Да замина ли да уча в Германия или да остана тук - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Да замина ли да уча в Германия или да остана тук
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 1964 пъти
Здравейте, аз съм момиче на 18 години. Предстои ми да направя най-важния си избор в живота да реша къде и какво да уча. В момента уча в езикова гимназия и още в самото начало на седми клас знаех, че искам да уча в Германия. 10 и 11 клас правех планове за специалноста си, лятото ходих за един месец в Германия. И в момента си задавам въпроса ЗАЩО да уча в чужбина. България е една малка, сравнително спокойна държава, вярно е, че има и доста минуси. Когато си се представя работеща винаги в съзнанието ми изниква България. И най-много ме е страх, че ще ме обхване носталгията за българското. А както се казва, , Не сънувай обратния път''. Искам да чуя вашето мнение и най-вече истории на хора реализирали се тук и в Германия. Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: 9f405b5cdc
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Учила съм в Германия и се бях реализирала там, но в България направих истинска кариера И заради немското образование и връзки, които си направих, НО днес условията са различни. Първо, ти днес можеш да завършиш Бакалавър у нас и да запишеш в Германия магистър, което е голямо предимство, защото от самото начало имаш общежитие, учи се само 2 години за Мастър, а Бакалавър под 4 реално не успява почти никой и още - ти идваш с Диплома някаква и професия, по която можеш да работиш, докато ако отидеш само с гимназия, ти ще трябва да се издържаш с ниско квалифицирана работа, което е страшно трудно и изтощително (от собствен опит говоря).
Следя немската преса и положението там и икономиката тръгва вече назад, а чужденците, които нахлуха подбиват новото минимално заплащане и вече се работи за по 3, 5 евро на час на черно (за сравнение 10 евро беше по мое време в града, в който учих).
Да, Германия ДНЕС е моторът на Европа и много са забравили, но само до преди 10 година беше болният гигант. Аз живях по време на голяма криза там след пукането на балон на борсата и положението беше жестоко, макар че живях и учих в най-богатият град с най-много работа. Буквално в Бюрата по труда имаше огромни зали, в които се стичат всички сутринта и с томбола теглят кой ще работи ниско квалифицирана работа... за деня и така всеки ден се редиш с африканци и тем подобните и се бориш за ниско квалифицираната работа. Немците се отказваха дори да влезнат в бюрото по труда, защото беше меко казано унизително и отношението на работодателите, и отншението на слжителите.
Днес не е така, но само защото икономиката е в бум. Днес и стари жени без никакъв стаж си намират работа, просто всеки си намира работа, но това е до кога?
И още - противно на митовете и легендите у нас, разходите за живот, дори за храна са много по-високи. Аз на държавно общежитие плащах за една стая 380 евро на месец, а за тази привилегия чаках към 1, 5 години и живях на частно жилище за 480 евро на месец и още - на българи никой не иска да дава жилище, аз имах късмет, че приятел - немец гарантира за мен. За теб кой ще гарантира? Отделно идват 180 евро такси на семстър, което сега не ти се вижда много, но като те напънат другите фикс разходи, ще трябва буквално да гладуваш. Мен ме хванаха големите такси от 500 100 евро на семестър и буквално съм гладувала, за да ги плащам - тоест като тръгнат пак назад и нямат пари може и нещо такова да те удари. Отделно транспорт, здраве, спорт са много скъпи удоволствия, а за храната ако не ядеш боклуци също е много скъпа. 45% от дохода на средно статистическия немец ходи за наем, а ти като си най-ниско във веригата стига до 60% дори този разход и буквално не остава дори да се прибереш за Коледа - много хора познавам, които не се бяха прибирали 3 години и не от липса на желание, а защото нямаха пари и по Коледа успяваха да си намират работа като почиват другите, за да изкарат месеца.
Евтино е в Дрезден и Лайпциг например, но няма работа дори за завършили хора.
Във Франкфурт университетът е ужас, а в Хамбург също университетът не е добър. И двата града са скъпи заради финансов и други сектори, но няма работа за студенти толкова, пълно е с чужденци. Остават Берлин, Щутгарт и Мюнхен като в Берлин все още се намират евтини общежития без чакане и жилища, но пък заплащането е ниско и работа няма, а жилищата са се качили тройно в последните 10 години.
Задължително поне за 1 година трябва да имаш много здрав финансов гръб.
Не съжалявам, че съм учила там, не ме разбирай грешно, но ми съсипа младостта и здравето. По мое време нито бяхме обаче страна от ЕС, нито можеше с наше образование да продължаваш нещо в чужбина. Времената са други с две думи. Отделно не е тайна, че малцина завършваме или често се проточва ученето заради претрупаната програма прекалено. Братовчедка ми например завърши на 30 г. и не е сама, така че мого добре си направи сметката и виж РЕАЛНО какво искаш ТИ.
Ако ТИ искаш да учиш в Германия, ще успееш, но ако искаш просто да отговориш на болните очаквания на вашите и учители, общество -ще се провалиш. 80% от българите не завършват или се преместват, защото са отишли да учат заради другите, а лошото е, че последиците от такова решение са само за теб - ти ще учиш по тежка програма, ти ще търпиш мизерия, дискреминация (има си я), самота, културен шок и всички негативи и затова трябва ти и само ТИ да искаш силно нещо, за да ти се получи.
Това важи не само за образование, а за всичко.
Само не тичай със стадото ако не искаш да завършиш като овца на Великден. Каквото и да вършиш си следвай своя път, твоите планове и желания
Успех

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 46a9d7f0b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Образование в България просто няма. Аз много обичам всичко българско и искам тук да живея и работя, но след като завърша навън. Просто "ученето" тук е пълна загуба на време.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: a6f0db31d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Основният принцип във всичко е никога да не се върви по течението, а да се мисли накъде може то да избие и да се заемат предварителни позиции, които след това да се трансформират на печалба. Засилят ли се вече и Сульо и Пульо да правят същото, значи си изпуснал момента. Тая Германия стана фикс идея на цели поколения, ама сега като се юрна и милионната паплач от т. нар. бежанци, вече монетата се обърна. Умните немци гледат как да се махнат от тук. Данъци, наеми, кредити и бежанци. Това е Германия.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 7710bf0f56
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   "Данъци, наеми, кредити и бежанци. Това е Германия. "
Разбирам какво искаш да кажеш, но можем да завършим горнот изречение и с България.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 9a3b5cebba
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Ами мой съвет е да си изкараш образованието в Германия и да се върнеш да си работиш и установиш в България. Така ще си най- добре. Поне според мен. Късмет: )

 
  ...


...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 250e580c28
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз съм трети курс в Български ВУЗ и още не сме започнали да учим задълбочено и специализирано, а само из основи. А липсата на специализирани учебници е огромна. Освен това не се предлагат никакви платени стажове във фирми. Сам трябва да се молиш. Също практиката ни е страшно елементарна. Голяма част от асистентите са клалифицирани.
Студентите са на много ниско ниво. Тоест всеки влиза и излиза. Препоръчва, ако имате пари и език, както и силно желание да учите в чужбина. Не правете грешка да записисвате някъде само от видяното в сайтовете на унито. Влезте вътре. Разпитайте някои студенти. Вижте първокурсиниците. Чак тогава размишлявайте.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7496c3076e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Дойчланд.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker