За чалгата и тези, които я мразят - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Проза, литература

За чалгата и тези, които я мразят
преди: 2 години, 11 месеца, прочетена 2507 пъти
Винаги ми е било интересно защо тъй наречените "интелектуалци" не понасят чалгата, фолкпевците и всичко свързано с този жанр. Например един Фънки, който се смята за голям музикант, заклеймява всички фолк изпълнители, които са в пъти по-добри и успешни от него. Това комплекси ли са? Вече се чудя... Да, той наистина е интелигентен, но тазинегова неприязън, ми идва в повече. Какво като пеят поп фолк? Не може всичко да е рок, както той иска. Нима това може да определи един човек и неговата интелигентност? И как се очаква да пеят рок, метъл и западни парчета, като тук, на Балканите най-вървежна музика е чалгата. Един Криско запя кючеци, една Тита пропя чалга, която, колкото и популярна да беше с поп парчетата си, просто почна да залязва... А в поп фолка има хляб, там са парите, няма какво да се лъжем.

Аз лично харесвам всеки стил музика, не отричам нищо, като имам любими песни от всеки един жанр. В България имаме невероятни певци напр. Лили Иванова, Васил Найденов, Емил Димитров, Йорданка Христова, все големи личности, с които можем да се гордеем. Но не мога да отрека, че един Азис (който не го харесвам като личност) , също е добър певец...Да не може да се мери с тези големи имена по-горе, но е факт, че човекът има талант и гласови възможности.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 11 месеца
hash: 1072ffe9c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Когото и да питаш от тези, които мразят чалгата, защо го прави, никой няма да може да ти даде основателна причина. Мразят я, а не знаят защо. Казват, че чалгата разваля България, питаш ги защо, мълчат или казват неща, които нямат логика.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: e7915ddfd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Не слушам чалга и то не е заради това, че има лоши изпълнители. Чалгата е ритъм от Турция и арабските страни. Били сме 500 години под турско робство, избили са милиони българи, спрели са развитието ни, ограбвали са всичко, произведено у нас, от нашите прадеди. Бедността в България и до днес се дължи основно на ограбването от Османците. Така че тези, дето слушат чалга - турски ритми да отидат в черквата, където е направено Баташкото клане. Не може да лижеш подметките на този, който те е грабил и тормозил.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: a24f23861a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Гледай клипа на Чефо относно ефекта "Чалга" и ще разбереш какво повечето хора имат против този вид субкултура.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: aa7e848728
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Все едно Фънки е много по-талантлив или интелЕгентен от Азис. А Азис пее фалшиво. Вие като умиращ вълк. Софка Маринова е още по-зле. Толкова са им повърхностни песните и като гласови възможности повечето чалгари не стават.

Пусни си "Street of dreams" на Rainbow или "Is this love" на White Snake, или "Burn" на Deep Purple, или "I wanna know what love is" на Foreigner да видиш що е то истинска музика - хем мелодия, хем съдържание.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: b4851b8e86
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Мразим я, защото чалгата не е музикален жанр, а отношение към живота. Но вероятно този отговор няма да го разберете.

 
  ...


...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 67cb9fc91a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Има едни хора, които не могат да приемат факта, че са родени на Балканите или по-точно в България и си мислят, че като се правят на интелектуалци са се извисили духовно над нас от "простолюдието". Тук си се слуша чалга масово и това е, а и не разбирам какво е това роптаене, при условие, че дори най-мазните чалгии на Илиян И Теди Александрова имат милиони гледания една-две седмици след като ги пуснат, ама всеки втори къде питаш никой не слушал такава музика, като теглиш чертата и сметките не излизат.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 3eeb26cc5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Тази тема някак не върви да е точно в този раздел.
Аз лично не харесвам чалгата, защото не ми допадат ориенталските, сръбските и като цяло балканските ритми - т.е. не харесвам и народна музика. Не ме кефи и самата чалга култура - не обичам да ходя по кръчми и дискотеки, не понасям тежки пиянски истории, мятания на гюбеци и салфетки, тежък грим, показност на висок материален стандарт, който често реално е бутафория, а и да не е пак ми противее - просто ми идва селско, ниско, нисшо, просташко.
Но не съм и металка де.
Музиката, която на мен ми допада е електронна, класическа и джаз.

Не съм си и помисляла, че чалга изпълнителите са тъпи или прости, много от тях наистина имат доста добри гласови възможности. Някои са си дори добре образовани или поне добре начетени хора. Просто не харесвам (меко казано) музиката, която правят. А те я правят, защото масовият бг-потребител това иска. Убедена съм, че повечето с удоволствие биха правили неща в други стилове, ако масовият българин имаше малко по-изтънчен вкус.
А например певецът Константин е голям приятел точно с въпросния Фънки.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 9ed30fb2af
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Щото е празна от съдържание. Пошла е. И някак и хората, които я слушат са повърхностни, което мен лично ме отблъсква. Самият ритъм е цигания, пък циганите що не ги харесваме... Е отделна тема. И все пак... Болшинството в България си обича чалгата и кючеците. И си е тяхно право. Другите, които не я харесват, а си обичат рок.. Също си е тяхно право. Не виждам какъв е проблема. Да, хората сме различни. Мен примерно по начало би ми била по-приятна компанията на един рокаджия, отколкото на слушащ чалга. Огромна е разликата, наистина. Но това си е за мен и моите лични предпочитания. Не бих ги натрапвала на никой и да го питам що така.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 7937998038
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Някога като живеех в Бг бях принудена да я чувам просто защото "гърмеше" от всякъде. Е, няма как да ми хареса!
Просташки текстове, музика ниско качество, порнографията която ти тикат в очите дори за закъсаляци за магистралки.
За мен музиката която ми вибрира в синхрон с мен е джаз, рок, класическа.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: c2f30e340b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   2, българин съм, християнин съм, рок слушам, обаче не съм съгласен. Първо на първо как ще съдиш някой, поради това, че пра пра пра дедите му са строили нещо? Второ това какво общо има с музиката? Трето за триста години от освобождението само ние сме си виновни, че България е на това положение. Питал съм повечето ми приятели, ако станат политици дали ще крадат. 90 процента казват да, щом всички други го правят. Прочети приказка за стълбата на Смирненски и ще разбереш защо сме от най-бедните страни в Европа. А за чалгата, не виждам нищо лошо, някой да си я слуша. Танцувална музика е, аз лично не съм от най-танцуващите, но разбирам защо хората и се кефят. И на купони с чалгари съм ходил, и на купони с метъли съм ходил, всеки се забавлява както харесва. Чалгата не е нещо, което ще си пусна докато искам да си почивам вкъщи, но ако на някой му е приятно защо не, а и на фона на всичките безсмислени песни, има някой, които просто изпъкват с добър и смислен текст. Лошото нещо е чалга културата. Това всяка вечер да си на дискотека и да правиш това, за което се пее в самите песни и се показва в чалга видеата, без да се замисляш, че това не е реалния живот. Това вече е нещо, което не харесвам!

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 48bebbb73e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   До 9: ми тя и Сузанита имаше няколко пъти по 5 млн. гледания на луцифер и буда още изначалото като я пусна в ютюб. Сваляха я и я качваха няколко пъти. Ако това парче го бяха оставили на първото му качване, със сигуеност щеше да има повече гледания и от направо ги убивам на гери никол. Но да поговорим за барабана, който е с 9 млн. гледания. Ако си напънеш малко повече мозъчето ще ти светна, че текстът на тази песен представлява една мега здрава наливка над чалгарите, особено над мъжката част от нея :) Екипът, който е работил по това парче, е свършил уникално добра работа, от която поколенията в бъдеще ще могат да добиват ясна представа за... положението... на феновете на чалга културата.
А автора на този текст, който и да е, има едно Голямо Евала от мен. Това е исторически текст!
https://textove.com/krum-suzanitta-barabana-tekst

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: aa7e848728
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Някои на това текст ли му викат?
https://textove.com/krum-suzanitta-barabana-tekst

Да си пуснат Fortune teller на Deep Purple да видят какво е текст. :)))

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: bc57d96325
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   В чалгата, като музика, няма нищо лошо. В чалгата като култура вече... е друга бира, там е истинският проблем.

Не познавам индивид, който да слуша ексклузивно чалга и да не е ограничен и простоват.

На на оня горе неандерталец, който казва, че Софи Маринова няма глас може да си ниже хомота около врата, защото му има нещо.


Братан.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 67cb9fc91a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   До 14:
като гледам как са ми набили единички имам чувството, че не ме разбрахте, аз не казвам, че в чалгата се пее за нещо смислено, не е това и това и тн всички си знаем. Исках да кажа, че тук това просто е най-популярният жанр музика. И имайки напредвид, че сме малка страна с има-няма 6млн население, чалгиите имат по толкова някой и по повече гледания даже, ами математиката не излиза хах. Ако го питаш, на почти всеки втори му бърка в гъза този вид музика, ако наистина беше това така чалгата нямаше да бъде толкова популярна, бийте ми по една звезда колкото искате, ама съм прав.

Аз слушам и метъп и рап, ако е толкова важно да изтъкнем какви меломани сме, ама не виждам проблем да се слуша и поп фолк. Сега честно казано, подобни песни като на Сузанита не ги слушам, защото ми идват твърде тъпи, направени, за да може малката парантия да "шокира" публиката как е на еди колко си, а вече пее не знам какво си.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: cbfa33221f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   17, много добре те разбрахме, но пак смятам, че си за единичка.

 
  ... горе^

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: aa7e848728
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Братко, "онзи неандерталец горе" е една готина мацка, която слуша рок и харесва Джо Лин Търнър и Дейвид Кавърдейл. ;) Ето това са гласове, че и смислени песни пишат.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: aa7e848728
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Не съм обидила потребителя Братан в коментара си, той обижда потребителя, който смята, че Софи Маринова не може да пее, но неговият коментар се публикува, а моят се трие.
Защо?
Обясних му, че съм мацка, не мъж, за да ме нарече поне "неандерталка" в женски род, не в мъжки. :)))
Модераторе, наистина ли харесваш чалга?

ОК, публикувам те, а Братан винаги го публикувам, за да видят хората, че има и такива в реалността.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: e08d681a31
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   "Нима това може да определи един човек и неговата интелигентност? ". Да ,може. Чалгата е мерило за интелигентност. За да разбереш каква е разликата между чалгата и другите жанрове , трябва да можеш да ги сравниш. Тоест- да си слушал друга музика и ако има текстове, да си чел и текстове. Това обаче не е лесно, ако нямаш основа от детството си, от училище. Защото, за да разбираш поезия (имам предвид световна , класическа), ти трябват достатъчно думи, които да знаеш и да употребяваш. Тоест- да си прочел доста книги. Съответно, за сравнение с друга музика, трябва да си слушал такава. Ако тате е врътвал копчето на радиото, когато случайно се е чуло оперно пеене :"Ко вие тая като кучка!", е понятно, че никога няма да разбереш разликата с чалгата. Чалгата е за хора, които не познават нищо друго. Ще ти го сравня с с живота на човек, който винаги е живял на остров 50 квадрата с една палма по средата. Трудно е да му обясниш за красотите и разнообразието на останалия свят. Между другото, подобно е положението на онзи, който цял живот си слуша Дийп пърпъл ,примерно. Островът е значително по-голям, но е остров.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: aa7e848728
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Мацката с Дийп Пърпъл: слушала съм и валсовете на Йохан Щраус (и сина, и бащата) и оперети, и опери, и латино, соул, ритъмен блус, денс, транс, техно и др., просто рокът ми е любимият стил, а един от вокалистите на Пърпъла ми е любимият певец. Но виж - от чалгата съм слушала за червеното ферари, белия мерцедес и черното бмв и бях дотам. Не можах да издържа повече.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 5ea83cb9df
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Щом неиронично слушаш боклуци като "Три кила банани", няма какво да си кажем. Музиката, като всяка друга форма на изкуство, отразява дадена част от човешката нагласа, манталитет, каквото и да е. Чалгата не е изключение и самият ѝ текст показва за каква прослойка е написана. Българската традиционна музика отразява културни мотиви, един от които завинаги е увековечен във вселената, записан на златна плоча. Ако не знаеш за какво говоря, спри да четеш, няма смисъл. Ако все пак се сещаш, сравни ми това с текста от "Бял мерцедес" и ми кажи как човек с поне грам мозък да мине от едното на другото? Едното възпява отдаденост, другото без сарказъм ти говори за бели таратайки. Пак е Мерцедес, можеше и Трабант да я гони оная.

Музиката която аз слушам (да не ме обвинят в лицемерие) включва определени архаични похвати, а и тематиката ѝ е различна. За пример давам румънския химн, чиято тема е откъси от историята и борбата на румънците като нация. Друга предпочитана песен е гръцка, която възпява за последното сражение на последния византийски император преди погрома на Втория Рим. Конкретен запис на хабсбургския химн също харесва, защото показва отдадеността на един народ към последния император. Културно, издържано, не за всички. И така ми харесва. Не ме грее, че я слушам сам, не ме интересува, че ни семейство, ни приятели я схващат. И не, не бих я пуснал в клуб, предварителен отговор на тъп въпрос.

Иначе който какво иска да слуша, само да не го споделя с мен. Върти си кючек, направо с олио се полей, по-мазен да е. Ако искаш и индиански танц можеш да завъртиш, някой друг шамански ритуал дъжд да докара.

 
  ...

...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: aa7e848728
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   "Излязъл е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска на Voyager-1. :) Интересувам се от космоса, екзопланети и т.н.
Не съм минавала от едното на другото. Ако съм честна - не съм фен и на народната музика, а чалга не слушам. Да, в родопските песни има много мелодичност и душа, но не са моят стил.
Ако чалгарката я преследваше Трабант, наистина щеше да бяга. Те си падат само по скъпи автомобили. :)
В този ред на мисли - хубави коли и национални химни - италианският химн е много приятен за слушане. Преди около 20 г., когато червените кончета от Маранело печелеха повечето състезания във Формула 1, звучеше много добре в комбинация с немския химн. ;)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: b1aacd00fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Аз не мразя чалгата като музика, все пак на всякъде си има кръчмарска музика, но не понасям чалгата като начин на живот. Ти се дръж нормално, а не като мега селяндур (моля, да не се бърка с човек роден на село!), пък си слушай каквото си искаш. Обаче в 2 часа през нощта да ми пускаш маанета и цигании и после да се чудиш защо мразя чалгата... там е проблемът, в поведението и във външния вид на повечето фенове на тази музика.
Съжалявам, но не мисля, че е ок да внушаваш на 12-13 годишните деца колко е яко да изглеждаш като евтина... и как единственият начин да успееш в живота е да си намериш богат чичко, който ще ти плати силикона, а твоето единствено "задължение" ще е да си му на разположение, а през останалото време ще му харчиш парите в мола и в салона за красота. А повечето чалга певци точно такъв стил на живот рекламират.
С една дума музика за ограничени хора, чийто интереси свършват до ракията, салатата и телевизора. Проблемът е, обаче, че се опитват да натрапват вкуса си и на останалите.
Да познаваш някой, който е надул музиката на Моцарт посред нощ? И притеснява половината квартал? Ами не. Виж, обаче всеки е бил свидетел какво става на циг... пардон ромските сватби и празненства. Е, щом толкова искаш да си на едно ниво с тези, ами продължавай да слушаш тяхната музика и да се държиш като тях. Обаче не ми се сърди, ако извикам полиция заради твоя купон.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: d7d9a0c566
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Човека не е еволюирал в маймуна. Обратното е! Лъжат ви! Маймуните са деградирали хора. И тази деградация се е случвала много пъти на тази планета.
Ние останалите с що годе читаво ДНК смятаме чалгата за деградация.
Ако вие не я приемате за такава-прав ви път на планетата на маймуните!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker