Помогнете ми! - раздвоена съм. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Помогнете ми! - раздвоена съм.
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 1674 пъти
Привет на всички! Реших да пиша тук, защото напоследък, вече никой не ме разбира и подкрепя амбициите ми.

Уча в НПМГ граф София, профил физика с немски език. Тази година съм в 12 клас и съм се насочила да уча физика след 12 клас. Но ето тук идва същинския проблем.

Родителите ми, тоест баща ми е против да уча физика. Водим безсмислени спорове, по цял ден. Все ми повтаря, , Няма да намериш никаква реализация с тази физика, , , , ще бъдеш винаги бедна, , и тем подобни. Вече не мога да издържам вече. Сами спорим. Желанието му е, аз да уча право, това мен не ме влече, аз съм се отдала на точната и фундаментална наука. Казва ми, че приемния изпит по физика е бил много труден, че щели да ме скъсат и тем подобни. Повярвайте не знам, вече
какво да правя!

Баща ми иска да уча право, майка ми пък Руска филология.

Моля Ви помогнете ми, според вас кой е правилният избор? !

Момиче 18г.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: cc2bf3a158
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Правилния избор е този на сърцето ти! Ти имаш правото сама да определяш живота си и "да си чупиш главата", както се казва. Щом това е нещото, с което искаш да се занимаваш - давай. Остави родителите си и техните болни амбиции. Кажи им, че това е твоят живот и ти ще определиш как да го живееш, ти ще определиш какво да учиш, къде да живееш и т. н. Те са ти родители не, за да ти казват какво да правиш, а да те подкрепят каквото и да правиш. Успех! :)

М14

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: a5fcbd6bfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   правилният избор е каквото ти решиш. Какъв е смисъла да те карат да учиш нещо с нежелание и после с нежелание да го работиш? И при мен също е така, единия иска да уча финанси, другия- педагогика, аз искам нещо, в което няма реализация. За съжаление повечето специалности са без реализация и то защото виждаме как стоят нещата в нашата държава. Смисъл, че има безсмислени специалности и надали се събират хора, за да сформират група. С физиката не знам в каква посока би се развила, но щом ти се отдава, не го мисли повече. На малко хора им спори това, така че обясни на вашите, че избора си е твой, може и да е грешен, но ти ще си носиш последствията, не те. Все пак живота е твой.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 03e5506276
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   здравей,
в никакъв случай не се поддавай на техните приказки! За адвокат не се изисква само да назубриш законите... трябва да те влече. Освен това има десетки хиляди и конкуренцията е страшно голяма.
Физиката е страхотен предмет и един от най-важните като цяла. Не знам дали ще си намериш високоплатена работа в България, но най-важното е да правиш това което ти харесва - иначе цял живот ще съжаляваш!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 5683557f4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ти си на 18, те нищо не могат да ти кажат. Не трябва да учиш нещо което не ти харесва. А за приемния изпит в интернет си намери тези от минали години да видиш какви са. А на някой места сигурно можеш да влезеш и с матура по физика. Ако искаш кажи на баща ти, че мразиш БЕЛ и история и затова няма да учиш право. А ако продължава да досажда го излъжи, че ще учиш право, но на приемния изпит нарочно изкарай 2-ка.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 318659a212
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Прависти в момента с лопата да ги ринеш - произвеждат се в 9 университета. Ако нямаш близък човек който да те вземе първоначално на работа си загинал. Ако ти върви физика, учи физика. Защото както сега никой не иска да учи физика, така след някоя години ще дотрябват физици и няма. Всъщност не мисля че и физици ще дотрябват на тази бедна държава. Истината е, че човек наистина не знае какво да учи за да се реализира в България. Но поне учи това което те влече.

 
  ...


...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: f816e2f52d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Учи каквото ти харесва. Работа за eзици има по цял свят.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: f15d1f1377
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Едно от най-ужасните неща в живота е да си учил и да работиш нещо, което не ти е по сърцето!!! Бял ден няма да видиш, ще ходиш с неприятно чувство на работа, всяко усилие за израстване в кариерата ще ти е тегоба и като станеш на 40 ще се усетиш, че най-хубавите години от живота ти са ограбени, и че сам си си виновен за това!! А да започнеш ново начало на 40 години е трудна работа, понякога дори невъзможна. Всички най-успели хора в света споделят, че тайната на успеха им е, че са превърнали страстта си в занятието, с което си изкарват хляба! Съветът ми е ясен: за да не съжаляваш някой ден и да не поглеждаш с гняв назад - слушай сърцето си! Ако си добър в това което правиш, винаги ще намериш къде да го приложиш и няма да останеш гладен.
Успех!!!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 8b65b56cbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Следвай сърцето си и не слушай баща си дори това да значи да се самоиздържаш. Моят братовчед е физик, направи докторантура в Мюнхен и работи в Макс Планк институт за 5500 евро НЕТО и това беше началната му заплата - днес може да получава и повече. Дори една учителка да станеш, ти ще имаш сигурно работно място, а и скоро ще има огромен глад за учители по физика, а заплатите на учителите винаги растат - за една жена отделно е супер професия, защото можеш да си гледаш и семейството.
Не слушай вашите! Моите родители искаха да уча Информатика например, а моята страст беше Икономиката. Понеже няма у нас къде да се учи качествено Икономика аз отидох в чужбина, работих здраво, самоиздържах се и си завърших.
Ти физика у нас можеш да учиш на световно ниво в София като особено за Лазарна физика имат много добро оборудване - братовчед ми им го осигури, след като в неговия университет спечелиха нобеловата награда по Физика преди години и изчистиха цялото си „старо“ оборудване в София. В София преподават отделно професори, млади професори, които са завършили в Бостън и ще ти е супер интересно има много наши хора, които работят в Швейцария по проекта с неутроните и черните дупки - да, няма да забогатееш, но гладна няма да си никога като физик. Това е класическа наука, която просто винаги ще е важна за всичко, а и у нас ще почнат да се разработват нови продукти и физици винаги и за всичко трябват!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: a42cc00df8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Може да кажеш на баща ти, че пазара на юристи е пренасите и че юрист в София ако вземе 600 лв на месец, направо вдига парти. :D
А руската филология - тя пък защото е с лесна реализация след това - само учителка и преводачка ще станеш.
Следвай каквото ти искаш, а не каквото вашите ти кажат. Обясни им, че си достатъчно голяма и знаеш какво ти харесва и какво искаш да следваш и не ги слушай, ако не зачитат мнението ти и си знаят своето. С физика има как да се реализираш, а и винаги може да станеш уюител по физика (и без това са малко). Има обаче и доста сфери, които се нуждаят от квалифицирани физици.
Така, че опитай да обясниш на вашите как стоят нещата и ако не стане - обръщай листото.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 7bc66d6aaa
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   ОФ много се дразня родителите имат дете и вече, те решават какъв да стане, все едно те ще работят вместо него. Всеки сам трябва да си избира живота.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: df61ab37a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Здравей, явно на мен се пада честта да съм първият физик, който ще ти даде съвет и препоръка. Като студент, 4-ти курс в СУ "Св. Климент Охридски", специалност Фотоника и лазерна техника, на когото му предстои дипломиране, мога да дам следните контра аргументи на твоя баща:
1. Не знам какво е завършил баща ти, но от написаното от теб предполагам че е хуманитарна дисциплина. Основно заблуждение у повечето хуманитари и юристи е че светът се движи напред, благодарение на тях. Нищо подобно. Един поглед назад в миналото и ще проумеем че тези които придвижват човешката цивилизация напред са инженерите, математиците и учените. Да твърдиш че физиката няма приложимост и реализация е меко казано проява на лоша преценка за света около теб и опит да зачеркнеш 200-300 години от човешката история. Нямам нищо против хуманитарите, самият аз се интересувам и от философия и история. Може да му дадеш пример с Джон Атанасов, който всеки българин припознава като бащата на ЕИМ, но много малко знаят че е дипломиран физик. И няма как да е друго яче, защото половината от съвременната електроника и микропроцесорна техника, от която са изградени джаджите, без които животът ни днес би бил немислим са измислени в Bell Laboratories от физици и инженер-физици.
Да, политиката водена от политиците през последните 25 години цели да направи от българския народ стадо овце, което да слугува на западноевропейците (погледнете новата образователна реформа и ще разберете какво имам предвид, а това си е тема за цяла дисертация) и пари за наука не се отпускат, но това не значи че винаги ще е така. В момента умственият ни потенциал изтича зад граница, а както споменах по–горе, без инженери и учени, няма напредък. Няма как да се гради стабилна икономика без инженерна мисъл. Но в днешно време физиката е интерконтинентална наука, в смисъл че учени от цял свят работят съвместно в проекти и колаборации, така че човек дори и да остане да се занимава с наука в България, пак ще има възможност да работи с големи и добре финансирани групи от цял свят, да получи прилично финансиране от тях и въпреки пренебрежителното отношение на държавата, да гради наука на световно ниво.
2. Що се отнася до трудността на приемния изпит, според мен баща просто се опитва да те разубеди и да те накара да го послушаш. Ако не си разгледала примерните изпитни теми, те приканвам да го направиш в най–скоро време. За човек учещ в НПМГ ще му се сторят като детска игра. Причините за това са ниската раждаемост през 90–те а и от там малкия брои абитуриенти и съответно кандидат студенти по физика. Реално кандидатите са по–малко от местата, което автоматично превръща изпита в протоколен. Идеята е да изкараш по–висока оценка за да влезеш със сигурност в исканата от теб специалност. Аз лично на предварителния изпит по физика в СУ, без никаква специална подготовка, изкарах оценка 5. 80. Явих се и на матура по физика, където имах 98 точки от 100. Даже помня че деня преди изпита бях на рожден ден на приятел :). А дори не съм завърши математическа гимназия, а техникум! Както и да е, с бал 29. 75 ме приеха по първо желание. Съветът ми е да свалиш темите от сайта на ФЗФ, да ги изрешиш, да видиш къде са ти пропуските, а в деня на изпита да си спокойна и уверена в себе си. Това е формулата на успеха!
3. Не знам как стоят нещата в семейството ти, но относно това дали да следваш в чужбина или у нас, мога да ти кажа че образованието по физика в СУ, въпреки по–лошите (направо плачевни) материални условия в сравнение със западните, дава образование на много високо ниво. Преподавателите са световно признати специалисти, повечето от тях са ентусиасти, които въпреки възможността да работят зад граница, напук на всичко, са останали в България и с голям хъс се работят това което ги влече. Така че бих ти препоръчал на този етап да останеш да следваш в България, а пък вече за магистратурата и докторантурата ще се мисли отделно. Много преподаватели от факултета поддържат връзки с големи институти, така че не би било проблем да отидеш на специализация или за постоянно на работа в Германия или в Щатите например. Единственият проблем е лошата материална база на повечето лаборатории, завещана ни още от съветско време. Нещата не стоят така обаче в научните лаборатории, с европейско или частно финансиране. Такъв е случаят и с лабораторията в която аз работя в момента. Оборудването е от световно ниво и по нищо не отстъпва на това в лабораториите на запад. Каквото го има при тях, го има и при нас. Става въпрос за лабораторията по лазерна физика и приложения на доц. Бъчваров. Освен нея, други добре оборудвани лаборатории са фемтосекундната в ЛЛТ, спектроскопските лаборатории, лабораторията по технология на материалите, плазмения разряд. Изключително силни теоретични групи са тези за квантова информация и гравитация, съответно при проф. Витанов и проф. Язаджиев. Да не забравяме и доц. Литов, както и астрономите.
Въобще ако погледнеш научните публикации на СУ, ясно ще видиш че над 80% от научния облик на Университета се изгражда от трите природонаучни факултета: Физически, Химически и Биологически. Те се и най–слабо финансираните.
4. Каня теб и баща ти на Деня на отворените врати във факултета, на посещение в лабораторията за да се запознаете от близо с работата ни (най–вече той).
5. Голям мит е че като завършиш физика, единственото което можеш да работиш е научен работник или даскал. Аз например съм дипломиран оптичен техник, мога да проектирам и конструирам оптомеханика, оптични и лазерни системи, разбирам и от програмиране и приложна математика. Интересувам се и от квантова физика. Фотониката като специалност е необятна откъм приложения. Не случайно се шири мнението че тъй както 20 век беше векът на електрониката, 21 ще е век на фотониката. Препоръчвам ти я като специалност, която има реализация и извън общо приетите за един физик.
5. Не се притеснявай от факта че си момиче и физиката не е за теб. В днешно време място за стереотипи няма. Прави това което те влече и не оставяй другите да решават вместо теб!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker