Не знам накъде да продължа, моля да ми помогнете - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Не знам накъде да продължа, моля да ми помогнете
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 1113 пъти
Здравейте. Това, което ще напиша няма да е свързано само с образованието, защото има много странични неща, които също имат отношение. Все пак ще помоля модераторите да пуснат темата, защото ми е много важно!
Ще започна с това, че съм 9-ти клас. Записах ПМП със засилено изучаване на биология и химия. Истината обаче е, че не искам да уча това. Избрах го, защото е най-доброто, което мога да получа за този момент от града, в който живея, а той е малък. Също така доскоро се бях решил да се насоча сериозно към медицината, но има толкова много неща, които ми подсказват, че нищо няма да се получи и че в момента съм на съвършено грешно място. Първо мен ме е страх от кръв и изобщо ме е гнус от всичко това, свързано с медицината, но да предположим, че по някакъв начин го преодолея. Другото което е, че не ми е чак толкова интересно нито по биология, нито по химия, а физиката просто не мога да я понасям, иде ми да се гръмна. Абсолютно нищо не разбирам и, докато към био. и хим. проявявам някаква търпимост, то физиката ми е ужасно скучна и непонятна. Сега да не си помислите, че съм някой съвсем изпаднал дето не му се учи и знае само да мързелува. Не, напротив –6, 7, 8 клас ги завърших с пълен отличен, но сега като се преместих в гимназията и всичко изведнъж рухна. Вече нито ми се чете, нито ми се учи, нищо... Надявам се да е само някакъв период, но докога ще продължи... Полагам усилия да се стегна, но все не става, вече изгубих желание за каквото и да било...
От друга страна имам голям интерес към българският език, българската история, литература. Ако имах някой близък, който да ми разказва за тези неща, бих могъл по цял ден да стоя и да го слушам, защото тези теми са ми безкрайно интересни. И отново разбирам, че ужасно много сгреших, като записах такъв профил, но и за това си има причини. По-маловажната е, че в съседната хуманитарна паралелка се набутаха всички кифли и гадняри. И аз съм сигурен, че те го направиха не толкова, защото им се учат бългаски език и история, а за да са си заедно и да си поддържат имиджа. Другата причина е, че доколкото виждам, няма никаква стабилна реализация с хуманитарните науки. Адвокати под път и над път, да си учител в днешно време си е чисто самоубийство (това от първо лице го наблюдавам), филологиите (българска, славянска), както гледам никаква реализация не намират... И сега възниква въпросът: накъде?
Как да продължа, за какво? Аз съм сигурен, че намеря ли нещо, за което да се хвана, бих могъл да преобърна света, за да го постигна, но проблемът е, че не намирам нищо, което да ме укоражи. Наште са ме оставили сам да избирам, никой нищо не ме задължава да правя, но от друга страна се чувствам толкова притиснат. Никой не ме разбира, уж имам някаква компания (3-ма човека сме), но осъзнавам, че нищо не се получава. Тези хора са ми толкова далечни, нито имам вече толкова общи интереси с тях, нито излизаме редовно, нито нищо... Просто всичко ми изглежда някак толкова безсмислено. Всеки път когато се опитам да променя нещо в живота си, да го направя по-хубав, се случва точно обратното - губя приятел или нещо друго. Просто вече ми е все едно... Единственото, което искам е да се махна от всичко и от всички! Просто осъзнавам, че единтвеният, на който му пука за мен, съм аз самия...
Моля да ми помогнете, да ми дадете съвет как да постъпя. Ако някой е попадал в подомна ситуация и се е оправил, нека сподели. Също искам да попитам ако продължа да уча в този профил ( а вероятността да се преместя е нищожна, просто ще стане много сложно... ) и, като завърша, реша да следвам някоя хуманитарна наука, ще ме приемат ли в университетите след като 4 години съм учил засилено съвсем различни науки? Как ще се получи, как ще наваксам тези 4години, макар, че, както казах на мен ми е интерсно и, ако видя реална възможност за успех, ще дам всичко от себ си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: 301b1886cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами това са избори, които човек трябва да направи сам, но не бива да стоиш в паралелка ако нищо не разбираш - няма да хванеш и успех и после накъде?
Да, правилно е, че хуманитарните науки предлагат като цяло по-слаба реализация при по-ниски заплати, НО ако си добър в каквото и да е било, ти ще се реализираш и ще печелиш добре, а ако си лош и в медицината можеш да си лош лекар, но тогава убиваш хора - разбираш ли - ти ако си лош сега и без това няма да можеш да се реализираш с това, което учиш.
Затова те съветвам или да се преместиш в хуманитарната паралелка... или да мислиш начин да учиш някъде другъде - в голям град в общежитие например или в интернат. Американския колеж във Велико Търново предлага чудесна подготовка например, имат и степендии - виж как стоят нещата, но има и в страната много училища с общежития, където леглото ти е 20-45 лв и може всяко семейство да си го позволи ако не искаш да учиш в града ти, но мисля, че тези две възможности ти остават - преместване в друга паралелка или в друг град.
А ти за кифлите не се притеснявай - често прибързано хората съдят за останалите. Ако седнеш да поговориш с тях като човек ще усетиш, че зад фасадата често се крие ранима душа. В моя клас беше пълно с „кифли“ и до 12 клас се оправиха - повечето бяха хора с комплекси и семейни проблеми, но рано или късно се оправят. Най-голямата кифла в класа ми влезнала на трето класиране, беше винаги накифлена, водила полов живот от 12 годишна, защото живее близо до казармите в града ни, слушаше само дива чалга и буквално от чалгатеката на училище, но виж - в 11 и 12 клас се оправи и даде газ. Днес е професорка - представяш ли си, професорка, а в междучасията надуваше кючеци и се натискаше с батковците. Сходно и с другите подобни от класа ми и момчета, и момичета - всички се оправиха и се стегнаха в края и честно казано днес по-скоро ще те поздравят на улица или ще дойдат на събиране на класа.
Не се плаши значи от „кифли“ и „феймъси“, а гледай да учиш това, в което си добър
Успех

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 7dc48376a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   здравей,
още от сега започвай да се готвиш за кандидатстване в университет със специалност която искаш! Сега може да ти се струва нископлатена, но по време на следването може да ти се промени мнението. Пък и после лесно ще завършиш магистратура в някаква друга насока!
дали има проблем, че сега учиш една тематика, а ще кандидатстваш за друга - съвсем не! Но има друго - някой университети дават бонус към успеха на ученици от определени училища. Примерно техническия университет в София си партнира с гимназията по компютри в Правец. Учениците от там получават бонус към оценката си ако кандидатстват в Техническия.
В университет може да се кандидатства с тест или с оценките от матурите. Ако имаш добри оценки - кандидатстваш с тях. Ако нямаш - започвай още отсега да се готвиш по предметите които са балообразуващи за специалността в университета в който искаш да кандидатстваш.
Примерно ако това са български език и история - наблягаш много на тези два предмета. Явяваш се на матури по тях или на входящи тестове - изкарваш отличен и влизането ти е сигурно.
Оценката от дипломата ти също е важна. Ако завършиш със 3. 50, това много ще намали бала и трудно ще влезеш в високожелана специалност. затова учи сега за да те приемат в специалност която ще учиш с голямо желание.
Знам (от собствен опит), че сега ти е трудно да учиш нещо което не ти е интересно, но нямаш друг шанс - по-добре да си в хубава паралелка.
Ако отидеш в друга, която не е толкова престижна, пак няма да имаш желание да учиш, защото останалите са простаци.
Пожелавам ти успех! И в университета учи това към което проявяваш най-голямо желание, независимо дали е високоплатено или не. Магистратура може да запишеш по нещо по-висок платено.

Относно медицината - там е много трудно. След като не ти вървят предметите, не виждам как ще те приемат, след като конкуренцията е изключително силна? Освен това се търсят добри лекари - ако си посредствен, абсурд да си намериш работа в голяма болница с добра заплата.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker