Домашното насилие - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Проза, литература

Домашното насилие
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 3010 пъти
Домашното насилие

Когато чуем, че някъде има домашно насилие, повечето от нас си представят, как по-силната половинка от една двойка пребива и малтретира своя партньор. Мъжът бие жената. Обръщаме се настрани, навеждаме глава и се молим да не попаднем в такава грозна ситуация. Тя не само е неприятна, но и страшна. Такива хора си личат отдалеч. И насилникът и жертвата отблъскват другите и попадат в капана на изолиране от обществото. И на никого не му минава на ум, че преди известно време това са били влюбени един в друг момче и момиче. Че са имали мечти и планове за бъдещето. Представяли са си как ще събират пари да си обзаведат свой собствен дом. Как ще ходят на почивка с бъдещите си деца. Уют, спокойствие, комфорт и топлина в тази непреходна ценност семейството. И изведнъж, след няколко години съвместен живот, всичко рухва. В дома нахлува тишина, който се превръща в мълчание. И като след всяко внезапно затишие излиза буря. Ураган, който повлича всички чувства на обич и ги захвърля в далечни земи. И оставя само светкавици и гръмотевици. И мълниите поразяват този, кото е по-слабият в семейството. Нанасят белези. И физически, и душевни. И всички те остават травма за цял живот. Единственият начин за спасение е да се прекрати това насилие. Двойката да се раздели и всеки да поеме своя път, за да търси щастието. Но понякога, а и доста често това се оказва не толкова лесно. Въпреки, че очакват тормоз от партньора си, жените търпят. Успокояват се, че го правят в името на децата и на семейството. А и да не говорят хората. Един, два шамара според тях по-лесно се изтърпяват, отколкото наведената глава след шушуканията на комшиите. И жертвите не усещат как в насилие и срам минават най-хубавите им години. Не си дават сметка, че никой няма да ги похвали за стоицизма и търпението им. Че с кроткото си поведение, те правят своя насилник уверен и предизвикват още по-голям гняв и злоба. И така, докато остареят, ако изобщо стигнат до достолепна възраст.
Домашното насилие не бива да се свързва само с побоища и заплахи. Нито с това, че непременно трябва да се осъществява от мъжа към жената. То може да е и обстановката в собствения дом. Липсата на уважение и доверие. Когато един човек изпадне в ситуация да не му се прибира след тежък работен ден, защото знае, че вкъщи ще срещне хладна завеса, това също е насилие. Умората от работата намалява споделянето, говоренето и показването на топло отношение към партньора. И макар и да го има дълбоко в сърцето си, той не го изразява. Започват натяквания. Дават се за пример други семейства, как си говорят, как се закачат и излъчват любов. И това затваря вратата към сърцето. Мъчат се да говорят, но думите не излизат. Изпитва се непринудена неприазън. И двамата започват да търсят обич и уважение извън семейството, което никога няма да бъде същото, каквото е било отначало.
От влошените отношения на родителите страдат и децата. Те го изживявам може би много по-силно отколкото майката и бащата. Но го крият. Стават затворени. Появява се завист към техни съученици и приятели, които живеят в топлина и комфорт. Развалят си успеха в училище и всичко това избива в неща, които могат да им навредят за цял живот. Това, едно дете да порастне преждевременно и да няма детство е грях и също е домашно насилие.
Няма невъзможни неща. Няма и непоправими щом сме живи и здрави. Всичко може да се преодолее. Хората са различни и невинаги се получава успешна двойка след като е имало привличане. И ако това свърши, когато насилието започне, тогава няма да има нито жертва, нито насилник. Няма толкова слаб човек, който да е зависим от своя палач, за да не може да се справи. А ако не е в състояние, ако сподели с близки или приятели, винаги ще има кой да му помогне. Не бива да таи всичко в себе си, защото това го срива и здравословно.
Животът е за това, за да му се радваме. Достатъчно страдаме от бедствия, катаклизми и икономически катастрофи, за да си позволим и в собствения си дом да намираме насилие, мълчание и тишина. Да бъде силен и груб може всеки и то без усилие. Но да сме разумни трябват и сърце, и душа, и да вярваме, че всичко между двама човека зависи от самите тях.

Явор Перфанов©
19. 07. 2020 г.
Г. Оряховица

Разказът е от "Темата на Явор Перфанов"®

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: f1d763b259
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Познавам брат и сестра, които са били така. Родителите им са били заедно 12 години, докато най-накрая майката е решила да се разведът. Момчето е било толкова побъркано, че започна да взима наркотици, а момичето емного лигаво. Напива се и пуши много цигари. Момчето ми е говорило, че всичкото това е, заради родителите му. Баща им много е бил майка им и те са гледали всичко това.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: bf0fbd77b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Домашното насилие не свършва, когато мъжа/жената си тръгнат. Такива обикновенно продължават с тормоза и след това. Това са психично болни хора, които имат нужда от помощ, но никой не ги задължава да се лекуват. В следствие на което продължават да обиждат и тормозат другия човек, примерно чрез детето, ако има такова и да злоупотребяват със съдебната система. Решението е принудително лечение, имаме нужда от нови закони. Никой не е застрахован, че мъжа/жена му може да се разболее психически или да се окаже психопат. Не знам защо си мислите, че трябва нещо да не е наред с отсрещната страна. Много хора си тръгват като започнат подобни изцепки. Но отсрещната страна не спира, докато не види, че има последствия. И стига с тези жертви. Жертвите се по гробищата. Това са хора. Докато драматизирате, а не търсите решение, проблемът няма да се оправи. Най-голяма нужда от помощ имат точно тези, които извършват домалното насилие. Това са болни хора, които или имат проблем с нервите или абсолютно не знаят какво правят. Защо България не си лекува хората, а ги пуска да ходят свободно по улицата и да нанасят такава вреда на другите около тях? Скоро трябва да променим системата, така повече не може! Стават все повече и повече и започва да става доста трудно да не попаднеш на поне един/една такава някога в живота си.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 88f02ac1fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

3.   Домашното насилие е фикция, приета в обществото под натиск на феминистките! Какво ще рече "домашно насилие" след като е изградено семейство с установени норми на поведение и върховен доминант, следящ за реда, наречен още глава на семейството? Това е мъжът, винаги е бил той, и винаги ще бъде. Когато жената започне да се изявява и вживява, като глава на семейството започват разправии и се стига до насилие. Жената упражнява вербално насилие спрямо мъжа, закриляна и насърчавана от законите, според които тя е равноправна. Това насилие не се понася и се стига до физически отговор от страната на мъжа, който е много по-силен и когато "дипломацията" спре да работи и всички опити по мирен път са се изчерпали влиза в употреба физическата сила. Докато го има феминизмът и жените злоупотребяват с търпението на мъжете, домашното насилие винаги ще го има и не само че няма да намалява, но непрекъснато ще се увеличава, докато премине в епидемия и после в пандемия, след което законите няма да действат, а мъжете ще сложат жените където им е мястото с физическа сила. В страни с патриархално устройство домашното насилие не съществува, като понятие. Жените там знаят, че няма кой да защити безобразията им и си стоят мирно и кротко, без да предизвикват мъжки гняв, който да премине в насилие! Всичко останало като препоръки, превъзпитаване на мъжкия пол и измисляне на нови закони за репресии срещу мъжете са глупости и никога няма да имат успех. Мъжът е физически много по-силен и по-умен от жената като пол, и няма никога да и бъде подчинен от нея. Винаги ще е обратното. Въпрос на време е напрежението м/у половете да ескалира и мъжете да разрешат този проблем, а животът да продължи в хармония, както е бил преди еманципацията та женския пол.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: ec9554f535
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

4.   Номер 3
Лелееее... каква омраза към нежния пол.
Жена тее родила имай уважение.
Прав си, че мъжа е главата на семейството и той трябва да държи юздите, но трябва да има уважение към жената, разум, да е финансово стабилен, психически стабилен, грижовен и т. Н.
Когато не е такъв, жената има право да му каже, че греши.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f311bb67a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   №4, женският пол отдавна не е нежен, а груб и отвратителен, нито женски нито мъжки. Тоя джендърски пол, заблуден от феминизма отдавна не е нежен, а е груб, лукав, лицемерен, меркантилен, мислещ се за можещ колкото мъжкия. За какво мъжко уважение към него говориш? Та той днес нищо не струва, почти няма женско в него, както е било някога, мъжът да го ухажва и да го желае за семейство и деца. Да, мен жена ме е родила, но някогашните жени бяха истински, не като днешните нито жени нито мъже. Днес по извратен граждански закон жените са глава на семейството. Те държат юздите без никакво уважение към мъжката сила и разум. ако мъжът не им се подчинява, отива в затвора. Завоевание на феминистките. За това вече няма здрави семейства. Но пък има увеличаващо се насилие и убийства на жени от мъжете, което е показателно, за мъжкото недоволство, и когато това недоволство стане масово сред мъжете, жените ще платя пре-скъпо за гаврата с мъжкия облик.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: defb86d2cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   3 и 5 са дъното на обществото

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 728471c850
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   №3 и №5 - Не слагайте всички под общ знаменател!!! Това ще ви изиграе само и единствено лоша шега. Има жени, които не стават и са престъпници и лоши членове на обществото, има и мъже, които са престъпници и лоши членове на обществото

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 28f6f9ddfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

8.   Да, на теория звучи лесно, напускай го и край, а на практика? Колко жени бяха убити точно защото имаха куража да напуснат насилника си? А и кажи ми как се напуска човек, който те е предупредил, че а си го напуснала, а семейството ти ще пострада. Ти ще избягаш, но смееш ли да рискуваш здравето, че дори и живота на родителите си или на децата си? Да не говорим, че често тормизът не спира с развода. Поне аз имах жив пример. Сестрата на баба ми беше жертва на такъв мъж и е търпяла с години докато дъщеря им, забележи, вече на 16, не успява да убеди баща си да даде развод на майка й. Обаче това далеч не беше края на историята! Разведени или не, той я тормозеше по всякакъв начин. Ходеше у тях пиян посред нощ, ходеше в службата й да говори глупости за нея пред колегите й, разправяше какво ли не за нея на съседите... била луда, била истеричка... вече не можеше да я бие, но бавно и сигурно я смачкваше психически! Стигна до там, че тормозеше не само бившата си жена, но и вече порасналата си дъщеря и дори малките си внуци! Да, дори на 3-4 годушни деца не прощаваше!
Е, кажи ми как да се спасиш от такъв човек?!
Накрая жената беше с куп болести и разсипани нерви и почина от инсулт, а дъщеря й, зета и внуците избягаха в чужбина.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 82e7f99b9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

9.   № 8 не е точно така! Тези убити жени за които говориш сами са си виновни. При разводите проявяват супер наглост и се мислят за недосегаеми. Унижават мъжете и ги предизвикват по най-долен начин злоупотребявайки с по-големите си женски права. Позволяват си дори да заплашват мъжете със законите, и ги провокират да извършват убийства. Такова женско неподчинение е нямало никога до сега. Мъжете са много по-силни. По добре ще е жените да го разберат, а докато имат права по-големи от тези на мъжете ще бъдат бити и убивани. Примерът със сестрата на баба е доказателство.т Мъжете не понасят женското вироглавие. Ще ги бият и убиват и ще продължават да го правят, защото могат. Сама казваш, че законите не могат да ги спрат. Няма невинна жена, това трябва да разбереш. За да се стигне до положението на сестрата на баба ти тя сама си е виновна. Явно не е била послушна и е искала да властва над мъжа си. Можела е да се извини, да поиска прошка от мъжа, не е срамно, а не чрез дъщерята да иска да се разведе, след като е вършела недопустими за жените неща. Насилието над жените от мъжете днес е заслужено и само отнемане на женските права и пълна дееманципация на жените ще върне нормалното положение, за да заживеят семействата в хармония, а не животът на мъжете да минава по съдилища, заради женска гавра с мъжкия авторитет!

 
  ... горе^
преди: 2 години, 6 месеца
hash: dd3e165d11
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

10.   Към номер 3, Явно някоя жена доста те е наранила хаха Това мъжете да казват, какво ще се случва и да определят нещо си го избий от главата. През 19 век може и да е било така, вече сме 21 ако не знаеш. И нещата днес не стоят така. Е може би в Саудитска Арабия все още е така, но в нормалния свят жените командват и определят така че свиквай, така ще бъде без значение дали ти харесва или не.

 
  ...

...
преди: 2 години, 5 месеца
hash: 272565508e
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   Номер 10, много грешиш. Как мислиш, в Афганистан мъжете "живеещи в 16 век" достатъчно ли бяха наранени, че грабнаха калашниците, изгониха окупаторите и сложиха жените на място и то в 21 век. Няма как да свикна с това, жените да командват и да определят съдбата на мъжете. Жените са си жени, никога няма да са силни и умни колкото мъжете. Тяхното природно предназначение е да раждат децата на мъжете. За това ти си помисли добре дали и при нас няма да стане както в Афганистан някога, когато женското безобразие премине границата на мъжкото търпение!

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: d43968193b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

12.   До номер 11,
Иди да живееш в Афганистан, но преди това ела в Шотландия да ми седнеш на меча.
Жена на двадесет и осем.
П. С. заради изроди като теб, жени си убиват децата преди да ги родят, моли се да не срещнеш дъщерите на майка ми.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: a086c51819
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Аз лично смятам, че знаците дали един човек, независимо от полът е насилник или не си ги има още в началото. Така наречените "червени флагове", които хората обичат да игнорират и после реват като "бити кучета".

Иска да сте заедно 24/7, отдалечава те от приятели и семейство, когато прекарваш време с тях без него е изнервен и груб? Червен флаг.
Изисква да има достъп до всичко в телефонът ти? Ако откажеш те наричат с всякакви имена? Червен флаг.
Контролира как се обличаш, какво казваш и как да изглеждаш? Ако не слушаш - скандал. Червен флаг.

Всичко само започва с емоционалната манипулация. Не е просто ревнив/а, не ви обича до толкова, че да ви защитава от света, в който сте се справяли добре и преди да го срещнете. Той/тя няма да си позволи да посегне докато не е напълно сигурен/а, че вие сте отдалечени от всички, които ви обичат. После се започват шамарите, дори и по-лошо. Не свалите ли розовите очила навреме, вероятността да ви намерят в куфар на полето е голяма. Ако ви намерят.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: d773a78cab
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Номер 12, не ме пращай в Афганистан. Те афганистанците са вече тук и скоро ще разберете какви въобще са ви правата. Знам, че в Шотландия мъжете ходят с поли, но не знаех, че жените са с клитури като мечове. Е сега се уплаших наистина, и ако без да искам седна върху меча ти край с мен. Ще се почувствам изнасилен от жена!

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: f3dfc053b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Домашно насилие е термин, който няма точна дефиниция. Няма как, хем да си се клел да сте заедно до живот и в същото време да крещиш, че имало домашно насилие. За да има насилие си има първопричина. Физически насиленият си го заслужава, защото е употребил преди това психическо (вербално) насилие. Тази простотия с домашното насилие е причина за демографския срив и може да затрие българския етнос. Как преди време, българите след освобожденска България от 5 милиона за около 50 години станаха близо 9 милиона. Сигурно нашите деди са били големи домашни насилници и са правели по много деца! В човешката психолотия относно семейството съществуват понятия, като доминант и подчинен. Това е условие за да има здраво-стабилно семейство, а мъжката и женската работа са различни и с различно предназначение. Лесно може да се определи кой е доминант и кой подчинен. Днес благодарение на феминизма ролите се разменят и семейство с двама доминанта не просъществува повече от 2-4 години.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 3d663d8ec5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   15 защо си мислиш, че българският етнос е жизнено необходим, с и без него света ще си съществува.
Всяка морално обедняла нация я очаква край, това е нещо съвсем естествено.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 7b461548af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   16, това се отнася за цялото човечество. Всяко насилие е предизвикано и е заслужено. Когато говорим за домашно насилие трябва да го предефинираме. Днес жените се женят по собствено желание, никой не ги кара насила, както е било някога. Няма как да се тълкува като домашно насилие щом по свое желание жените се омъжват. Ясно е, че по-силният в случая мъжът определя правилата в семейството и ще раздава правосъдие за жената щом тя си позволи волност недопустима от правилата наложени от мъжа. Така че, "домашно насилие" е неправилно употребяван термин!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker