Наркотик ли е тревата ? Няколко години в тревоманска компания - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Наркотици и алкохол

Наркотик ли е тревата ? Няколко години в тревоманска компания
преди: 4 години, 1 месец, прочетена 3378 пъти
Здравейте! Темата ми е насочена главно към подрастващите, които прекаляват с марихуаната. Не тези, които са опитвали веднъж или два пъти, а тези, които пушат всяка седмица или дори повече от веднъж седмично.

В момента съм почти на 24 години и не съм пушил от 2014г. насам. Преди това няколко години бях в компания, която основно се събираше, за да се делят пари за трева, да се звъни на дилъри и да се организират "забавления" - разходки, кино, игри на карти, но задължително след напушване. Ще се опитам да разкажа историите за живота на различните участници в тази компания и как той се разви след като тийнейджърството приключи и вече сме в голяма степен зрели хора, а на вас ще оставя мнението дали марихуаната е наркотик и ако да - лек или тежък и води ли до зависимости.

За пръв път пуших на 13 години. Пубертетът ме връхлетя рано и силно и ми се искаше да живея лудо и диво. Около година по-късно се срещнах с 2 момчета от квартала, с които се познавахме още от деца, но не се бяхме виждали с години. Явно и те бяха на същата вълна, защото в главите им бяха само лудории - партита и забавления, напивания и напушвания. Когато започнах да излизам по-редовно с тях очевидно те вече имаха контактите и доста лесно си намираха марихуана, макар да бяхме само на по 14 години. Около нас кръжаха и 2-3 девойки, които впоследствие се оказа, че искат само да пушат и да бъдат разкарвани по кафетата на аванта, ако може без да вкарват пари. Едното момче от компанията беше доста богато, пък явно и заблудено и момичетата го налазваха, докато черпи и плаща, а като нямаше за черпене си оставахме отново само 3мата.

И така времето минаваше, а нашите виждания бяха основно да си звъннем в квартала(живеехме близо един до друг), да се разберем колко да се вземе от дилъра, а след това да се напушим на някоя пейка. Ако имахме някой излишен лев можеше след това да отидем на кафе, кино или нещо друго, но в много случаи просто оставахме по пейките и циклехме в празното пространство или телефоните, докато се филмираме. Така времето минаваше, а нашите излизания-напушвания започнаха да стават притеснително чести - до 3 пъти седмично. Нещата допълнително се влошиха, когато сестрата на богатия ми приятел се хвана с някакъв дилър с бял мерцедес, който даваше доста трева и то качествена, по техните думи "вносна"(холандец), която заради по-високото съдържание хващаше още повече. Понякога ни даваше безплатно въпросното гадже, друг път искаше 20-30 лева, но даваше солидно количество. Донякъде гледах да се ограничавам, пушех само вечер като излезем в квартала, макар че може ли да е ограничение 2-3 пушения седмично ? Моите приятели започнаха да пафкат и в училище, пушеха в междучасията, започнаха да не влизат в часове и общо взето напушването им стана ежедневие.

Когато въпросните момчета започнаха да пушат по 6-7 пъти седмично и отказваха да правят каквото и да е - спортуване, разходка, кино - без преди или след това да са се напушили осъзнах, че тревата не е нещо съвсем безобидно. Мисля, че лесната и достъпна трева по това време(от гаджето на сестрата) и достатъчното пари, които успявахме да съберем 3мата само влошаваха нещата. Започнах да се усещам и да се изолирам от тях, но без особен ефект - нямах много други приятели, а те ми звъняха горе-долу всяка вечер понякога с молби да вкарам 3-4 лева, за да се събере за поредното обаждане до дилър и аз поддавах. Така изкарахме може би 2-3 години. Като е хубаво времето по паркове и градинки, като е зима - в на някой апартамента или по кафета и молове. Може би погрешно, но никога не съм се чувствал зависим от тревата. За моите приятели обаче мога да кажа със сигурност - бяха. След 2-3 години в тази компания решихме да направим общо море. Още преди да сме заминали бяха пощурели да взимаме трева за 100 лева за морето, за няколко дни. Взехме. Морето ни отново мина с напушвания всеки ден, понякога повече от веднъж на ден. Горе долу тогава започна да ми светва лампичката, че нещата не са наред и че това не е моето нещо, но явно трябваше да мине още време, докато се осъзная и откъсна напълно.


Започнах тотално да се отблъсквам от тях, когато започнаха да интригантстват и да правят схеми само за още и още трева. Посреднечиха и намираха трева за техни познати и приятели(от училищата им и други) като преди да им дадат тревата си "щавеха" и за тях - взимаха малко трева за себе си и тогава даваха на който ги е помолил. Започнаха и да интригантстват един за друг(въпросните две момчета) и да се злословят пред мен, а вероятно чашата преля, когато разбрах, че за един мой рожден ден след натиск да взема голямо количество трева(по тяхна инициатива) - за 50, 60 лева мисля че беше, са ми я дали след като са я "ощавили" и са намалили количеството. Също така подозирах, че едната девойка, която гравитираше около нас беше крала от мен. Тогава разбрах, че говорим за зависимост и за нещо, което съвсем не е безобидно, но историята не свършва дотук.

Реших да ги разкарам и да започна нов начин на живот. Вече бях на 17, с малко повече акъл в главата и реших да зарежа глупостите, в които се бях въвлекъл. Отдадох се сериозно на спорта и спрях да пуша. Самият спорт също донякъде ми помогна, защото по-сериозните тренировки са несъвместини с латергията и мързела на един тревоман. Въпросните момчета продължаваха да ми звънят, но повечето пъти просто не им вдигах. Все пак къде от скука, къде под натиск понякога пак им вдигах, като беше ясно като се видим какво ставаше - напушвахме се. Въпреки това разредих тези напушвания до няколко пъти месечно и се чувствах много добре. Моите "приятели" продължаваха стария си начин на живот - ежедневни напушвания, плейстейшъни, забавления, циклене. Около нова година 2014 станаха също едни мизерии, които още повече ми развалиха мнението за въпросните вече бивши приятели. За последно се напуших през 2014, борени дни преди да навърша 18. И си казах - край. До тук. Реших да приключа с това веднъж завинаги. Същата година отидох да бачкам на морето, но единият взе, че дойде там. Дължеше ми и пари, а за капак на всичко едно благодаря не каза, че му бях намерил квартира за 10 лева и продължи с номерата. Щеше почти да се стигне до бой, казах му да ми връща парите и че не искам повече нито да го чувам, нито да го виждам. Горе долу така и след такива драми успях да се откъсна от тази отровна среда.

Какво стана няколко години по-късно ?

След въпросните събития съм се виждал с двете момчета 2-3 пъти общо за няколко години. Като цяло сме на здравей-здрасти. Последно ги виждах преди около 2 години. Промяна в тях не виждам никаква - единият даже е по-зле. Работел като готвач за 2 бона и като го питам, защо не виждам никаква разлика в стандарта му на живот ми каза, че си давал половината заплата за цигари, трева, бира и най-новият му и скъп порок - кокаинът. Половината заплата - 1000 лева, като се има предвид, че живее с майка си и не плаща наем. Другият(богатият) уж учи нещо, уж прави нещо като се видяхме последно пак ме офертираше да се напушваме. Явно все още не се е откъснал. Още разчита на парите на родителите си и като гледам цикли на едно място. Относно момичетата в групичката ни - и те горе-долу са същите. Не виждам съществена промяна. Нито са станали по-красиви, нито по-женствени.

Колкото до мен - нито съм преуспял, нито съм постигнал нещо велико в живота. Но се развивам в нещата, които смятам за важни и се старая да подреждам живота и да живея по начин, който обичам - стъпка по стъпка. Тревоманството и филмарщината е зад гърба ми, но дали то не е никаква зависимост и наистина ли е толкова безобидно ? Не мисля. Аз виждам разбити психики, зависимост и пристрастяване след дългогодишна употреба на хора, с които съм бил близък. Самият аз понякога като се чувствам слаб или просто като искам нещо различно ми идва да се напуша пак, но съм се отказал и не мисля да се връщам назад. Също така в годините след спирането на тревата съм имал епизоди на депресия, загуба на спомени, както и изведнъж съм започвал да се чувствам странно сякаш съм пушил без да съм пушил. И не знам дали това е от тревата, но мисля че има някаква зависимост, пряка или непряка. Затова момчета и момичета - мислете! Тази билка и това растение не е толкова безобидно! Особено, когато се прекалява! От трева няма да умрете, но също така от трева(както и от злоупотреба с алкохол) - може да се стигне само до деградация! Никога няма да развиете пълния си потенциал, ако сте тревомани! Тревата ви прави слаби, мързеливи, глупави, латергични, комфортисти, зависими.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 1 месец
hash: ba6aba7bf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Всеки студент е пушил трева! Аз също! През 2013-2015 г. бях на общежитие в Шумен! Като се събирах с колегите от университета (някои не бяха от моя курс или група, други-да) И аз вкарвах по 2-3 лева, като лично пред мен, като свиваха цигарата, слагаха и тютюн! А материала беше от сигурен източник! Всеки имаше право да пуши от цигарата по 2 пъти-обикновено компанията се състоеше от 5 човека! През 2015 г. февруари месец ми изчезна телефона от стаята (август месец ми го върнаха от МВР-Шумен) и затова се махнах от общежитието, но оттогава не съм пушил-сега сме 2020-дипломирах се без проблем! Не, нямах намерение да продължавам да пуша трева, защото съм чувал, че тревата я третират с някакви отрови и нямам доверие в качеството й! А и ако ме спре полицията, да ме обискира, едва ли щях да пиша тези редове, за дипломиране да не говорим-все пак притежаването на трева е незаконно, а твоите съученици как са се отървали е цяло чудо-как веднъж не ви навести полицай, докато седите някъде си, или да ви спрат за проверка, докато вървите! Можеше да пострадаш и ти! Добре, че си се осъзнал навреме! А и не всеки ден пушехме трева-1-2 седмично, но невинаги! Е, пуша отвреме-навреме чай от магазина, но нещо ме стяга в гръдната област-явно има нещо! И него съм го оставил засега! Но за по-твърда дрога не си и помислям! Тя вече води към гроба! Твоят съученик, който по всяка вероятност смърка кокаин, утре може и вече да го инжектира! Първо се започва със смъркане, после с помпите! Накрая започват да изчезват вещи от дома, после и той може да бъде продаден! Наркоманите вече не мислят за нищо, освен за дрога! Чай пуша от по-отдавна, но няма никакво пристрастяващо действие (пак повтарям, това е чай от магазина, да не се бърка с онзи "чай", от който една ученичка си отиде), чубрица също съм пушил! Нищо общо с тревата! А да си призная, като ученик нищо не съм пушил, дори и цигари! През 2003 г. намерих една кутия с цигари, само че изхвърлих тютюна и го замених с чубрица-нищо особено, само дето после трябва да пиеш вода! Тогава открих, че може да се пуши всичко, което прилича на тютюн, но не пристрастява и е законно! Общо взето-това е!

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: ba6aba7bf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Забравих да спомена, че към края на този месец ставам на 37!

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: dd40bba361
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Наркотик е!
Не се пристрастяваш към нея толкова силно колкото към цигари, хероин или кокаин, например, но се пристрастяваш.
Другото, което се случва е, че въпреки че не се пристрастяваш толкова много, при редовна употреба тревата те променя и то не към добро.
Казвам го от позицията на човек, който е пушил два пъти в продължение на една година почти всеки ден. И тогава бях малко над 30 години. Като тийнеджър съм пробвал, но така и не ми хареса. Но съм наблюдавал моите съученици, които пушеха всеки ден, общо взето 90% от тях това ги дръпна много надолу в онази възраст и в последствие указа отрицателно влияние върху целият им живот - примерно умни и талантливи момчета, които се бяха филмирали и си понижиха успеха и след това не можаха да продължат с добро образование, въпреки че идваха от семейства не интелектуалци... и днес работят най-простата неквалифицирана работа.
А по повод моя случай, имах много напрежение в работата и като се напушех вечер ми се изпразваше главата от мисли и ми беше добре. Само, че по едно време осъзнах, че като го правя всеки ден не е ок, защото просто се прибирам, напушвам се, изпразвам си главата и след това пак на работа... и така един циъкл, който е тотално безплоден...

Не съм против пушенето на трева, но съм против системното пушене и най-вече пушенето, когато си още малък.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 26 дни
hash: eccd142ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Здравей! Напълно те разбирам и аз бях част от такава компания, с разликата, че пушехме между 20 до 40 пъти на седмица. Аз не пуша чак по толкова много, гледах да се ограничавам и като цяло не се чувствам толкова зарибен както с цигарите-без тях полудявам. Не съм пушил от месец понеже си правя почивка, но без цигари не мога да и да издържа 5 часа. Все още пуша и като цяло съм за марихуаната и не смятам, че по-лош наркотик от цигарите или алкохола.
Марихуаната сама по себе както казах не е лоша, но проблемът при нея е, че е НЕЛЕГАЛЕН НАРКОТИК. Тъй като е нелегална, хората свързани с нея по какъвто е да е начин са точно както ти описваш филмари, хора от ъндърграунда/контингента. Тийнейджърите започват да се филмират като пушат, защото нали "звънкат на дилъра за 10 минутки", започват да се опитват да подръжават на по-големите гангстери, да излизат само с отрепки и. т. н. Самият mindset им става на престъпник. Мисля, че схващаш за какво ти говоря. И да марихуаната е gateway drug, не защото самата тя те кара да опитваш други наркотици, а защото вследствие на употребата й се запознаваш с отрепки, които всеки покрай теб не ги счита за отрепки, а за много готини хора и така всички включително и теб стават отрепки с течение на времето. Това е самата истина, но не всички деца са го осъзнали като мен и така се впускат в един омагьосан кръг на висене по пейки и входове.
Представи си да се продаваше в магазинчетата както цигарите и алкохола. Дали някой тийнейджър, който иска да опита (както 80% от тийнеджърите) ще трябва да се запознае с този наркоман, за да мой той да звънне на дилъра и да му даде някаква плява, която в действителност не се знае какво има в нея? Не мисля. Също така дилърът не те пита за лична карта. Като си купуваш алкохол не си длъжен да се познаваш с алкохолици, за да можеш да си го купиш. Хората ще кажат "то щом е така дай да легизираме и другите наркотици наркомане, само комуна за такива като теб" докато си пият 60 градусовата ракия, която им прави черния дроб на джапанка и не могат ден без нея. Ами не, другите наркотици (вкл, алкохола и цигарите) нямат база за сравнение с тревата, която е доста по-безопасна като вещество. И това е ФАКТ. Но понеже тя е нелегна, автоматично тя става по-опасна в социален план. Надявам се да схвана за какво ти говоря, това е малка част от заключенията ми, ако тръгна да обяснявам всичко буквално ще напиша книга.
Най-вероятно ще спра да пуша, понеже не ми се рискува да ме арестуват и не мога да гледам вече отрепки, но без тях не мога да си набавя. Мога да се надявам само някой ден да се легизира и в България или пък да заживея във страна, която вече е легализирана.

 
  ...
преди: 4 години, 26 дни
hash: 92775d6790
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Авторът съм, благодаря на всички, които са включиха. Номер 5 - на колко години си да те питам и от колко време пушиш ? Разбирам те перфектно, мислиш че марихуаната не е "кой знае какво", но уверявам те грешиш. Ще разбереш колко навътре ти е влезнала в психиката едва когато я спреш. И не говоря да я спреш за 2-3 седмици, а поне 8 месеца да не си пушил нищо. Тогава ще разбереш за какво ти говоря, ще осъзнаеш, че пристрастява и че е наркотик. Надявам се все пак да се осъзнаеш навреме преди да е станало късно. Перфектно те разбирам за майндсета - точно така е - криене по градинки, вечер, криене на тревата по гащи и чорапи. Но легализирането не е решението. Тук в България се прекалява с всичко - легално или не. И с алкохол се прекалява и с цигари и с хазарт и с наркотици. Просто хората са податливи. В Холандия може да е различно, но и там хората са коренно различен манталитет - ходят на работа с колело и т.н. Просто не са като нас. Тук съм сигурен, че едно легализиране ще има колосално пагубни последици. Ако сега половината хлапета ги е страх да пушат редовно заради полицията, тогава хептен никой няма да го е страх, ако е легална за 18 веднага заради корупцията ще има места да продават и на непълнолетни. И познай какво ? Вече няма да висят по наргилетата, а ще са по цял ден напафкани. Пак ти казвам - опитай да спреш за поне 6-8 месеца и тогава ще говорим дали е толкова безвредна тревата и ще философстваме :)

 
  ...


...
преди: 4 години, 26 дни
hash: 92775d6790
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пак ще се повторя - говоря за активните пушачи. Някой, който е пушил веднъж на нова година и веднъж на рождения ден не се брои. Но който не само е пробвал, но и злоупотребява може да очаква само негативни последици. Казвам го от опит сега, когато мога да погледна назад с напълно обективна преценка и да видя как са се развили животите на различните тревоманчета, които бяхме преди години. Хора - нищо хубаво не ви чака. И да, тревата пристрастява. Удря те директно в мозъка. Дори е научно обяснено - отделят се хормони - не знам там допамин, серотонин или как им бяха имената. То и затова човек се пристрастява към вкусната храна, порното и каквото още се сетиш - защото пак отделяш такива вещества. Но при тревата, когато директно и ежедневно си играеш с веществата в мозъка просто си бъгваш "компютърчето" - там горе.

Затова ви казвам - недейте. Има хиляди други неща, които да ви зареждат. Спорт, хубава разходка, приятна компания. Научете се да свирите на китара, да правите нещо ново. Но с тази "безопасна трева" недейте да се забърквате. Ако толкова ви е зор - пробвайте веднъж-два пъти и толкова.

П.С. Сега се сетих за още една история с този толкова лек и безобиден наркотик - една позната беше влизала в болница и й бяха правили резонанси точно заради трева. Която уж е нещо безобидно. Но не е..

 
  ... горе^
преди: 4 години, 25 дни
hash: 92775d6790
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   https://www.vbox7.com/play:62beecfb6d напушено леке го е направило това. Сигурно си е мислил, че "лети", а не шофира! На някой ако не му е ясно дали тревата е наркотик и дали не носи негативни последствия!

 
  ...
преди: 4 години, 25 дни
hash: eccd142ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От номер 5: Аз разбирам, че съм пристрастрен. Не казвам, че марихуаната е безвредна. Със сигурност е по-добре да не пушиш. Слагам я към един от пороците ми, но от опит предпочитам да пуша всеки ден отколкото да пия всеки ден. Достатъчно лош порок ли е, за да бъде нелегална? Считайки, че алкохола е легален това ме води до мисълта, че не е. Каква ще бъде разликата, ако се леглизира от гледна точка на достъпа? Всеки от моите бивши приятели вкл. и аз могат да си намерят трева от поне 3 места, които са на 5 минути време и още 10 места, които са на 1 час време. Магазина до нас ми е по-далеч от дилъра до нас.
Отговор на въпроса ти: На 19 години съм, за 1 път пуших на 12 годишна възраст и пуша активно от 16 годишен. Други наркотици не съм употребявал, а съм имал възможност хиляди пъти. Дори не съм се изкушавал честно казано. Не се гордея с тези неща, но това е... не мога да върна времето назад. Поне знам, че ако имам деца някой ден ще знам по какъв начин да ги възпитам и ще им обясня всичко както си е.
До номер 8: https://www.tbmagazine.net/statia/alkoholt-e-osnovna-prichina-za-katastrofite-po-ptishchata.html как бихте коментирали това? Как си знаех, че някой ще вметне случая с Милен Цветков в тази тема. :D
П.П.: И да тревата е наркотик разбира се. Трябва да си доста глупав човек (утайка), за да мислиш че не е.

 
  ...
преди: 4 години, 25 дни
hash: eccd142ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   И за приятелката ти, коята е влезнала в болница. Това момиче нямаше да влезне в болница, ако си беше купила трева от лицензиран, одобрен от държавата магазин/кофи шоп/dispensary.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 23 дни
hash: 92775d6790
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Темата започва да се превръща в спор алкохол vs марихуана, което е.. глупаво. Естествено, че и двете неща са вредни и двете са боклуци! Просто едното си е "легализирано" от 5000 години или малко повече, другото последните 50 години нашумя. Няма смисъл да се сравняват, отговорът е - и двете са боклуци. Едното ти разказва играта на мозъка, другото на черния дроб. И от двете ставаш деграде. За мен някой, който злоупотребява с трева 10 години е абсолютно същия с активен пияч от 10 години. Разлика не правя. Ако от мен зависи и двете няма да ги има.

 
  ...

...
преди: 4 години, 21 дни
hash: 8b71093a88
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   За пръв път пуших на 13 години. Пубертетът ме връхлетя рано и силно и ми се искаше да живея лудо и диво. Около година по-късно се срещнах с 2 момчета от квартала, с които се познавахме още от деца, но не се бяхме виждали с години. Явно и те бяха на същата вълна, защото в главите им бяха само лудории - партита и забавления, напивания и напушвания. Когато започнах да излизам по-редовно с тях очевидно те вече имаха контактите и доста лесно си намираха марихуана, макар да бяхме само на по 14 години. Около нас кръжаха и 2-3 девойки, които впоследствие се оказа, че искат само да пушат и да бъдат разкарвани по кафетата на аванта, ако може без да вкарват пари. Едното момче от компанията беше доста богато, пък явно и заблудено и момичетата го налазваха, докато черпи и плаща, а като нямаше за черпене си оставахме отново само 3мата.
Този филм са го живели доста хора с някой минимални разлики. Да! наркотик е и пристрастява. Повечето хора гледат да имат изгода когато
купуват за друг - факт.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker