Имам зависимост към алкохола и това ме кара да се чувствам зле - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Наркотици и алкохол

Имам зависимост към алкохола и това ме кара да се чувствам зле
преди: 1 година, 1 месец, прочетена 1797 пъти
Здравейте на всички,
жена на 39 години съм и имам проблем с алкохола от поне 10 години.
Истината за пиенето при мен е желанието да се отпусна, да забравя за болката, проблемите си и стреса, но това разбира, се не се случва. Посещавах терапия, преди време. Дори бях на психиатър, които не ми помогнаха особено. Мисля, че съм в депресия и алкохолът е един вид моят антидепресант, но така само си правя лоша услуга. Последно време и в работата си имам повече ангажименти и стрес и това допълнително ме кара да посягам към алкохола още повече. Вредя си и го осъзнавам. Вечер след работа винаги си сипвам по 2 максимум 3 чаши вино. Когато излизам с приятели навън е почти същото до 1- 2 чаши вино с храната. Алкохолът ме отнася за известно време и се чувствам по -добре. Но след това идват умората, тревожността, липсата на енергия, апатията, гледането в една точка....
За всяко нещо си има причина и аз го зная. Мисля си, как животът ми не се е наредил по - най- добрият начин за който съм мечтала. Запълвам празнината от това, че не съм станала майка може би, от това, че винаги съм мечтала за семейство. Психолозите при които ходех ми казаха почти едно и също, че съм жена с ниска себестойност, оттам и изборът ми на неподходящи партньори, с които мечтата ми за семейство и споделеност, няма как да бъде осъществена. Така постепенно изпаднах в депресия и в един омагьосан кръг на повтарящи се безпереспективни връзки. Сега съм сама, имам нужд ад абъда сама и наистина желая да спра с това самоунищожително поведение. Защото в този случай, вредя само и единствено на на себе си и го зная. За щастие проблеми на работното място с колегите и приятелите си нямам, но знам че връзката м/у алкохола и депресията може да бъде фатална в дългосрочен план.
Ще се радвам да пишат хора, които имат подобен проблем и начините, които са им помогнали да го решат.

Благодаря ви от сърце, че прочетохте историята ми...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 1 месец
hash: 896f96f882
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Не свеждай глава, ще си намериш някоя изгубена душа като теб и ще си запълните животите взаимно.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 4ba388b473
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Чудя се кое се спира по-трудно - 1-2 чаши вино с храната или 300-400гр водка без храна. Може би все пак е първото.

И на мен не ми помагат групи и психолози. Натоварват ме и правят така, че започвам да си измислям и да вярвам в проблеми, които нямам (не визирам алкохола).

Животът ти е такъв, какъвто е. Може да не се е развил, както ти се е искало. Може да си минала през доста трудности. Може да си сменила доста неподходящи партнори. Това е минало. Приеми го. Поучи се от него. Прости си. Пишеш, че в работата нещата са добре. Имаш приятели. Това изобщо не е малко. Означава, че си силна и оправна жена. Способна си да промениш бъдещето си.

Щом психолозите не ти помагат, може да започнеш да четеш книги, които да ти помогнат да си по-самоуверена и да разпознаваш неправилните мъже. Бих ти препоръчала два автора (на съвсем различна тема) - Екхарт Толе (Силата на настоящето) и Вадим Зеланд (Транссърфинг на реалността). Може да тръгнеш на йога или курсове по дишане (препоръчвам Сударшан крия). Може да ходиш по организирани екскурзии (не всички там са по двойки). Може да намериш нови хобита.

Няма как да знаеш какво ще ти се случи в бъдещето. Представи си - може срещнеш добър разведен мъж, който да гледа сам детето си. Може с бъдещия ти съпруг да осиновите дете. Или да станете приемни родители. Може да се окаже, че сте си достатъчни само двамата. Повечето пъти, когато човек се отчая, му се случва нещо, което изобщо не е очаквал.

Няма много смисъл да споделям как аз спирам, защото за разлика от теб, аз прекалявам стабилно, за кратко време се правя на нищо и стигам до там, че нямам друг избор. Карам трезва по няколко месеца, година, почти две, но като завалят проблемите пак се почва. Пробвай 1-2 дни да пиеш колкото можеш вино, да плачеш и да се депресираш на воля. Като проспиш третия ден, а на четвъртия се събудиш с перфектния махмурлук може и да се замислиш дали пак да пиеш 1-2 чаши вино с храната.

Успех! Ще се радвам ако пишеш как вървят нещата.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 93d2f6a898
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Бих ти препоръчала да опиташ да ходиш на сбирки на Анонимните алкохолици, има хора, на които това е помогнало, тъй като срещаш хора с твоите проблеми и човек не се чувства изолиран, всеки може да разбере другия, има съпричастност. Правилно си установила, че депресия не се бори с алкохол, напротив алкохолът е депресант. Щом си добре в работата и имаш приятели, това означава, че положнието все още не е станало необратимо. Има и много по тежки случаи. Имах кратка връзка с алкохолик, положението при него е отчайващо и не мисля, че той би намерил воля да се спаси, най-вече трябва човек да приеме сам, че има проблем, докато той всячески го елиминираше. Пие всеки ден от обяд от години, психиката му е изменена, лъжеше, не помнеше какво е говорил, избиваше го на скандали и какви ли не глупости. Щом ти признаваш, че имаш проблем и си търсила помощ е добре, само трябва да си по-упорита в отказването, за да не минеш в тази фаза, от която ще стане почти невъзможно връщането. Щом като имаш желание за дете, винаги има шанс, не е задължително пък да е и с мъж до теб, пробвай с инсеменация или осиновяване. Имам две, три познати, които така направиха и се чувстват пълноценни, пък когато най-малко очакваш може и мъж да срещнеш, така когато човек е в депресия не става, защото то се усеща, че няма да можещ да дадеш пълноценно отношение на някой и рискуваш другия да приеме, че го ползваш за лекарство.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: a8bfb26b65
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Значи 1- 2 чаши вино с вечерята или с приятели навън, и това се смята за алкохолизъм? ! Правилно ли разбрах? Значи 90% от българите сме абсолютни и тотални алкохолици.

 
  ...
преди: 1 година, 1 месец
hash: a8bfb26b65
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   От Авторката: Може би проблемът идва и от това, че в България масово се употребява алкохол. Нещо като навик е. Не знам. Почти всичките ми познати, колеги и приятели разпускат с някакъв вид алкохол и не го смятат за проблем. Даже ми се смеят, като им споделя, че се чувствам зависима. В момента се опитвам да огранича консумацията до 1-2 чаши седмично. Трудно ми е. Реално не мога да пия алкохол в големи количества, защото ми става лошо, което донякъде ме спасява. Но, само донякъде. Нито желая да си увредя психиката, нито тялото с това нещо. Мисля, че бих могла да се справя и ще се справя. Благодаря ви за съветите и помощта. Нещо интересно : Психиатърът при който ходех преди време ме попита, какво всъщност е количестовто алкохол, което искам да консумирам, т, е, коя е мярката за мен, която да си определя сама? Той си каза, че пие по две три бири вечер и не го смята за проблем. Та, вероятно и той е зависим по някакъв начин, но когато има мярка, за него е нормално и не влиза в сериозната графа на зависимостта. Другият вариант, който ми предложи е да го заменя с антидепресанти и че алкохолът, не може да се спре просто така, трябва да се замени с друго. Това е опитът ми до момента и предпочитам да опитам сама да поработя върху това. Върху себе си.

 
  ...


...
преди: 1 година, 23 дни
hash: 5783df34cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Ами всъщност, номер 4, масово българите СА алкохолици, без дори да го осъзнават. И да, алкохолизъм е, щом консумираш алкохол всеки ден, ако ще и пет грама да са. Но при нас да пиеш и колко, е повод за гордост, а да не пиеш - повод за срам.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 21 дни
hash: a8bfb26b65
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Номер шест, не можеш да сравняваш, човек който пие 1 чаша вино с вечерята си с такъв, който изпива по една бутилка концентрат без никаква храна с цел да се напие или да забрави.
Алкохолът става сериозен проблем, когато го консумираш без мярка и като средство за справяне с житейски проблеми и депресия в случая като при автора. Не я съветвам да посяга към алкохола, когато се чувства тъжна и под стрес. Вместо това, би могла да опита вечерно бягане, друг тип спорт, докато намери подходящ психотерапевт.
Във Франция масово се пие вино с вечерята и обяда дори. Смятам, че всеки от нас, може да види разликата.

 
  ...
преди: 1 година, 21 дни
hash: 5783df34cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Напротив, номер 7, мога да ги сравнявам, позволи ми да имам опит с немалко алкохолици около мен и на различни възрасти, включително такива, които страдат само от “бирен алкохолизъм” до степен да изпадат в делириум (симптом на тежка алкохолна абстиненция) като не си изпият двете бирички вечер. И това хора на по 25-30 години.
Така че не търси оправдания да си успокоиш съвестта - не можеш ли да минеш без едната си чашка вечер, па макар и една - лоша новина имам за теб.
От номер 6

 
  ...
преди: 1 година, 20 дни
hash: 10955cbe17
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Номер 6, 8 нито изпадам в алкохолен делириум, нито смятам че имам проблем с алкохола. Здрава съм, имам стабилно семейство и кариера. Мога да си пия виното с вечерята, мога и да не си го пия, както мога да си пия и кафето всяка сутрин, без, някой да ми слага етикети. Тук обаче, не става въпрос за мен. Когато един човек чувства зависимост и приема количества алкохол, за да се успокоява, как то и да увеличава дозата, тогава вече може да се говори за проблем.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 20 дни
hash: d6fb666426
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Номер 9, не те познавам, за да знам навиците ти и да те констатирам, но от алкохолиците около мен, които познавам лично - нито един не казва, че има проблем, дори напротив, до последно ще твърдят че нямат, и че е нормално човек да пие.
Номер 6, 8

 
  ...

...
преди: 1 година, 19 дни
hash: 3bf12eac8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Здравейте, за съжаление възстановяването е много трудно. Аз съм алкохолик и все още не мога да се справя с проблема. С цел да ви стумулирам да спрете ще ви споделя какво ми се случи. Имах добра работа и приятелка, с която живеех. Изгубих и двете заради алкохола. Заживях сам и единственото, което правех е да пия всеки ден от следобед до късно през нощта. Започнах да губя концентрация, да забравям, трудни можех да поддържам нормален разговор. Ръцете ми започнаха да треперят неудържимо. Когато ня бях под въздействието на алкохола имах жестока абстиненция: гадене, повръщане, изпотяване. Психически ме мъчеше тежка депресия, мразех се. Ако не пиеш не можех да спя с дни. Успях да спра за известно време, защото се уплашиха- смъртта в следствие на алкохолна зависимост е ужасяваща. Идва момент, в който мозъкът се уврежда до степен да започнат припадъци с халюцинации. Така, че спрете стоката е време.

 
  ...
преди: 1 година, 18 дни
hash: 10955cbe17
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   От Авторката: Номер 11 здравей и ти благодаря, че сподели опита си... Желая ти да се справиш с проблема и да се чувстваш много по -добре.
Започнах да намалявам количеството изпито вино. Не ми е лесно. Търся и други алтернативи - безалкохолно вино и сокове. Когато количеството алкохол е по- малко, определено се чувствм и по- добре и съм по- концетрирана. Започнах да се наблюдавам и да си задавам въпроси. Надявам се да успея да се справя. Ако ли пък не, мисля да посетя и АА да опитам, тяхната програма или друг терапевт, за да видя същината на проблема си. Просто не желая да имам нужда от това да пия вино всяка вечер. Това е.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 17 дни
hash: ce66ce9785
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Авторке,

рядко срещам хора, особено пък жени които са започнали да осъзнават че имат проблеми, още по-малко да си задават въпроси и наистина да искат да се променят. Това е трудно, както се казва - по добре познатото старо зло, отколкото новото и неизвестното. Промяната е плашаеща, но е за предпочитане.

Сега какво точно да направиш.
- Никъде не споменаваш за физическото си състояние - т. е обиколката на ханша ти. Ако си дебела - захващай се с някакви физически занимания след работа, вместо да стоиш сама вкъщи и да се бориш с чашите пред тебе. Народните танци, фитнес, каквото си избереш. Социалната среда е също важна и поне два часа временно ще те държи настрана от всякакви мисли за каквото и да било. Няма да изброявам всичките плюсове на стегнатото тяло за жената.
- CBT - cognitive behavioral therapy. На български - когнитивна терапия, може да са ти споменавали психолозите. Истината е че ТИ САМАТА можеш да си бъдеш психолог/психоаналитик. Вземаш една тетрадка, едих химикал и започваш да пишеш. Когато усетиш подтика за чашата - изваждаш и пишеш - защо, кое ме подтиква, какво ми е състоянието в момента, от къде идва това желание - записваш всичко което ти идва в главата като поток от мисли, НО БЕЗ РЕДАКЦИЯ. Дори всеки път когато усетиш негативно чувство можеш да го правиш, воденето на дневник на мислите е основен инструмент за ОСЪЗНАВАНЕТО на проблемите и за НАМИРАНЕТО на тяхната причина. Често когато си изнервена, всъщност си гладна и е нормално тялото да крещи че иска питателна храна. Отдлено ще започнеш да разбирша, че ти не си някаква жертва на каквото и да било, просто пишейки, ще намираш смисъла на своята собствена история. Ако си добре с английския - търси в гугъл : Self Authoring What is Self Authoring?
- Медитация - цялата идея е в деня да спираш за 5-10 минути и да останеш сама със мислите си. Светът няма да спре да се върти, живота ще си продължава без значение дали искаш/пиеш/правиш каквото и да било.
- Некст левел шит - неща от които си много далече - псилоцибни гъби.

Хубаво си започнала да разбираш и сама някои неща - това със соковете е добра идея. Реално ти имаш "навик" пиенето на алкохола/пушенето е навик. Целта е да замениш негативните навици с позитивни. Вместо да сложиш чаша вино, слагаш сок. Когато ти се допуши - вместо цигара, в устата слагаш бонбон. Няма да коментирам негативните черти на захарта и колко е вредна, обяснявам идеята. Много повече информация за навиците/средата/промяната е книгата на Джеймс Клиър - Атомни навици.

Някои важни неща:
- Промяната става бавно. Ако пиеш от десет години, няма да "се изчистиш" за 20 дни, 2 месеца и т. н. Ако си надебелявала 5 години, няма как да отслабнеш за два месеца. Това са процеси, ден след ден, 100 грама по 100 грама. Имай го в предвид и си поставяй разумни срокове/цели
- Социална среда - трябва да имаш някакви занимания и хобита. Пробвай рзлични неща, виж кое ти допада
- Хубавия нощен сън. НОМЕР ЕДНО, изключително малко се говори за него, но е от основно значение. Ако не си си наспала през нощта не очаквай да имаш "сила/воля" за каквото и да било през деня. Алкохола пречи много на съня - хващаш идеята - порочен кръг. Махаш всички дразнители от спалнята - телефони, телевизори, излишни светлини. Намаляваш температурата, по-добре е да не отопляваш.
- Мозъка следва тялото, а не обратното както си мислят хората. Правиш нещата ---> ставаш еди каква си. Започваш да пиеш, пиеш редовно - ставаш алкохоличка. Процеса не е: алкохоличка съм ---> пия редовно. Превръщаш се в нещата които правиш. Ако всеки ден правиш "трудни неща", храниш се добре, спортуваш, срещаш се с приятели, излизаш на слънце - много вероятно е да се подобри менатлното ти състояние. И обратно, ако постоянно нагъваш чипс, стоиш сама вкъщи и се самосъжаляваш - менталното ти състояние ще се влошава.

Трудно ли е? Да. Бавно ли е? Да. Заслужава ли си? Естествено. Всичко това горе е почти безплатно, ще ти струва не повече от 10 лева за 2-3 тетрадки и една химикалка. Парковете и планините са безплатни, приятелите също.

Желая ти успех!

 
  ...
преди: 1 година, 16 дни
hash: 6a29ba4ae5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Аз снощи едва осъзнах че имам наистина проблем. Почнах да пия 2018-9г особено покрай корона вируса и как като пиеш по една ракийка и не те лови вирус. Варя си домашна ракия и почнах леко по-леко да ми става навик всяка вечер да пия по едно две така стигаме до днешна дата в която осъзнавам че шишето с ракията е винаги до мене и си пия си горно по 400мл всеки ден. Така до вчера бях на рожден ден и почнахме да пие-ме от 13:00 часа до 6:30 бях прилично пиян и се прибрах вкъщи, един познат ме покани да ходи-ме да ядем нещо дунер до центърът "сега го осъзнавам трезвен че не бях в адекватно състояние да ходя никъде... а де ама алкохола ти дава самочувствие. Та събрахме се 2-3 приятели, някои извади някакъв си спеис кеик ли е какво е и нали сам пиян с самочувствие "големия" пък що да не пробвам. И минаха се час и половина, два и не знам тоя кейк ли се задейства комбинация с алкохола които бях изпил през деня. Получих според мене не знам какво е някаква паник атака, времето се минаваше много бавно 5 мин ми се струваше вечност и ме заляха всякакви чувства умножени по 100 пъти ( тревожност, притеснение и аз като авторката мисля че пия от депресия защото съм на 31г вече нямам жена деца какво остава без семейство в тоя живот за едън мъж? Еми явно пиенето). И така много се стреснах снощи, мислех си че ще умра четно ви казвам и почвам да виждам че всички тези грешни решения който правя ги правя под влиянието на алкохола, ако бях трезвен нямаше да ги взема тези решения?
Ами ако взема да се напия другия път (демек всеки ден) някои предложи хероин? Как да знам какво решение ще взема под въздействието на алкохол? Просто това преживяване снощи ми беше като отрезвително да си отворя очите...
Страх ме от себе си вече и от алкохола "какво мога да направя другия път пиян? се питам себе си нон-стоп.
Сутринта станах мислех първоначално да отивам направо доброволно да се записвам в някоя комуна направо но реших че това ще е много крайна мярка и мисля че имам силен характер и ще мога да се справя и сам.
Днес не-съм пил и мисля вече да не пия твърд концентрат изпих 2бири и това е страх ме за тези 5г вече имам си горно сериозна физическа зависимост.
Ако някой има опит и съвети ще се радвам да помогне.

 
  ...
преди: 1 година, 16 дни
hash: 7acf0b6a33
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   До 15: Гони те параноя от спейс кейк-а, кой знае какво са му набутали. Не мисля че ти има нещо, чак за комуна, до колкото чета имаш съзнание. Нещо явно те гложди подсъзнателно и го поливаш с ракия. А ако и антуражът ти не са съвсем въздържатели.. Просто се наблюдавай, каква е причината да пиеш и ще си намериш решението и отговорите.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 15 дни
hash: 3647989465
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Nо 15
За да развиеш алкохолна зависимост и за да стигнеш най- вече степента на физическа зависимост( делириум), трябва да си злоупотребявал, поне 10 и повече години. Това, че си се напил няколко пъти през живота си с приятели или по поводи, не те прави алкохолик. Но, ако усещаш нужда да пиеш често - замисли се, какви са причините. И се опитай да не злоупотребяваш. Т. е. не пий всеки ден. Повечето тук, наистина не знаят какво означава алкохолизъм. Дозата се увеличава постепенно и се стига до сериозни количества. Системната употреба, не те прави алкохолик автоматично и веднага. Което не означава, че не трябва да се внимава. 1 - 2 чаши един или два пъти в седмицата са допустими. Но всеки ден е прикомерна употреба и не е желателно.

 
  ...
преди: 1 година, 15 дни
hash: 6a29ba4ae5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Номер 15 до 16 -17 А бе не знам може би сте прави случвало се да пиша цигара с трева 2-3 пъти в седмицата но такова нещо като с тоя кеик не съм усещал.
След като се случи вечерта която ви разказах на следващия ден ме беше срам от мене си просто не можех да се погледна в огледалото.
Като си помисля да се погледна само се сещам беше добро момче а сега дока-де го докара....
Пие ли ми се пие ми се, пуши ли ми се да, но просто при тези мисли знам че ако го направя днес утре няма да мога да се погледна в огледалото.

 
  ...
преди: 1 година, 11 дни
hash: 10955cbe17
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   До 14 от Автора:
Благодаря ти за съветите, наистина ме накара да се замисля. С килограмите съм добре, даже доста добре, бих казала за годините си - 57 при ръст от 169 см. Смятам, че чашите вино и кафето са просто изградени навици при мен. Но, когато се чувствам притеснена, уплашена, ядосана, под стрес, разтревожена, самотна - тогава мога да кажа, че най- често ми се иска да си сипя 1- 2 чаши вино с лед. Има някаква празнота в мен, която не мога да рзбера откъде точно идва. Но може би, ще успея да се справя и да намеря отговорите на въпросите си.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 дни
hash: db7d11ec14
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   От написаното от теб, сякаш описваш мен преди 10 години. При мен така беше - депресия и нормални количества алкохол. Първо мислех, че май имам проблем с депресията, но бях решил да се правя на мъж, да стискам зъби и ще се справя сам. После пробвах споделяния с близки и съответно те някакви от сорта: че се филмирам, да се стягам, че ще мине, да спортувам... В резултат взех да се чувствам сам и неразбран от всички около мен. През годините продължих с цикъла депресия алкохол= още депресия още алкохол... освен да пия и за да получа някакво "облекчение" поне за няколко часа, друго нямаше. В резултат за 2 години стигнах до всякакви загуби в житейски план - съпруга, деца, дом, пари, работа, авторитет... общо взето всичко, което се сетиш. Със всяка загуба се увеличаваше и количеството алкохол. Цели 5 години, лутайки се между различни опити да се оправя, какви ли не кошмари изживях... нямам думи да опиша. А водех прекрасен живот, като почти нищо не ми липсваше.
Малко депресивно четиво стана. С цел поне малко оптимизъм да вкарам :) - сега съм си добре. Не пия изобщо от 3 години, от време на време още се появява депресията (доста успешно се справям с нея вече), виждам си децата, работя... и си свиркам :).
Как се оправих? Когато осъзнах, че просто съм болен и няма нищо срамно от това и трябва да потърся адекватна помощ - алкохолизма е болест, депресията също. Когато човек е болен не може да се оправи със силата на волята, с разходки, спорт и други такива. Представи си го като да ти е счупена ръката и със силата на волята да се оправиш. Смешно е, но същевременно и тъжно, защото повечето с психични проблеми това правим преди да е станало много късно. Проблем е, че никой не може да ти даде каже дали наистина ти има нещо или само така мислиш. Ти си знаеш какво чувстваш, само ти можеш един вид да си дадеш диагноза.
Мога да ти дам някои насоки, които работиха за мен, но все пак имай в предвид, че всеки човек е различен:
1. Дали си алкохолик или не, зависи не от количеството, а от честота и нуждата само това да помага да се "отпусне" човек. Пробвай дали можеш без си никакъв алкохол 3 месеца. Все пак това са само 3 месеца, би трябвало да не е болка за умиране. И се наблюдавай какво изпитваш, дали можеш да издържиш, мъчи ли те прекалена жажда, само затова ли мислиш и др. такива. Общо взето дали се чувстваш като вампир :).
2. За депресията: ако човек се чувства през цялото време за повече от 2-3 седмици подтиснат, обикновено има нещо. Просто не е нормално здрав и млад човек, като теб, да се чувства подтиснат толкова време.
Може да е само едното заболяване, може да са и двете, а може и нищо да ти няма - просто кофти период, който компенсираш с навиците си.
За финал две неща, които знам за себе си със сигурност. Хора, които не са минавали през тези болести, не могат да те разберат и съответно неволно ще ти дадат неправилен съвет. Когато взех да слушам и говоря за проблемите си само с лекари и патили от това почнах да се подобрявам. И друго: мисли в стил "Ще бъда щастлива, когато имам... половинка/деца/пари/друга работа" или каквото се сетиш друго, само ще те доведат до нови разочарования, защото когато придобиеш каквото искаш, ще имаш нова празнота и после нещо друго ще искаш, и съответно още повече алкохол и депресия. Щастието трябва да идва отвътре навън, а не да се надяваме, че някой човек или нещо материално ще ни направи щастливи. Човек трябва да може да е щастлив сам със себе си и да се радва на каквото има и дребните неща в живота, а след товс вече му се нареждат и другите неща.
Пиши ако те интересува нещо друго - психолози, психиатри, анонимни алкохолици или каквото и да е друго.... всичките съм ги минал :).
Успех.


- Мечо Пух -

 
  ...
преди: 1 година, 9 дни
hash: a8bfb26b65
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   №20 Благодаря, ти че сподели житейският си опит с мен.
Проблемът е, че ходих при двама психиатри, единият ми каза, че е категоричен и че аз депресия - нямам. Другият ми каза, че сама съм си създавала проблемите и че един вид нямам, чаааак такива сериозни проблеми в живота си.
Честно казано това ме обърка още повече и вече не знам...
Много странно се чувствам на моменти. Понякога си мисля, че наиситна животът ми е окей) т. е не е цветя и рози, но пък имам необходимото) друг път си казвам, че съм абсолютен провал като жена и оттам тръгват много лоши и негативни мисли от мен за мен. Започва едно самобичуване, сравняване с другите, което ме въвлича в едни депресивни състояния, с които не знам как точно да се боря. Просто искам да избягам от всичко и всички. Може би ми е време за промяна и почивка. Както и това да приема себе си с всичките си положителни и отрицателни страни.

 
  ...

...
преди: 1 година, 7 дни
hash: db7d11ec14
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   №21 И аз съм изпитвал такива чувства на безизходица и объркване дали ми има нещо - и с близки съм говорил и по за няколко пъти съм ходил при разни психолози/психиатри. Всичко и всички ми се струваха неадекватни за моя проблем. Чувствах се сам и неразбран. След като не можех да разчитам на никого и нищо, алкохола ми стана най-добрия приятел.
Накратко: В никакъв случай не игнорирай проблема, така както правех аз. Нито количествата и нито редовността на пиенето ти са нормални, нито кофти психическите ти състояния. Аз пиех по 2л. бира и си лягах, а в най-бурните няколко периода от около месец по 4л. на ден. Не звучи толкова много, но и тези количества ме докараха да изгубя всичко.
В началото алкохола е просто симптом на някакъв проблем, а накрая е основния проблем или както се казва: пиеш за да живееш, а после живееш за да пиеш. А дали ще станеш алкохолик, донякъде зависи от случайността. Някъде четох изследване, че от 100 човека, които пият алкохол 5-10 стават алкохолици - зависи от ген, детство, социална среда и други подобни. То и затова има хора, които пият всяка вечер по 3-4 питиета и "нищо им няма и са си много добре". Това последното в кавички, защото егаси и живота, който водят, когато им трябва почти всяка вечер да се напият за да се чувстват добре.
Според мен макар и не малките ти количества, особено за жена, все още не си зависима и проблема ти е в психическото състояние, най-вероятно депресия. Така си мисля защото, ако премахнеш подробностите за тревогите ти, на теб генералния проблем е, че приемаш всичко прекалено навътре и прекалено самообвинявайки се. В края на краищата всички имат проблеми, но не всички ги приемат толкова тежко и това им помага първо да ги приемат нормално и след това да ги превъзмогнат. А при депресия нещата не стоят така - при тази болест, биохимичните процеси, които протичат в мозъка не функционират правилно - например липса на различни хормони на щастието и други, а това са неща, които не зависят от теб, от волята ти, от разните му физически активности. Просто мозъка "не работи правилно", болестта те кара да вземаш грешни решения (например да не търсиш помощ, защото "нищо не помага", да стоиш пасивна в страданията си, времето лекувало... Има и още един куп работи, които можеш да намериш из нета. За лека форма на депресия помагат психолозите, а за по-тежка психиатрите. Това, че първите няколко, при които си ходила, не са помогнали, не означава, че няма да намериш някой специалист, който да помогне. Да подчертая - да ходиш на психиатър не означава да си луда или пък да е срамно, просто означава, че си болна. Зная, че както се казва в нещо като виц: Всички БГ лекари те посрещат в кабинета с думите "Ееее, ти за тая глупост ли се сети да идваш сега? " или пък с другото "Ееее, ти пък чак сега ли се сетиш да дойдеш, когато положението е критично" :). Намирането на добър и същевременно правилния специалист е трудно, но все пак не е невъзможно.

- Мечо Пух -

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker