Мислите ли,че има работа за икономисти в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121349)
 Любов и изневяра (29748)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6479)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18567)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Мислите ли,че има работа за икономисти в България
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 1825 пъти
Здравейте!Изключително много се радвам,че открих сайт като този,където мога да срещна разбиране и компетентни мнения.Изборът ми на това какво да уча ми е доста тежък и засега поне съм се спрял на икономика/финанси/счетоводство.Мисля да изучавам някой от тези предмети навън и впоследствие да се върна,за да се опитам да преобразя нашата мила родина.Знам,че напливът на икономисти е огромен,но си мисля,че ако човек е твърдо решен да успее,няма невъзможни неща.Ще се радвам да прочета вашето мнение по въпроса. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: ec6a15c28d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   То ако за икономисти няма, за какви да има... Ако завършиш навън и понатрупаш стаж, със сигурност ще можеш да си намериш добре платена работа в България. Хората с дипломи от чужди университети имат огромно предимство и им се предлагат доста по-добри заплати. Работодателите знаят, че университетите в България са пълна пародия и всеки може да завърши, за това eдна диплома от западен университет отваря страшно много врати.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 504365f4c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да, работа определено има, а щом ще следваш извън България, то ще си добре и с чуждите езици, което ще ти е плюс при търсенето. Много добре си се насочил - само имай предвид, че ако учиш точно счетоводство, ще учиш според законите на страната, в която си и после ще трябва някакъв стаж или период на напасване към българското такова.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 732988bbfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Определено има и то на високи позиции ако си учил в чужбина Икономика, защото не е тайна, че у нас нямаме иконоическа школа. Аз точно така направих - учих всички тези икономически науки на Запад в елитен университет и се върнах. Имаше доста добри предложения, защото бях работила по време на следването си в голяма фирма и разбирах от доста неща, освен теориите. Заплатите са по-ниски, но първата ми работа беше за 2500 лв. нето, с които в София можеш да живееш ако не в лукс, то повече от сносно. Бързо ми стана скучно и си направих свои бизнес с партньора си. В рамките на 3-5 г. с малко начален капитал натрупахме значително състояние, защото у нас хората си нямат понятие нито от Икономика, нито от бизнес. Дори завършили икономисти си нямат представа от естествени зависимости на пазарите, които на Запад ги знае и детето в детската градина. Например масово хората не видяха, че се е надул балон на пазара за имоти и БУМ, той се спука. В кризата ние направихме нашето състояние, когато хората се занимаваха с мрънкане и не виждаха огромните шансове.
В момента развивам още един бизнес с една приятелка ей-така като хоби и между другото. Елементарна е инвестицията, защото е в сферата на услугите и ще се превърне в чиста печатница за пари.
90% от хората ни обясняват как нямало да стане :), а бизнес моделът е доказан и разработен, но не и у нас-дори не ти се налага да мислиш нови неща, което е супер, защото при толкова пасивен, непредприемчив народ ти с познанията от чужбина просто летиш и дори ти е скучно.
Има доста спънки с бюрокрация, но се случват нещата. По-бавно ти се струва всичко ако си свикнал на динамиката на Запад. Чудесно е чувството да си унас, но със знанията от Запада и да работиш - имаш съвсем друг поглед на нещата, хората те уважават и слушат с интерес. Кариера иначе се прави много лесно в големите западни компании у нас, защото почваш направо на мениджърска позиция вместо на запад да си с години никой - предимството ти е, че хем имаш образованието, хем знаеш езика и манталитета. Западняк никога не би дошъл да работи у нас с желание или иска прекалено големи пачки за това. Който е дошъл обаче не си стръгва, но трудно идват заради предубежденията - това е твоят шанс - ще познаваш и двете култури и удобно ще жунглираш между тях. Дори да не си предприемчив до 5 г. си се издигнал. Мои познат, който дори не беше учил в истински университет, а в такъв за приложни науки, който завършва всеки, днес е вторият човек в една от големите ел. компании - на Запад щеше да чисти все още обувките на някой дребен мениджър, а у нас е биг бос :)
Достатачно е да се завъртиш сред така наречената expat общност в София и връзките са ти готови за 1 час - тоест дори да не си от София веднага имаш network като човек, който е със западен манталитет.
Ще ти липсват доста неща от страната, където си учил. Затова и ние създадохме бизнес и там и реализираме проекти с българските си служители. Взимаш най-доброто от двата свята.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9b5bb184f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От автора:
Понеже не съм от столицата и винаги съм искал да работя в родния си град-Бургас, мислите ли, че тук ще успея да намеря подобна работа с добро заплащане при положение, че тук не сме София и положението е друго? :D

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 732988bbfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   От 3 до Автора, виж, в чужбина още едно нещо ще научиш - да си мобилен. Който иска да прави кариера не може просто да е вързан за едно място, включително могат да те пратят за проекти в чужбина в държава, в която не си стъпвал - какво правим тогава?
Не знам за Бургас, но ако по принцип не си готов да живееш навсякъде поне в страната, не виждам ти каква кариера или бизнес ще направиш. Има дори доста неприятни места като Добрич, Северозапада, други паланки, където ние например сме много често заради работата си.
В България по принцип София е мястото, от което започва всичко. Аз изобщо не съм от София, но не се занислих къде да започна след толкова години в чужбина. В София са централите на големите компании, там е съсредоточен държавния апарат - не в... Бургас и дори да работиш в Бургас, половината ти седмица ще е да пътуваш до София или дълбоката провинция, където все по-често вече е производството.

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9b5bb184f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   От автора:
Да, определено ще ми се налага да пътувам,но се замислям дали ще мога да съм достатъчно близо до семейството си,приятелите си,всички прекрасни спомени в родния ми град .

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: ca4281a8f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Има ако си добър и харесваш това, което правиш. Повечето вземат дипломи, но не знаят реално за какво става въпрос. Никой няма да седне, да ти чете на съвест, те като са му писали оценката, мислиш ли че ще учи... От човек до човек си зависи. И да не завършиш в чужбина ако сериозно се интересуваш от икономика и те влече, не виждам никакви пречки за успешната ти реализация. Виж, много хора завършват, но да кажем(образно) 70% си нямат и на понятие от това, което са учили. Те зубрят за изпита, или преписват. Минават напред, разбрали неразбрали и завършват, а после разчитат само на дипломата. То е като в училище, учиш много неща, зубриш там за изпити, но накрая не помниш нищо от това, което си учил, помниш само това, което те е интересувало или, което е повтаряно многократно.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 66af20484f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Хехе.. Номер 3, доста увлекателно, мотивиращо и готино говориш.

Аз се занимавам с графичен дизайн, 3Д анимация и компютърни визуални ефекти (както по филмите), е не точно, но се уча здраво и съм залегнал по цял ден с подходящата литература и чета, практикувам със съответния софтуер.

След като си толкова осведомена за нещата и си в час с всичко можели да ми помогнеш като ми кажеш дали ще имам евентуално реализация с това нещо тук или да се ориентирам към чужбина?

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9b5bb184f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Номер 8, би ли споделил къде учиш 3Д анимация и визуални ефекти, защото и аз се интересувам от това?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 66af20484f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз съм Номер 8.

Ще прозвуча ли смешно ако кажа вкъщи :). Което всъщност не е зле и не е много смешно, защото в IT сферата не се гледа къде си завършил, а какви са ти уменията и над какво си работел досега като стаж, проекти или неща от рода на любителски лични проектчета.

По принцип съм си закупил няколко книги, от които чета почти постоянно. От няколко години практически се занимавам и с няколко софтуера. Това са примерно: 3D Studio Max, Maya 3D, Cinema 4D, After Effects, Premiere Pro, Sony Vegas.

Като професионални неща съм правел 3 клипа. Двата бяха анимации, които представляваха реклами на една фирма, а третото беше видео, което направих наскоро за един човек, който участва в някакво сдружение. И от трите взех прилични хонорари, ако мога така да се изразя.

Ако човек иска да учи нещо в IT сферата според мен е редно да наблегне на самообучението, а не на в академичните структури, защото там осакатяват яко. Няма никакъв смисъл да учиш 3Д графика или Визуални Ефекти в някои от професионалните гимназии или университети, защото те вкарват в рамки, от които после не можеш да излезеш. А IT сферата като цяло е сфера, в която всеки един ден се бориш с разрешаването на даден проблем и всеки един проект е предизвикателство. Ако винаги искаш нещо повече и да си повече от добър трябва да мислиш извън рамките. Което академичното и про-гимназиалното образование яко осакатява.

В математическата гимназия в Пловдив преди години направиха специалност "Компютърна графика", в която изучават Photoshop и 3D Studio Max. Това е хубаво, но някак си е идиотщина, защото те учат на Basic Staff (основните неща), не се задълбават. Ето например компютърните и най-добри графики, за които учениците от 10, 11 и 12 клас взеха награди и бяха възхвалявани:

https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.609422012428293&type=1

Нещата, показани в този албум са повече от плачевни и не е за вярване тези деца за 4 години на колко малко неща са научени. Просто не е за вярване. Аз още в 10 клас правех далеч по-добри неща, които събираха огромна популярност в Интернет.

Ако иска човек да е добър в IT сферата са нужни само няколко неща.. това са хъс, желание, невероятен ентусиазъм, търпение, любов към това което правиш и безкрайно време в четене и практикуване на (било то дали си програмист, дизайнер, създател на анимация и визуални ефекти). А за тези неща няма смисъл да се лъжем, че и един ден не са ни говорили в училище и университета. НЕ, там се изсипват едни бумаги, които много често няма как да знаем на изуст всичко и когато естествено не можем да се справим ни обясняват колко сме тъпи.

За това... ако искаш да учиш такова нещо и си наистина сериозен си вземи подходящата литература, изтегли си огромните гигабайтови пакети с видеоуроци по дадените програми, с които искаш работиш и действай. Учи, постоянно, всеки ден, без да спираш. Но трябва да имаш и много голям ентусиазъм. И запомни, далече от университетите, които предлагат подобен вид обучение.

Имам приятели, които се занимават с видеозаснемане и създаване на видеопродукции, завършили най-обикновено СОУ, и дори не знаят къде се намират НБУ и Натфис :).

Жалко, че не мога да постна авторски неща да направиш съпоставка.

Ако имаш още нещо питай :).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker