Защо хората се поддават на зависимости? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121115)
 Любов и изневяра (29687)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18503)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Наркотици и алкохол

Защо хората се поддават на зависимости?
преди: 4 години, 6 дни, прочетена 2436 пъти
Здравейте!
От малък ми е било чудно и до ден днешен, вече млад човек на 21, продължавам да нямам логично обяснение на въпроса защо хората се поддават на зависимости. Всеизвестен факт е, че нито алкохола,нито цигарите или пък наркотиците се отразяват по положителен начин на физическото и психическото здраве. И въпреки това постоянно ми се рекламират като нещо много хубаво, все едно това е основната причина за щастието на хората. И не говоря за реклама от медиите, а реклама от познати и приятели. Просто за по-голямата част от хората това е нещо като върховно щастие. Нерядко може да се чуе "ех, само да се прибера и да си сипя ракийката" и много рядко човек може да се похвали със щастието си от това да има добър човек до себе си или пък с нещо което го вдъхновява и прави живота му по-пълен. Някак си временното удоволствие от разни опиати замества напълно чувството да се чувстваш истински щастлив. Наскоро един доктор по психология коментираше, че когато човек се чувства щастлив, той няма нужда от зависимостите. Но толкова нещастен ли е българина?
Нерядко се пишат истории за наркомани, които са погубили сума човешки животи, заради зависимостта си/случаят с Милен Цветков е показателен/, нерядко алкохолици насилват семействата си или пък умират от алкохолни натравяния, ясно е и, че цигарите превръщат белите дробове в черни и някак хората пропускат това през ушите си и продължават да еднолично да рекламират всичко това.
Адски ми е интересно и защо изобщо хората се навиват да започнат да употребяват такива субстанции. Питал съм съученик как се научи да пиеш и отговора беше: "понеже всички в компанията го правеха", за цигарите отговора от друг познат беше същия. Нима това да се тровим непрестанно е провокирано от нуждата да бъдем приети в "компанията" или пък е породено от чувството на неоцененост от другите? За отбелязване е, че хората които не те ценят, няма да те ценят с каквито и гадости да тровиш тялото си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 дни
hash: dea5c3ac1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Защото са безотговорни и не мислят за последствията. Примерно онзи, дето отрепа Милен Цветков да не мислиш, че ще ти седне и ще ти мисли какво аджеба стане, ако вземе, че стане наркоман? Не? Просто решил, че ще му е готино и решил да се друса.

 
  ...
преди: 4 години, 5 дни
hash: 99ef26f81c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Във началото всичко почва от любопитство, след като опиташ в повечено случаи ти харесва, след това се закачаш и редовно си във филма. Някои хора се друсат за да забравят за проблемите и мизерията от която са заобиколени, други друсат от скука, трети по задължение щот вече са силно зависими и т.н.т.
Мисля че човек трябва да пробва от всичко на този свят!
Аз например работя тежка и гадна работа която ме скапва физически и психически, и във края на седмицата трябва да разпусна здраво за да имам стимул да избутам следващата работна седмица. На края на седмицата задължително посещавам компаньонка или еротичен масаж. След това завършвам вечерта с приятели във някоя дискотека, обилно напудрям нослето с бяло, амфетамин предимно, алкохол не пия, намирам го за гадна напитка. След края на вечерта прибирам се паля една две цигарки ганджа, и заспивам като къпан удолетворен от уикенда. Неделя ставам късно и като цяло си почивам, разпускам с някое интересно филмче, разчиствам стаите и така на другия ден пак се почва с гадния понеделник и гадната работа, но кво да се прави, живот, ще го избутаме някак си :)
Важното във цялата работа е да си имаш мярка!
Всичко което е във повече се превръща в отрова, дори и храната!

 
  ...
преди: 4 години, 5 дни
hash: f62fe9b07b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Защото всеки изживява някакви трагедии, които отключват при всекиго по нещо, но си много малък да го разбереш. Друг случай е като се бориш да стигнеш върха в дадена фирма чрез труд знания и без познати и изведнъж се появи някой от никъде и бам шеф, а ти с пръст в уста или пък да те заставят да доносничиш е друг вариант който съм виждал. Друг вариант е когато 10 години си влагал в семейството си и изведнъж човека до теб решава че това е края и ти си без жилище, пари и приятели. Друг вариант е след тежък инцидент. Друг вариант е като осъзнаеш корупцията и че не те оставят да правиш пари, а само да тъпчеш на едно място.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 дни
hash: 8ab5e32c8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Проблемът за мен е манталитетът и насажданото мислене.
Повечето българи мислят, че "алкохолик" непременно е клошар, който спи на улиците, човек който няма работа, бие жена си, хвърля чинии през прозореца и тн.
Истината е, че ако пиеш всеки ден, дори и по-малко, то пак си алкохолно зависим. Нищо че имаш хубава къща, караш кола и изкарваш голяма заплата.
Познавам доценти и професори, хора с престижни професии, специалисти и подобни. Но някои от тях започват да пият още от сутринта. Сега малка водка, следобед още една, вечерта още две. Не се напиват, не залитат, не бият жените си, но те са алкохолици.

 
  ...
преди: 4 години, 5 дни
hash: 6fbbca5fb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   В началото се прави от гъзария и си мислиш че си много голям. После неусетно се развива в зависимост. Това е

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 дни
hash: 3e74242579
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   И аз винаги съм се чудила. Не разбирам защо хората така лесно си създават зависимости и не виждат нищо нередно в това, но имам няколко предположения.
1. За да бъдат приети от компанията. Но как можеш да поставяш мнението на хора, които не дават пет пари за теб, пред здравето си, не знам, не проумявам.
2. Не правят причинно-следствена връзка. Един психолог веднъж каза по телевизията, че 90% от хората не правят причинно-следствена връзка за действията си - "Ако направя еди какво си, то какъв ще е резултатът?". Ако съдя по това колко много хора около мен мислят и действат първосигнално и се подчиняват на инстинктите си, без да има "ами после?", вероятно е прав. Сигурно е въпрос на някакъв вид интелигентност да се предвиждат последствията в дългосрочно бъдеще, която не всеки има.
3. Нямат истински проблеми. Не им се налага да се борят за нищо, не са се страхували за своето здраве или живота си, или на техен близък, оцеляването им е осигурено от хората около тях, все се намира кой да им реши проблемите, всичко им е уредено, нямат цели и... вероятно скучаят. Лесният живот не създава качествени хора, само истинските житейски трудности.

И все пак наистина смятам, че в края на краищата всичко се свежда до някакъв вид интелигентност, но не онази - академичната, която позволява на хората да си учат уроците, а може би емоционалната, която им дава контрол над импулсите, разсъдливост, самодисциплина, защото това е нещото, което липсва на всички със зависимости и не само.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 дни
hash: 6d0130b70f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 5, браво човек, с 2 реда го обясни подробно. Да допълня - съучениците ми масово се хвалеха кой колко се напил като свиня, кви "подводници" правели. Един си счупил крака и не можел да пуши 2 месеца - после се оплаква как станал дебел като кюфте без цигари...

И го правят, защото така се чувстват "по-големи" - се едно независими, че правят каквото си решат. Баш гъзария, а всъщност - криворазбрана представа какво означава да си възрастен.

 
  ...
преди: 4 години, 3 дни
hash: 340379c362
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Защото повечето хора са слаби и безотговорни към себе си и към околните.....Нищо лично към никого , обаче човек със слаба физика и психика ,НЕ трябва да се подлага на такива експерименти хД

 
  ...
преди: 4 години, 2 дни
hash: 73095c3f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Със забранените субстанции ние си променяме съзнанието и гледната точка от която виждаме света. Колкото до алкохола, той е предпоставка да правим глупости от които могат да възникнат, както забавни така и опасни ситуации. Също така ни сваля задръжките и ставаме по-общителни. За някои хора това е и единственият начин да бъдат откровенни и да създадът истински приятелства. Лично според мен всяко нещо в умерени количества е приемливо. А що се отнася до твоят въпрос за зависимостите, смятам че това зависи от характера на човек и средата в която е. Аз лично познавам хора които са на 30 години и в продължение на 12 години са изпивали редовно, внушително количество алкохол и в нито един момент не са имали проблем както с алкохола, така и със здравето си, и сега водят напълно нормален живот. В същото време има и хора които в рамките на няколко години развиват тежка форма на алкохолизъм и се скапват.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 дни
hash: 0003bb0400
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Еми хората и особено младите са неразумни и любознателни. Всеки гледа на опиата просто като на удоволствие което може да опита и пак да се върне обратно, без да си дава сметка че той е като лепкавият капан за хлебарките. Както казва Фреди Крюгер като налови младежите в такъв капан"можеш да влезеш, но не можеш да излезеш".

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 дни
hash: a6ff23aead
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Отговорът се крие във въпроса.
Защото е човек. Чисто библейски така е измислено (атеист съм).
Иначе, можеш да попрочетеш из нета за риуърд системата, допамина, ендорфините и динорфините и още маса п**ки ма*ни, от които няма практически смисъл. Всеки бяга от бруталната реалност както може, някои просто играят малко по-опасна игра. Поздрави.

 
  ...
преди: 4 години, 1 ден
hash: 9ac0d3538f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   За моите 37 г. съм се убедил, че дрогата води само до гроба! Всеки гледа новини, има и статии в интернет-от хероин до амфетамини и се стигне до дизайнерските дроги, а да не говорим, че снабдяването с дрога вече става все по-лесно и достъпно! Особено в Тъмната мрежа, където да си набавиш дрога е само въпрос на време, при това съвсем анонимно! Доставките също се извършват анонимно! А парите се превеждат под формата на биткойни-вид непроследима валута! А и дрогата, закупена оттам, е с безупречно качество! Няма нищо общо нито с "друсаната трева", нито с "тебешира на прах, пудрата захар, готварската сол", които съставляват поне 70 % от дрогата, предлагана от уличните дилъри, които не гледат качество, а количество! Затова и наркоманите се разболяват от нея! Не че и тази от Тъмната мрежа е безвредна, то безвредна дрога по принцип още не е измислена, но дума за сравнение не може и да става! Просто който иска да стане наркоман, става такъв, няма какво да се лъжем! Който има воля като мен, не търси дрогата! Компания нямам, а и за моите години, предполагам е вече късно за такава! Останаха ми само културните събития, на които срещам наистина качествени и ерудирани хора! А който търси пройдохите, си е негов проблем, не мой! Той ще си троши главата, не аз! А щом като никой не се интересува от здравето ми, както каза номер 6, няма да се интересувам и аз от него! Това е положението! Всеки знае приказката за многото баби и хилавото дете! А като имаш проблем, се оплакваш на арменския поп! Без мен!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: a8a41f97d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Започват от гъзария, а после вече нямат волята и психиката, за да се откажат и да се изправят пред трудностите на живота ...

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: da22def109
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Много е просто субстанциите влияят на някои от невромедиаторите в мозъка и те докарват до еуфория.
А ако след продължителна употреба се опиташ да спреш има абстиненция
която е равна на агония.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker