Висше образование в Русия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121008)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9585)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18477)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Висше образование в Русия
преди: 8 години, 4 месеца, прочетена 2898 пъти
Здравейте! Моля да пишат хора, които са учили, завършили или живеят в Русия, за да мога да получа най-точна информация от личен опит. Сега съм 12 клас и скоро завършвам езикова гимназия с профил английски, руски и информационни технологии. Искам да продължа висшето си образование в Русия със специалност, свързана с компютърните науки. Насочила съм се към Санкт-Петербург, Москва и Екатеринбург. Имам сертификат за руски език ТРКИ 1, което се равнява на ниво В1, но е за кандидатстване в руски университети. Ще кандидатствам в тези градове по безплатната програма на Министерството на образованието (държавата поема таксите за семестрите, осигурява стипендии за издръжка независимо от успеха и осигурява общежитие). Въпросът ми към вас е колко долу горе би ми струвал животът за месец в някой от тези градове, като се има предвид, че няма да плащам семестри и ще получавам стипендии за издръжка, а сумата зависи от университета, от 2000 до 4000 рубли на месец. И ако може накратко да опишете живота в развитите градове на Русия. Благодаря предварително :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 4 месеца
hash: c437eb85ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   С английски език можеш да учиш в Англия или дори САЩ със стипендия, защото Русия не е това което ти разказват, там е отвратително като се започне от климата, манталитета и отношението към чужденци... Момичетата - злобни кифли, момчетата - грозновати и ниски. За теб ще е дори по-добре да си останеш в България да учиш отколкото да започнеш там и след това да искаш да се върнеш, защото ако си нормално момиче или момче на което представата му за живот не е по цяла нощ наливане с водка по дискотеките - то тогава със сигурност ще искаш да се върнеш! Това от личен опит ти го казвам.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 4b122b21cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Идеята ти ми се струва не особено добра не само поради посоченото от номер 1, но и по други важни причини:

1. Сумата от 2000-4000 рубли е много малка за издръжка - това се равнява на 120-240 лв. (не съм сигурна дали курсът, който ти давам е актуален, може и даже да е по-малко). Тези пари са крайно недостатъчни, за да се издържаш там. В Русия много стоки са по-скъпи отколкото в България, особено след въвеждането на санкциите от ЕС и развалянето на отношенията с Турция. За чужденците е трудно да получат разрешително за работа и като студент вероятно няма да имаш право изобщо да работиш легално. Съветът ми е, ако родителите ти нямат възможност да те издържат, изобщо да не заминаваш да учиш в Русия.
2. Ще трябва да се занимаваш с признаване на диплома и пр., което е доста неприятна процедура.

Не знам кой университет си избрала, но като цяло руското образование е по-добро от българското, независимо от негативните мнения, които можеш да прочетеш тук. Ако университетът го има в някоя от световните класации (за сведение на четящите - български въобще няма там), може да си заслужава да учиш в него. Но ако ще записваш в някакъв измислен университет, в България си имаме достатъчно.

Относно реализацията си знаеш, че с такава специалност работа ще можеш да намериш навсякъде по света. Не си мисли обаче, че в Русия ще ти е по-лесно да си намериш добре платена работа отколкото в България.

Премисли плюсовете и минусите, посъветвай се с някой, който вече е минал по този път, и прецени дали да учиш там.

Колкото до самия Санкт Петербург - градът е уникален, това е едно от местата в Русия, които са наситени с култура. Зависи в каква компания ще попаднеш, наистина има много руснаци, които се наливат с алкохол нон-стоп, но има и много културни, възпитани и образовани такива. Колкото до ръста, не мога да коментирам - виждала съм всякакви. И в България има доста ниски хора. Не мисля, че точно височината трябва да ти бъде критерий при избора на университет.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 68bce1108a
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

3.   Абе номер 1 - Бих казал какво мисля за теб - ама редакторите няма да го публикуват.
В голяма грешка си относно Руснаците обаче. По топли и разбрани хора от тях няма. Много дразниш с твоят коментар.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 4088a7174c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   При условие, че можеш да учиш БЕЗПЛАТНО в топ университети в редица европейски държави, не виждам смисъл да се забиваш в дупка като Русия, че и да си плащаш за образованието там, но избора си е твой все пак.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 1e6f571fc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   4000 рубли са точно 100 лева. Че ти ще умреш от глад там, Русия е скъпа за живеене, да не говорим за Москва и Петербург.

 
  ...


...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: efef11be7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   От авторката към номер 1
Преди няколко месеца ходих в Англия и аз също мога да кажа от личен опит, че там не е това което всички говорят и възхваляват. Положението при тях също не е розово. Ще започна от хората - затворени, необщителни, студени, а за отношението им към чужденци да не говорим, наркомани и пияни ги прибират от бърза помощ от улиците и това не се случва само в най-големите градове, а навсякъде. Всички хора на запад са такива, естествено има изключения, но са съвсем малко свестните там.
В Англия климатът също не е добър, всеки сезон валят всекидневни проливни дъждове и е студено също. Аз все пак не смятам, че климатът е фактор за определяне ня една страна и хората се приспособяват към него.
За цените там, според мен за техните стандарти са нормални, както и навсякъде има и по-евтини има и скъпи неща.
Аз не бих учила и живяла в тази страна, това е мое лично мнение, просто не ми допада. Също и заради английският език, знам го но не го уча с желание и ми е прекалено банален, докато руския ми харесва, уча го лесно и бързо и най-важното е, че ми харесва.
Не хейтвам никой и нищо, просто изразявам своето мнение.
Благодаря на тези, които са отговорили по темата ми, ще се радвам ако и още някой се включи и спадели неговата гледна точка и мнение относно Русия.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: c437eb85ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 3 - Аз пък бих обяснила по-ясно какво точно представляват руснаците, но наистина редакторите няма да го публикуват.
Като толкова ти харесват - отиди ти да живееш в Русия, вместо да даваш неадекватни съвети на теми по които не си компетентен.






Номер 1

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 7d3fc2ed5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Учил съм в САЩ и един семестър на обмен в Санкт-Петербургския университет. Повярвай ми, не си заслужава да прекараш повече от семестър в Русия. Че имат академични постижения и среда - повече, отколкото в България, това е вярно. Но като цяло качеството не е много по-добро от българското, за западноевропейското и американското да не говорим - няма база за сравнение.

За сметка на това обществената среда е много тежка. Свобода йок, както се казва, пълна диктатура на Путин и олигархията. Това неминуемо се отразява и на образованието. При това аз учих там преди 2012 г., когато нещата и в политически, и икономически план бяха далеч по-добри. И понеже ходя в Русия поне веднъж годишно по работа, мога да ти кажа, че в момента нещата са ужасни и перспективите - пак, и икономически, и политически, са мрачни.

Цялата работа идва от липсата на свобода и демокрация. И ако много хора, вкл. в България, не ги е еня за човешките и политически права, те трябва да разберат, че това срашно зле се отразява и на икономиката. Олигархията мачка всякаква частна инициатива и дребен и среден бизнес, които на запад създават богатство, средна класа и развитие.

Споменатата сума от 4000 рубли е нищожна, няма да е достатъчна за Петербург, освен при големи лишения.

Самият град, разбира се, е уникален, обикалял съм го цял семестър надлъж и нашир (добре е обаче да не се забравя, че стотиците дворци на Руската империя са построени за сметка на кръвта и потта на десетки милиони крепостни селяни, живели векове наред като животни).. Само че през зимата Питер е ужасно депресивно място, с много по-дълги нощи от България.

Ако искаш да учиш там, най-добре един летен семестър. Пак ще кажа, за съжаление Русия продължава да е ужасно изостанала от Запада, а много от свободите, вкл. икономически, да не говорим за политически, които в България смятаме за естествени, там не са ги и сънували.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 68bce1108a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Автора посочи, че желае да говорят предимно хора, които живеят в Русия. А не някакви които мразят Русия, само защото така са им казали.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 4b122b21cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Пак е номер 2

Един летен семестър наистина е добър вариант. Или можеш да прекъснеш след първия семестър, ако не ти хареса.

Руснаците са различни по манталитет от нас и безскрупулни в много отношения. Казвам го по наблюденията ми от доста такива, които съм срещала покрай работата си. Способни са на много лъжи, драми и пр., тежко е да си постоянно сред такива хора. Когато обаче става дума за нормални, приятелски (а не работни) взаимоотношения, наистина могат да бъдат много топли и сърдечни. Хора на контрастите.

Авторке, според мен най-добре ще направиш (ако имаш финансовата възможност, разбира се), преди да решаваш да учиш там, да отидеш за около месец-два и да се огледаш. Запиши например някакъв курс на място, за да попаднеш сред хора и да видиш дали би ти паснало да учиш там изобщо.

Образованието в Дания е безплатно и реализацията е висока, мога да дам и други примери. Не е задължително да отиваш в Англия или Германия. Огледай опциите си, защото сега си млада, но една грешка, която да доведе до загуба на 4-5 г. от живота ти, в които би могла да се развиваш и реализираш, ще изисква много сериозна работа от твоя страна, за да я компенсираш.
Каквото и да решиш, вземи решението сама, преценявайки кое ще е най-добре за теб. Емоционалните решения не са добри решения, но не е добре и да оставяш други хора да определят живота ти.

Желая ти успех, каквото и да решиш!

 
  ...

...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 53cfac6101
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Номер 8 - руското образование в никакъв случай не е изостанало от прехваленото западно, но методите на обучение са доста по-различни.

Руските университети са едни от най-добрите в Европа и света и ако някой не ми вярва да види тук https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2015/reputation-ranking#!/page/0/length/100. Дипломата се признава навсякъде, защото Русия е участник в Болонския процес. Образованието е наистина на ниво, наливат се и не малко пари. Те хубаво ти говорят, че икономическото положение сега не било добро, но всяка страна е изпадала в такива периоди (погледнете Германия от близките 15 години). Аз лично не се съмнявам, че такава голяма държава ще си стъпи бързо на краката.

В Петербург и Москва най-скъпо ще ти излезе жилището, при осигурено общежитие ще си изключително улеснена, на пак животът е доста скъп. Тук има достатъчно информация за цените на живота (сравнително актуална е) - http://iqreview.ru/money/cost-of-normal-life/ .

Пожелавам ти много късмет! Пиши дали си се размислила, как вървят процедурите и, пожелавам ти го от все сърце, ако идеш в Питер да споделяш информация ^^. Аз също много се интересувам от руското образовани още откакто бях съвсем малък. Удачи! :)

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 7d3fc2ed5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   От номер 8. Абе, номер 11, многознайкото, не можа ли да прочетеш, че съм учил един семестър в руски университет, уж в един от най-добрите при това? Живял съм съвкупно повече от година в Русия. Ти къде си учил в Русия и кога си живял там, че даваш толкова компетентно мнение? Къде видя, че са ми "казали"? Аз говоря от лични впечатления, а ти явно не си успял да прочетеш и разбереш няколко изречения текст. Да не говоря, че годишно поне веднъж пътувам до там.

Методите в Русия били различни, но пак било на ниво като западното. Хаха. Има някои технически специалности, поддържащи високо ниво по национално-идеологическо-политически причини. Но като цяло, щом си в диктатура, образованието страда. Точка. Образование без свобода няма как да е на същото ниво като това в свободна академична и политическа среда. Видях го от първа ръка там.

С аргумента, че "такава голяма държава" нямало как да не се оправи направо ме срути под масата. Затова от има -няма 1000 г., т. е. откакто е създадена, Русията все се мъчи да я догонва Европата и все изостава с векове.

Така че - пак да кажа на авторката - ако нямаш някаква емоционална или роднинска връзка с Русия - най-добре на Запад.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 68bce1108a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Авторе не се подвеждай от хейтъра номер 13.
Най - добре отиди и виж лично, как са нещата.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 53cfac6101
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Номер 13 - като не вярваш на мен, защо не погледна американския рейтинг (Times Higher Education)? Явно много си обичаш Запада, но да те светна - въпреки че Западът с години експлоатира цели континенти и е съсипал десетки региони, за да натрупа настоящите си национални богатства, той ли полетя в космоса? Той ли кацна за първи път на Венера, Марс и Луната? Да не говорим за стотиците изобретения и открития, принадлежащи на руски учени... Аз изключително много уважавам западните страни, но няма по-тъпо нещо от това да отричаш неоспоримото, а именно - че Русия винаги е била от водещите сили и винаги ще бъде, а тролчета като теб в България няма да се свършват. Русия не е демокрация, съгласен съм, не подкрепям Путин, но погледни, че в "най-великата" демокрация всъщност за управление се редуват две партии, които не се различават кой знае колко по идеи и действия. Като не ти харесва Русия, не живей там, но отричайки участието ѝ в световната култура ставаш смешен и жалък :). То пък аман от такива разбирачи като теб - момичето иска информация за образованието в Русия, а не мнението ти за политиката и за живота в прекрасния Запад. Ако го обичаш толкова, няма нужда да пишеш по темите за Русия ;). Поздрави!

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: e2683acde0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Аз съм авторката и ще разкажа накратко как се развиха нещата.
Приеха ме и вече съм студентка от месец в Санкт Петербург и съм повече от доволна. Градът е много красив, интересен и приятен за живот. Живея в общежитие почти на центъра и близо до университета ми. Условията са отлични, все едно съм в хотел.
Хората са много учтиви и досега не съм срещнала лошо отношение от никого. Много бързо се вписах и в групата ми по специалността, разбираме се всички много добре и макар че само аз съм единствената чужденка в групата нямаме никакви проблеми и не съм изолирана. Като цяло българите сме много добре приети тук. Също съм доволна и от обучението в университета. Уча програмиране и интернет технологии и определено е доста натоварено и трудно, но преподавателите са много отзивчиви и разбрани и обясняват всичко много добре. Имаме много малко часове за лекции, може би около 2-3 на седмица, всички други часове са практика, което е много по-добре, защото така усвояваме материала по-лесно и без да ни пълнят главите с ненужни неща. Определено мога да кажа, че не е вярно, че преподават стари и неизползваеми неща.
Като цяло това е най-доброто решение, което съм вземала досега. Много се радвам, че всичко се получи както исках, дори и по-добре. Животът ми коренно се промени в добрия смисъл и бих посъветвала тези, които също се колебаят дали да учат тук да не пропускат този шанс и със сигурност няма да съжаляват.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d1bf61e034
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Номер 16 /авторката/,

Ще се радвам, ако вече като човек, който е там и е събрал първи впечатления да кажеш, колко горе-долу излиза месечната издръжка в Петербург и да опишеш малко по-подробно студентския живот в Русия. :)

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: e2683acde0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   От авторката до н17
Ами аз съм само от месец тук и отначало е нормално да има повече разходи покрай регистрации в страната, университета и общежитието и купуване на ежедневни потребности, понеже няма как да си взема всичко от нас. Но като цяло цените не са много по-различни от българските, например храната е вкусна и разнообразна и дори по-евтина, дрехите също са на нормални цени, разбира се има и скъпи магазини, но не всички са такива даже и моловете не са толкова скъпи. Не е вярно, че трябва да си супер богаташ или милионер, за да се издържаш тук и да водиш нормален живот. Иначе студентският живот е интересен, никога няма да ти е скучно, има много места за забавления от всякакъв вид не говоря само за клубове и дискотеки, пората също са много приятни и също не е вярно, че са студени и така нататък. Ами не знам какво точно да разкажа просто съм много доволна и определено се чувствам на мястото си и всичко ми харесва. Ако имаш някакви други конкретни въпроси можеш да питаш. Това е от мен засега :)

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: f2a93a3493
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Здравей, аз не мога да говоря по темата, но виждам, че няма и смисъл, понеже ти вече си там :) Взела си наистина най-правилното решение и според мен. Не съм ходил в Русия никога, но я обичам още от малък, както и руснаците. Да искаш съвети тук не е много добра идея, както и сама виждаш, защото има много русофоби, които мислят че руснаците още живеят в средните векове :)) Държава с такава феноменална наука, култура и научни изследвания във всички сфери на живота просто няма. За красотата и отношението да не говорим. Познавам руснаци, абсолютно никой няма лошо отношение към България, за разлика от нас към тях. Радвам се че ти харесва, виждам че сме от една порода, личи си по описанието ти и прилагателните, които използваш. Аз дори понякога се чувствам руснак, макар че нямам нищо руско в кръвта си. Искрено ти желая успех, дано постигнеш всичко, което искаш и да разбиеш насажданата с години негативна представа за Русия. Още веднъж - успех!

Момче, 26 години

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker