Цигарите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Наркотици и алкохол

Цигарите
преди: 11 години, 6 месеца, прочетена 6250 пъти
Здравейте, пише ви едно 17 годишно момиче. 2 месеца бях твърдо против цигарите, но изведнъж нещо ми стана и започнах да пуша. Само едно моя приятелка знае за това, не исках да се разчува, макар че много мой приятели и познати си пушат с други хора, но аз не мога да запаля цигара пред много хора, защото ще ми е някакси странно и кофти. Пуша вкъщи. Апартамента ни е голям с 3 тераси и вечер когато няма никой или нашите са си легнали пуша на терасата. Около обяд също пуша преди училище, ни внимавам и слушам дали някой няма да влезе в стаята ми и няма да отвори вратата към терасата, но рядко се случва, въпреки това ако чуя гася цигарата и се правя че правя нещо друго по терасата и нашите не се усещат. Отначалото добре, но напоследък в главата ми само се въртят неща от сорта на това дали няма да се разболея или да ми се появи рак, при положение че преди 2 месеца бях твърдо против и съм гледала какви ли не клипове за цигарите.

Но не искам да ги спирам, не пуша много само 5-6 цигари максимум на ден, като се има в предвид че някои мои познати пушат по кутия, на мен 2 кутии ми стигат за седмица и няколко дни. Просто напоследък само за това мисля, дали няма да се разболея или нещо от сорта.. Пиша, защото желая да чуя вашите мнения. Благодаря ако администраторите публикуват историята ми!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 6 месеца
hash: 4c956d9833
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   То така се започва, от няколко цигари на ден. По-добре ги спри сега на време докато можеш. И аз ги започнах на твоите години, че и по-малка и сега се опитвам да ги спра. Първо и най-важно си вредиш на здравето, сега нямаш проблеми, но след време ще се появят. Харчиш много пари, създаваш си един много лош навик. И за какво? И ти самата не знаеш.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 5bcc31bed1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По-добре ги спри докато все още можеш. Повечето тинейджъри пушат, за да се правят на важни (аз това не го разбирам), а ти се криеш и не искаш никой да знае. Тоест нямаш никаква причина да пушиш, не че другите имат, но те поне го правят, за да се изфукат. Ти си решаваш, но от моя гледна точка нещата изглеждат така и те съветвам да спреш, защото цигарите са ужасно вредни и могат да предизвикат редица заболявания.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 16a07b20fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Еми то така се почва 5-6 цигари. И аз така почнах и сега какво. От 7 години съм пушач и пуша по кутия и нещо на ден. Имаше едни периоди сутрин храча и кашлям като побъркан. Естествено че можеш да се разболееш но след доста години употреба. По принцип не е препоръчително да пушиш сега тъй като организма ти все още се развива, цигарите забавят развитието. Не си мисли че винаги ще пушиш по 5-6 цигари на ден. Както се казваше в една песен "дозата се качваше, системата затлачваше"... Имаш си глава на раменете помисли си.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: dd8ebff3f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Вероятността да се разболееш нараства многократно само поради факта, че пушиш, това не означава, че непременно ще се разболееш, приеми например, че ако си непушач вероятността да се разболееш от рак на белите дробове е 1%, а ако си пушач - 5%, т. е. пушачите заболяват 5 пъти повече от непушачите, това е илюстративен пример, данните не са точни, просто да си направиш изводите за самата себе си. А има и един друг момент, с времето ще увеличиш цигарите, нищо че сега не ти се вярва, затова е по-добре да се опиташ да прекратиш този гнусен навик сега, вместо да затъваш все повече и повече.
Например аз мога да ти кажа, че при избора ми за жени това е било основен критерий, ако една жена е пушач няма никакъв шанс да бъде с мен, та било то да е изключителна в много други аспекти, просто е отвратително да целуваш и прегръщаш "пепелници".
Прояви малко повече разум!
М, 34

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: e9c1adc0fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Който го е страх от мечки да не ходи в гората.

 
  ...


...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: ad5388660e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   По-добре ги спри, докато още си в началото. Ще се пристрастиш не след дълго и ще започнеш да пушиш "като някои твои познати" по кутия на ден. Пристрастиш ли се, много трудно можеш да ги откажеш, трябва да имаш голяма воля за това! А ти си още младо момиче - да не искаш след 10 години вече да кашляш заради цигарите. Плюс това след време какъв пример ще даваш на децата си? ! След като видят че ти пушиш, ще им стане интересно и ще започнат и те. Пък и да не искаш да дишат тютюневия дим - той ще им вреди повече, отколкото на теб! Но това е за в бъдеще.
Наистина, откажи ги докато е време, за да не стане така след години да съжаляваш. :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 7c5a1328c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Сега няма да се разболееш, но бъди сигурна, че когато остарееш ще се случи, било то или рак или инсулт.. Така, че сама си решаваш :)

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: e2faa4f649
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Мнението ми е, че мислиш си че е мн готино да пушиш за това го правиш.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 71ea209afc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Аз като пушач от много години, ще те посъветвам да ги спираш... нищо няма да спечелиш, само ще губиш.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 15a3398ab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Че са вредни, вредни са, но не мисля че ще се разболееш от рак скоро. Баща ми е пушач от 35 години и нищо му няма- нито кашля нито се чувства зле. Аз съм на 18 и пуша от няколко години. Ще ти дам 1 съвет пробвай да ги откажеш, ако не можеш значи вече си се пристрастила. Стигал съм до 2 кутии на ден и като си поема дълбоко въздух ми идва да изкашлям дробовете си. Пуша особено много, когато пия. Аз мога и без цигара, но видя ли някой да държи ми се приисква мноого. Виждал съм човек, който не е пушил 4-5 часа буквално да трепери за цигара. Не мисля че искаш да си като мен или човекът, за който споменах.

 
  ...

...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 762d136ca4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Надявам се тук някой да прочете какво ще напиша. Преди около 7 години никой от приятелите ми не пушеше -явно аз така си ги подбирах може би. Сега съм на 22. Единствените, които не пушат покрай мен са приятеля ми и една приятелка. Всички останали почнаха не с по 5 цигари на ден, а с по една на месец. Сега всичките са комини. Всеки казваше, че не е пристрастен, то разбираш ли 1 на месец нищо не било. Сега биха запалили и пред бременна жена, ужасно е, току що се връщам от купон в студ град, а вместо да ми е весело, аз усещам още дима, полепнал на гърлото ми и ми се гади. Никой не се съобрази с единствения непушач. Излизах навън на -15 градуса, за да дишам, а то знаете как се диша такъв въздух. Излиза, че за да не пушиш трябва да се изолираш вкъщи. Искам да кажа на авторката - ако не ти пука за собственото ти здравер помисли за хората, които тровиш. Наистина ли на никой не му е жал за нас, чувствам се дискриминирана и изолирана, чувствам, че нямам приятели, защото никой не съобрази с мен, макар прекрасно да знаят какво ми става от дима. Все още ми се гади. Трябва да дам 5 лева за пералня, да изпера миризмата от якето си, но колко ли ще дам, за да изпира дробовете си!

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: ced05fffcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ако си набиваш в главата, че ще умреш, заради цигарите - от тях ще умреш. Ама незнам защо всеки се хваща за тези цигари... Хората могат да умрат от хиляда други неща, в днешно време и въздухът е вреден. А и ако ти е писано да се удавиш - няма да се обесиш, нали знаеш :) Не вярвам да си толкова слабохарактерна, че решението ти да се повлияе от хора, които са непознати(в интернет), имаш си глава на раменете - помисли кое е правилно за теб и си вземи решение, не чакай някой друг вместо теб да го прави!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 11312df337
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Между другото и хероинът действа по същия начин. Почваш с малко, после става повече. Ако те питам дали си за хероина, ще кажеш не. Ами ако след 2 месеца почнеш и с него, тогава какво ще те правим?

Амфетаминът, кокаинът, хероинът, както и НИКОТИНЪТ са наркотици. Не им позволявай да влизат в живота ти.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 1e492e2dc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Имате странно мислене като цяло. Не съм пушачка, но припалвам от време на време, когато съм някъде навън. Както и да е, винаги съм се чудила на хора, които разсъждават по този начин. "Ами ако се разболея...? " И настъпва тук вече една паника... :-) На този въпрос аз отговарям "Ами ако те блъсне влак или ти падне тухла на главата? " Понеже принципно шансът нещо някъде да те убие винаги съществува. Пушенето на цигари НЕ води до рак и това е вече напълно доказано. То е само един от многото фактори (повечето от които дори не са ни известни) за тази коварна болест. Познавам хора, които заболяха от рак, а цигара не са докосвали през живота си. Всичко е до организъм и предразположение. Така че, не се паникьовай! Ако ти е писано да се удавиш, няма да се обесиш. :-)

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: c9f653e6d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Тютюнопушенето вече не е на мода, а пък и е противен навик, от който измъкването е много трудно. Аз пуших много години, едвам ги спрях и в момента се чувствам страхотно. Съвета ми е да ги спреш докато не се пристрастиш още повече.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: c3adc2d1b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Добре дошла в кюпа - ти си си истинска пушачка. Вероятността да се разболееш от рак като пушиш редовно 5-6 цигари на ден в следващите 20 г. е много по-голяма от тази при приятелчетата ти, ако пушат краткосрочно 2 кутии на ден и после се откажат.
Такива пушачи като теб са най-застрашените, защото не взимате на сериозно този убийствен навик.
Като жена си и 2 до 3 пъти по-уязвима от мъжете, защото имаш повече мазна тъкан.
Ако генетично си предразположена, може дори от 1 цигара да ти колабират бронхите и да се задушиш.
Всяка година в ЕС умират 700 000 души заради пушенето. Това е един град като Франкфурт, който изчезва просто ей така.

Аз съм вече на почти 30 години и по едно време всички в обкръжението ми пуфкаха. Аз не се изкуших и дори бях уважавана заради това, а като станахме на 25 г. почнаха всички да се опитват да спрат, но безуспешно. Аз до скоро страдах и не можех на една дискотека да отида като хората, сега обаче се чувствам страшно добре, защото новия закон в моя град поне се спазва и пушачите са изгонени навън, къдеето им е мястото.
И докато хората се опитват да се откажат и тютюнопушенето най-после е АУТ, някои момиченца почват.

н 14. „Пушенето на цигари НЕ води до рак и това е вече напълно доказано. “
И къде е доказано, джанъм?
Дядо ми е починал на 30 години от рак на белия дроб, пушил е 2 кутии цигари на ден. От какво мислиш, че се е разболял, а?
Баща ми пушише по 1 кутия цигари на ден, но като стана на 40 г. почна да си плаща сметката - всяка година по 1 месец в диспансер, защото имаше вече хроничен бронхит и пневмонията го хващаше винаги по това време. Така се мъчи 4 години под ред, но накрая спря цигарите и хоп - спряха пневмониите, спря бронхита.
Не се лъжете, сами себе си лъжете - тютюнопушенето е отрова. Слава Богу, сега тровите само себе си

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: ca2766454a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Не съм съгласна с коментар 1.
Аз пуша от около година и половина, със същото темпо, с което и авторката, дори по-малко. Когато съм на лекции може да стигна 4-5 цигари на ден. А на работа и само 2 ми стигат; като се има предвид, че започнах да пуша преди около 5 години - тогава пак редовно и пак по толкова цигари на ден. Всичко си е строго индивидуално. Аз бях прекъснала за 1-2 години, ей така, неусетно. Цигарите просто не ми действат пристрастяващо. Отново казвам - строго индивидуално си е. :)

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: b211d0acbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Да, и аз на 17 пушех 5, 6 цигари на ден, после стана кутия, с доста зор в момента са 10... Знам как се чувстваш, всеки пушач знае как се чувстваш. В началото си мислех, че мога да ги откажа когато си реша, и ти си мислиш така нали? Когато една вечер в 11 часа нямах цигари и отскочих до магазина специално за това, разбрах че вече не мога да ги откажа и имам проблем. Вече не ми е приятно да пуша, нямам дори желание, просто имам НУЖДА, знам че днес ТРЯБВА да изпуша няколко по някое време на деня. Вече не живея вкъщи и не се крия, което автоматично прави увеличаването на броя на цигарите на ден, съответно и на парите. Не ме спря дори и това че вече уча в чужбина и цигарите са двойно по-скъпи от България, и това че родителите ми едвам смогват да ми плащат квартира и т. н, нито това че не мога да си намеря работа докато уча за да се издържам сама. Спестявам от храна, за да си купа цигари. Както всеки пушач, и аз ще ти дам съвет: СПИРАЙ докато е още време, незабавно ги забрави. Това не е клише, това е жизненоважно изречение/съвет...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 7c5eca0866
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Номер 16, явно не си чел/а внимателно. Написах, че тютюнопушенето не е единственият фактор за рака и, че САМО ПО СЕБЕ СИ не може да се каже, че щом пушиш, ще умреш от рак на белия дроб. Глупаво е и е абсолютно невярно. Дядо ти очевидно е бил предразположен към това нещо, защото има хора, които пушат по 2 кутии на ден в продължение на 40 години и още не са умрели... Това имах предвид. Никъде не съм казала, че е полезно да се пуши, но не филмирайте децата - пушенето не води непременно до болест (и следователно смърт).

Номер 14

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 039a3479b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   Бях на 25, когато пропуших. Това беше преди две години. От една страна съм глупак, че започнах да паля на възраст, когато хората са по-улегнали и здравомислещи. От друга пък, точно това променено мислене ми позволи да анализирам какво се е случило с мен и да се опитам да обясня къде са най-големите клопки в пушенето:

1. Навик и рутина. Виждам, че при теб вече започва да пуска корени - пушиш сигурно рано сутрин, за обедната цигара писа, както и палването вечер. И аз бях така. Бях доволен на почти нищожно количество цигари, 4-5 на ден, като една сутрин с кафето, по обяд, късен следобяд и вечер.
Беше достатъчен обаче един период на несигурност, където нямаше как да планирам деня си, поради няколко фактора, независещи от мен. Много е лесно в такива периоди човек да се изкуши и да изпуши една предварително, в случай че после няма да може. Така се увеличава броят на цигари на ден, който брой изведнъж се превръща в новия лимит, дори след като приключи "несигурния" период.

2. Скука и бездействие. Това ти го казвам от собствен опит, установен близо година след като започнах да пуша. Когато си сам, когато няма нищо за правене, когато е бавен ден на работното място, цигарите се превръщат в НЕЩО за правене. Ако няма нищо за правене в офиса, пуша двойно и тройно повече, отколкото ако има работа, и то важна. Същото се отнася и когато съм вкъщи и тъпея. Или съм подранил на среща и трябва да вися на едно място.

Забелязал съм, че продавачите в малки магазини, поне в райони с по-малък трафик от пешеходци, масово пушат, и то като комини. ОСОБЕНО ако няма клиентела.

3. Седене. Ей това е най-гадното - да си на трапеза някъде, или ако някой ден заживееш отделно от родителите си, както стана при мен. Започнеш ли да пушиш не навън на терасата, не на широко отворен прозорец, а докато си седнала на канапето пред телевизора или на стола пред компютъра, гарантирам ти, че ще палиш цигара след цигара. Просто не се усещаш, че е минало сравнително малко време от предишната, чувстваш нуждата да се надига от дълбините ти... вадиш и палиш.
Ако си на трапеза, никога не си позволявай да палиш на нея, дори ако цялата компания се състои от пушачи, които не се свеняват да извадят по една две.

4. Компанията. Както казаха вече, компанията може да е много голямо изкушение за пушене.
Имам късмета огромната част от моите приятели и роднини да са непушачи. Докато са покрай мен, спокойно мога да прекарам часове без да изпуша и една. Естествено, ако станат 4-5 часа започва да ме човърка никотиновия глад, но в същото време се появява едно приятно, но елементарно чувство, че видиш ли днес съм хвърлил по-малко пари за отрова, отколкото вчера.

 
  ...

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 1a0d58d758
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   Здравей! Аз също съм като теб и аз се крия, но пък пуша по 3 цигари макс 4 на ден сутрин обед и вечер и аз съм гледала такива клипчета и аз се опасявам да не се разболея и така вече от една година пуша по 3 цигари а пред пушех много по 1 кутия :) Не е много хубаво да се пуши! :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 3ca12c362a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

22.   И пушачи, и непушачи са застрашени от болести. Хубаво е, че пушиш по малко, но се старай да не увеличаваш бройката. По 5-6 цигари на ден е добре. Обаче внимавай да не те хванат у вас. Ако си пушила и да си изгасиш цигарата, ако някой се приближи до теб веднага ще усети, че си пушила. По-дпбре избери някое по-закътано място около училището ти.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker