Подходящо заглавие? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121299)
 Любов и изневяра (29733)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Проза, литература

Подходящо заглавие?
преди: 11 години, 8 месеца, прочетена 1950 пъти
Тя стоеше с по - големия брат си отвън на люлките, леко двамата се поклащаха и разговаряха. Тя беше просто едно 8 годишно дете, но мечтите и бяха безгранични. Слушаше брат си - той се възхищаваше на красотата на огромните небостъргачи, искаше да живее в голям град, с много хора и сгради.. тя го го слушаше с неодобрение още няколко минути, после спря да го чува. Пренесе съзнанието си на друго, по - красиво и добро за нея място. Пренесе се на голяма зелена поляна - сама със себе си, далече от сивия цивилизован свят, далече от хората, сградите и асфалтираните пътища. Недалече от себе си тя чуваше шумоленето на река, усещаше нежния вятър минаващ покрай нея и топлото, галещо я слънце. Беше седнала на тревата, а до нея беше нейния добър приятел - кучето и. Над нея летяха птици, а по клоните на дърветата играеха катерички. Тя стана и започна радостно да танцува боса по тревата, а нейното куче игриво следваше всяка нейна стъпка. После той спря да говори, тя се върна в реалността и го погледна с очи пълни с живот.
-Не съм съгласна с теб! - каза момичето с тих, нежен, но уверен и ясен глас. - Аз не искам големи сгради около себе си! Не искам да гледам как ние хората унищожаваме себе си и природата! Искам да бъда свободна, неограничена и щастлива, искам да живея на място където няма хора, защото ги мразя! Те са зли, неблагодарни и глупави, те не знаят какво искат и какво е добре за тях. Аз знам! ..
- Ти не разбираш! Ти си само осем годишно дете, идея си нямаш какво е живота и когато пораснеш, ще разбереш, че съм прав! - прекъсна я той.
-Да, аз съм малка и съм разбрала това, а ти и всички други не сте. Добре разбирам, макар и само на осем. - каза тя и млъкна.
Той продължи да и говори, за това колко малка е тя и колко неща не е осъзнала, но тя вече не го слушаше, тя вече не беше там. Беше отново със своя приятел - там сред природата, под лъчите на слънцето, заслушана в песента на птиците.... :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 8 месеца
hash: 68ba929a15
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не съм добър по заглавията, но историята е доста добре написана на колко си, от къде си?

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: f18546b415
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Изглежда като откъс от нещо.
Подходящо заглавие може би ще бъде "Детски мечти" или "Свобода за цивилизация", не знам, но това ми звучи в съзнанието като съпоставя думите на момиченцето и тези на брат й.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 64a75401dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Наистина изглежда като откъс от нещо. :) Може да го кръстиш "Далеч от сивия свят" "Истината на едно дете"
ще чакаме проължение виждам че си сложил/а многоточие ще ни кажеш ли на колко си. :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 7ddac1b42e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   заглавието в случая не е от голямо значение и ти не търсиш това.

Има един момент, който в текста ти стои много грозно. Ето този:
"Искам да бъда свободна, неограничена и щастлива, искам да живея на място където няма хора, защото ги мразя! Те са зли, неблагодарни и глупави, те не знаят какво искат и какво е добре за тях. Аз знам! "

Едно свободно съзнание, съзнанието на децата не изпитва омраза. Омразата е граница и децата го знаят. Детската мисъл е абстрактна и вълнуваща, тя не съди хората.

Всъщност ти си на около 16 и вярваш, че хората са неблагодарни, но колко спасително - да сложим тези думи в устата на 8 годишната си героиня, която е толкова свободна в подставите и толкова сама, далече от цивилизацията.

банална тема, банално изпълнение, плоски сравнения и непомислени неща изобилстват в текста ти.

Заглавието може да бъде: "Нахвърляно набързо като плод на това, че се имам за повече от другите и се вземам много на сериозно"

Успех в следващите опити

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 5b59c45965
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Към номер 4, съгласна съм с всичко казано, освен с това :"Нахвърляно набързо като плод на това, че се имам за повече от другите и се вземам много на сериозно"

Не мисля, че авторката се има за нещо повече, просто е искала да напише нещо красиво и смисленои по някакъв начин да се похвали или да види чужди мнения. Може да й е за първи път да се опитва. Нужно ли е да си толкова груб /а? Виждам, че й мислиш доброто, но едно е строгата забележка, друго е личната обида!

И аз мисля, че е малко плоско, има нужда да се оправя и някак не върви за 8 годишно дете да говори така дори и в измислена история, но все пак ако това е първият опит на авторката, нужно ли е от такава грубост?

Съжалявам, но не се стърпях да не го напиша, защото от доста време чета истории и коментари в сайта и гледам, че , вие се дразните, когато някой ви отвърне по такъв начин, а иначе само малко да ви предизвикат нещо и айде!

Това е мое лично мнение, но както номер 4 не се е сдържал/а да напише своето мнение, и аз не виждам защо да не й /му задам въпрос за нещо, което ме дразни.

Ти сигурно се занимаваш с литература, нали номер 4? Е, браво на теб, но от края на поста ти изглежда все едно, че ти, понеже се занимаваш с нещо подобно, се имаш за нещо повече!
Колкото и да си добър/добра в това, което правиш, то не ти дава право да се държиш така с хората, дори и само в един твой коментар! Просто кажи забележката си и пожелай успех, както вече си направил/а, но без да обиждаш!

Съжалявам, но това забелязвам навсякъде, не само в сайта и просто не можах да се стърпя!

А иначе съм съгласна с мнението ти, но дори ида пишеш по-добре от авторката, не се имай Ти за нещо повече от нея или някой друг!

 
  ...


...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 7312399421
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не зная къде другаде четеш коментари, освен в сайта, защото всъщност не коментирам на друго място.

Занимавам се с критика!

Аз мразя хората, защото са неблагодарни, звучи точно така че е казано от някой, който се мисли за повече от другите, другите, които му дължат благодарност. И продължава, не само неблагодарността на хората дразни авторката, ами и "те са глупави и не знаят какво искат и какво е добре за тях. Аз знам! "

Авторовата позиция липсва в произведението, значи остава да се припокрива с това на главната героиня, несъгласна с мечтите на брат си.

Съжалявам, че съм груба, но съжалявам единствено за това, че може грубостта ми да предизвика болезнена емоция. Но заставам твърдо зад всяка от думите си. Не казвам, че принципно автора се мисли за някой повече, не я познавам, за да имам правото да го твърдя, а че онова, което представя тук е породено точно от такава емоция.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 5b59c45965
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Първо, не говоря само за теб и за сайта или интернет пространството, а въобще за живота!

Второ, занимавай се с каквото искаш, твоя работа! Имаш правото да даваш съвети върху написаното и да се дразниш на всичко като човек, обаче не можеш да съдиш авторката за това, което тя мисли като човек въобще. Знам, че и аз не мога да съдя теб, но аз не те занимавам, за да те накарам да мислиш друго, а просто смятам, че не е правилно да се говори така, това е. Как е написано това, е друг въпрос.
Тя е имала нещо предвид, едва ли казва реално, че е нещо повече от хората, иска да покаже някакви качества пред хората, поне според мен е така. Или ако ще да изрази неприязъм към определена страна от човешкия характер, аз така го разбирам.

Все тая, мое мнение отново! Аз също не искам да съм груба, дразня се само когато на мен някой ми каже "ти не струваш, аз съм велик" или като видя, че някой се заяжда с някого за нещо лично, под предтекст, че е нещо различно. Не исках и да споря с теб или който и да е.

Но както казах, просто изразявам мнение!

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: c7eb83d083
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Неправилно съм те разбрала - помислих, че си попадала и разпознала мои неща в нета и тука от 20 мин се чудя къде съм дръзвала да пиша.

Хайде с въпроси, за да изясним идеята на текста?
Момчето иска да живее извън цивилизацията, защото хората са глупави и не знаят кое е добре за тях. Тя знае какво е добро обаче и не е съгласна с брат си, който се възхищава от постиженията на Цивилизацията. А този брат започва да й обяснява, че е малка и нищо не разбира.

Ето това е всъщност идеята тук, не мислиш ли? Че мъдростта и осъзнаването, че зрелостта на съзнанието не е свързана непременно с възрастта. Само, че заради именно непомислени докрай неща и заради личното отношение на автора към света, не е доказала идеята си, не я е защитила.

Пиша за собствен кеф, не съм издавала нищо, за разлика от теб, казах ти занимавам се с критика, защото ти ме попита, а после пък не те интересувало.

Ти си груба! И се опитваш да ми слагаш думи, които не съм казала.

Нека не забравяме нещо, което ти намекна в последния си коментар; Другите са само наше огледало и виждаме света и постъпките а хората такива, на които сме способни ние.

;) Не се пали!

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 5b59c45965
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Спокойно, не се паля и извинявай за грубостта ми!

В първия си коментар казвам, че сигурно се занимаваш с литература, защото за човек, който дава такива съвети, определено имаш опит, независимо дали ще си писател или критик, но това е само като предполагаема консттатация от мен. Идеята ми е, че няма значение какво е, щом все пак пишеш и ако става дума лично за мен, наистина няма защо да ме интересува. Имах предвид, че виждам, че знаеш какмво говориш и не ти казвам нещо от сорта на "ти нищо не разбираш, не си писател". Само че ми е ясно, че по професия разбираш от тези неща, друго не ми хареса.

Съгласна съм с АБСОЛЮТНО всичко написано върху текста, но само върху него, порсот несмятам, че е авторката ни намеква, че е едва ли не по-умна от всички други в сайта. Вярно, че написаното не е дообмислено, ама ме издразни начинът, по който си завършила поста си, това е и то от чисто етическа гледна точка.

Щом според теб авторката е допуснала грешка като автор дори само на една тема, давай й съвети, за да се справя по-добре, просто според мен е глупаво да я съдим за това, което мисли като човек и то за мен не е, че е нещо повече от хората, а че им намеква неща, които за нея са правилни и за да се замислят, но не ги налага.

Иначе според мен си НАПЪЛНО права, че е недообмислено, ама според мен тя иска да каже първо, че много хора са заблудени за много неща и второ, че думите на едно малко дете могат да те накарат да се замислиш.
Вярно обаче, че точно това, което е написано, е някак си не на място и стои неестествено, да е от устата на 8 годишно момиченце, а това го оценявам като читател, защото не съм нито писател, нито критик и също не съм издавала нищо. :)

Още веднъж, извинявай за, че съм била груба! Хайде, няма да те занимавам повече.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 9ea7b01c7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мисля, че ви изглежда плоско, защото е можеби откъс от цял разказ който очаквам да видя. На мен лично ми хареса това което авторката е написала. Едиснтвеното нещо, което не одобрих е омразата... Нима едно дете с толкова големи, красиви мечти е способно да мрази? Не мисля! До номер 4 не смятам, че е нужна подобна групост, авторката може да не е от най - опитите, но се е постарала и и се е получило до една степен добре, естествено има място и за критики, но аз няма да ги използвам сега. Пожелавам на авторката да продължава да се развива и да гледа напред. Има дарба да пише. :)

 
  ...

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 0d29abcda5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   номер 4 съм

Наистина ли определяте отношението ми като "грубо" защо за бога? Това е творба и това е критика към творбата и начина на написване, към това какво представя този текст и дали е изпълнена задачата или не? Към това каква е авторовата позиция към даден проблем, доколко тя е предадена адекватно и доколко може да бъде отчетена като "вярна"

Не съм влагала и част грубост... та странно ми е, че го определяте така!

Ако това е някое дете, което може да се обиди на лична основа.. не знам, така съм свикнала да критикувам нещата, на които трябва да направя разбор.

Не би следвало някой, който пише, да се почувства зле от подобно отношение.. аз не бих..

Не съм искала умишлено да съм груба и ако се е получило - сори... но пак повтарям - просто изразено критично мнение, рецензия (не всички такива са приятни, нали)

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: f18546b415
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "Заглавието може да бъде: "Нахвърляно набързо като плод на това, че се имам за повече от другите и се вземам много на сериозно"" - ето тази част е груба, защото е отправено лично към авторката, а не към творбата й, въпреки че би трябвало да изглежда така. Поне на мен така ми звучи! Съжалявам, но съм съгласна с номер 9 и 10 за това, иначе за останалото си критикувай колкото искаш!
Чаткаш ли номер 4, проблемът не е как си критикувала теста като такъм, а че си изляза извън границите на творбата и си засегнала нещо свързано с характела на авторката. Изкарваш я, че тя се има за нещо повече от останалите, същност точно това си написала, а според мен авторката изобщо не иска да покаже това!
Ако искаш да дадеш градивна критика, давай, но ти също не се вземай прекалено насериозно! -ето виждаш ли, не е приятно някой да ти се бърка едва ли не в личното пространство и да ти казва как да се възприемаш!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 0d29abcda5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   по-нагоре съм обяснила защо предлагам такова "заглавие"

Авторова позиция липсва, остава тя да е припокрита с главната героиня, която казва:
"те не знаят кое е най-добро за тях. Аз знам!"

Е как за бога го разчиташ това?

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: f18546b415
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Като нещо, което много хора смятат за грешно, но според авторката е правилно.
Съдя по съдържанието на целия текст.
Същност всички казваме, че обичаме природата, но ставаме жертви на цивилизацията и техниките, а идеята на този цитата за мен е следната : децата са най-искрените същества на земята, те не са толкова ограничено мислещи и могат да те накарат да се замислиш за много неща. А авторката се опитва да персъздаде тази идея чрез желанията на малкото момиченце, но не и да се изпъчи и да покаже колко много знае.

Бих казала още нещо, но нямам право. Айде чао!

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 0d29abcda5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   А пък за мен идеята си остава в това, че възрастта не е важна, когато става дума за мъдрост...

и веднага обяснявам защо според мен е така

1. заради още второто изречение
" Тя беше просто едно 8 годишно дете, но мечтите и бяха безгранични. "

и 2. заради края

"-Да, аз съм малка и съм разбрала това, а ти и всички други не сте. Добре разбирам, макар и само на осем. - каза тя и млъкна.
Той продължи да и говори, за това колко малка е тя и колко неща не е осъзнала, но тя вече не го слушаше, тя вече не беше там. Беше отново със своя приятел - там сред природата, под лъчите на слънцето, заслушана в песента на птиците.... :)"

Но цялата идея се губи заради това:
"Хората са глупави, защото не знаят какво е най-добре за тях. Аз знам!! "

Ако това "Аз знам" беше заместено със "Но аз имам право да знам кое е най-добро за мен" или по по детски "Но аз знам какво е по-добре за мен. "
Тогава нямаше да коментирам така.

Ако липсва момента със "аз мразя хората" - нямаше да коментирам така

Просто думите на хлапето скапват целия текст

и какво беше това, "ама нямам право"...ако знаеш нещо за целия разказ - ракажи ни

Момичето безспорно има талант и това личи в описанията, засега са банални, защото едва ли е имала време да натрупа по-богат набор от думи в речника си, а и смелостта да си играе с езика липсва, но това се учи или по-скоро се налага след много писане и четене.

Но един текст трябва да се мисли, особено, когато е поднесен на аудитория, защото в крайна сметка това е нашият начин да кажем на читателя "хей, здравей, виж аз мисля така, ти какво ще кажеш" или "хей, достигнах до тези прозрения и искам да ги споделя" Когато това "споделяне" обаче е хаотично, неподредено и избъкано с някакви противоречиви твърдения...не стига до читателя

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: f18546b415
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Също както ти не искаш да звучиш грубо, така и авторката се е изразила по-остро чрез героинята си по неадекватен начин.
Ако ти не беше завършила поста си така, никой нямаше да си помисли, че е грубо, беше достатъчно само да напишеш забележките към текста, за да не звучи като самохвалене, както ти мислиш.
Ти казваш, че критикуваш само текста, но ИЗГЛЕЖДА все едно критикуваш самата авторка.
Вече разбрахме, че не си искала да прозвучи така, но така е станало. Това е всичко, просто не само начинаещите трябва да си подбират думите! :) А може би наистина грешката е в останалите, че не сме се замислили добре върху твоя пост и някой е сметнал, че казваш нещо друго.
Както и да е, стига толкова. Айде чао и късмет!

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 0d29abcda5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   ей не те провокирах да разкажеш, каквото знаеш :)

Чао!

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: acf9f8e3fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Харесва ми! :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker