До бившите пушачи - как ги отказахте? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Наркотици и алкохол

До бившите пушачи - как ги отказахте?
преди: 4 години, 10 месеца, прочетена 3780 пъти
Здравейте, в губеща битка съм в отказването на цигарите.

Първите стъпки мисля, че съм направил. Не пуша в закрити помещения (в стая, в кола) и когато съм на маса - пуша само на открито, и то ако мога да отдалеча достатъчно от други хора за да не ги тормозя с моя цигарен дим. Всеки ден си повтарям наум колко са вредни и гадни. Постоянно си припомням, че многократно съм си увеличил рисковете от рак на белия дроб и порок на сърцето, че ми понижават имунитета, че ще изпитвам мускулна слабост, че очите ми ще страдат - всичкото това от въглеродния оксид. Смятал съм и колко пари съм пропилял и продължавам да пилея, и колко други хубави неща съм можел да си купя, ако тези пари ги бях спестявал. И въпреки това... продължавам да пафкам... :D

Искам да отворя една скоба тук - интересното е, че захарта и сладките ги отказах сравнително лесно - просто намалях дозата докато накрая я спрях напълно. Отказах и алкохола. Него пък го спрях от раз. Но пък при пиенето, струва ми се, е доста по-лесно. Все пак се консумира алкохол предимно вечер - след работа.

Поне съм успял вечер да не пуша, най-вече час-два преди лягане, с цел да заспивам по-лесно. Тогава си казвам, "от утре - не!" Да, ама идва утрото, а с него - кафенцето, а покрай кафенцето, желанието да си дръпна една е неустоимо. А половин час след първата цигарка - втора. После трета и т.н. Между сутринта и ранния следобед пуша най-много, но след това никотиновият ми глад като че ли спада.

Горе-долу активен живот водя, с често ходене покрай работата а в свободното време - ок. 30 минути стационарно колело.

Преди време се пробвах да откажа чрез е-цигара (с никотинова течност). Тогава успях 2 месеца да карам само с нея, но след това като че ли ми "мина мерака" с нея и оттогава отново пафкам предимно цигарки.

На ден пуша средно по 15, в някои случаи по 10-11. Но не ми е достатъчно. Искам бройката да е 0. Завинаги.

Та да си дойдем на думата. Бившите пушачи - как ги отказахте? Най ми е интересно да разбера какви точно мисловни процеси сте имали в спирането им, а второстепенно - какви мерки сте взели.
Защото осъзнавам, че нещата опират и до навик - в жестовете на ръцете да поднасят нещо на устата, която пък да всмукне дим. Но как да го премахна този гнусен навик?

Предварително благодаря на всички отзовали се!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 10 месеца
hash: a06e326373
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   От опита си поне съм установил, че пристрастяването не е към самите цигари, а към навика и по-точно към психологическите котви около пушенето. За да ги откажеш, трябва да промениш котвите. Котви ще рече това, което се асоциира подсъзнателно с пушенето - къде пушиш, с кого, как, кога, с кафе ли, след ядене ли и т.н.

Аз например ме беше срам да пуша на работа и по начало си свикнках да си пуша навсякъде, но не и на работа. И познай - през деня никога не изпитвах нужда да пуша, докато съм ан работа. Обаче приберях ли се и първата ми работа беше да запаля. Пушех предимно вкъщи и то винаги на прозореца в кухнята.

Когато не съм вкъщи не ми се пушеше толкова и осъзнах, че навика е по-скоро към времето и мястото на пушене. И така се настроих че променя ли обстановката, ще променя и навика. Възползвах се от факта, че отидох на почивка и изпуших последната си цигара преди зминаване. После на почивката с правилната настройка, че там обстановката е друга, просто не се сещах за цигара. Така мина цяла седмица, без да пуша. И като се върнах, макар че обстановката ми напомняше на цигара, вече навика беше поизбледнял леко и беше много по-лесно да се стърпя. И с малко воля изтърпях още седмица и след това вече почти не се сещах. Колкото повече време не пушиш, толкова пвоече избледнява таи асоциация и в един момент вече просто не се сещаш.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 36f48a6ac8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ще ти кажа как ги спрях аз вече 5 години. И аз като теб бях решил да ги спра тия цигари и се чудех как да го направя, докато в един прекрасен слънчев ден както пушех хвърлих цигара и казах до тука бях. Иска се воля и инат !

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: fe8a2ac98c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Номер 1, много добра тактика. Аз бях пушач 10 г. Много е важна каква настройка имат хората около теб към цигарите. В Бг пушенето се смята за нещо нормално и никой не те гледа укорително. Аз се преместих в чужбина и тук гледат с много лошо око на пушачите по спирките, особено ако са млади хора. Буквално усещаш презрението. Това беше първото, което ми повлия. Отделно тук се събрах с приятели, които не пушат и мнението им за цигарите е изцяло негативно и го изразяват ясно. Също така като видиш пациенти, пострадали от пушене, получили инсулт и като знаеш, че пушенето е втората причина, заради която човек получава инсулт и просто ти се отщява. Така осъзнаваш, че ти даваш пари за да се тровиш. Купуваш си отрова и доброволно си я вкарваш в тялото. И си казах, пуша последната цигара от последната кутия и ги спирам. Тогава имаше и 1 реклама по тв -казваха , че физическата зависимост трае една седмица. Успееш ли да я преминеш шансовете ти да ги спреш се увеличават двойно. Така всеки ден буквално изпитвах абстиненция, но като мина тази 1 седмица наистина никотиновия глад започна да намалява. Първите няколко месеца сънувах всяка нощ, че си запалвам цигара, но за щастие това не беше реалността. Вече 7г. не съм запалвала цигара и не ми липсват изобщо. Радвам се, че съм се избавила от бреме. Пушачите са зависими от тънко листче хартия с тютюн. Как може да се оставят то да контролира живота им. По всяко едно време мислят как и къде да пушат. Ужасно е. Като ги спреш се освобождаваш от робство.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d7a30af0ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Така.. аз съм специалист в отказването на цигарите и мога да говоря пре спокойно на тази тема.
Преди 8 години ги спрях.
Как?
Най-вече заради финансови причини, но и исках да започна някакъв нов старт, преди това пуших по 2 кутии на ден. Взех решението и отидох в апитеката за да си купя нещо за отказване на цигарите и като видях цените.. жената ми каза, че ще трябва да пръсна 200-300 лв за лекарства.
И аз.. понеже съм голям инат и казах.. аз пък няма да дам 300 лв и пак ще ги спра. И така от инат. Купих си лукчета и всеки път когато ми се припушваше си смучех по едно лукче. Майката му е да издържиш 2 месеца. След това цигарите ти стават отново гадни и като запалиш след 2 месеца не ти е приятно, така е по-лесно.
НО..
има едно голямо но..
Цигарите придизвикват зависимост, която според мен е за цял живот.
На мен ми беше най-трудно в моментите, когато чакам някакъв рейс или когато чакам нещо изобщо и почивките на работа. Самите паузички, които свикваш да си правиш. Има нещо велико в тези паузички, в тях човек си отпочива психически и се подготвя за следващата част. Така, когато ги спреш започваш малко да ставаш нервен в такива моменти, особено когато чакаш нещо.
Решението е да продължиш да си ги правиш тези паузички, да си отпочиваш но по друг начин. Примерно четене на някаква електронна книга на телефона или нещо такова.. Цялата работа е да замениш единия навик с друг и се иска постоянство докато това стане факт.
Иначе в началото първите няколко години, когато видиш човек да пуши ще ти се припушва..
Аз понякога започвам пак цигарите.. примерно на скоро катастрофирах и мях уплашен и ми се пушеше..
В друг момент, когато скочих с бънжи също бях доста уплашен и пак запалих... В трети момент когато с приятелката ми скъсахме пак ги започнах.. И така аз вече контролирам цялата ситуация, защото съм ги спирал цели 10 пъти. Мога да ги спра когато си поискам и мога да ги започна когато си поискам. Просто когато катастрофирах, ръцете ми трепереха и когато запалвах цигара спираха да треперят.. На моменти аз съм преценил, че ми е от полза и до там.. В един момент просто не искам да се тровя повече и ги спирам отново.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 6af7628c8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Като номер две ще ти кажа - иска се много инат.
Аз бях пушач от 15 годишен и пуших до 30. Много ми харесваше и ми хареса от първата цигара, която опитах. Опитвах многократно да ги спра, но просто не се получаваше. Имах болки в дробовете, нерви, не беше подходящо време и тем подобни.
В един момент преди две години обаче реших и спрях да пуша на закрито. Започнах да излизам само навън за да пуша. Сложих си ограничение от 5 цигари на ден. Една година продължих така, но беше като мъчение. Пушеше ми се постоянно и направо откачах. За това един светъл ден реших че ще спра цигарите. На другата сутрин просто не запалих цигара.
Пушеше ми се ужасно много. Цялото ми същество се бунтуваше - не можех да отида до тоалетната, не спях по цяла нощ, болеше ме корем, дробовете, лошо ми беше, потих се ... абе цялостна програма. Но някак си не се отказах. За да си помогна си взех електронна цигара, но без никотин. Просто като съм наистина на прага на откачането - дърпам от нея. Поне психологически помагаше малко. През цялото време я пуших през първите 2-3 седмици.
След това нещата леко започнаха да отшумяват. Не че не ми се пушеше - пушеше ми се, но нямах физическите ефекти. Нямаше болки и безсъние. Пушех електронната цигара пак, но не толкова много.
След два-три месеца почти спрях и електронната цигара (пак казвам - БЕЗ никотин!) но до ден днешен я пазя. Дръпвам си веднъж на седмица сигурно от нея, но предпочитам да знам че я имам.
Една година е минала, не знам дали се водя официално "спрял", но като цяло вече съм добре. Дори излизам с приятели, които пушат и не ме притеснява. Допушва ми се понякога, но не е трудно да се въздържа - по-скоро ми минава през ума за секунда и заминава.

Като цяло - няма да те лъжа - ужасно е да спреш цигарите, но с времето става по-добре и по-добре.
Сестра ми отказа цигарите пак като мен преди 5 години и каза че след втората година дори не ѝ минава през ума за цигара .. та го чакам и аз тоя момент.

Успех ти желая!

 
  ...


...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 43c17905ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз така и не успях ...за жалост.Преди 10 години бях на 16 и тогава почнах.През годините опитах какво ли не и не става при мен.Воля имам за всичко ,но не и за това.Започнах да тренирам,не пия НИКОГА..не близвам дори по повод,газирано и сладко не помирисвам,имах проблеми с лягането на време ,та и това оправих и сега в 22:00 съм в леглото и т.н. Всякакви вредни навици победих,но цигарите ми ебаха майката от всякъде и това е ;))
М26

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: c5f3617222
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   20 години пушех, много пъти се опитвах да ги спра. Последните 10 години бях успяла да ги редуцирам: две преди работа и две след. Но не и да ги откажа. После забременях и при мисълта, че на детето може да му им нещо (алергия, астма) заради тези цигари... е знаех, че няма да си го простя. Една седмица бях на черешата, после не се сетих повече. 6 години не пуша вече и отгоре. Ползите са много. Помисли го от тази гледна точка, че можеш да си увредиш сперматозоидите и да му има нещо на детето ти. Или пробвай с никотинови лепенки от аптеката. Мъжът ми така спря. Около седмица ги ползва, като намалява дозата и така. Набележи си нещо готино, което искаш да си купиш с парите, спестени от цигари и всеки ден си ги слагай настрана, докато се натрупат. И после си го купи! Не запушвай други дупки с парите. Първите спестени от цигари са ти наградата.

На мен на моменти ми се пуши, няма какво да си кривя душата, обаче пък като си спомня гадния вкус и ми се отщява.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: ab290f4cf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   номер 4
Стойностен коментар няма спор, но как така си ги спрял преди осем години, а след това ли или преди или преди и след си ги спирал 10 пъти?
Евала за което! Аз съмия имам подобна история също. Дето викаш ти има едно "но". Не само в почивките и когато си сред пушачи, ами и в наистина трудните моменти когато ти идва да се самобичуваш с една цигара бих казал аз. Вкуса й е гаден, удоволствие няма както и полза, но си викаш ще я допуша, а после може и да продължиш за няколко дни с по няколко.
Преди 15 години реших да ги спра още като тейнейджър, като теб най-вече по финансови причини, тъкмо ги бяха направили 5лева. През това време може и 10-на години изобщо да не съм палил, но през останалите или съм карал с по 2-3 наливни на ден или през ден-два или направо съм си купувал кутия. Никога не съм пушил повече от 10 цигари наден. На автора бих казал, че спорта помага и намалява никотиновия глад доста, но ставаш зависим от самия спорт. Няма лошо да, но не винаги имаш възможност за 2-3 часа фитнес и кардио нали?

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 29587e3ee6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   1, не се заблуждавай, никотинът води към пристрастяване, така че и двете неща са фактор. Принципно пушачите имат тенденцията като всички наркомани да се самозаблуждават, как нещата са повърхностни, и "контролират ситуацията". 4, пич, изобщо не контролираш нищо, напротив - това което описваш е, че всяка психологична лабилност веднага те кара да посягаш пак към цигарите. Подобни са и алкохолиците. Реално тези зависимости нямат лекуване, и трябва постоянно човек да се контролира.

Пример, защо не е просто вреден "навик". Като дете съм се опитвал да накарам майка си да спре да пуши, като примерно и крия цигарите. Просто си личи, че реакцията и не като на човек с лош навик на който просто му правиш забележка, а на зависим, който просто не може да мине без дозата си, и веднага става раздразнителен. Вредният навик се лекува по-лесно, и не води до такава емоционална зависимост.

Втори пример. Пак майка ми, от няколко години е обсебена на тема здраве и е готова да следва какви ли не програми и да пие бълвочи. Но да откаже цигарите, които и вредят най-много на здравето - не може. Пак, ако беше просто неприятен навик, то тя щеше да го промени, за да следва новата си "обсесия". Но проблемът е, че не е, и като всяка зависимост, изисква доста по-висок праг на воля и самоконтрол.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: e7353b1480
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   С книгата на Алън Кар - Не пуша вече. Няма да те лъжа, беше ми много, много трудно, аз бях истински пристрастена, дори и физически. Цигарите са наркотици. Просто решаваш, хвърляш и повече не поглеждаш.

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d4047bfd68
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Аз първо четох Алан Кар как да спрем цигарите. После купих някакви магнити за уши уж акупунктура - не работи. Ходих на хипноза - без успех. Спрях кафето и минах на зелен чай. Кафето също е кофти нещо и се спира трудно, но много по-лесно от цигарите. Започнах да пуша само цигари 0.1, но постепенно минах към тях. Накрая един приятел ми каза да си купя електронна цигара кайфун. Никотина го купувах от магазина и отделно чист глицерин и пропилен гликол. Започнах с 6 мг никотин, 40% пропилен, 60% глицерин и аромати на плодове. И по цял ден само това без истински. Болеше ме глава и гадене от никотина. След две седмици свалих на 4мг. След три месеца на 3. След една година на 0 мг - само пара и аромат. И след още половин година от само себе си спрях и това. Вече 2 години. Минах през много стрес, но не ме дърпа. След като спрях истинските цигари се записах на фитнес и досега си ходя. Цигарите бяха най-голямата ми грешка. Това бе моят начин, но успях, а мислех, че по-зле наркоман от мен няма.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: c81e9baf79
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Като човек отказал се от много неща, ще кажа, че е нужна силна воля, нужно е да разбереш проблема и да го премахнеш със замах, от раз. Да, ще боли, да, ще имаш моменти на умопомрачения, но волята ми е по-силна от слабостите. Разбира се, нужно е да си изключително убеден в това, което искаш, да желаеш, да ги откажеш. Специално за цигарите - минаха вече 10 г. откакто не пуша, първите три месеца бяха трудни, после и до ден днешен - са ми противни, не стоя около пушачи, за да не мириша като тях, и да не ме тровят, може би това е нещо като минус - изпитвам затруднения да общувам с някой докато пуши, което пък ги обижда... преживява се, обаче, защото плюсовете са много повече.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 5ebb442053
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Пуших 12години по кутия и половина. Отказах ги на един купон на една нова година 2003. После една година не пуших , 2004 та пак почнах. Бях на работа и него ден всичките ми колеги, до един ме ядосаха и аз направо излязох и си купих една кутия. После разбрах че е грешка и от 2005 , вече 13 години не пуша
Когато ги отказвах (втория истински път) вече знаех как и ми беше много по лесно. Тук ще напиша някои основни правила и ще се опитам да ги обясня защо така :
1. Отказването трябва да е ритуален момент. Някакво голямо събитие ,което да го запомниш. Рожден ден , нова година психологически спомена е много важен.
2. Когато си пушиш последната цигара , трябва да си сам. Да няма други около теб . Това е обещание което правиш пред себе си.
3. На никой не казвай че си ги отказал и не се хвали. Просто изобщо не говори за това
4. Ако другите те питат "защо не пушиш " отговора ти трябва да е " не ми се пуши " . НИКОГА не казвай " отказах ги " , поне първите 5 години. То тогава поне за мен не се брои . А "не ми се пуши " ще ги казваш за да убеждаваш себе си. Думите изречени на глас имат силен психологически ефект.
5. Последната ти цигара трябва да е специална . Избери си любимата скъпа марка. Моите любими бяха Честърфийлд , още си пазя кутията някъде завряна в къщи.
6. Последната ти цигара да е първата в кутията . После си слагаш кутията в джоба . Винаги трябва да имаш цигари и огънче в себе си. ТОЧНО тези цигари. Може да черпиш от тях , но да ти седи кутията с няколко цигари в нея поне година в теб. Когато нямаме нещо то ни липсва заради това че нямаме , а не че толкова ни се пуши. Нямането дразни , затова винаги да имаш тази кутия в теб.
7 . Идва ред на най-важното - трябва да си намериш нещо за вършене , нещо за което да мислиш постоянно. В което си пристрастен. Щом си се пристрастиш до такава степен в цигарите , значи и към друго можеш. Ти мен бяха компютърните игри първия път. Имаше една ММО игра , по оято толкова се бях запалил че 72 часа не спирай да я играя нон стоп. Цигарите ми само ги палех и те си загасяха сами в пепелника. Накрая ми хрумна да ги откажа , като ги заместих с играта.
Т е. Трябва ти заместител. Нещо по което ума ти да се отплесне. Нещо което да вършиш нон стоп. Втория ми път беше работата. Имахме само 2 почивки за 10 Мин и обяд 30мин. Работата ми беше ХИПЕР интензивна и още интелектуална , лесно ми беше да мисля за работа постоянно. После се прибирах и спях.

8. За мен най трудното беше да откажа бирата и кафето без цигара. Особено кафето. Обаче пак...ако е алкохол обикновено имаш компания - лесно е да се отплеснеш в разговора и да се разсееш от мислите за пушенето. Кафето обаче често го пиеш сам...малееее ей там ми беше слабостта. Ама свикнах със вкуса му без цигара и започнах да се наслаждавам просто на самото кафе.

9. При мен вече нещата бяха отишли на здравословни проблеми. Кашлене с храчки (даже понякога с кървави жилки),
Всяка сутрин , постоянно главоболие , високо кръвно и тн. Имах си вече сериозна видима причина. И това беше най големия ми коз. Бях се УБЕДИЛ че ми вредят.

10. Социалния момент е много важен. Събирай се нарочно с хора които пушат около теб. Докато те го правят си повтаряй , че не ти се пуши. Да правилно ме разбра. После отиваш да бачкаш и се концентрираш в друго. На края на деня ще си кажеш " даже ми пушеха около мен и пак устоях , утре когато съм сам ли няма да мога" Накрая ще спре да ти прави впечатление , дори напротив - аз и до ден днешен съм толерантен към пушачите около мен и не ми пречат.

11. Всеки ден си казвай " вече станаха два дни още един ли няма да издържа". След 3 седмици " вече станаха 3 седмици , още един ден ли няма да издържа". Следваш ли ми мисълта- колкото повече време минава , толкова ще ти е по лесно. След 2-3 седмици физическата зависимост ще е попреминала . След 2ия месец вече ще си минал пика, след едната година вече много рядко ще се сещаш че си пушил изобщо. След 5 години целия ти дроб и всичко около него ще е регенерирало. И вече можеш да се наречеш отказал се.

Запомни - каквато и да е мотивацията ти - тя трябва да е лично твоя. Не го правиш заради майка , баща , гадже , деца и тн. Отказваш ги заради себе си! Без да извличаш гордост , без даже да говориш затова!

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 4eae1df3b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Офф, същата съм. От 5 години пуша само сутрин с кафето по 2 цигари и пак не мога да ги спра. Просто ми е станало като ритуал. Чела съм, че нивото на зависимост зависи основно от интервала от събуждането до първата цигара. И е по-успешно да отлагаш първата, отколкото да се опитваш да намаляш количеството през деня.
Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 93775e608b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Отказването на цигарите трябва да стане с воля проникната с дълбок разум. Знам, че младите хора не проявяват дълбок разум, но когато става въпрос за добро здраве и някакво раково заболяване последвано от сигурна смърт човек трябва да се замисли много сериозно. Как е възможно човек да иска да си навреди на здравето!! Около мен умряха много млади хора от рак на белите дробове, дебелото черво и от сърдечна атака. Колкото и да им говориш за вредата от цигарите не искат да слушат. Аз бях същия като тях до 23-та ми година, но пушех на периоди. Пуша няколко месеца, после ги спра за няколко месеца и след това пак зпочвах да пуша. Тогава имах една 18 годишна приятелка, която работеше в една голяма компания като библиотекарка, а също и говореше по радиоуредбата. Изпратиха я в София за един месец на курс по радиопредаване. Когато се завърна отидохме в парка и седнахме на една пейка. Веднага ме попита имам ли цигари. Казах й че имам и тя ми поиска една цигара. Бях много изненадан. Казах й: "Значи ти отиде в София и за един месец пропуши цигарите. Няма да ти дам и от този момент аз също спирам да ги пуша". От тогава до сега изминаха няколко десетилетия и въобще не съм пропушил. Когато съм бил на медицински прегледи докторите ми казват, че имам чисти бели дробове като на 12 годишно момче. Който иска да се изложи на ракови заболявания си е негова работа дали да пуши, но в едно съм сигурен, че тези млади момчета и момичета не разсъждават разумно, какъвто и аз бях до 23-та ми година. Изхвърляйте цигарите и яжте само натурална органична храна ако искате да живеете дълъг и здравословен живот. С най-добри пожелания към всички вас.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d7a30af0ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Номер 8 започванията ми са били с по 1 кутия цигари в промеждутък между 2-3 години, затова не ги броя. Честно казано дори след 8 години с кратки прекъсвания мога да кажа, че все още имам желание да пуша, но просто живея здравословен начин на живот и не искам да си го причинявам, пък и не мога защото имам язва, а язва пушене= рак.
Наистина когато си дадох сметка колко наистина са вредни цигарите, това до голяма степен ми помага да не ги започвам.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: ab290f4cf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   15 всичко О. К. , но къде я намираш тая натурална органична храна за ежедневно целогодишно хранене.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 93775e608b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   До Н. 17 от Н. 15
Ако живееш на село можеш сам да си произвеждаш храната. Ако живееш в град трябва да купуваш от пазарите на частните производители, но и при тях не е сигурно дали е натурална органична храна. 100% органична храна вече е трудно да се намери, защото всички производители на зеленчуци вече са станали алчни и наторяват това което произвеждат за по-голям доход и за повече печалба. Аз живея в Калифорния и тук някои магазини продават organic зеленчуци и плодове. Освен това аз си произвеждам собствени зеленчуци и плодове. През зимата разбира се купувам от магазините и много внимавам да пише, че са органични. А за плодовете точно около Нова година започват да пристигат плодове от ЧИЛИ-Южна америка. Много внимавам какво слагам в стомаха си защото мисля да живея до 101 година. Месо не ям от много години, само сьомга и скариди от време на време. Бил съм 12 години тотален вегетарианец. Също правя лечебно гладуване два пъти в годината по 16 дена.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: ab290f4cf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Oт 17 до 15.

Благодаря за отговора. Не искам да се заяждам изобщо. Темата хранене-диети ми е слабост. Лечебно гладуване съм правил веднъж на 14 годишна възраст, с цел намаляне на теглото, за 15-на дена. Все пак беше лято и си хапвах леки пресни плодове, домати и краставици в най-натурален вид. Тогава бях експериментатор, по случайност напипал ваксата. По късно четох книга от класическата руска школа. Никога не съм правил пълно гладуване и ми е интересно стигал ли си до фаза посиняване на езика. Би ли дал повече инфо за лечебните свойства и личния си опит за одвъд тонизиращия и пречистващ ефект. Като спомена Калифорния и се сетих за практиките на Стийв Джобс в тази област, описани подробно в първата офицялна биография написана с неговото съгласие след стотици часове интервюта. Хубаво четиво е, ако случайно си пропуснал. Тази житейска история дори показва какъв е големият риск от лечебно гладуване. Ако пък си чел тази книга от Уолтър Айзъксън те поздравявам с: "Силата е в сока".

Колкото до органичната храна ме съмнява, че в този пазар има много спекула. Все пак по-богатите трябва да ядът по-скъпа храна, а биото е тренди. Какво имам напредвид. Умишлено завишаване на цените на плод и заленчук. Работили сме замеделие до преди 15 години и личното ми мнение е, че веднъж трябва да се натори и веднъж трябва да се напръска срещу вредители. Някой със сигурност го правят и повече пъти. Мойто мнение за био производството е, че го правят само по веднъж, поне в България. Колкото до САЩ-там това може да не е необходимо заради модифицираните сортове. Ползвали сме само хибридни холански и те са по-добри от повечето български, най-вече що се отнася до пазарния вид. Произвеждали сме американска сладка царевица 12-редова и знам какво е превъзходството й над месните 8-10 редови сортове. На мнение съм, че био може да си произвеждаш само в двора с риск стоката да няма абсолютно никакъв пазерен вид, дори би отвратила редовия клиент с вида си. Все пак американците са находчиви хора.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 8f92a2abbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Може ли да прекратите спора за органичната храна и да преминем на темата за спиране на цигарите.

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: ab290f4cf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   От 19 до 20.
Те са много тясно свързани. Тъй като тютюна и цигарите идват от земеделието. Работата е там, че тютюна в днешно време изобщо не е био, а е доста пръскан с какво ли не и сигурно е по - вреден и пристрастяващ от преди 50-100 години. Поне такива наблюдения и разсъждения имаше баба ми, бог да я прости, която цял живот се бе занимавала със земеделие, но не пушеше. Има един филм с Ръсел Кроул и Ал Пачино, където темата е развита подробно, но там цигарите ги пръска интернационална компания когато ги произвежда.
Човекът ми отговори подробно, стана ми приятно и интересно и му върнах културно жеста. Приемам забележката ти и спирам. Подробен коментар по темата съм дал в началото.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 67c6cc9f6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Ами спри и кафето?
Аз ги отказах преди 4 години и след това вече не ми се пиеше и кафе. Отказах ги, защото започнах йога и явно нещо дихателните ми пътища са се отварили ли, не знам. Но както пушех по кутия на ден от години и един ден си запалих цигара с кафето и на половината цигара всмуках силно и си казах :Абе, аз какво се тровя? Загасих я и от тогава са ми гнусни.
Моята идея е, замени го с нов, полезен навик. Някой спорт например.
Успехи

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 9d304f070d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   С бременността ми ги спрях. Не изпитвам никакво желание за цигари. Просто си науми, че го правиш за някой друг, а не заради себе си. Всъщност като се замислиш около теб винаги ще има пасивни пушачи, дори и те също да са пушещи. Овен това даваш пример на околните.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 396c81021d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Ами поставящ си рекорди. Днеска няма да пуша цял ден после 3 после седмица и после 2 и си казваш ооо голям съм няма как да си разваля рекорда и така. Победа си е да не пушиш примерно месец. И после няма да ти се иска да си развалиш рекорда

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 23c55ed017
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   От веднъж - преди 16 години казах край и тава беше. Преди тава пуших 15 години, сато последно пушех по 2кутии синьо Виктори на ден. Даже сега сънувам кошмари от време на време- че пуша и на сън си викам, “дано не е вярно”

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker