Придобиване на педагогическа правоспособност - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Придобиване на педагогическа правоспособност
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 4463 пъти
Здравейте. Имам едно много конкретно запитване към хората, които или са минали по този път, или им предстои (искат) да минат, или просто имат солидни познания по темата. В момента съм на 23 (почти 24) години. Записах бакалавър българска филология във ВТУ веднага след като завърших 12 клас, приеха ме, влязох и следвах. Остават ми сега да взема само държавните изпити, които са през февруари, просто по стечение на обстоятелствата нямах възможност да се явя юли и септември. НО - тук идва голямото НО, което ми се явява като много гадна спънка. Желанията ми за магистратура не са се изпарили, но по-рано от септември 2016 няма как да запиша, логично (специалност "Методика на чуждоезиковото обучение с АЕ"; смятам да кандидатствам във ВТУ и в СУ). Но до септември следващата година има ужасно много време, а аз не мога да стоя без работа - все пак трябват някакви доходи, за да си плащам образованието, нали? Не мога да разчитам на майка ми по простата причина, че наскоро я съкратиха от работа, а баща ми е пенсионер - едва свързват двата края. Приятелят ми, с когото живеем на семейни начала, също не искам да го натоварвам с космическите суми по семестриални такси и разходи (когато съм имала нужда никога не ми е отказвал, разбира се), но... да не се отклонявам от съществото - това го написах само да добиете най-обща представа за положението ми в момента.
Предполагам, че временно мога да си намеря някаква работа (за няколкомесечна заетост става дума) - все нещо ще се намери, не ме мързи да търся работа и да работя като цяло.
Ще ми се обаче да работя като учител по български език и литература докато запиша магистратура, съответно и докато я следвам (във ВТУ специалността се предлага и задочно, две години). САМО ЧЕ - ето я и спънката: при записване на българска филология още в първи курс след първия семестър ни раздадоха листи с избираеми дисциплини - педагогически такива и журналистически. Никой обаче не реши, че е нужно да ни се обясни след завършване на бакалавър какво ще фигурира в дипломата - педагог/учител или журналист, съответно и каква работа можем да си намерим с въпросната диплома за завършен бакалавър. Както вече сте се досетили, предполагам - аз записах модул журналистика, а не педагогика (+ още няколко колеги с мен, но мнозинството избра правилния път и записа педагогика, окей). Изминаха четирите години бакалавър, изкарах си всички журналистически дисциплини и практики, но сега просто нямам педагогическа правоспособност и не мога да учителствам. А на този етап предпочитам да се занимава с преподаване на БЕЛ, отколкото с някаква си там журналистика (в местно радио, местна телевизия или вестник - разбирате колко е неприемливо и недоходоносно за малък град, дори не областен такъв). Въпросът ми е: иска ми се да запиша курс за придобиване на педагогическа правоспособност, за да мога да преподавам БЕЛ, докато запиша и изкарам магистратура за учител по английски език. Възможно ли е да се случи това в рамките на по-малко от една академична година (да речем няколко месеца), защото се поразрових из разни сайтове и всичко, което намерих като информация, е в семестриален вид - а не разполагам с толкова време. Както споменах по-горе - майка ми е съкратена наскоро, а аз не мога да я оставя да мизерства, разбирате ме. Изпитвам непреодолимата нужда да започна работа, която да ми носи достатъчно приемлива заплата, че да мога да отделям поне 60-70% от нея за майка ми. Поне толкова! Смятам, че една учителска заплата е по-приемлив вариант от тази на сервитьорка или магазинерка (продавач-консултант).
Може ли някой да ми каже къде бих могла да звънна (или отида на място) и да попитам за такива курсове за придобиване на педагогическа квалификация (правоспособност) БЕЗ да се налага да изкарвам една цяла академична година (двусеместриална). Благодаря предварително и моля да пишат само компетентни хора. :)

Ж23

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: fbd4c13cb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Авторке, въпросът за педагогическия профил го задай в деловодството, но по принцип ти трябва да държиш доста изпити да специализираш в училище като тези специализации са месеци. Не е възможно толкова краткосрочно ти да придобиеш право да преподаваш, да получиш редовно място в училище и да почнеш да печелиш пари, за да се издържаш. Направила си своите избори и хората са те информирали като ти си избрала журналистика, а ако си искала Педагогика е трябвало да държиш по време на следването си тези изпити и да преподаваш - дори не съм сигурна, че вече след дипломиране е възможно да промениш нещо в профила си специално за ВТУ, но за ПУ знам със сигурност, че можеш с допълнителни изпити и практика да станеш учител, но конкретно си отиди в деловодството на ВТУ - не хапят или просто се срещни с някой от професорите, които преподават на „педагозите“ - с питане до Стари град се стига, но трябва да е на „извора“, защото всеки университет е различен и непрекъснато се сменят правилата.
Проблемът в твоя град си го знаеш също - дори да имаш правоспособност, пазарът е залят с млади специалисти. Ти работа като учител ще си намериш винаги, но не и във Велико Търново и не толкова краткосрочно и преди да си специализирала.
С две думи проблемът за теб си остава - ти СЕГА трябва да почнеш да печелиш пари, за да можеш да живееш, а на практика нямаш никаква квалификация, професия, която да ти позволява това, освен ако не си завършила професионална гимназия.
Знаеш какво е решението - неквалифицирана работа на макс за теб и за майка ти и пак се стига до проблема, че във Велико Търново такива като теб са с хиляди - пазарът е наводнен. Търси връзки, търси начини, но си намери някаква работа, стъпи си на краката и мисли за предгогическите специалности след това, защото гладен човек не може да учи.
Не знам какви „обстоятелства“ са ти пречили за държавните изпити, но дай малко газ, защото сега е последния шанс да промениш нещо и да хванеш хляб в ръцете си, за да не завършиш като майка си. Да станеш учителка по БЕЛ е най-доброто в твоята ситуация, но ти сама си си поставила големи препядствия и от теб зависи да ги преодолееш. Със сигурност обаче ще трябва да напуснеш града си, освен ако нямаш връзки, защото учителско място при толкова много завършващи това няма как да намериш там, но във Варна, София, Бургас, но и дълбоката провинция, където има сравнително малко нови учители, а старите ще се пенсионират търсят хора като теб под дърво и камък. До февруари най-много пари ще спечелиш при сезонна работа в зимните курорти с осигурено спане и храна като можете да заминете с майка ти - тя е подходяща за камериерка или работа в кухня, а ти ще събираш бакшиши като келнерка. Двете общо ще изкарвате към 2000 лв. чисти, които пестете, което не е малко, но гледай да са ти осигурени храна и подслон. Без връзки работа в град като ВТ не виждам как ще намериш...каквато и да е при толкова много търсещи студенти и ограничени работни места дори за миячи на коли и чистачки. При сезонната работа е добре, че можеш да напуснеш когато ти скимне - например ходиш и след Нова година се прибираш, за да учиш за държавните все пак, а майка ти остава и си работи, а до нова година ще си изкарала доста добри парички, а и знаеш, че майка ти без теб не би отишла - ще ѝ помогнеш с две думи да се „закачи“ на работа отново, защото е още млад човек и поне 15-20 г. работа я чакат - ще удариш с един удър два заека - хем ще изкараш малко пари, хем ще помогнеш майка ти да започне отново работа някъде.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 8755a4f323
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Благодаря за отговора, само тук ще си позволя да те поправя: "Направила си своите избори и хората са те информирали като ти си избрала журналистика, ... " - както казах по-горе - още в първи курс НЕ ни беше обяснено кое-как-защо се случва при избиране на педагогика и журналистика, просто ни оставиха листи със свободноизбираеми дисциплини за следващия семестър и това е. Съвсем сериозно и реално говоря - никой грам нищичко не ни обясни, че при избор на журналистика студентите "губят", така да се каже, правото да учителстват, дипломата им е "филолог-журналист" и трябва да се изкарват допълнителни курсове/квалификации, за да станат учители по какъвто и да е предмет. Отделно от това - учила съм във ВТУ, но не живея в момента там - казах, също така, че в момента живея в малък провинциален град, който дори не е областен - не е важно за кой град става дума, статистиката е горе-долу следната: гъстонаселен район, с приблизително 25-6 хил. население, с 6 училища в града (3 основни и 3 гимназии). Ако е от значение, де.

Не го упоменах при писането на темата, защото сметнах, че е излишно, но на майка ми й остават 4 години до пенсия - в такава възраст намирането на работа спада драстично... Относно държавните изпити (и за тях сметнах, че подобна информация е излишна да добавям) - просто имах да взимам (изчиствам) два изпита преди да бъда допусната до тях, такава ми беше невъзможността за юли и септември. Колкото до "краткосрочното" ми желание за придобиване на педагогическа правоспособност - далеч съм от мисълта, че искам "всичко да ми се случи час по-скоро, наготово и т. н. " - връзки все някак някъде ще се вкарат, поне до септември, когато така или иначе ще кандидатствам за магистратура, която, след завършването й, ми осигурява педагогическа правоспособност.

Както и да е, да сме живи и здрави в крайна сметка - неквалифицирана работа винаги някак ще се намери, то е ясно, че с питане тук и там се получава нужната информация (затова и писах тук - знае ли човек, все някой може да напише нещо полезно), ще питам и в деловодството във ВТУ, имам ходене след около половин месец натам.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 9f278560ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

3.   Няма такива курсове

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 27db40b2bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не зная как е при вас, но в програмата на СУ са застъпени много дисциплини като: Методика на оценяването, Методика на обучението по Българси език и Литература. Скъсваме си задниците да разработваме уроци. Подготвяме академично портфолио. Минали сме зипове като: Детска психология, Развитие на устната и писмена реч на учениците. Всичко това ни подготви за последния етап - да се изправим пред учениците.
Хоспитиране, методологически коментар, разработка на урок, изнасяне на пробен урок (8-12 клас). Коментар върху собствения ти урок. Стаж - 10 последователни урочни теми в един и същ клас с включено оценяване. След стажа - интерпретация на текст, който се изучава в училище (минимум 10 страници), разработка на урок и накрая изнасяне пред комисия, т. е. държавен практически изпит за придобиване на учителска правоспособност.
Същото и по Български език.
Теоретичният държавен ни е в края на 5 курс.

Няма закон в България, който да те спре да преподаваш и сега - без диплома. Представи се добре на интервюто за работа и готово. Директорите обичат младите учители, те внасят свежа кръв. Единствено не могат да те включат в Образец 1, но винаги можеш да започнеш на хонорар и да преподаваш.

НО! Съмнявам се, че имаш нужните познания и подготовка за това. Съжалявам! Ти единствено можеш да преподаваш (да предадеш знания) и толкова.

Щом искаш да си в сферата - питай за сипове, занималня и т. н. В училищната библиотека, като секретарка и т. н.

Няма курсове, които за два месеца да те направят учител.
В момента ми тече стажът. Повярвай ми - ужасно трудно е. Ние нямаме опит и рутина. Децата са много будни. Това, което знаеш за Вазов от университета, трябва да го трансформираш в ученически Вазов. Всяка дума те издава.

Не бих позволила като родител детето ми да учи при такъв учител, който за два месеца е придобил правоспособност или още не е. Не заради дипломата, а защото той няма да има нужните методологически, диалогични и литературни компетентности за това.

Как ще оцениш едно съчинение?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker