Пиперки в доматен сос. Спартак. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Проза, литература

Пиперки в доматен сос. Спартак.
преди: 5 години, 4 месеца, прочетена 2168 пъти
Пиперки в доматен сос

Етюд

Ярки цветове – светлозелено като стрък окосена трева, червено като южен плод, бяло като камбанките на момина сълза; разсипана сол и разнасящ се като прозрачен дим и упояващ аромат на подправки.
Кръглите домати с лъщяща кожа и пиперките с изваяно и стесняващо се надолу тяло се заливат с водопад от разпръскваща се на капки студена вода. Наредени и със стичаща се по лъскавата повърхност нежна роса, зеленчуците очакват моментът, в който ще излязат на сцената.
Излегнали се върху котлона, за да се пекат, пиперките се оставят свободно на горещия допир; излагат телата си от всички страни, сменят позите, потръпват и се напукват, свистят и накрая омекват.
В същото време маслиненозеленият зехтин се излива в тигана на струи и меко се плъзга по тигана, за да загрее. Скилидките са наситнени и заедно с лука, който е предизвикал парещи сълзи, се изсипват в тигана. Те започват да се гърчат в танца, в който ги завихря и задушава врящото олио. То ги залива непрекъснато с нестихваща енергия, която се усилва в момента, в който в техния лудешки танц се включва надробената люта чушка. Тя добавя своя огнен южен чар и изгаря с парещите си целувки. В този чувствен водовъртеж се потапят наситнените домати, участвали в бързата игра на умело боравещите с тях ръце. Подобно на вълшебни прахове се разпръскват във въздуха и сетне, и в доматения сос, солта и черния пипер и идеално се допълват в своя цветови контраст.
По охладнелите и свлекли напълно дрехите си пиперки се разлива изтъкания червено-златист килим. Ястието, сетне, се окичва със зелените цветове, откъснати от стръковете на свеж букет от магданоз.

...

Изборът на продукти, оформянето им в желания вид, съчетаването на ароматни подправки, приготвянето, украсата, поднасянето – всички тези действия напомнят на древен езически ритуал, извършван сред ароматен воал от пари. Готвенето като дарба в себе си съчетава физически способности, логика, съобразителност, известна доза въображение, идея и естетика. Замисълът и самата интерпретация се осъществяват чрез даденостите и така се постига перфектната съвкупност от всички елементи, които изграждат даденото ястие. Както художникът рисува картината, скулптурът извайва статуята, композиторът музицира мелодията, така и готвачът твори своето блюдо. Но яденето не е само творба, на която човекът се възхищава, но и израз на емоционално и физиологично удоволствие. Готвенето и храненето са последователни етапи на eдинен процес и представляват себеизразяването на твореца и потребността за самия него или другия. Както по време на храненето, така и по време на любенето, хедонизмът се проявява в своята най-голяма сила. Човекът тръгва от удоволствието и го поставя за висша цел. Наслада, на която се отдава без да поставя в подчинено положение нито емоционалните, нито физическите потребности. И ако самото ястие е страст, то подправките към него са пътят към емоционалният оргазъм. Храната възбужда. Възбужда почти всички сетива у човека. Под въздействието на дразнителя ( а именно – даденото ястие ) експлодират усещанията. Проявата на тези психични процеси води и до проява на сетивата – глад, обоняние, вкус. Погледът, хвърлен към примамващото блюдо, е поглед изпълнен с желание. Уханието, което се излъчва, обладава и възбужда човека – то представлява своеобразна увертюра преди самия досег с храната. А моментът, в който езикът осъществи този досег, се явява кулминацията на ястието.





Спартак

„Стоманен е всеки мой мускул, а мечът ми в боя кален... ”
„Гладиатор”, Христо Смирненски.

Една империя на страшна, черна гнет,
на лукс, разврат и на поквара,
разтърси гладиатор млад и блед,
облян във кърви и във слава.
Един плебей и роб презрян,
един тракиец, твърд, корав,
със меч в ръка и мъжки плам,
разпали бунт и робски гняв...
Империите – не са вечни –
и рухват някой светъл ден...
Грабителски и безчовечни,
остават гнила, мръсна тлен.
А аз обичам Рим, признавам,
и неговата горда красота...
Но пред героя чело скланям,
пред повика му за борба! ...
Във вековете всяко робство
и всяка власт антихуманна,
разклаща своето господство-
и край, и край на Pax Romana!
Спартак е наш и днес, и утре,
и вдъхновява пак творците.
А днеска робите въстават,
след тях ще тръгнат и тълпите....


В Spodeli. net сме публикували и други наши творби. Постът е от лятото на 2018 г. и се казва "Приказна. С цвят на канела", по името на публикуваните стихотворение и етюд.

За много години, драги съфорумци! Желаем Ви една изпълнена с късмет година!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 4 месеца
hash: f2baa5182c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Много интересно :) ^_^

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker