Искам да издам книга.Как? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (100904)
 Любов и изневяра (23919)
 Секс и интимност (11783)
 Тинейджърски (20538)
 Семейство (5097)
 Здраве (8096)
 Спорт и красота (4228)
 На работното място (2316)
 Образование (6216)
 В чужбина (1344)
 Наркотици и алкохол (962)
 Измислени истории (742)
 Проза, литература (1531)
 Други (13985)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Проза, литература

Искам да издам книга.Как?
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 4435 пъти
С една моя приятелка започнахме да пишем книга и я писахме близо година. Сега сме започнали да я обработваме и т. н. Тоест още не е напълно готова, но искам да попитам някои неща:
1. Има ли някакво възрастово ограничение?
2. Ще струва ли нещо ако се обърнем към някое издателство примерно ЕГМОНТ или ИБИС или някое друго?
3. Ако ще струва колко горе- долу?
4. Как да се свържем с издателство и какво да кажем като се свържем с даденото издателство?

Моля за сериозни и пълни отговори. Благодаря предварително.

- М.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: dc76a86bc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

1.   Вече имаше такава тема, потърси и прочети, има подробна информация... Във вашия случай е много точно казано: "чукча писател, чукча не читател... "

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 02ee5615aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

2.   Цената е соленичка... някоя друга хиледарка може да изръсите... но първо питайте някой опитен дали си заслужава :) Ако може да споделиш част от материал да прочетем че ми е интересно :)

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: a49c5619f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   БГ Книга се занимават с подобен род издания на млади автори. Малко по-евтино излиза ако сам си направиш всичко и някоя печатница само ти бие ISBN-a.

Дядо Торбалан

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 6510dade7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

4.   Няма безплатен обяд, миличка. Струва, и още как. Мога да ти препоръчам да погледнеш във фейсбук страницата на литературния конкурс "Развитие". Това, вероятно, като за теб ще ти излезе... донякъде безплатно. "Плащането" там е под формата на изваждане на творбата в три екземпляра на хартиен носител, което няма да е кой знае колко скъпо, но все трябва да предвидиш няколко лев... в двуцифрена сумичка. Погледни в страницата, там са правилата за конкурса. ;)

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: ad155eb17c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

5.   За издаването на една хартиена книга има значение дали сам ще я финансираш, или ще разчиташ на издателство, както и колко скоро искаш да я видиш на бял свят.

Можеш да си направиш свое издателство (това ми звучи трудоемко).
Може също така да участваш в конкурси, на които наградата е да ти издадат книга, какъвто е „Веселин Ханчев“ (така излезе „Сбогом на читателя“).

Ако имаш необходимите пари, можеш да приготвиш материалите, да наемеш човек, който да направи оформлението и предпечата, и да я дадеш за отпечатване на тази печатница, която ще отговори на изискванията ти. Цената ще бъде равна на сумата за хонорарите плюс парите за печат и хартия, и съответно – според тиража. Това е най-бързият вариант.

Друг вариант е да отидеш в една голяма книжарница, да разгледаш какви книги са издавани по темата, на която ще бъде твоята книга, и да се ориентираш кои издателства работят в тази област. Приготвяш си ръкописа, принтираш по един екземпляр и им го изпращаш по пощата, или го носиш лично. Ако откриеш имейл, можеш да го пратиш и по мейла, но все си мисля, че личният контакт е за предпочитане. И започваш да чакаш. Ако издателството одобри книгата, вече се уговаряте за условията. Някои издателства може да ти поискат пари за книгата, а от тях е само „шапката“. Други, като Жанет 45, с които съм работила, ти плащат хонорар. Но пък почти не можеш да повлияеш на сроковете за издаване, може да чакаш и години, след като са ти казали „да“.

Жанет 45 плащат хонорари на авторите и им дават 30 бройки от книгата (или 20, както се договорите), останалите книги са тяхна собственост и те се занимават с разпространението. На мен това ми допада, защото не се налага да въртя едни пари. Разбира се, 30 книжки са ми малко, и се е случвало да си купя от собствените си книги (с отстъпка).

Когато човек си плаща за издаването, трябва да договори с издателството или печатницата, дали ще вземе целия тираж и ще прави с него каквото си ще, или те ще се заемат с продажбата.

Всеки един от вариантите има плюсове и минуси.

Това е, което знам аз.

Има и вариант от издателствата да те търсят и да те питат какви са твоите условия, за да издадеш бъдещата си книга при тях. Но ако те вече са ти се обаждали, значи не се нуждаеш от моите сведения.

Успех!

 
  ...


...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: ad155eb17c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

6.   Всеки си мисли, много ли е трудно да издадем една книга, колко ли струва, какъв тираж трябва да бъде книгата, къде да я разпространяваме? ! Всъщност трябва да започнем с това, че всяка книга, трябва да има авторски права, преди да пристъпим, към каквото и да е друго действие! Ако правата са налични минаваме към втора фаза, набиране на книгата, за предпочитане е да се набира в Microsoft Word, тъй като от този формат лесно можем да преминем към PDF например - формата, който предпочитат някой печатници. След набирането на книгата, не забравяйте задължително да използвате програма за редактиране на грешки. Третата фаза е оформянето на книгата или предпечатната подготовка. Тук кратък съвет не може да се даде, най-добре е да се говори с предпечатната подготовка на печатницата, в която сме решили да издаваме, за да ни кажат конкретните им изисквани към вътрешното тяло и корицата. Добре е да се регистрираме в Националната ISBN агенция, която се намира в Народната библиотека в София. Уникалният ISBN номер, който се дава за всяка книга индивидуално, защитава авторските ви права. Оттук нататък идва финансовата страна на въпроса: За да издадем една книга примерно в 500 тираж, 200 страници, цветна корица с лаково покритие, ще са ни необходими около 2500-3000 лева, без ДДС. Колкото по-голям тираж издадем, толкова себестойността на печата ще пада. Например, ако за 500 тираж, единичната стойност на една книга е 6, 00 лева, ако увеличим тиража на 1000 броя, цената вече ще бъде 5, 50 лева за брой, а оттам и печалбата ни ще бъде по-голяма. Според натовареността на печатницата, една книга се печата от 2 седмици до 2 месеца. Да предположим, че вече Нашата книга е вече готова отпечатана, тук идва и финалният - най-трудния момент, къде и как да я разпространим, за да може да стигне тя, до нашите читатели. Можем да я предложим на борсите за книги, на книжарниците, на веригите репове за вестници, изборът се свежда най-вече до личните ви търговски умения. Отстъпката, която ще предложите на търговците на дребно и едро варира от 20 до 40 % от коричната цена, като особено значение има дали сте фирма и регистрирана ли е тя по ДДС.
В общи линии е това, успех на всички бъдещи книгоиздатели!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 3a172a1945
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

7.   Емил Конрад е написал книга, мисля че няма възрастови граници явно (звучи малко подигравателно, но просто се учудих че чак пък книга издал, а и е сравнително млад, тъй че, ето не са му направили проблем) лансирането май ще трябва да се заплаща, със сигурност, колкото по-добро качество на самата книга (корица-твърда/мека ; размер на книгата, шрифтове, брой страници, качество на страниците (по-бели или по сиви) )също се взима напредвид и си се оценява. Няма как, само като се замисли човек и го осъзнава. И аз имам желание да напиша книга, тъй че, благодаря ти за темата, ше следя и аз коментарите :)

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 9566d6ac49
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

8.   Всички въпроси звучат адски несериозно. Искрено се съмнявам, че въпросната книга има някаква художествена стойност и става за издаване. Защо не пуснете първата глава тук например, за да се види дали става изобщо за нещо?

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 2f8ab383a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Благодаря ви за всички коментари. Искам да се обърна специално към номер 8. Не мога да пусна първата глава по няколко причини:
- идеята може да бъде открадната.
- книгата още се обработва и може да решим да добавим нещо в историята.
Все пак благодаря Ви за коментара и сте прав/а за това, че не може да сте сигурни дали книгата има художествена стойност, но според мен и моята приятелка ИМА щом сме обмисляли и издаване. Мога да кажа само, че в книгата се включват различни митологии и легенди. :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: c8d8d2b884
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

10.   Моля, като издадете книгата, пиши как точно е протекъл процесът - и на мен ми е интересно. Успех!

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 2f8ab383a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

11.   Към Номер 2:Ако си дадете емайл, за да не е публично ще Ви пратя малка част от книгата. Тоест основната тема върху която се развива действието.

- М.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 9566d6ac49
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

12.   Номер 8 съм. Благодаря за специалното отношение. Ясно е, че когато човек е графоман, иска да му издават писанията, каквито и да са те. Вие такива ли сте с приятелката ви? Не искате да изкарате пари, а да раздавате книжки на близки и роднини и да се фукате? При това положение обаждате се на някое издателство и питате колко струва. И най-големия некадърник ще го издадат, ако си плати. Според вас има художествена стойност, а според маминка? Сигурно и учителката по литература ви е казала, че пишете хубави съчинения. Впечатляващо. А това, че някой ще ви открадне идеята, направо ме потресе. И то от първата глава. Има много конкурси за разкази и романи. Участвайте, за да си сверите часовника. Хубаво е, че сте предприемчиви, но този подход е наивен. Всъщност на 18 години ли сте?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 567eb81e53
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

13.   Дано не сте пропуснали никакви граматични, правописни и пунтк., че страшно става!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4582f535e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

14.   Добре ако толкова искате може да оставите емейл адресите си и ще ви пратя малък откъс от книгата. Това се отнася главно към номер 12 и Ви благодаря, че честно изразявате мнението си.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f1458c089b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

15.   "Емил Конрад е написал книга, мисля че няма възрастови граници явно (звучи малко подигравателно, но просто се учудих че чак пък книга издал, а и е сравнително млад, тъй че, ето не са му направили проблем) "
Той е на 25 или 26... Ако на тази възрадт, не можеш да съумееш да напишеш една книга, то навярно, не би го направил цял живот.
И кои са тези, да му направят проблем?

"Не искате да изкарате пари, а да раздавате книжки на близки и роднини и да се фукате? " Колко от световните класики са написани с цел печалба? Дикенс е взимал стотинки, Е. А По е получил 7 долара, за Гарвана, въпреки че въпросния стих е бил световно известен в същата година, в която е издаден. Чудя се Вазов какви сметки си е правил?
А ако искат да си издадът книга, ей така, то накого биха навредили?
Аз вече коментирах, какво да направят, за да си издадът книгата, а ти просто ги нападна с цел да ги накараш да се почувстват зле? Това прави ли те по-щастлив?

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 9566d6ac49
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

16.   номер 12
Пуснете откъс тук, или например в Откровения, та да могат да коментират и други хора. разбира се внимателно подбран откъс, за да не ви откраднат идеята ;) Да попитам пак за възрастта? 18? Към номер 15 - не бива да се издава ей така, учудвам се, че не разбирате защо.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f1458c089b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

17.   И в какво се крие вредата?
Защо да не бива? Опасно е, че ще се издаде нещо лошо ли? Ако книгата им е една скапана и блудкава история, която не е нито интересна, нито добре написана, ще е просто едно от милиони произведения, които се издават всяка година, но не биват купувани от никого. Писна ми от хора, които си мислят, че литературата е изкуство, в което имат право да участват само малцина подбрани и просветени величия.
Ако въпроса е да не си дават парите... защо да не си ги дадат?

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 63e63e202e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

18.   Седнете четете, момичета. Като гледам какви въпроси задавате и как сте ги формулирали ми се струва, че никое издателство няма да хаби хартия за книжлето ви.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a1e1ed77dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

19.   Леле как ми е писнало от злобни хорица като номер 8/12/16, или като номер 18...
Абе, номер 18 това, че не знаят какви въпроси да зададат е супер мега нормално - все пак нямат опит, а МНОГО ПО - ВАЖНОТО Е, ЧЕ СА ПРОЯВИЛИ ИНИЦИАТИВА И СМЕЛОСТ ДА ЗАДАТАТ НЯКАКВИ! Също така това не означава, че нямат талант за писане, че нямат богато въображение - все неща, с които човек просто се ражда.
А на тебе явно ти липсват и сега дебнеш по форумите да мачкаш мечтите на децата.. Засрами се and Get a life...

Номер 17 - за жалост не само в литературата и изкуството, a по принцип е така. Във всяка сфера е така. Особено ако си под 18 с мечти. Порасналите хора повечето са някакви супер озлобени, защото живота им не се е наредил така както са искали и подсъзнателно (а понякога и съзнателно) им е нещо като фикс идея да убиват мечтите на децата още в зародиш..

Мога да напиша още страшно много по тази тема - за злобните смачкани/ПРЕочукани от живота хора. Даже някой ден може и цяла книга да напиша и аз - е защо не, нали :)

А на вас момичета ви пожелавам много вдъхновения за интересни истории и след време да имате своя постоянна аудитория. Успехи.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 95d476455e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

20.   Н 18, как точно са формулирали въпроса си? Толкова ясно е зададен, ти трябва да си малоумен с извинение, за да не разбереш.
Н 128-убеден си, че книгата им няма да има художествена стойност, добре де ти какъв си-критик, писател? Защо ще си изказваш негативното мнение, дори след като не си прочел и една думичка от написаното на момичетата!? И откъде разбра, Петричката врачка ли се е вселила в теб, че си сигурен, че за нищо не ставала??? И да, подкрепям авторката, че може идеята й да бъде открадната, ако бъде публикувана в анонимен сайт, който се чете от всякакви хора. Аман от злобари, по-добре не се хабете да пишете коментари, защото само настройвате хората с негативизъм!

 
  ...

...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 8dc9e02afe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

21.   Само в постовете Ви има толкова пунктуационни грешки....
И не, няма възрастово ограничение, както някой преди мен е споменал. Авторката на "Островът на смъртта" е била едва на 12 година, когато създава романа. Макар повечето отзиви да са отрицателни – това е една от малкото книги, за които съжалявам, че съм си у купила. А бях на възрастта на авторката, когато я четох.
Все пак пишете... Кой знае, може да сте написали бъдещ хит.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: f1458c089b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Е...? Какво стана?

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 66d09ddb43
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

23.   И аз работя върху такъв проект и информацията от коментарите (някои от тях) ще ми бъде много полезна.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 742fb5f53e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

24.   1. Няма възрастово ограничение, провери в интернет има деца, издали на 12, 13, 15 и т. н.
2. Попринцип, ако ти харесат от някое издателство книгата, може да откупят авторските права и ти да не плащаш. Но в България вече почти не се чете, затова най - вероятно няма да ти ги откупят. За теб е по - трудно, защото явно си непълнолетна, а те залагат най - вече на известни, отвърдили се автори.
3. Зависи от броя на страниците.
4. Потърси в интернет страниците на независими издателства, там сигурно ще има и телефон. Може да си уговорите среща, но задължително с родител и с приятелката ти.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker