директор си определя заплатите на учителите в неговото училище на база на това колко ученици има в училището. (не може заплатата ти за младши учител да е по малко от 530 лв по закон). Повече ученици, по големи заплати за всички учители. (по 100 лв се дават за всеки ученик на година от държавата на учлището и директора разпределя тези пари както реши. ) като сложиш

2 ро. Началната педагогика с анг език има голямо предимство над филологията. С нея можеш да работиш всички специланости свързани с деца, гледането им и тн. Мога да ти кажа че и в детските градини ще те вемат да работиш стига да искаш и ти го казвам понеже мои колежки работят по тях и вземат лудите пари.


3 то. Филологията се влиза по трудно. Тея глупости че филологията като специалност не се търси много не ги слушаи. Анг филология по диплома дори с пълна 6 ца няма да влезеш посмъртно. За нея задължително трябва да ходиш на изпит и да изкараш над 4. 50 за да ти стигне за минималният бал. Изпита в су приемният по анг език е доста труден. Повечето хора са скъсани а тези които го вземат го земат с 3-4. Можеш да пробваш да кандидастваш с матурата по анг. Тя е на много по ниско ниво и ако имаш знанията да изкараш над 5. 50 на нея 6 от дипломата може и да влезеш в филологията но не е сигурно. (Изпита включваше преди Диктовка, есе и тест може и вече да са махнали диктовката но се съмянвам)


Другото при филологията е че ще те скъсат от учене през цялото време. Нивото на анг е доста високо там. Ще ти се налага да четеш книги като Хамлет на анг. Но не осавременените версии! Онези най старите които са пълни с непознати думи, някои от които даже не се използват вече. Единственият плюс на философията е че ако я минеш ще имаш малко по високо ниво отколкото от педагогиката. Но говорим все пак за студент които не се занимава след лекциите с анг език. Ако си се занимаваш изобщо няма значение че лекциите ти в университета ще са на по ниско ниво отколкото в филологията.
Това според мен е по добрият вариант понеже никога не ми се е налагало да се притиснявам за изпитите по анг език.

5- то. Като тръгнеш да си търсиш работа никои не те гледа дали си завършил филологията или някоя спецфиалност с анг език. На по добре платените работи с анг език (заплата над 1200 лв чисто) те карат да положиш тест във фирмата като кандидастваш още и си ти проверяват нивото те и преценяват дали им трябваш или не.

Така че изобщо не се насочвай към филологията! Невероятно трудно се влиза и завършва и после кандидастваш за същите работни места като и с педагогиката но с педагогиката можеш да работиш всякаква работа свързана с деца което повярваи ми в комбинация от 2 те отваря невероятно много възможности.

Надявам се да съм ти помогнал. Преди години бях точно в твоята позиция и мога да ти кажа че наистина няма да сбъркаш ако я запишеш.

Извинявам се за дългият пост.

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: e9af8db117
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Авторката:
Номер 10 - от къде си? Ако си от по-голям град, предполагам, че началните учители взимат по-добри заплати. Аз съм от много малко градче и училищата ни са малки. Бих работила тази професия с удоволствие, ако заплатите бяха на ниво... ако отида да живея в София и да практикувам там професията си, имам чувството, че всичко ще отиде само за квартира.. Много съм объркана... не знам кой път да поема.
Знам, че в филологията би ми било много трудно защото нивото ми е ниско за там (б1), но от друга страна точно тази специалност мисля, че ще ми отвори повече врати.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 842b6478d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №10 - със специалност "начална и предучилищна педагогика" можеш да работиш само в детска градина и начален курс на обучение. И като гледам твоя правопис на български, си представям правописа ти на английски...- изчетАх, Оплаших, специалносТа, Земах ?! Заплатите са различни и според заетостта и квалификационната степен, но е важно от каква ОСНОВНА заплата започваш. А тя е еднаква за учителите в едно и също училище. Но в различните училища е различна, като наистина не може да е по-ниска от определената в ЗЗНП.

№4

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 0ea6322d49
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Аз съм номер 10

До авторката :

От София съм, но както казах по горе няма значение от кои град си има значение колко ученици има в училището което работиш и какъв ти е директора. Тои разпределя заплатите така че може да реши по малко ремонти за училището и повече бюджет за заплати, както и обратното. Във София наистина в последно време са се качили цените на квартирите, но можеш да си намериш и за по 200 лв квартира.
Основната разлика между филологията и НУПЧЕ е само с възрастта на учениците с които работиш. НИЩО друго. За работа с деца се изискват специални подходи и отношение за това през повечето време в нупче учим как се работи с деца, а в филологията няма нищо толкова специлиално защото преподаваш на доста по големи ученици, следователно там учиш само анг. по цял ден. Няма нито 1 работа която да не те вземат само защото си завършила нупче а не филология. (освен гимназиален учител по анг. )

Понеже те усещам че се притисняваш за това как ще си намериш работа с тази специалност и колко добре ще е платена ще ти дам 1 пример.

Точно преди седмица ми звъняха от 1 фирма да започна работа при тях. Като работа включваше просто да съм връзката на фирмата с потребителите като трябваше да отговарям на имайлите им и въпростите им (и телефонните обаждания също) на анг език. Само това. А аз дори не бях кандидаствал за тази работа. Бях си пуснал CV -то за подобна почава работа (най много 4 часа) а те ме искаха на 8 часа на ден. Заплатата която ми предлагаха беше 1400 лв (бруто) ваучери за храна безплатен транспорт ако се наложи да работя до по късно бонуси. Наложи ми се да им откажа понеже нямаше как да го съчетавам с университета понеже съм редовна форма. Това е само единият от примерите. Преди 3 седмици пък отказах работа за 1200 лв бруто като учител по анг език в няколко детски градини. Примерно преподавам в едната 2 часа в едната и отивам в друга след това.

Работа с НУПЧЕ има много и то в БГ. Понеже сме в ЕС дипломите ни от СУ се признават и в Чужбина. В Дания като начален учител без език вземаш 56 000 евро. Сама си прецени дали не можеш да се реализираш с тази специалност. Надявам се да съм ти бил полезен.


до номер 4 (12)

"№10 - със специалност "начална и предучилищна педагогика" можеш да работиш само в детска градина и начален курс на обучение. "


Да! АБСОЛЮТНО Е ТАКА! По прав/а не може да си. ЗА това ние с авторката говорим през цялото време за НУПЧЕ. Както казах в темата пишат супер некомпетентните хора. Ако беше вътре в нещата никога нямаше да направиш тази грешка да объркаш специалностите за които говорим. Двете са напълно различни специалнпости. Специалноста за която ти говориш те учи как да си леличката в детската градина и учителя в класната стая. НУПЧЕ те учи как да си учителя в класната стая учителя по анг че те учи на подходите и техните при учениците от различните възрасти (дори и в предучилищна възраст) че учиш анг. Със НУПЧЕ можеш да преподаваш анг на всеки независимо от възрастта. Можеш да преподаваш дори в детските градини. НО няма да си леличката която ги изпикава. Ти отиваш там като учител провеждаш си урока и си отиваш а имаш леличка през цялото време която е там да обслужва децата.

След като установихме колко не си навътре в нещата щом не разбираш за каква специалност говорим дори ще те помоля да спреш да пишеш в темата.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 8c318eec2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   №13, мноого се отклони от темата за заплатата, която вълнува авторката повече от това, което ще върши. Не ми обяснявай какво е НУПЧЕ, защото съм пределно наясно, но ти издишаш. 1200 лв за три детски градини във всички възможни райони на града, не, мерси! Това е за жена без семейство или за мъж. И заплатите в София нямат много общо с тези извън. Момичето е от малък град, където едва ли има училища с повече от 700-800 ученици, а и да има, тя няма гаранцията, че ще работи точно в него. Това, което съм написала по въпроса за заплатата е абсолютно точно като информация.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker