За Метадона - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121388)
 Любов и изневяра (29755)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Наркотици и алкохол

За Метадона
преди: 13 години, 5 месеца, прочетена 18764 пъти
Четах няколко мнения за метадона. Да не се включвали нуждаещите се от лечение хероино зависими щото бил вреден, имало пристрастяване. Мили мой "специалисти" хероина не е вреден така ли?! Истината е малко по в страни. За повечето хероиново зависими, какъвто бях и аз, заместващите рехабилитационни програми са последен шанс да се стабилизират и да им потръгне живота полека лека нормално. Да се упокоят близките ни. Да ни се възвърнат чувствата и усещанията. Със семействата си да усетим пак щастие. Да можем пак да обичаме и да усещаме ние любовта. Да можем да учим и работим като другите. Да спрем с престъпването на законите. Малко суха статистика първо: с най-висока успеваемост при хероинова зависимост имат заместителните рехабилитационни програми. При около 50% от включващите се в такава програма има успех и спират за постоянно употребата на хероин. Заместващите програми могат да бъдат с препарати производни на морфина (има 55% успеваемост), при които е отстранено еуфоричното действие като "Субститол" или програми с по-евтините синтетични препарати като "Метадон" (47% успеваемост) и "Булпренорфин" (52%). Процентите са от изследване проведено във Франция. В България има частни програми и с морфинови препарати и с метадон (частни и такива с метадон заплащан от МЗ). Метадонът е много евтин препарат а успеваемостта и намаляване на криминогенната практика на лекуваните е висока. За сравнение в комуни едва при 17% има трайно отказване от хероина. Заместителните програми са дълготрайни мин. 3 години се препоръчват преди етапа на постепенното намаляване и спиране приема на препарата. Понякога при някой пациенти поддържането продължава завинаги. Както при други хронични заболявания, като диабета. В това няма нищо страшно напротив пациентите стават "нормални", намират си работа, създават семейства, близките им се успокояват. Който не е минал през "ад"-а на хероина не може да изказва мнение и дава глупави съвети. Аз съм минал през повечето доктори и съм пробвал познатите лечения. Повече от година съм в една от метадоновите рехабилтационни програми. Отделно освен препарата за желаещите има псижолог, който също оказва своята помощ. Син съм на лекарка. Никога не съм бил от най-пропадналите дето си изнасят къщите. Бях от другите, които продават за да изкарват пари за дрогата. Два пъти ме "заключваха" за по 8-9 месеца и след излизаето ми отново се "връщах". Майка ми напусна работа да се бори с мене. С разни препарати временно спирах. Откакто се включих на метадон и аз и семейството ми си отдъхнахме. Съжалявам, че по-рано не го направих ами се мъчих и себе си и майка ми с други опити при, които не постигах траен резултат ами имаше рецидив след рецидив и мъките почваха отначало. Съвета ми към "затъналите" в хероина и на близките на такива болни хора, е да не се правят на "героични", ами да си изберат някоя от заместващите програми където има вече достатъчно разбиращи лекари и да ви тръгне както трябва живота.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 5 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   П.П. Ето линк на картата със специализираните заведения за лечение в България, предоставена от НФЦ за наркотици: http://www.nfp-drugs.bg/bg/map.php

 
  ...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: f630542db6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Животът на човек би вървял както трябва,ако не посяга на неща,които ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗНАЕ,че са вредни и дори смъртоносни!А не после да търси изкуствени заместители на пороците си!

 
  ...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: afe0955f49
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

4.   Моето момче, историята ти би могла да бъде достоверна след поне 5-6 години, нали се сещаш? Метадонът и всички останали заместители са своего рода законна дрога. Хич не ми се обяснявай, ами спри всеки вид лайна!

 
  ... горе^
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   от автора-значи не-знам това е неразбирането на проблема - ДА СЕ СПРЕ ВСИЧКО, мерси хубаво пожелание, но ако ставаше така, МОЛЯ ИСТОРИЯТА СЪМ Я ПИСАЛ ЗА ХОРА "ВЪТРЕ" В НЕЩАТА, те разбират и знаят а какво става въпрос, излишни са коментарите от типа на №4, въпреки, че знам, че няма да се размине и без подобни безсмислици, на който не му е до главата не разбира проблема. Мерси все пак.

 
  ...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: c28f8e668c
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   Мой много близък роднина е затънал в тези лайна вече 12 години. Знам много добре за какво става въпрос. Както и знам, че "сухите" програми са най-резултатни. Ти ВСЕ ОЩЕ си зависим! Като спреш всичко и минат и 3-4-5 години, ще си отдъхне наистина семейството ти.
От №4

 
  ...


...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Автора: За съжаление човек смята, че може да се контролира и в един момент се оказва друго. Механизмът на действие на тежките наркотици е такъв, че да се връщаш постоянно към тях. Ако беше наистина психологически лесно да се отказваме от тях и го нямаше този влодяващ вътрешен глас, който е по-силен от всичко друго -"ОТИДИ СИ ВЗЕМИ, НАЛИ ЗНАЕШ КОЛКО Е ХУБАВО...ОТИДИ...ОТИДИ...ПРЕКРАСНО Е...НАМЕРИ КИНТИ И СИ ВЗЕМИ..." и т.н. нямаше да има МИЛИОНИ да МИЛИОНИ зависими по-света и въпреки побоищата, затворите и всички останали рискове пак да са на "постата". Има зависими от всички прослойки бедни и богати, включително действащи полцай, следователи, лекари, всякакви. И макар да има спрели и инак, и в кумуни и само с воля, те са нищожна бройка от всички ни. Аз лично от толкова години не познавам трайно отказал се от хероина без да е в поддържаща програма. Много умряха от боклуци и зарази...Някой по 5-6 пъти влизат в затвора, които имат начин "вкарват" и вътре, други пък си купуват като си дават всичко каквото им носят на свиждания близките за заветната доза. Ако беше лесно спирането, щяха ли да се правят тези всякакви процедури. Затова изхода наистина е само в заместващите програми. Като влезне в такава зависимия се кротва и спира с глупостите...

 
  ... горе^
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 9bd62db62c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Ето това е много добро място:
Терапевтична общност Феникс http://phoenix.contact.bg/index_1.htm (малко бавно се зарежда сайта)

Една приятелка беше там и от 5 години вече е добре, а преди това около 10 г. друса хероин!

Според мен места като това са най-добрите за отказване. Метадона не е решение, създава по силна зависимост от хероина и уврежда органите. Може за известно време да ти даде пространство и време, но не оставай на него много време, търси истинско решение.

Успех!

 
  ...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Да съгласен съм, за който има наистина волята а не желанието, ако нямаш желание и метадона не помага...Аз съм спирал преди за 1 година почти и пак се подкарах. Затова съм го определил като ПОСЛЕДЕН ШАНС. Мога да призная, че хероина е бил по-силен от мен. За съжаление много са малко хората успели чрез кумуни да постигнат резултат. Официално 15-18% а според мен поне у нас са по-малко. Не искам да плаша, който е сигурен в себе си да пробва. Но имам много много познати минали през кумуни и в Испания, Италия, Хърватска и у нас. Някой още там бягаха и се връщаха, други "чисти" се връщаха и след някакво време пак почваха. Знам за излязли наистина но са от провинцията. Лично аз познавам всичко 1 момиче - беше манекенка известна която спря в кумуна. Много умряха за съжаление...по-добре жив. Желая успех на всеки, койтото и начин да избере, но да прави нещо.

 
  ...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 38043437fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   Вътрешният ни глас може да ни накара и да убием,не само да вземем наркотик.Но ние трябва да се научим кога да се вслушваме в него.Ако е за градивни неща-да,но за неща,които ни унищожават е хубаво да слушаме разума.Ние сме хора благодарение на разума си и на това да може да оценяваме действията и мислите си.И да даваме превес на конструктивните.Наркотиците пълнят джобовете на мафиотите и изпразват нашите,включително и душите ни.Никои не иска да е празен човек!

 
  ... горе^
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Така е, и затова се лекува такова състояние в психиатрията - именно да се ограничат последствията на този вътрешен глас. Метадоновото поддържащо лечение е вероятно най-много оценяваната форма в областта на лечение на зависимостите. Множество научни доказателства предлагат това лечение като подходяща алтернатива и безопасно заместване при хероинова зависимост. Метадонът намалява употребата на хероин и други наркотични вещества и редуцира инжектирането. Установена е високата стойност на метадоновото поддържане, особено когато е придружено със съпътстващо консултиране.

Метадонът намалява риска от HIV инфекция, подобрява както физическото и психическото здраве, така и качеството на живот на пациентите и техните семейства. Освен това, неговото използване води до редуциране на криминалните прояви.

Факт е, че метадоновото лечение има и ясно доказана икономическа ефективност. С осигуряване с метадон на стойност 0,7-0,8 лв на ден се предотвратява употреба на хероин на стойност 20-40 лв, средствата за който се добиват почти изцяло по криминални начини. Пациентите на такова лечение имат възможност за започване на работа и самоиздръжка, което облекчава обществото и държавата като цяло.

 
  ...

...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Уврежда ли се организма при дългосрочна терапия?

Терапевтичните дози метадон не прeдизвикват увреждане на основните органи и системи- дори и при високи дози и дълготрайна употреба. Не се наблюдава нарушаване на координацията и на говора. Не са установени вродени аномалии у плода, нито намаляване на когнитивната способност. Метадонът не оказва никакъв антиконвулсивен ефект, не влияе върху женските полови хормони.

Странични действия при дългосрочно лечение с метадон
Токсичните действия при дългосрочна употреба на метадон при спазване на необходимите правила и при прием в контролирани дози, са много малко и сравнени с риска от алкохола, тютюна или уличния хероин са безобидни. Може да се наблюдават увреждания на зъбите, които може да са причинени и от предшестващи проблеми, свързани с употребата на хероин.

 
  ...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Данните, които давам за метадона са от изследванията проведени от многогодишното наблюдение върху зависими и представянето им от различни неправителствени организации за борба с дрогата.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Хероинът официално признат за лекарство в Холандия
Хероинът официално е признат в Холандия за медицинско средство, предаде Холандската осведомителна агенция. Комисия за оценка на лекарствата одобри медикамент, съдържащ хероин, като лекарство.
Председателят на комисията проф. Ян ван Рее заяви, че специални клиники, които имат съответния лиценз от Министерството на здравеопазването, използват този препарат в съчетание със синтетичния заместител на наркотици метадон като терапия на зависещите от хероина наркомани.
Благодарение на съдържанието на хероин в лекарството състоянието на такива пациенти по думите им се подобрява и те може да участват в живота на обществото. Според специалиста по наркотичните вещества Ерик Формберх във Великобритания лекарите отдавна предписват хероин като лекарствено средство. Съобщава сайтът на сдружение "Майки срещу дрогата" - http://www.antidrugbg.com/lmenu.php?tem=prog&id=0947#0947

 
  ...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 3bd70fb8f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

15.   до Автора - браво за пост инга и за волята да промениш нещо. Сигурна съм, че повечето ти съдници са пушачи и едното пушене не може да откажат, камо ли нещо като херойн.
Прав си и за относителната безопастност на метадон и ко. в сравнение с алкохола (дъщеря съм на скрит алкохолик) - алкохолиците нашето общество ги търпи, а много често са не по-малки лайна от наркоманите, не по-малко физически болни и т.н.
Все пак, според мен (НЕПУШАЧКА,непиячка и ненаркоманка и никога не била горните) дългосрочната ти цел трябва да бъде пълно отказване от дрогите. Само тогава си нормален човек. Важно е и ,че си се отделил от средата (благодарение на метадоновата програма), но преди да спреш с метадона, не създавай свое семейство, достатачно си наранил майка си.
Иначе успех и помагай и на други ако можеш!!!
Радвам се, че нямам опит , но заради баща си реших да не взимам нищо по-силно от РедБул. (кофейн и таолин)
Колкото и невреден да е метадон и др. заместители (включително мед. предписан херойн и марихуана), те променят същността ти, начин на мислене и действие и в голяма степен това не си ти.
Хера

 
  ...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   №15, мерси и си съвършенно права за всичко. Ха-ха е то е много ясно, че и аз искам да спра всичко, даже съм го правил, спирал съм, за мее съжаление не издържах повече от няколко месеца и пак започвах дрогата. Много пъти докато съм бил "чист", устоявах на желанието, но явно не съм достатъчно силен, за да успея всеки път да се въздържам. Сега ще остана няколко годинки, както се препорчва, в рехабилитационната програма, ще си поднова следването, което прекъснах преди известно време, и да завърша. Когато един ден, наистина се окажа готов ще започна детокс, да се освободя и от тези окови. Честно ще кажа, че дълго време бях отрицатено настроен към метадона, и нямах някаква определена причина, но на "казал-рекъл" бях добил грешно впечатление. Когато пък, мой познати на метадон ми казваха, че греша, мислех, че ме лъжат. Сега съм убеден негов привърженик и се опитвам да промена тази отрицателна нагласа, формирала се в обществото през последните години. Всичко е тръгнало още навремето от дилърите и предавало се между нркоманите, от уста на уста. Друото сериозно направление, което генерира подобно отрицателно отношение към метадона, особено разпространено в нета идва от множество руски сайтове, техни преводи и цитати в БГ форуми. Няма да се спирам обстойно върху лечението в Русия, но само трябва да се знае, че Русия е една от малкото държави където метадна не е добил популярност, а напротив, даже се "рекламират" неговите "лоши" страни. Русия е огромна страна със страшно много наркозависими, а НЯМАТ собствено производство на метадон. В този огромен бизнес, какъвто там са поддържащите рехабилитационни програми, се използват значително по-скъпите препарати от групата на морфина - Руско прозводство. За да може да процъфтяват и да печелят, то лечението със значитлно по-евтиния, но пък вносен метаон, трябва да бъде задушено. Най-лесния начин за това е, като се очерни препарата. За съжаление нашите "капацитети", взимат та влезнат от гугъл в накоя от тези руски страници и без да имат никакви странични наблюдения, превеждат и почват да оплюват...

 
  ... горе^

...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 44b91e8d0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

18.   до 17. Браво!
Личи си, че си умно момче и просто си се подвел в един момент, но няма да плащаш за това цял живот, я!!!
Важно е, както пишеш, да си продължиш следването и да не притесняваш вашите, че не заслужават, горките.
Ти само с примера си ще бъдеш полезен! Какво остава за съвети и т.н.
Метадонът не смятам, че ще те овреди дългосрочно, нали дозата от лекари е предписана, а ти тепърва сигурно постепенно ще намаляваш и не знам точно, нямам опит НО НАПРЕД ВЪРВИШ, НЕ НАЗАД!!!
Браво, трябва просто да ти го каже някой!
Обичам интелигентни хора, може да ми пишеш за това-онова на hera2011@gmx.com.
И според мен не си слаб, поне не по-слаб от всеки човек, а ние сме хора и си е човешко.
Имаш чудесно бъдеще, ако продължаваш по правия път и се откъснеш от компанията си, но това си го направил, щом си взел решението да бъдеш един ден чист. Много е важна средата и според мен психическата зависимост е по-голяма от физическата (съдя по познати пушачи).
Горе главата и право напред!
Хера

 
  ...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Да точно така е, даже се търси възможно най-ниските дози и през 15-20 дни до месец по малко по малко се намалява,аз почнах да намалявам от 160 мг намалих до 110, но явно по-избързах и задържах на 130...е така лека полека...дано някой се вслуша в товакоето пишем тука и да не си мислят, че няма изход, изход има и е сравнително лесен, другият изход е кумуната но не тук нашите където диларите идват до селото, и изкушението е огромно, ами навънка, по-малък е шанса за пълен краен успех, но който има възможност и сили да опита.

 
  ...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   А откъсването от средата, е може би най-важната стъпка, за всеки решил да спира дрогата, и тя се разбира от само себе. Следва неминуемо един период "в самота", през който всички трябва да преминат. Нататък всеки случай си е индивидуален и зависи от много неща като психиката, характера, от семейната подкрепа и/или такава от близък /любим/...Консултирането с психолог в рамките на програмите също помага на някои, за по бързата им социализация. Аз лично имам всичко на всичко 1 приятел, и той е бая годинки по-малък от мене, и съм щастливец, че го имам. С него и с 2 негови по близки познати, се събираме, играем карти, оставаме си на гости, пием си бирата, по цели нощи играем заедно в нета...Аз съм си късметлия, ето макар и почти на 33 години, външно не изглеждам на повече от максимум 23, даже когато казвам на колко съм и хората мислят, че ги послъгвам. Това явно също е малко или повече дало отражение, и тези младежи да ме приемат за един от тях а не за "досаден батко". Това много ми помага, защото човек като се откъсне от старата среда и компания, в която години наред е бил, неминуемо остава сам...Сега с нетърпение очаквам да дойде есента и да се върна в НБУ, като най-вероятно ще повтарям 3 курс в департамент История на културата, тъй като ми е останал незавършен. Искрено се надявам там да срещна още готини хора, с които да се сприятелим.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 5 месеца
hash: d7c340d7e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   Браво още веднъж и да не ти пука! Не смятам, че е късно да се хванеш в ръце. Много е положително решението да продължиш ученето, да намериш други хора, но пак те съветвам ако има как след завършване да се махтеш от София, защото психичната зависимост е голяма. Няма начин да не те търсят старите дружки, да не видиш познат дилър....
Ти си знаеш, най-важното е сега да водиш нормален живот, да не овреждаш тялото си дългосрочно, да бъдеш добър пример за младите и да не притесняваш старите. По-късно ще си дойде всичко на мястото и ако намериш точното Момиче, кой знае - може да бъде до теб в най-важния момент - пълното изчистване, което тъй много ти желая.
Иначе, още си млад, в началото на живота си на 33!Не се повлиявай от български дивитинини и не създавай семейство на тази възраст. И на 50 може да правиш бебета като мъж, не вкарвай деца във филм...по-добре чакай 5 годинки след пълното изчистване, за да бъдеш 100% сигурен. Междувременно се наслаждавай на живота, заслужаваш го и всеки ден показвай на хората, които са до теб, че ги обичаш!
Хера

 
  ...
преди: 13 години, 5 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Ами да Хера, за деца сериозно още и не мисля, въпреки, въпреки, че ако трябва да съм искрен в последно време като гледам млади татковци с дечицата си и ми преминават разни мисли, и направо желание да си имам свое дете (явно това са нормални инстинкти, които започвам да изпитвам), не е тайна, че хероина притъпява не само болката, но и почти всички чувствата на хората, докато го употребяват. Но на въпроса, дете се създава от двама. А засега семейство да създам, бих имал най-вече шанс с 2 или 3 типа жени. С такава като мене (но двама на едно място, изобщо не ми се иска), много лесно ще "завърта главата" на някоя там от тези дето си падат по лошите момчета и се кефат на татуировките ми, подскачат и се бутат една друга или пък се кискат глупашки щом ги погледна в кварталното кафе или барче (но пък аз не си падам, за тяхно разочарование, и за мое съжаление, защото сигур изпускам мноо "готини парчета"). 3 вариант ми остава някоя хубава кукличка, живяла по-встрани от реалността, никога и не виждала "дрога", вероятно много добричка, но със сигурност още по-глупавичка (дето ще знае "да мило...добре мило" ще се конти, смее и радва на мен, на децата, абе на всичко) е ок, ама без мен, мерси...ТАЗИ, която бих си я харесал да прекарам, както се казва, живота си с нея. Да е хем умна, хем симпатична, с която разговора ни ще върви леко, да можем и да бъдем най-вече добри приятели. Та от този тип жени, сигурно една малка или не толкоз малка част, биха имали с такъв като мен връзка. Защото без да звучи нескромно съм достатъчно голям симпатяга, не изглеждам "наркоманската", над средно интелигентен съм, явно и добър в секса (така ми казват, а и щом след първата нощ ме търсят отново), живея на хубаво място, а и майка ми е готин човек. Така всичко изглежда идеално, но съм сигурен, че тази с която иначе няма да е проблем да сме гаджета, стане ли някога и дума за деца и семейство, то ще се измъкне много елегантно. Разбира се аз никога не бих скрил нищо от човека с който бих искал да имам семейство, даже и най-незначителния факт от живота ми. Та, перспективите ми скоро да имам вкъщи някой ревльо или ревла са минималистични...

 
  ...

...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 33890f3561
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Хе-хе, не съм сбъркала, много умно момче си - днес това е рядкост.

Прав си и за анализа на момичетата. Според мен обаче най-лошият варянт си остава тази „като теб„! Като имаш два дефектни бушона, единият много лесно може да изгърми. За себе си знаеш, какво те е вкарало и какво те е изкарало (не напълно още) от филма, за момичето (и за всеки друг човек) не може да бъдеш сигурен.
Има ги иначе нормалните, интелигентни момичета, които може да ти влезнат в положението и не си падат по татута, с които може да се говори, да се води нормален начин на живот - аз твърдя, че съм такава, но и съм се обградила с такива приятелки. Нас не може да ни намериш по кафенетата, безцелно клюкарстващи или гледащи задниците и колите на преминаващите батковци. Вече не сме и в университета (на 26 съм). Между другото, точно там, според мен има шанс да е срещнеш - нея, нормалното момиче, но не знам точно - всичко си зависи от унито, от хората и от компанията ти там. На 33, според мен, ти си по-зрял от връстниците си, които са създали деца, но не са минали през големи премеждия - вероятно техните ги спонсорират и до днес и един ден тези млади татковци едва ли ще забележат, че детето им има проблем с дрогите - а това е проблемът с бъдеще в България.
Ти ще бъдеш по-добрият баща, защото и копнежът ти като гледаш татковците днес, те е накарал съвсем съзнателно да си мислил по въпроса, не просто да си забременил някоя ученичка и да си стъкмил набързо сватба. Имаш и предимството да си мъж, не ти трака часовника в тила ....
Но според мен в момента би било хубаво да имаше някое стабилно и качествено момиче, студентка или друга образована жена, която да бъде до теб, на която може да имаш доверие, на която може да споделяш нощните си страхове и която може да те разбере. Не случайно акцентирам на образованието, защото само то и природната интелигентност може да даде на човека австрактен начин на мислене, с което тя би могла да се постави на твое място, без да те съди. Не е нужно, според мен, тя да е била в „сцената„, да е имала подобни проблеми - това е даже противопоказателно. Нужна ти е ИНТЕЛИГЕНТНА жена, която да няма и да е нямала нищо общо с начина ти на живот в миналото.

Иначе за секс, има много момичета, не се съмнявам, особено като човек е студент, готин батко, „лошо момче„ с татута. Търси Я и продължавай по пътя си, защото това е най-важното...и бъди добро момче!!! Добрите момичета ги има, една е за теб!
Хера

 
  ... горе^
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   О да много ясно, така е, но и не ми е дошло определено още времето /явно са започнали някакви родителски инстинкти да се зараждат в мен, но не съм в никой случай още готов за баща...A поне съм спокоен, че в семейството ми генетично нямаме никаква обремененост откъм каквото и да е заболяване или малаформация. А колкото и глупаво за някой да звуча, когато сме решили да си създадем потомство, е хубаво да помислим за някои неща като генетиката и на двамата с партниора. Аз съм обсъждал с майка ми /мисля казах, че е лекар и ги "чатка" тези неща/ по-нейните думи, се опитва да ми напълни главата да внимавам когато създавам деца, и жената да се провери, да не е генетично предразположена към някакви заболявания. Това за нас, които сме в такива програми важи с още по-голяма сила (пример: въпреки, че зависимостта не е наследствено заболяване, то е психическо, а болестите на психиката имат генетична предразположеност, това ще рече че щом и двамата родители са зависими, и ако се окаже и някои дядо, чичо, вуйчо, вуйна, леля, баба, брат, сестра или блиък братоовчед да страда/т от напр. алкохолна или др. зависимост, то поколението на тези двама родители ще е предразположено към някаква медикаментозна зависимост). Затова всички, в такива програми, да се запознаят с "родословието си" така да кажа и да проучват доколкото могат назад и настрани вкл. лели, чичовци, пралели, прачичовци, прабаби и дядовци, дали са боледували от някакви сериозни заболявания /психически отклонения или дали някой от тях е имал припадъци, това са болести и няма срамно в тях/. Ако има в рода - неврологични /епилепсия/, някой тежки психиатрични заболявания /напр. шизофренията/, някой изкривявания на гръбнака /бехтерев/ и други или пък знаем само за някакви симптоми без определена диагноза, то много внимателно трябва с партньора си да обсъдим. Ако се окаже наличие на еднаква или подобна симптоматика, в лица и от двете страни, то трябва консултация с лекар, недай си боже да не стане, после цял живот по доктори. Той ако прецени, ще проведе генетични тестове. Вече медицината е много напред в това направление, и има различни варианти, двама родители да си имат тяхно си детенце, родено по най-нормален начин, с нормлна бременост, независимо от това, дали някой от двамата или и двамата родители са с някаква генетична предразположеност или обремененост. Та следва консултация с лекаря, ако се е установило наличие на опасност, в реултат на възпроизвеждането на поне едни от гените или при комбинацията им, в бъдещото поколение, да съществува по-голяма вероятност за генетично предразполагане към заболяването. Вече на база установеното, решението взимат бъдещите родители, по предложение на лекаря, като има няколко медицински решения- или само изкуствено осеменяване на майката; ако е само в майката генетичния /или друг проблем/, то може да се имплантират донорни яйцеклетки, които или да се оплодят с на бащата от сперматозоидчетата или с донорни сперматозоиди /ако и в таткото има "нещо" ненаред/...пффф е успех на всички...

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   БОКЛУК НА 99%!
В София а и сигурно не само, се случват доста интересни процеси, "материалът" по улиците е под всякаква критика. Причината за това "пресъхване", ми звучи доста смешно, даже като градска легенда...Въпреки слуховете мислех главната причина масовите полицейски акций, но явно не, дилърите си ги има, другата дрога си "става", само при хероина има проблеми...Но какво се оказва? Слуховете за "болния" мак излязаха истина...Даже и "новините" го съобщиха и се потвърди историята на "гаражната" мафия, че в Афганистан, откъдето идва канала за зареждане, из опиумните полета плъзнала някаква ларва, буба, която заради пестицидите мутирала и започнала да яде насажденията и да съсипва реколтата от опиев мак. И нямало начин да се оправи тази рекола. Затова материал не се вкарва по канала, освен от "залежала" и по-гадна стока и така щяло да бъде най-малко до следващата реколта. Нямало да има свестен хероин, за горкия бг "клиент" още поне няколко месеца. Звучи смешно, но явно е така, защото в цяла София е празно, навсякъде по улиците се срещат наркомани, размазани с ривотрил, само и само да не седят в голями кризи. Наркоманите се надяват "наркошефовете" да намерат изход от ситуацията /напр.друг канал от към Китай, от "Златния триъгълник" и през Съветските републики/, и не се вкпючват в трайни рехабилитационни програми, ами продължават да търсят и се снабдяват на "черно" с морфинови препарати и/или метадон. Въпросът е, че и това предлагане е значително намаляло, защото, който досега си е продавал предписаните медикаменти, той с парите си е купувал хероин. Но сега с този шит "материал", нямат интерес от това. Цели групички има около големите метадонови програми, и чакат някой "да продава", та с "поне мъничко" да се позакрапепят до другия ден...а пък тия където дават "мед" на черно, използват ситуацията и продават супер разреден мед (с някои изключения, ако си имаш добър приятел за това) и изобщо положението е доста кофти.

 
  ...
преди: 13 години, 4 месеца
hash: a90c5097f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   до 25. познавам авторът и той отпреди лошата реколта е на Метадон и пише за съвсем други аспекти, освен това той не е бил само на херойн. Нека ние като хора, без такива проблеми не съдим. Ако някой намира лечение в тези програми, нека му бъде дадено.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 4 месеца
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

27.   От-25! МАТЕРИАЛЪТ Е БОКЛУК НА 99% НЕ АВТОРА... Сорри не си ме разбрала...

 
  ...

...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 5a4c769b06
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   Абе не те знам откога взимаш медец, ама пробвал ли си да го спреш а? не си успял предполагам... кризите при метадона са 100 пъти по жестоки от хероина, каквото искаш ми говори аз имам жив пример на среща си и познавам доста хора в метадонови програми... така че моля те недей да го възхваляваш... това не е спиране, това е минаване от едни лайна към още по гадни лайна!

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   Съжалявам, ще трябва да знаеш едно да метадона не е ле4ение - то е поддържаща програма и основното при него не е да се спре. Основното при този тип прооооограми е да се спре изпозването на ули4ен хероин, да се стабилизира състоянието и евентуално след някоко години, но не и задължително може да се пробва намаляване много бавно на дозата първона4ално с 5мг на 2 седмици, и след стигане на 20 мг/ден с 2 мг. При такова изтъняване няма проблеми. Другият вариант, който се използва е при стигане на 20мг/ден се преминава на кратко-действащ опиат като де-хидро-кодеин и 2 20-30 дневно намаляване се спира.
Да метадона не е за първо ле4ение, даже и за второ. То е когато са пробвани много варианти и 4овек не се справя и има неколкократни рецидиви. И пак ти казвам няма опция за първостепенна зада4а да се спре метадона. Той се води поддържащо ле4ение. Аз преди да мина тази стъпка съм минал през вси4ки ле4ения, за 10-на години имам няколко ремисии, от която най-дългата ми е 18 месеца и пак се връщах към дрогата. И всеки рецидив беше много по-труден за овладяване. Именно в тези слу4ай, за хора, които психи4ески не можем да се въздържаме е подходящо това ле4ение. С метадона, когато имаш желанието да се оправиш действа много успешно. Да във всяка програма има един малък процент "лекета", които нямат вътрешната убеденост да си вкарат живота в релси. На тях психиката им до такава степен е "наркоманизирана", 4е нищо не би им помогнало. Но преобладаващата 4аст си се лекуваме и полека-лека нещата си идват на мястото. Повярвай ми, 4е за малко пове4е от година и хора, които преди ме подминаваха сега ме спират и ми искат телефона и да се виждаме, като все едно не е бил "другия" период. Виждам погледа им, като ме видат. Разликата и във външен вид, поглед, държане вси4ко се променя. Семейството ми е спокойно и доволно. Куките ме спират и ме оглеждат и викат - кво направи ти. Където влезна на Вие ми говорят, а не на кво бе...

 
  ... горе^
преди: 13 години, 1 месец
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

31.   Не е спиране - но е по-малкото зло и то много по малко! На един наркозависим му трябват минимум 40-50лв. на ден за дрога. Тези пари се изкарват главно по криминален път. При метадона има изразена социална и икономи4еска ефективност. Разходите са незна4ителни в сравнение с генерираната престъпност за сдобиването с пари за дрогата, с нарко-разпространението и борбата с тях. Затова за тези от зависимите, които нямат волята да се справят със зависимостта си това субституиращо (поддържащо) ле4ение е най-добрия възможен вариант. Доказано е пока4ване на нивото на живот, намаляване на медицинските проблеми и полу4аване на възможност за ле4ение на съществуващи такива. За всеки един подложил се на такава поддържаща програма, има зна4ителна промяна на психо-социалния му статус. Сменя се постепенно изградения наркомански "на4ин" на живот, с намиране на работа и поетапно сформиране на нова среда и вклщ4ване в социалния живот, като нормален 4овек. Много голяма грешка е да се предизвиква спиране приема на метадон, в желанието на някой било близки или самите зависими за абсолютно из4истване. Защото без да има една коренна промяна и 4овек да е сигурен в себе си, 4е няма да има "рецидив" не бива да се преклю4ва. Метадона е предвиден за един дълготраен прием, в пове4ето слу4ай многогодишен, а защо не и доживотен. В това няма нито нещо страшно, нито необи4айно. На запад е прието за такова, но у нас има неразбиране в този аспект. Който иска по-краткотрайна детоксификация има морфинови препарати като Субститол предвидени за от 1 до 2 годишно поддържащо ле4ение, намаляване и преклю4ване на приема.
С приема на метадон се заменя приема на неизвесно какво съдържаю ули4ен наркотик се заменя с лекарствено вещество доказано не предизвикващо някакви сериозни увреждания в терапевтични дози, вкл. при дълготрайна употреба. Не се установяват и проблеми даже за бременни - няма установявани вродени аномалии в плода, нито намаляване на когнитивната способност. Метадонът не влияе върху мъжките и женски полови хормони.
Има голяма разлика от лайно до лайно. Това е все едно да не се прави разлика между прокиснала и отровна храна и пресноата манджа, така да го кажа по-моему как ми заприли4а мнението за едните с други лайна.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 5a4c769b06
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

32.   добре де явно на мен не ми е била ясна цялата процедура, за което се извинявам, но все пак след време няма ли изключване от самата програма"

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 67c64db85e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   Не нищо, просто много хора не са запознати със самата цел и доста често има изненади. Ако може да устиска зависимия да е чист без метадон - по-добре да не се започва, но ако не е стабилен - както казват лекарите - демек няма волята да остане чист, по-добре с метадон, отколкото с хероин. Инак има 2 стандартни метода за използването на Метадон при зависими - първия е краткотрайния детокс, при който за няколко дни се задържа на определена доза се плавно намалява и спира. Това е т. н 21-дневен детокс. Другото е дълготрайното поддържащо лечение, при което основните цели са прекратяване напълно на приема на незаконни наркотици, възстановяване на психичното състояние на зависимите, създаването на една нова среда от приятели и разбира се семейство. Важно за ресоциализациата е и започване на работа - където е много добро място за нови контакти. Периода на една такава пълна ресоциализация може да е много дълъг. Поддържащото лечение с Метадон е сравнявано в чужбина на това, както е инсулин при диабет. Опиатната зависимост е хронично психично заболяване, хероина води до промени в мозъка, оставщи дълго след спиране приема на веществото. Тези промени, поставят зависимия в риск от рецидив. Спирането на Метадона не е включена в първостепенните задачи пред използващите го. То съществува, като един вид бонус, ако се почуства човека достатъчно стабилизиран да започне периода на детокс. Аз написах, това става много-много бавно. А най-добре е при стигане на сравнително ниска доза да се премине на по-лек и краткотрайно действащ опиат като ДХЦ. Има в чуждестранните форуми страшно много информация за поддържащите лечения, тъй като те са основния вид лечение в почти целия цивилизован свят. Аз бях в програма 15 месечна на Субститол, успешно я завърших с намаляване и спиране. След ремисия от около година, пак започнах да използвам хероин. Преди това съм спирал хероина с МСТ 2 пъти и след ремисиите пак се подкарвах. И така прецених, нямам волята на нс се поддавам отново и отново. Подсъзнателно мозъка си работи, минаваш на места където имаш спомени или някакъв малък стрес за нещо и един път почувствал ефекта на хероина пак посягаш. Защото няма спор - чувството даващо венозната доза хероин е повече от страхотно, именно в това е целият проблем - той ти дава и физическо удоволствие и психическо.
И принципно проблемът при опиатната зависимост не е толкоз въздействието от веществата, колкото съпътстващите зависимостта здравни проблеми, които са в следствие на замърсената улична дрога, неспазването на каквито и да са мерки за стерилност при венозна употреба, пълно занемаряване на здравословното състояние. Затова в последно време вече западно-европейски държави са въвели и програми за субституиращо (поддържащо) лечение с медицински хероин. Правят се по 2 апликации/ден, а също има разработени орални форми. Това е за тази минимална част "непоправими" наркомани, които нито Метадон, нито Морфин им действат за спиране на хероина. Тези програми също са доста успешни, но са като наистина един последен вариант за многогодишни зависими, минали през метадонови и други програми. Смяната на уличната дрога с чистия фармацевтичен хероин, показва при учстниците в тези програми значително покачване на жизнения стандарт на живот, общо подобряване на здравето и лечение на съпътстващите заболявания. Почти 100% прекратяване на участия в схеми за незаконни финансови приходи като проституция и криминална практика.
Това е просто метадона не е бистра вода много ясно. Но сравнен с проблемите свързани с уличната нарко-зависимост - Замърсената със всякакви "лайна" дрога, заболявания, престъпност и т. н и т. н. Затова може да се каже - метадона действа за да те изкара от всичко това и ти даде възможност да започнеш един горе-долу нормален живот.
http://www. emcdda. europa. eu/

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 4a3b626508
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   Аз в момента се опитвам да скъсам тотално с метадона. Почти на 30 съм от 5г не взимам хероин, но за сметка на това вече 6 г приемам метадон. Преди 2-3г започнах и да го бода и все повече го увеличавах. Сега вече 10 дена не приемам и метадона. Много ми помага човека до мен и смятам, че ако всеки има по един такув до себе си ще може да се справи. Вярно е че не мога да спя по цели нощи и все още и през деня ту имам енергия, ту нямам, но се боря и търпя. Искам да се изчистя напълно, да създам семеиство и деца и да живея като нормалните хора. Надявам се след известно време да мога да споделя по хубави неща. Успех на всички, които искат да се борят.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: fae081ebdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   Здравейте на всички съвсем случайно попаднах на тази тема. Ние със жена ми сме бивши наркомани от 7 години сме свободни от хероина. Искам само да кажа, че днес се занимаваме да помагаме на зависими и техните семейства. Ако някои от вас реши някои ден да се обади или пише сме готови да ви съдействаме за излизане от дрогата. Има различни начини за спиране на всичко даже и от"МЕТАДОНА".

Модератор - не публикуваме лични и контактни данни. Ако имате неправителствена организация, можем да публикуваме името ?.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: b990e9a289
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

36.   За четири години на Метадон мога да кажа едно нещо...и то е 100% истина!Тази химия,легален наркотик в началото помага...да,тук много биха се съгласили.Почнах от 13 мл. доза,като я намалих за 48 месеца до 5 мл. Абстиненцията на 5мл. е толгова силна,че никой ,който не я е изпитал сам не би повярвал!Сега се проклинам,че се съгласих на Метадонова терапия...Това може би е единственият "наркотик" който достига до костния мозък,което между впрочем го прави толкова труден за отказване и с такава дълга абстиненция!Някой ще кажат -"СИЛНА ВОЛЯ БЕ" ама не....Честно да ви кажа съм отчаян и имам усещането,че ще загина от тази химия!Няма болници или някакви пътеки как да се откажеш от метадона,когато се почувстваш готов!!!С намаляване става едва при 2 до 3 процента и то на хората,които наистина искат да го спрат!Останалите да мрЪт в калта!!Ако съм родител с дете-наркоман,за нищо...ама за нищичко на света не бих му дал Метадон...Той много повече вреди отколкото помага..Но всеки да си преценява.Мой съвет е да прочетете за какво,от кого и кога и създаден...Разликите в нашата страна и други,които все още го ползват като лекарство.Също така се поинтересувайте за да разберете,чу доста страни го забраняват и го причисляват към нелегалните вещества...Но най-добре е да поговорите с няколко метадоново зависими...Не "убивайте" човека когото искате лекувате...да не споменавам ,че с времето сексуалния живот на "пациента" изчезва почти напълно,както и го прави емоционален инвалид!

Моля,това е мое мнение!Уверете се сами!
Мартин

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: ca7d955218
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

37.   Хах, метадона е от големия х*й на по-голям. Съвета ми към зависимите на хероин е да не минават на метадон. Ако сега нямате сили да изкарате 7 дена в кризи имайте предвид, че кризите от метадон са около месец. И не само са доста по-дълги, ами са и по силни. Казвам го от опит, както имам много приятели, които направиха моята грешка. Когато исках да спирам хероина бяха минали 6 години плътно друсане на помпа. Много от мойте хора вече бяха минали на метадон и всичките ми казваха едно и също: "спираш хероина, ама се закачаш още повече с метадона", всичките ми казваха да не почвам да взимам метадон, а да си изкарам кризите и да приключвам.

Единственото хубаво нещо при метадона е, че не ти се налага със ставането да почваш да тарсиш пари за матерял и да се занимаваш с дилъри и абстинентни наркомани. Но ако трябва да сме честни не ходенето по дилъри и тарсенето на пари е главния проблем на един наркоман, а това че е зависим, поробен. Туй че метадона въобще не решава тоя проблем, а обратното задълбочава го. Та както казах всички ми казваха да не минавам на мед, но наркомана иска само да му е кеф, не иска и да чува за кризи. И аз като всеки тъп наркоман отидах и се записах. Точно 2 3 дена ми го даваха на място да го пия след което почнаха да ми го дават за вкъщи. Повечето вече се досещат какво стана. Точно за не повече от месец от 5к перорално бях минал на над 10к венозно. 4 години се въртя в сащия порочен, затворен кръг като преди това с хероина. Изхода е сащия като при хероина, решаваш и спираш. Тва е! Ама кризите? Ама много ше ми е лошо? Кво ше прая? Да си мислил като си се друсал. Не може 10 години да се друсаш да си правиш кефа и то за сметка на най-близките ти хора и после да не си платиш. Гърч му е майката. Без хапчета и други лайна.

Ако бях послушал кво ми говориха тогава щях да си изкарам кризите 1 седмица и щях да забравя, а то кво стана, сам се пр*бах зверски с тоя метадон. Вместо 1 седмица кризи (даже бих го нарекъл дискомфорт пред метадоновата криза) ми се *ба майката 1 месец от кризи. Тва, което преживях след тоя метадон мога само да го опиша само с ада и престоя ми от месец там. И тея дето много знаят, ама аз ше го намалям, а у и ше го спра. Ха Ха! Както винаги наркомана обича сам да се заблуждава. Ще го намаляш викаш? Как? Като 85% от метадоно зависимите, които го намалят от 5 години и се не могат да го намалят. Не казвам, че е невъзможно, има хора дето наистина си спазват точно програмата и намалят, но и те трябва да са готови за кризите накрая. Не е вярно, че като решиш да го спираш и си на малка доза ще се оправиш по-бързо. Времето за детоксикация си е едно и също независимо на ква доза си бил накрая, просто кризите ще са ти по-леки, но не и по-кратки.

Аз преди да спра бях свалил до 2. 5к, които пиех разредени с много вода и кризите ми продалжиха месец, наистина бяха по-леки от това, което бях виждал и чувал, но пак не бяха по-леки от хероиновите, които съм имал преди тва. Може би като хероиновите (липса на сън, силно разстройство, болки в краката, ставите, студена пот и т. х. ) но 4 пъти по-дълги, което те смазва. Бавното минаване на времето и многобройните дни направо те карат да се самоубиеш. Гърч, гърч ден след ден. Едвам е минала 1 седмица и повече не издържаш, а мисълта, че остават още 3 седмици направо те убива. Които е карал кризи от метадон или субсидол знае за кво говора, и че после кризите от хероин от които те е било страх и заради, които си се записал на метадон ти се струват като лек дискомфорт после.

Но от кризи никои не е умрял, тъй че стига сте ревали кризи, мризи, много ше ми е лошо, ами отивайте някаде и на чисто изкарайте всички лайна от тялото си и приключвайте. Така е. както казах по горе не може цял живот да си правиш кефа и то за сметка на най-близките си хора и накрая да не си платиш. Тъй, че тези които се чудат да минават ли на метадон хубаво да си помислят, макар че ако съдя по мен, на които всички му казваха да не почва метадон, се съмнявам че някои ще се вслуша в думите ми. Вие си знаете, ще сте зависими цял живот и няма да може да направите една карачка напред, щото сте вързани за метадона и програмата, която има голяма изгода от вас и последното нещо което иска е да се излекувате.

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 74cedf0cee
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   До пост#37: Браво, брат! Макар и аз самият да съм (все още) зависим, не понасям други зависими! Честен си! Така ги усещам нещата! Казваш неща, които другите по какви ли не причини не казват! Прав си! Аз лично, не съм пробвал метадон, но познавам няколко човек, които осен, че ги виждам по "постите" от време на време, знам, че го взимат и венозно и т.н. Отделно- това, което казваш за метадоновите кризи, са ми го казвали и на мен хора, които са били на метадон! Добре ще е, хората, които мислят всички зависими за престъпници, да прочетат коментара ти! Аз лично виждам от него, огромна желание от твоя страна да предпазиш някои хора от нещо още по-лошо. Което е доказателство, че си добър човек! Повече няма да пиша, нямам намерение да ти правя четки! Просто ми направи изключително хубаво впечатление!
Аз самият намерих един чай, който ми действа почти направо вълшебно! Линк: http://prodavalnik.com/moschen-energien-chay--tonizirasch-i-podobryavasch-nastroenieto-i13024687 И ще го препоръчам от сърце на всеки, който има желание да заживее отново! Вярно, не излиза като метадона под 1лв. Излиза ок.3лв. на ден. Но, не е пристрастяващ, напълно натурален е, легален е, и действието му е направо... Всящност, човек трябва да опита! А на теб- желая ти щастие! И да дойде момент, в който да си отдъхнеш и ти от робството!

 
  ...

...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 6b9f646d34
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

39.   Попаднах на този форум случайно и се радвам, защото искам и аз да изкажа мнение по въпроса с метадона. Не виждам тук история сходна с моята.

Първо БЯХ зависима на хероин около 5г на фолио. Никога на помпа /Слава Богу/. Преди две години започнах метадон. Първо на 5 кубика. Сега съм на един и не съм имала някакви стресови ситуации освен малко след раждането около 3 месеца, но всяка майка знае защо.

Няма общо с лечението ми. Искам на всички ви да кажа, че ако не бях започнала лечението наистина не знам къде щях да се намирам в момента. А сега? Сега никой от старите ми "приятели" не би ме познал. Имам страхотна работа по специалността. Невероятен мъж и прекрасно дете.

Имаме собствено жилище и добри и истински приятели. Всеки ден съм благодарна, че животът ми пое в друга посока. Знам, че няма да имам никакви проблеми със спирането и на метадона. Разсъждавам по съвсем друг начин /това са ми го казвали и специалистите в програмата/.

Първо това е ПСИХИЧЕСКО заболяване. Кризите от хероина ще ги избиете бързо. И аз съм чувала за кризите от метадон. Искам да ви попитам вие защо и как сте усетили тези кризи ако сте в метадоново поддържаща програма. Ако си го купувате от съмнителни пости така няма да стане лечението. Момчето отворило темата има големи шансове. Стискам палци.

Когато аз минах на метадон физически всичко беше супер, но психиката крещеше "ВЗЕМИ СИ ХЕРОИН". Подлъгах се няколко пъти и тръгнах на зле, но нещата се обърнаха в момента, в който моя дилър го заключиха.

Това беше знак за мен да продължа само с метадона и да не се обръщам назад. Седнах и хубаво преосмислих живота си дотук. Какво загубих и какво мога да постигна. Както ви казах постигнала съм немалко само за две години, като най-важното е, че се научих как да се препрограмирам. Да, точно така. Препрограмиране.

Променете мисленето си. МНОГО Е ВАЖНО В КАКВА НАСОКА ВЪРВЯТ МИСЛИТЕ ВИ. Тук идва и помощта от страна на метадона. Той ви дава достатъчно време да намерите работа и нови истински приятели. Да създадете семейство, да се преквалифицирате, да ПРЕОСМИСЛИТЕ нещата. Ако го постигнете гарантирам ви, че сами ще поискате намаляване на дозата и трайното й спиране. Аз съм за метадоновата терапия, но само ако е последвана с правилно психологическо лечение. Иначе няма смисъл. Никакъв. Не си правете илюзии, че ще се справите сами. Ще стане по-лошо. Ще се закачите и за двете. Примери мога да дам много. Не това е целта на метадона. Стискам палци на всички и всеки, който иска съвет винаги ще помогна. Ще ми е интересно ако има някой, който не е съгласен с мен. Бих искала да чуя и други мнения, тъй като вече не общувам със зависими. Нито хора от метадоновата програма.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 3ad6422396
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

42.   Искам да кажа на всички, които са на метадон в момента и искат да го спрат, че трябва много хубаво да го обмислят. Застанете пред себе си и се попитайте искрено, ама наистина: Защо искам да спра? Ако спирате заради някого, нещо, жена, мъж, даже дет, нищо няма да стане! Спирате заради себе си, защото искате промяна!! И само тогава ще имате успех.
Започнах с хероина на 15 години, асега съм на 35. Бях на помпа през цялото време на хероин. 10 години бях на метадон с променлив успех, като последните 2 не бях вземал хероин. Осъзнах че трябва промяна, иначе отивах на зле, ама много зле. Променяш живота си, за да можеш после без наркотик да можеш да функционираш. Но трябва да узрееш за тази промяна. А това става по различно време за всеки.
Започнах да намалявам меда за една 6 месеца от 11 кубика, до накрая половин кубик. Плавно, без бързане. Накрая се чувстваш доста чист и не толокова обременен от меда. Последната седмица пиех по половин кубик на ден разделен на две- сутрин и вечер. И една стрин просто спрях. Не беше лесно наистина, болки в ставите, мускулите, безсъние (особено нощем), потене, едно особено чувство, което само човек спирал еда знае какво е. Но не е непреодолимо. Търпи се. При мен продължи 15 дни. Но аз спрях от много малко. Не знам какво би било от 10 куб например. Понеже вдигаш кръвно не е зле да вземаш Хлофазолин по 1 сутрин и 1 вечер. Той малко спира тръпките и вълните. В сравнение с хероинова абстиненция е песен, ама песен. Но си е дълго, и все се питаш: Кога най- сетне ще се свърши. Може да ви се реве без причина, ей така рухвате на земята и се заливате в плач. Но минава. Много се страхувах да не нараня някой от близките ми, защото се е случвало преди на хероин. Но сега нищо подобно, нито хукнах към вратата да си купувам нещо, даже имах 100 куб резерва в хладилника :)). После ги метнахв тоалетната. Но се бях решил, че ще го направя ако ще и да умра този път. Това е историята ми. Дано е полезна. Спасение има, но трябва да знаеш как да стигнеш до него.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 63b440b0b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

43.   Приятел, метадона е пълна простотия аз също съм бивш наркоман и ти казвам, че наи-добрия начин да спреш е 14 дена да прежалиш от живота си и да си избуташ кризите. Друсах се 8 години на игла, не е лесно, но е постижимо да се спре. Хора има комуни има лекари не допускаите метадона да замести хероина. Една година 6те взема6 метадон и после пак кризи това е простотия. Истината е такава не искаш ли, не спираш. Оба4е решиш ли няма какво да те спре. Кьсмет момчета и момичета и помнете, че това е обратим процес само да поискаш.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 1466ee8a39
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

46.   Абе тарикатче ше те чпитам когато11години на мед и си чисст 10 ина дни
Щете видим незнаеш кви ги дрьнкаш.НЕ ГО СЛУШАЙТЕ ТОЕА ЩЕ ВИ БЬДЕ КРАЯ

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 727d6bf22c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

47.   Браво! А спря ли меда? аз съм на 5мг и имам кризи и не знам как ще спра? не искам пак да карам кризи!!! 40 дни метадонови кризи преди 3 години бяха достатъчни, чак влязох в спешното с припадък! така, че не знам моята психоложка каза, че няма проблем, но май ще има проблем със спирането! за година и 7 месеца ми беше добре, но от месец като реших да спирам... ауууу Ада слезе пак на земята! първите седмици смъкнах бързо от 30 мг на ден до 5 мг! но не ми е ОК! а е време да се сбогувам с програмата

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: b52a142bbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

49.   Не зная какво е да си на хероин, но зная какво е да си на Ривотрил и алкохол и да си в постоянна абстиненция. На всичкото отгоре да имаш проблем с вестибуларния апарат. Вярвайте такава гадост няма. Всяка вечер лягам с мисълта, че сутринта няма да се събудя.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 7fd0836078
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   Аз също имах проблем с наркотиците. На 21години съм и съм зависима към хероин. 4 години бях в този ад и наистина бях изгубила вяра,че някога пак ще имам нормален и трезвен живот. За моя радост родителите ми ме подкрепиха, записах се в метадонова програма, но стана още по-зле. Тогава заедно взехме решение да постъпя на лечение в клиника за наркомани във Варна, казва се Ренесанс. Изключително се радвам, че успяха да ми помогнат и ми е много болно за всички, които все още са в плен на наркотиците, защото знам какво е.. но има изход!
https://www.youtube.com/watch?v=2bXocpZ ... 5NhveQ2flQ тук имам клип с цялата ми история, а това е клиниката, в която постъпих https://www.facebook.com/rencenter/ Бих се радвала ако мога да помогна на някой друг зависим да се избави от тази мъка

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 6d21307bae
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

52.   Здравейте!
Признавам не съм чела всички отговори.
Това което искам да кажа е, че всеки има шанс стига да го иска.
Аз лично никога не съм била на тежки наркотици, но мъжът ми, с който съм от 4 години е зависим.
Когато се запознахме точно беше минал от хероин на метадон. Беше на около 15 кубика и повече и си го "биеше".
Тогава изобщо не ги разбирах тези неща. И сега не твърдя, че съм наясно.
Не знам, какво им е на зависимите, не искам и да разбирам. Да от страни спирането изглежда лесно... Разбрах, че не е лесно, но вярвам и че не е невъзможно.
Аз се боря с метадона, като страничен човек от 4 години. Най-непрятната ми битка беше минаването от игли на пиене. После намалявахме по малко. Сега е на 2 кубика, които пие веднъж на ден сутрин. И от тук стана трудно, но няма да се откажа.
Нито аз нито мъжа ми сме имали лесни животи. Аз просто съм силен характер, а той не е. Моето мнение е, че е най-важна подкрепата и със сигурност смяна на средата. Важно е да прекратиш всички "приятелства" с такива, които ще те дърпат надолу, ако наистина искаш промяна и възможно най-нормален живот. Ако ти постъпваш правилно и правилните хора ще влязат в твоя живот.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 47acd094a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

53.   Хора! Осъзнайте се. Спиране има. Зависимостта е слаба психика и избиране на по-лесното. Лесно е да се ползва за оправдание - аз съм наркоман и това е. Метадона не е решение. Много много по трудно се спира от хероина. Ако някой иска отива спира и продължава чист. Казвам го като човек 5 години на хероин с малки прекъсвания и 4 год. и половина на метадон. Сега съм чист. Спрях го в Рето. Винаги има път напред. Много е трудно ако няма подкрепа отстрани, аз имах късмет да намеря такава и може би това е причината да успея.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker