Има ли работа за химиците? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Има ли работа за химиците?
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 6640 пъти
Здравейте!!!
В 12ти клас съм, все още се чудя какво да уча за напред. Предметите, които ми се отдават са химията, както и от части биологията и математиката. По химия съм наистина добра, ходя на уроци допълнително, всичко ми е много интересно.
Пред дилема съм... Химия, фармация, медицина? Все още се чудя кое да избера... Засега клоня най-много към химията. Единственото което ме безпокои е , че може да не си намеря работа като химик след като завърша.
Въпросите ми са главно към хората следващи или завършили химия - Има ли реализация за химиците в България? Кое е по-добре химия или фармация? Ако следвам фармация ще си намеря ли работа някъде другаде, освен в аптека?

П.П- Не си мислете, че пускам тази тема просто така. Разглеждах теми подобни на моите, уви оказа се, че са публикувани преди 5-6 години, затова сега се допитвам до вас! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: cd1c9beaee
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Има работа за химиците, НО ти трябва задължително докторска титла, което значи 10 години учене - и не говоря за Доктор като при медиците, а истински доктор - дори в чужбина
Работата е иначе леко скучна - в лаборатория. Племенник на съпруга ми учи това, вече е на 30 г. и съжалява, защото работи в супермаркет, за да се издържа криво-ляво по време на докторантурата, а неговите връстници правят вече пари, кариера, семейство, изплащат жилища и карат коли.
И у нас, и в чужбина има реализация в козметиката, в производството на лакове, бои, торове, строителни материали, фармацефтичната промишленост, а и в БАН - можеш да пишеш учебници, да се занимаваш с наука като цяло, което в бъдеще ще е и по-добре платено, а и в чужбина в Макс Планк Институт почваш от 5000 евро нето, в Байерсдорф познавам хора, които работят и така нататък - има реализация ако това ти е желанието и призванието, но следващите 10 г. ще ти минат в учене и безпаричие.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 20a2ebe617
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   Имам един познат които учи химия, сега е асистент в университет, мисля, че и в момента учи нещо, иначе има работа-също може и учител по химия има разни заводи в които търсят химици.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ddc2cb1d7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   В Макс Планк Институт даже и с докторска титла ще почнеш на 5000 евро нето като си видиш ушите без огледало. Тарифата е TV-L или TVöD E-15.
Преди няколко години беше 3200 евро бруто, т.е 2000 нето, сега ме мързи да търся, но няма да се е повишила много. 5000 евро нето би означавало да взимаш 10к бруто, което е заплата на топ мениджър в голяма частна корпорация.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 2d22945bfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   1., за лаборантска работа е достатъчно и средно-специално на някои места.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: cd1c9beaee
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   н 3, не е точно така. Макс Планк Институт е частен институт, не е държавен и имат право да си определят сами своите заплати, а мениджърите взимат повече пари - началната заплата за 1во управленческо ниво в Осрам почва от 3500 нето, което е към 5000 бруто - това е ако си Бакалавър FH и тъкмо започваш, а нагоре граници почти няма - на средно и по-високо ниво вече става дума за Четвърт милион годишно основна заплата бонуси и стига до 10 милиона годишно - той обикновеният майстор с майсторско писмо взима 3500 евро нето, ти искаш доктор по физика или химия да взима по-малко - не става.

И ЗАПОМНИ - Тарифните договори в Германия не са за мениджъри, за хора на науката и работещи на свободна практика, а са за работниците и групите, чиито синдикати са им ги договорили. Все по-малко хора са на тарифен договор, а мениджърите по определение не могат да бъдат на тарифен договор, защото те представляват директно работодателя. Няма тарифен договор, разбира се, за хората, които работят в частни институти за научни изследвания - там работят мозъци, които са платени индивидуално. Привличат се мозъци от цял свят като конкуренцията е в САЩ, където можеш и над 10 000 долара да печелиш в наука и високи технологии.
Тарифни договори търси за хората на каса в Лидл и Макдоналдс, имаш ли докторска титла си просто в друга лига :)

В науката се печели също добре като Макс Планк например прави изследвания за частни клиенти и събира парички и то доста сериозни, защото частният клиент казва какво му трябва като Оutput и ти правиш изследването, така че да се получи - пито, платено. Каквото искаш, такова изследване могат така да ти скълапят, че никой не може нищо да ти каже. Made in Germany си има своята цена и тези парички после отиват при учените, защото Макс Планк е и с идеална цел - тоест не иска да плаща данъци и да реализира печалби. Отиди да видиш само каква база имат - ще паднеш.
Имам братовчед там, само че доктор по Физика и почна на 5000 евро и то преди години НЕТО. Ако си обаче за парите е най-добре да почнеш като консултант - там на ЧАС взимат тези пари с включено ДДС ха! - е прибира ги съответната компания, но ти прибираш поне 1000 евра на час. Професорите от унито пък печелят от частни лекции в различни фирми - става дума и за скрита корупция, защото същите тези професори са в различни гремий и контролни органи, пишат и закони и са консултанти на правителство и местни власти - виждала съм договори с по 10 000 евро на час за лекция :) на обикновени професори по счетоводство, които случайно седят в Лондонските комисии за изработване на IFRS.
Който си мисли, че от наука не се печели, се лъже. Трябва да си хитър. Дори у нас. В БАН има вече професори от Бостънския университет (ФИЗИКА), а една лаборатория от Мюнхен по лазерна физика направо я пренесоха в София, след като спечелиха нобеловата награда преди години TU Мюнхен и решиха да си подменят цялото оборудване. Тези с професура от Бостън не стоят у нас заради баба си - на тях им е все едно къде ще работят, вземат един проект или проучване и си работят у нас, печелят много добре, защото парите са същите, независимо къде правиш проучването - имаш ли финансиране, почваш и работиш, а у нас разходите ти са ниски - има и безплатни студенти да ти работят, екстра си.
Има и у нас професори, които карат много скъпи автомобили и имат висок стандарт - трябва ти титлата и да се закачиш за някой мастит проект, финансиран от разни организации или директно от индустрията. Особено нашите фармацефтични компании държат много добри заплати, а и изобщо не знае масата народ, че в София има централи на международни фирми от областта на роботиката и новите технологии, включително и по нелогични причини. Единият CEO хванал и се оженил за българка и така си преместиха централата в София под някакъв друг предлог :) - ето ти към стотина работни места във високите технологии, имат и две производствени бази в бивши военни заводи за роботи у нас, а в химичната промишленост ти трябва да се закачиш в рафинерията в Бургас например, в Софарма или дори в някой завод за строителни материали - просто няма вече кадри. Има инженери, които покриват три работни места вече. Ние плащаме за един инженер 400 лв. на ден :). E, трябва ни по проекти само, на свободна практика е, работи за нас 1 месец, после почива съответно 4-5 месеца - когато е на кефче.
Вие завършете с ДОКТОР (много е важно), пък реализация ще има ако сте по-хитри.
Питате се например защо киснат нашите учени в Роженската обсерватория за 400 лв. заплата? не, не е от идеализъм - просто им трябва докторската титла и 1-2 публикации, а с такава техника никъте не могат да оперират в света обикновените студенти. Пишат си докторантурата, вкарват се в проект в Швейцария например и са се подсигурили. Разбира се, има и хора, които се интересуват и от самата наука. Такъв е и братовчед ми - има две докторски титли човекът, едната от София, едната в Германия и Бостън (общ проект), но стана на 40 г. човекът и спряха да му финансират докторантурите - трябваше да си търси работа. Дори беше шокиран от високата заплата в Макс Планк и беше деморализиран ха-ха, но бързо свикна. Срам го е да каже колко взима и мисля, че не ги харчи парите, а ги пести, защото той такива пари не може да харчи.
Но пак казвам - само за хора с ДОКТОРАНТУРА по химия, физика, фармация, медицина. Биолози и микробиолози са зле платени!!! Лекарите също са зле платени в Европа, но не и зъболекарите - ако търсите добри пари, учете за зъболекари - тук от ден 1 почвате да печатете истински пари където и да сте.

 
  ...


...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 447a3838a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Можеш да работиш в някой завод например :). Ще си инженер и ще взимаш добра заплата. А може и частно да бачкаш за някоя наркодилърска компания :))))

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b48bd6d29c
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

7.   Забрави за химията! Аз това завърших в СУ. Мечта ми беше. Сега съжалявам. Да работиш като химик е нещо като готвач, но много отровно. На млади години не се замисляш за това, но проблемите идват по-късно. Трудно се намира работа и заплащането е ниско, а работата не е лесна. Явявала съм се на 3 конкурса. Навсякъде предварително уредени. При единият от тях (БАН) ме извикаха след това да работя, защото съм се представила добре, ама те назначили другия, щото така било решено. Отидох, но бързо се махнах от този змиярник. В производството работата обикновено е на смени. Няма събота няма неделя. Има график! Това е защото химическото производство е често непрекъснат процес. И още много минуси има. Всъщност не се сещам за плюсове.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c4c2b9d7c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Остави я тази химия!!! Аз съм завършил химик, в момента завършвам докторантура в Германия по органична химия. Почти на 30 години съм и хиляда образования, а нула трудов стаж, а това е нещото което истинки има значение. Ако можех да се върна назад никога нямаше да избера химия. Не си заслужава накрая на всичкокто учене инвестицията. Знам, че е супер интересно и изглжда секси като наука, но повярвай ми не си заслужава!
Даже да си го решила вече и го учиш, спри се, откажи се и почни с нещо което ще ти изкарва пари след 4/5 години учене даже и да не ти е толкова интересно в момента.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: d27b440d54
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Мисля, че си се ориентирала към чудесни професии. Върху химията нямам преки наблюдения, но моя приятелка завърши фармация, сега работи в Софарма и е супер доволна. Медицината пък на 1000% ще ти осигури търсена и добра работа за цял живот.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 4 месеца
hash: 92f2353325
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

10.   Здравей, може да работиш в сферата на здравеопазването, като: Имунолог, Биохимик, Токсиколог, Клиничен химик, Така, че помисли.

 
  ...

...
преди: 7 години, 4 месеца
hash: da620348b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Здравей, авторке,
нека и аз да добавя това което знам за химията, въпреки че не съм пряко ангажирана с химия.
На времето имах една учителка по химия в прогимназията и тя бидейки човек с много слабо телосложение, и непушач ни разказа за себе си следното:
Отишла на преглед при доктор заради някакво съмнение(не помня какво, може и рутинен преглед да е било) и доктора и казва, че има бели дробове като на пушач. Тя съответно му е казала, че не е пушач и той след това и е обяснил, че всичко е следствие на работата с химикали, а тя жената беше близо до пенсионна възраст тогава 55-60 години. Та за периода в който е учила и работила като химик - учител, ето с това се беше сдобила.
Мисълта ми е, все пак си момиче, един ден майка, по-добре помисли за личното си здраве, защото здраве с нищо не се връща.
Винаги можеш да запишеш нещо друго да учиш. Човек си "сменя" акъла много пъти, докато стигне до истината, ама здравето и живота няма с какво да ги замениш.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 59b8197b3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   1. и 5. Глупости на търкалета! Нали ги гледам доктори на науките по химия и биохимия - работили в БАН, седят си с пенсия от по 500 лева месечно. Никой никъде не ги е искал на работа в чужбина!! Камо ли за 5000 евро на месец!! Единия даже отиде да работи кондуктор в БДЖ за допълнителни доходи! Да не говорим за професорите, ровещи в кофите за боклук!! Колкото до химик - ако те вземат на работа в чужбина, можеш да работиш и като лаборант! За това НЕ се изисква висше образование!! Достатъчно е и средно специално, завършено в страната, в която отиваш да работиш! А заплатата при всички случаи ще е над 3000 евро месечно и с 20 дни платен годишен отпуск!!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: c4370e21b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Химик съм в Германия и взимам 8000 евро. Разработваме нанотехнологии и с химикали сигурно повече от 10 години не съм се сблъсквал.
Не ги слушай тези "капацитети" тука! Следвай мечтите си!
Далеч не всички химици са посредствени лаборанти като тях. Напротив - наитина добрите и успели химица са точно тези, които са учили с желание като тебе!

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 399b99871b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   13, посмали малко.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 59b8197b3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Изказваш се неподготвен, 13 !! Какъв химик си като над 10 години не си работил с химикали?? Теоретични разработки ли правиш?!? Това едва ли може да се нарече химия!! Колкото до 8000 евро месечно, познавам програмист на робототехника в Германия, който наистина получава толкова, но го спукват от работа! Не знам колко дълго ще остане здрав?!?...
Като за човек който обича химията, може би най-удачното решение в момента е да се насочи към фармацията! Винаги и навсякъде ще може да намери работа, при това добре платена!

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: ced0d73ce6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Не знам кака е в чужбина, но в България не си заслужава да се учи химия ако трябва да работиш тук. По лабораториите за качествен контрол заплатите са около 1000-1400лв бруто което е около 1000лв чисто, повечето са в покрайнините на градовете и трябва кола която не ти се плаща и взимаш чисто около 800лв което си чиста подигравка за човек с висше образование. В производствата работа като технолог -смяна е по добре платена но се работи на смени по 12часа дневна и нощна после ден и половина почиваш без събота и неделя и празници, персонала е сведен до минимум и ако си мъж трябва да си 100неща едновременно аварии стават постоянно. На мен при една такава авария ми изби един клапан за високо налягане с пара на 140 С и ми свали кожата от врата после бях в Пирогов 14дни. Добри пари се взимат като медицински или търговски представител на лекарства, но там пък пътуваш постоянно с кола по цяла България и за една седмица спиш в къщи 2 дни другото по хотели а работа няма нищо общо с химията тук си търговец. Ако можеш си избери нещо друго по -переспективно за България химията не е оферта определено.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 69c6d419fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   До 15

Значи за теб, работата на този човек не е химия, но ти си някак си по-квалифициран да дадеш менине, че да кажеш къде и към какво да се насочи човек, зе даже правиш и предсказания за възможността за заетост.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker