Защо започвате с наркотиците? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Наркотици и алкохол

Защо започвате с наркотиците?
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 4323 пъти
Чета разни истории на начинаещи и напреднали наркомани. Аз лично не съм опитвал и дано не ми се наложи - казвам го за уточнение. Общо взето сценарият е подобен. Все се стига до редовно вземане, осъзнаване, че нещата вървят на зле, желание за спиране и т. н. В крайна сметка какво става: на 15 (примерно) желание за разнообразие, нещо интересно да стане, дайте да пробваме, да влезем в средата на напредналите, които вече са опитали. Следващ етап - долу горе опитен в дрогата. Пробва това, онова, има силни и опасни моменти. Постепенно привиква, пропада и се стряска. Започва да търси изход - борба, стискане, проява на слабост и връщане в изходна позиция. Лечения, драми, семейството помага - ако не друго поне си забравя за дребните ежедневни грижи, защото вече имат голям проблем. На 20-23 уж се стабилизирал, не взема от половин-една година, но винаги е в риск. Родителите са на тръни. Въпросът е - що за идиотщина е това и защо го започвате? За да сме като другите, някаква проява на актуалност, правиш се на мъж ("аз имам силна психика и ще се откажа по всяко време"). Цялата младост минава в опити за справяне с някакъв проблем. Ако през цялото време учиш и работиш, спокойно може да не стигнеш до никъде или да си посредствен човечец. А ако през цялото време изобщо не учиш и не работиш, а само отчаяно се бориш със зависимостта - докъде ще стигнеш? Евентуално ще си жив да харчиш наследеното от предците, ако има нещо за наследяване. Ако няма ще си кандидат клошар или на некролог преди навършване на 40г. Пак ще попитам - осъзнавате ли обречената глупост, с която се захващате или на 16г животът почти е отминал и трябва да изживееш върхови усещания в следващите 6 месеца, иначе ще умреш или не знам какво ще бъде изтървано. Че то хора с добре развиващ се живот закъсват и пропадат на 30-35 поради объркване, криза на възрастта, липса на късмет, депресия и подобни без да са пробвали каквито и да е наркотици. Какво остава, ако са били полу-зависими и им се струпат повече проблеми - гарантирано скачат обратно в сивата зона за да си забравят проблемите. Може да звучи като четене на конско, но човек като прочете 10 разказа за живота и проблемите на начинаещ наркоман, започва да се чуди какво точно са си мислели че ще постигнат като "пробват".

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: 995697cbf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Манталитет на жертва и всякаква липса на характер. Най-лесно е всички да взимаме наркотици и след това да очакваме помощ, защото сме направили грешен избор. Нещо подобно е и с парите от тотото. Цял живот чакаме да спечелим, защото така е по-лесно. Защо да се стегнем, да учим и работим, след като ще ни паднат пари от въздуха.
Защо мислиш никой ни харесва наркоманите. На подсъзнателно ниво разбираме, че са слабото звено. Няма да успеят в нищо и цял живот ще се самообвиняват. Или се стягаш и се бориш или затъваш и обвиняваш странични фактори. Просто.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 27c354f824
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Според мен причината е точно тази - аз само ще пробвам или винаги мога да се откажа като реша. Аз например съвсем съзнателно не съм искала да пробвам, точно от страх да не стане зависимост. Чувала съм за някои дроги, че може и от 1 път да станеш зависим. Е това не е ли страшно, да станеш роб на дрогата, заради едното любопитство. Също съм чувала, че усещането например от хероин било толкова приятно, че много малко хора се сдържат да не пробват 2ри път. Ами глупаво е при условие, че толкова се пише и говори, толкова истории на наркомани има, които са умрели и ти да си мислиш, че на теб няма да се случи. И защо първо се съсипваш и след това правиш богати някакви бандити, защото дори не можеш да спреш да взимаш по собствена воля. Наистина ще е хубаво тези, които не са пробвали, да не се правят на смели и че при тях нямало да стане така. Вижте тези, които са затънали - едва ли и те са тръгнали с мисълта да станат наркомани. Има и едни други хора, които съветват да се взима от време на време и така било безопасно. Ами не е. Може отначало да го контролираш, но в един момент ще искаш повече и по-често. Така че бъдете разумни и не пробвайте дори, това е най-голямата превенция.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: fbda12c22a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Прав е номер 1, но все пак се забелязва някакъв опит за обясняване като героизъм на опита с наркотиците. Един вид - ти, човече, си имаш някакви твои жалки и глупави проблеми. Не знаеш аз големият мъж/невероятната жена какви истински проблеми имам. Защо ги имам - защото бях голяма работа и трябваше да опитам "всичко от живота". Какво му е всичкото - ами казват, че наркотиците са лошо и опасно нещо, но нали съм голямата работа трябваше да ги пробвам. И сега плувам в лайна и се мисля за герой/героиня. Забелязвам някакви легенди и успокоения, че тоя наркотик имал привикване на физическо ниво (хероина) и не можеш да се отървеш, но видиш ли другия имал само психическо привикване и един вид ако си истински мъж, винаги може да се откажеш. Защото си със здрава психика - то се подразбира това. Ако не си със здрава психика е равносилно да признаеш на висок глас че си страхливец. Глупавите подрастващи не разбират, че дали си със здрава психика не е въпрос на личен избор, желание и нещо такова, а е повече наследственост. Все едно да се стегнеш и да поискаш да имаш гъста брада - и тя се сгъстява, защото така искаш. Каквото ти се е паднало, това имаш. Със здравината на психиката е същото, но реалното си положение някои го схващат когато е доста късно и са станали зависими.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: f91ed4db52
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Чиста загуба на време и мозък. Не пробвай нищо. Внимавай и с алкохола, да знаеш той е на челните места. Просто човек е твърде млад и уязвим на тези години.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: ae66144580
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ще използвам темата ти да попитам: какво е да пушиш марихуана или хашиш? Какво е усещането?
Никога не съм опитвала и нямам намерение, но ми е интересно да знам.

 
  ...


...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: ad03815991
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   От автора: Може би трябваше едно пояснение. Има зарибени с наркотици, които са подведени от приятели или са се съгласили да пробват от незнание какво точно им дават. Не става дума за тях, а за тия които след като са се двоумили дали да опитат, интересували са се и са чели кое какво е и накрая въпреки информацията са решили, че си струва да пробват и няма кой знае какъв риск. Четат истории на пропаднали, чуват за разни умрели, казват им да не се захващат и те въпреки това казват - аз само веднъж ще взема за да видя какво е. После още веднъж, защото то от 2 пъти не се става наркоман.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a5caa7bfa3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Съгласна съм с теб. Има и друг момент. Познавах едно момче, което се разболя много психически. Оказа се, че в някаква дискотека му сипали нещо в бирата. Ако щете вярвайте, но от тази дрога и една бира момчето отключи заболяване без после да стана наркоман. Получил е припадък и всичко се уточнило след взимане на кръв. Аз пуша много цигари и се чувствам зависима. За някои цигарите не са в категория дрога, за мен са. Правилно казваш и аз много пъти се замислям за волята. Да, воля е. Но ето, че ти дадох един пример за човек, който са се опитали да зарибят към дрога. Дори да не са успели, сега не е добре. Нещата са малко по-сложни, разбира се човек е добре да не докосва дрога. Но в този капан попадат много хора. Нещата са по-сложни.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6f961857a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Много неща в живота са опасни и вредни, но винаги ще се намират хора за тях.
И високата скорост е опасна, но винаги има ще има такива, които няма да карат разумно и ще заплашват не само себе си, но и всички останали около тях.
И цигарите, да, са вредни.. и алкохолът, но е напълно законно да си ги купиш от магазина, нали?
Напълно осъзнато хората вредят на тялото си по един или друг начин.
Може би само върху тялото си имаме пълната свобода.
Темата за наркотиците е доста обширна.
Подкрепям, че дрогата е лошо нещо, но не мога да се съглася, че от няколко пъти човек става "зависим". Лично познавам хора, които са пробвали даден наркотик и са останали само с пробването.
И познавам такива, които никога не са пробвали.
За моите скромни 27 години осъзнах, че човек "никога не трябва да казва - никога".

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 81acfe080d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Няма кой да се сети в училище да им обясни на малките всички тези подробности свързани с първото опитване на наркотик, цигара, алкохол. Те са наивни, любопитни и си нямат представа от живота. Ако им се набива в главите всекидневно и стабилно в създаден за това час, че това води до изменения в мозъка, че веднъж щом се пробва не може да се откаже повече и че робството е до живот и гарантиран провален живот, нещата щяха да са различни. Училището не учи младите на нищо полезно. Вместо да ги запознава с Библията за да не попадат по затворите, те трябва да влязат там за да се запознаят с нея. Ами свинщините терора и рекета между ученици. Те учителите не могат да издържат там. Толкова ли не могат да наслагат камери на всеки ъгъл в училището за да се знае кой кого тормози, зарибява, рекетира. И после санкции както на учениците така и на родителите им за безотговорното им възпитание на децата. Българското невежество и рупане пред проблемите е пословично.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f625570216
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Всеки е минал през различен път и ако се тъп едва ли ще го разбереш... Освен това има хора които знаят какво правят с наркотиците, в края на краищата наркотиците са само инструмент. Най ме кефи като някакви неандерталци, които пият по два пъти на седмица започнат да ми обясняват за вредата от наркотиците...

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: fbda12c22a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Номер 8 - първо, това, че някои имат късмета да пробват няколко пъти и да не станат наркомани не означава, че всеки може да пробва и няма да стане. По същата логика и аз мога да карам 10 секунди с 90км/ч със затворени очи и да не се блъсна - смяташ ли, че това гарантира същото за всички? Второ - разбирам, че се смяташ за доста порастнал на 27 години и с думата "скромни" намекваш, че не си съвсем млад и зелен. Само че за моите скромни 42 години си доста млад и зелен все още. Не колкото наивник на 18, но не е огромна разликата. И между другото тия хора, дето ги познаваш на колко години са, колко дълго не са вземали нищо и защо си 100% сигурен, че знаеш дали и откога не са вземали? Дори ако говориш за себе си, пак не може да гарантираш, че след 5г няма да се пробваш пак и тоя път да закъсаш.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: fbda12c22a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 9 - проблемът е в тъй наречения авторитет. Т. е. зависи кой обяснява на учениците нещата. Ако някаква стара учителка или учител с вид противоположен на стила "млад играч" им разяснява колко лоши са наркотиците, учениците ще приемат с присмех казаното и общо взето ще си кажат: Абеее тоя (тая) пък какво разбира. Вижда се, че никога не е пробвал(а), приказва без да има опит. Виж ако им се изредят някои като човек с вид на бизнесмен на средна възраст, облечен луксозно и със скъпа кола, някакъв татуиран бараба, красива жена под 30 и още няколко такива - и всичките да им разкажат колко зле са били и колко неща са изгубили за нищо, тогава по-може да чуят. Накратко, ако човек, на когото не искат да подражават им казва да не пробват наркотици, те ще направят точно обратното. Трябва не само да имат информация, а и да е предоставена от "надежден източник". Добре е да видят и 1-2 реално затънали наркомани, защото ако всички са в цивилизован вид, пак ще си помислят, че може да се пробва и да се оправиш.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ad03815991
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Номер 10 е някакво тъпо дилърче, което недоволства, че му мътят водата. Какъв инструмент са бе, будала? Кражбите и те ли са инструмент за постигане на целите?

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f625570216
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   От номер 10 до номер 13, само ще те питам колко често пиеш алкохол? А цигари пушиш ли, пристрастен ли си към цигарите? А относно това че са инструмент, сутрин хората не пият ли кафе за да се събудят по - лесно? но Ако знаеше колко стотици - хиляди наркотици има (освен тези 4 максимум 5 за които си чувал... ) Щеше да разбереш какво имам предвид. И това дори не е някаква тема табу, все пак повечето наркотици се използват в медицината.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: fbda12c22a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   От 13 до номер 10/14: "стотиците" наркотици са 5-10 вида с различни нюанси. Може да пиеш по 3 кафета 40 години поред. Няма да умреш, няма да имаш нужда да пиеш по 30 кафета накрая. С алкохола не е точно така, но не е задължително да се пропиваш. Като става дума за наркотици се разбират такива със силно въздействие и повреди на мозъка и други части на тялото при по-дълга употреба и бърза или по-бавна нужда от увеличаване на дозата. Никотинът е вреден за белия дроб и има пристрастяване, но няма кой знае колко мощен ефект - което го прави нещо различно от наркотиците в смисъла им на този раздел. Няма нужда да изпадаме във философия, че всяко нещо с някаква зависимост е наркотик. Та пробвай се да ни обясниш какви цели постигаш като вземаш наркотици, какви точно и как гарантирано няма да увеличиш дозата и можеш да спреш "когато поискаш"? Ако си войник на фронта, мога да се съглася, че без кокаин или амфетамин не можеш да се справяш и има по-голям риск да умреш. Ако работиш на Уолстрийт и печелиш по няколко милиона на година, пак има оправдание за малко кокаин - ако не поемеш риска, няма да се справяш с работата и изтърваш камара пари. Струва си да рискуваш пристрастяване и последици. Но ти конкретно какви сериозни нужди имаш и за какво толкова важно използваш наркотици? За да отидеш на купон и да си в добро настроение? Да се срещнеш с жена и да говориш уверено без да се чувстваш, че си мухльо? Да отидеш да правиш обир, да мислиш бързо без да се уплашиш и объркаш, съответно да те хванат? Разкажи подробности.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f625570216
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   От 10 до номер 13, в крайна сметка се оказва че сме на общо взето едно мнение, аз лично не използвам наркотици освен канабис... Просто темата ми е интересна и исках да кажа какво мисля по въпроса заради хората с крайно негативно мнение които заклеймяват наркотиците напълно.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 7f3110ca10
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Боуже мили, заглавието на темата е "защо започвате с наркотиците" а хората които пишат хал хабер си нямат от наркотици, и изразяват някакво мнение, от което другите ще си направят много грешна представа реално. Нека споделя моя опит. На 16 години пуших за пръв път трева, защо започнах? Ами малко да се впиша в дадена аудитория, да забравя несполучливи любови, по-скоро съзнанието ми да е някъде другаде, да забравя за грижите, които имах на главата (реално не бяха проблеми, просто тогава ги смятах за такива, лапешка работа). Спрях да пуша 2, 3 месеца преди нова година, на същата тази (17 годишен вече) пробвах амфетамин за пръв път, истински наркотик както се казва. Защо го направих? Бях в аудитория на 12-13 човека правещи го, празнувахме, бях под влияние на алкохол. На същия ден сутринта ме бяха питали дали искам да ми вземат и на мен, отказах, смятам, че самата обстановка вечерта и еуфорията ме накараха да го направя, държа да отбележа, че никой не ме е карал, сам пожелах и че не съжалявам, прекарах си чудесно. Седмица по-късно пак направих, но беше фалш и нищо не ми стана, това даже не го броя. От година съм напълно чист, трева нямам намерение да пуша изобщо, никога не ми е и харесвало реално, бих пушил за да претъпя някаква болка завбъдеще (физическа). За другото.. бих направил една на бала, било то амфетамин или кокаин. Няма да се пристрастя, загрижени приятели, не се безпокойте за мен и колегите "наркомани". Моето мнение, е че човек трябва да пробва от всичко в този живот, но да не се усира, защото ще дойде един момент в който ще си друса и ще пукне като куче с мисълта, че не е пристрастен.

Поздрави
Revenge

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: fbda12c22a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   До номер 17 от автора - абе посерко малък, май не си разбрал още какъв е въпросът. Това, че оня ден си пробвал и днес не си наркоман НИЩО не значи. Като станеш на 30 тогава ще ни дадеш отчет как си пробвал всичко в живота (вкл. и хероин примерно) и пак нищо ти няма. Въпросът е "защо пробвате като знаете добре накъде води тоя път". Безкрайно наивно, детско, идиотско, глупашко и както щеш го наречи е на 17-18 години да си мислиш, че нещо е "много отдавна" и нищо не е станало, а цялото действие се развива в половин-една година. Пикльо - хем наивен хем самонадеян. Пробвай и затвора, нали всичко трябва да се пробва. Включен ли е в плановете ти?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 7f3110ca10
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   По темата, за хероина не вярвам някой такъв да посещава такива сайтове и да изразява мнение тук. По опитът ми с такива хора (зависими) познавам много и съм дружал с тях, реално повечето го правят за собствено удовлетворение, мога да ти разправям доста за това какво са правили, но се съмнявам да ти е интересно, пък и пак ще се отклоня от темата. Хероинаджии не познавам лично, за останалите които употребяват главно кокаин (30, 40, 50 годишни) всичките разполагат с много пари, работил съм с такива хора, това което мога да ти кажа е, че едва ли не, няма къде да си харчат парите, и изобщо не мислят за последствията.
Сега за моя милост, споделям ти моя опит приятелю, скромен е, да, но нали питаш защо съм го направил? Това, че не съм се пристрастил, си е до човек и до характер. Човек може да се наркоманизира и за 1 месец, може и за 10 години, но какво да ти кажа, може би си по-голям и по-компетентен от мен, не знам защо търсиш хорското мнение, като не го приемаш.

Поздрави
Revenge

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: fbda12c22a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   До 19 - кой търси хорското мнение? Темата е колкото въпрос към полу-наркоманите толкова и косвен съвет към потенциалните бъдещи кандидати, да помислят още веднъж. За кокаина е ясно - като имаш пари и достатъчно стрес, можеш да прецениш риска да станеш наркоман или да се обесиш (примерно) поради лични проблеми. Излишните пари обикновено са свързани с рискове (да те убият или да не можеш да върнеш парите, които дължиш). Тук в темата обаче става дума за подрастващи, които нямат пари за кокаин, но имат голямо желание да експериментират без да знаят какво ще правят после.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 93968e3adf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Всеки започва поради различни причини. Някой го правят от интерес и после се оказват в капана на наркотика без дори да се усетят, което според мен е много глупаво да се оставиш на някаква дрога да ти съсипе живота. Други го правят, тъй като работят или учат прекалено много и нямат достатъчно време, но пълноценния сън няма как да се замести с разни стимуланти. И така без да осъзнават пак се оказват в плен. Аз го правех, тъй като бях доста антисоциална и бях отхвърляна от мъжете, в училище и почти навсякъде. Чрез наркотиците ми беше много по-лесно да общувам с хората и да създавам нови приятелства, но всъщност с тези хора ме свързваха само наркотиците и нищо друго. Пристрастяването зависи от човека и от характера и последиците също. Мисля, че един умен и успял човек не би се оставил да наркотиците и алкохола да го контролират.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6d2124d7e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   До 19 - Мисля, че си мениджър в казино:))

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: cf811dacc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Аз минавах през труден период в живота си и почнах от депресията. С наркотиците се чувствах добре. Много по-добре отколкото с алкохола, с които също имам проблем. Не хленча и не търся помощ. И не, не съм геройня. Отравям се и прекрасно го знам. Но иначе депресията ме изяжда бавно отвътре.

 
  ...
преди: 5 години, 5 месеца
hash: ad03815991
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Там е работата, че да лекуваш депресия с наркотици не е много разумно и перспективно. Депресията отминава рано или късно, ако не се задълбочи. А с наркотиците си докарваш друг траен проблем, за който някой ден депресията може да ти се струва дребен дискомфорт.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 4 месеца
hash: d72e5a4b57
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Големи моралисти излязоха.. За ваше сведение мога да кажа, че тези от нас, които са били в тия райна и са успели да се преборят, ни най-малко са слабохарактерни. Оцелелите сме връщани от 100 панаира, видяли сме 2 и 200, мъдри, здравомислещ и супер човечни хора сме, за разлика от повечето от вас въздържанието, дето сте седнали тука да ми се възмущавате.. Както и да е останете си със здраве

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker