Пътуването във влака - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (96249)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22627)
 Секс и интимност (11199)
 Тинейджърски (20156)
 Семейство (4805)
 Здраве (7763)
 Спорт и красота (4048)
 На работното място (2136)
 Образование (5872)
 В чужбина (1289)
 Наркотици и алкохол (924)
 Измислени истории (736)
 Проза, литература (1491)
 Други (13031)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Проза, литература

Пътуването във влака
преди: 1 година, 3 месеца, прочетена 1037 пъти
Да пътуваш с български влак е истинско предизвикателство- не знаеш кога и къде ще пристигнеш, какво ще ти се случи и с кого ще се паднеш в едно купе. По принцип винаги съм избягвал да пътувам с влак, но в тази късна вечер нямаше с какво друго да отида от София към Пловдив. Още от купуването на билета започват предизвикателствата. Намръщена лелка с хладен, смразяващ поглед, поглед витаещ в отвъдното, поглед, в който се вижда само тъмнина. Лице, в което няма и следа от скорошна усмивка. С хладнина те поглежда и ти продава билета. А ако посмееш да я попиташ за информация - тежко ти! Става като звяр!

Взимам билета и тръгвам към моят сектор, по пътя срещам пиян изтормозен от собствения си живот- циганин. Всички го заобикалят, псуват и гонят. Някои изобщо не го забелязват. В лицето му видях само, колко дълбоко може да бъде едно дъно, едно страдание. Колко много можеш да копаеш и да затъваш, най-вероятно този човек никога нямаше да се измъкне от ямата, която сам е прокопал. Сякаш беше като призрак, идващ от дълбините на ада.

Подминах го и влязох във влака.

Остра, задушаваща миризма на пикоч, прониква дълбоко в съзнанието ти и убива всяко усещане за лукс и комфорт. Преодолявам и това и тръгвам към коридора и започвам да оглеждам пътниците, за да избера при кой да пътувам. Поглеждам дрехите им, погледите им, и преценям за секунди, както всеки пътник прави.

Погледнах в първото купе и видях брадясъл човек със скъсано яке и изглеждаше доста нечистоплътен, а лицето му изглеждаше застарено от прекалена консумация на алкохол.

Продължих напред и видях двойка влюбени да се целуват. бяха млади хора, добре облечени, самата им енергия беше приятна, но реших да ги оставя така двамата и да не им развалям приятната обстановка, в която се намират. Накрая намерих празно купе и си седнах. Обичах да пътувам сам, да съм на спокойствие и никой да не ме занимава. След малко обаче видях един човек да прави същото като мен. Минаваше и с плах поглед, с крайчеца на окото си поглеждаше и преценяше бързо. Мина и през моето купе, погледна ме плахо и продължи. Погледите ни се засякоха. Винаги съм се удивлявал на това, как само с един поглед човек може да прецени в рамките на стотни от секундата един човек. Не след дълго се върна и попита дали може да седне в моето купе. На мен ми стана интересно, как от всичките купета избра точно моето и го поканих да седне.

На пръв поглед изглеждаше странно облечен, беше облечен в старомодни дрехи и беше доста слаб, около 35 годишен млад мъж, но имаше нещо мистериозно в погледа му, някаква загатка, която исках да разбера.

Прибираше се от болница в София, имаше проблеми с бъбреците.

Изглеждаше доста самотен човек, затова реших да го заприказвам и да разбера повече за него. Не беше трудно, сякаш в душата му имаше изгарящо желание да говори, желание, което е потискал или не е имал възможност да изрази. Аз пък обичам да слушам, така че се заслушах внимателно.

Беше интелигентен човек, по всичко си личеше, че е прочел много книги и знае много, но беше доста самотен и ми каза, че живее с майка си.

Говореше пълни глупости, ограничения и заблуди от сорта на "жените всичките са К'рви, само гледат да те използват" "в тази държава само мошенници" "нищо не можеш да постигнеш в този живот" и т. н.

Аз го излушах внимателно. Винаги съм гледал на това, което хората говорят, някак отстрани, като тяхно мнение, опитвайки се да ги разбера тях защо го мислят, а не за да споря. И някак си по този начин не се натоварвам. Но в този момент реших да му разбия илюзиите. Често съм забелязал, че неудачниците смятат отговорни за неуспехите си всички други, но не и себе си.

Забелязъл съм също така, че когато слушаш внимателно някого, след това той те слуша много внимателно. Започнах да му говоря и започнах да забелязвам как думите ми му влиаят и как той започва да се замисля върху тях. Малко по малко очите му светваха. Живеца в него се връщаше и свежестта идваше в очите му.

Слушаше ме все по-внимателно, а аз опитах да бъда максимално премерен в думите си и му казвах точно това, което би му въздействало и да го накара да се замисли. Няма как да скрия, че се почувствах удовлетворен от това, че може би с една малка частичка, аз съм докоснал душата на този човек и съм допринесъл тя да засвети.Накрая влака пристигна на гара Пловдив, разделихме се. Той ме прегърна сякаш освободен."Човек може да бъде или най-добрия си приятел или най-лошият си враг"Споделих му тези последни думи и влакът превозващ стотици човешки съдби потегли и може би в една от тези съдби, аз бях оставил следа.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 3 месеца
hash: 6447d55691
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   О, спасителю на души. Направи ни услуга и спри да пишеш повече. Покъртително неграмотен си.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 5e77370dab
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   ..Много рядко се случва да обърна внимание на повече от 2 реда..Но тук се спрях и се зачетох..Спомних си времето в което,пътувах и прекарвах приблизително 48 часа , ”изолирана” от външния свят. ( Влака беше международен) .Достатъчно време , през което,можеш да се насладиш на изумителни гледки,разкриващи се през ”малкия прозорец” в купето.Разбира се и време,което те сблъсква със крайно различни образи, със собствен свят и мироглед. ..Часове през които,можеш да дадеш частичка от себе си на напълно непознат човек...Във твоя случай ,мисля че е така :)
.. Пътувай..Пътувай..Никога не спирай.. :)(:
* Извинявам се предварително за допуснати грешки.

Ж 23

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 2a5fca3041
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Хах, добре, благодаря за искренния отговор. Автора
(не съм спасител на души) просто се упражнявам и това е първото ми упражнение. :)

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 88c8ad4de2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   О, номер едно, спаси ни от глупостта си.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 2a5fca3041
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   автора съм пак.. *искрено
от бързане и невнимание е.
Пък и не съм на 100% грамотен, да! Понякога правя и грешки и се радвам, когато ми правят забележка, защото само така човек може да се научи. :)
Благодаря ти номер 2.

 
  ...


...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 903ba23040
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   пише се "искрения", не "искренния". няма дума искренен, но има искрен, значи с едно Н. както и при "рожденния", няма дума "рожденен", но има "рожден".

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 387355dc57
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Няма да те отегчавам с приказки да пунктуация и пълен член, ако можеш и имаш желание, само ще ти е от полза ако научиш, как са ползват :). Идеите в текста също са строго субективни, мога да ги нарека наивни, но и това е без съществено значение.

Има три неща, над които е добре да поработиш.

1. Паразитни думи, фрази и тавтологии. Например употребил си "доста" в три последователни, кратки абзаца. Това е "доста" :).

2. Тромаво структурирани изречения.

Например:

бяха млади хора, добре облечени, самата им енергия беше приятна, но реших да ги оставя така двамата и да не им развалям приятната обстановка, в която се намират.

Предлагам:

Добре облечени млади, от които струеше приятна енергия. Оставих ги, за да не наруша интимния им миг.

Например:

Винаги съм гледал на това, което хората говорят, някак отстрани, като тяхно мнение, опитвайки се да ги разбера тях защо го мислят, а не за да споря.

Предлагам:

Винаги съм гледал на чуждото мнение аналитично, а не с желание да споря.

3. Златното правило, не казвай, а показвай.

Например:

Накрая влака пристигна на гара Пловдив, разделихме се. Той ме прегърна сякаш освободен.

Предлагам:

Влакът пристигна. (Няма нужда от Пловдив, ние вече знаем, коя е последната гара. ) разделихме се и човекът пое по своя път леко, сякаш оставил зад себе си огромен товар.

Пиши, упражнявай се, have fun :)

Дядо Торбалан

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 65fd0450ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От номер 2 - Аз не мога да разбера, защо толкова ”учители” вместо да се развиват някъде професионално , са решили точно тук да се развихрят !?Има училища и университети из цяла България,където спокойно ще Ви приемат и ще можете да пишете двойки и евентуално тройки по милост хаха .. Разбирам сайта да беше направен с опция ”чат” да пишете на когото си искате , какви грешки допуска,колко е неграмотен и т.н , ама тук четеш ,коментираш с цел да помогнеш. Или просто да кажеш нещо за написаното,ако не ти харесва, преминаваш на друга тема и това е.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 2a5fca3041
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Номер 1.. доста груб език. Не мисля да влизам в спорове с вас, но само ще кажа, че подхода ви към хората не е правилен и това има и ще има негативни последици върху вас. Автора.
Благодаря на номер 7 за критиката - Ще се подобря :)
Все пак мисля, че се справих добре като за първи път! От грешките в пунктуацията и пълнияТ член се срамувам и ще работя върху това.
Всеки си има мнение, живи и здрави и всичко най-хубаво ви желая!
На някой ако е било интересно- радвам се!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker