Притеснявам се за брат ми - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Наркотици и алкохол

Притеснявам се за брат ми
преди: 10 години, 1 месец, прочетена 3443 пъти
Здравейте!
Искам да споделя притесненията си да поискам мнения по ситуацията, която ще разкажа. Засега не мисля, че е нещо фрапантно, но все пак съм загрижена.
Брат ми е на 17 години. Тази година прави 18. Асоциален е, не защото е смотан, но много трудно завързва контакти. Няма разбиранията на повечето младежи, все още не е открил и хора със сходни интереси различни от чалгата, футбола и клюките. За футбола установи, че е по-лесно да се запали, отколкото да убеждава хората че баскетбола бил по хубав спорт :) Ученик е в елитна софийска гимназия, където за хубава оценка е нужно ученето. Ниските оценки са рядкост /което ми е трудно да повярвам в днешно време/, но това са негови думи. Не обожава специалността си, но усърдно се старае да поддържа ниво, в повечето случаи усъвършенствайки се в преписването. Седи на компютъра и не излиза, рядко е в компания на съученици, а отделно имаше един приятел който дълго време се възползваше от него и така приключиха отношенията си.
Цялото ми семейство без него сме много социални. Баща ми играе ролята на обективния и на приятеля, майка ми на домакинята и по консервативна по отношения на купоните, докато аз... преди 7 години бях някъде там където е той сега и го разбирам в повечето случаи. Той ми споделя. Връзката ни е страхотна, макар че прекалено много разчита понякога друг да го спасява и да му помага в трудни моменти, по-лесно е да не си впряга мозъка.
Проблемът е следният... до миналата година беше върл противник на цигарите, алкохола и наркотиците... Сега обаче ми е трудно да измеря желанието му за тях. Последните 2-3 години гледахме баба ни да си отива /мир на праха й/, и двамата с брат ми имахме особена връзка с нея. Тя ни беше втора майка. Уникална жена. Повечето от случващото се със нейното заболяване държахме в тайна от него, защото ни беше страх да не превърти нещо. При една от поредните операции, се прибра пиян. По-скоро го прибраха - негови съученици. Разговорихме се, покрих го и кажи речи след това почна да си пие, бира главно. Проблемът е че пие много бързо /в училище се беше усмъртил защото каза че на екс е изпил ракията, която си е занесъл, а липсваше около половинка от бутилката, а и дотогава не знаех да е пробвал такава въобще/. В последствие разбрах, че пуши трева. Което не мисля че има лошо да се опита, не съм и против през някакво време да пуши, но преди няколко дни го чух напушен и беше ужасно, отделно ми показа какво си е купил и каза че сега по празниците е изпушил по 1-2 цигари на ден, което ок нали... да речем празници са, ама нещо много често взе да се случва. Преди го базиках да пушим заедно, каза че го е срам с мен. А преди 2 дни ме канеше да ме черпи. Отделно сподели, че последната ще изпуши след като всички си легнат в празната стая, а ако познавате семейството ми и него такава смелост сериозно би ви озадачила, все пак масура си смърди, усеща се. Отделно преди 2 месеца на РД на баща ми, дойде при мен и ми поиска цигара, което пък най-малко съм очаквала да пипне. Дълго не ми разказа, после каза че уж 3-4 пъти бил пушил по фас /но някак не вярвам/.
Не мога да кажа на наште, но играя и за двата лагера все пак. Ако брат ми разбере че го портя, вече няма да говори с никой хич и тотално затъмнение ще е около него. А майка ми вече подозира, оплака ми се че бил много отвеян не и се струвал на земята и т. н., демек ще почне да го следи по изкъсо. На друг и да кажа няма значение, тези за марихуаната ще кажат остави го, тези против ще кажат порти го.
Та затова след толкова подробен профил и излагане на фактите Ви питам, мили хора... какво да правя? Как да го пазя, как да го спра да не тръгне по лошия път и как да спя спокойно, когато знам че понякога е така си пердаши и може да направи някоя глупост?
Няма смисъл да казвам че е смъкнат хип-хопър дето го спират понякога полицаите.
Ще се радвам на всякакви адекватни мнения!
Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 1 месец
hash: 8e73487117
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   На тази възраст каквото и да му говориш е все тая, те просто са безсмъртни и всичко им е позволено...
Трябва да поговориш с него дай му примери с други хора как са се провалили и са си прецакали живота. Попитай го какви са му целите, за какво мечтае, какво иска да постигне и го попитай как ще стане със сегашния му начин на живот.
Според мен ако си намери приятелка ще е най-добре... дай му съвет да си направи профил в някой сайт и поне да започне да се зарибява с момичета, това поне на тази възраст трябва да го вълнува.
Помогни му да си намери някакво хоби или да започне да спортува, за да не му остава много време за глупости. Другото което е явно родителите ви му дават твърде много пари и се чуди за какво да ги похарчи, може би трябва малко да го ограничат.
Разбирам опасенията ти и ако сега не му помогнеш след време ще е вече късно така, че просто му кажи, че вашите вече го подозират и за негово добро ще е да се вземе в ръце. Трябва да говориш с него, покажи му колко много държиш на него и че не искаш да си проваля живота по този начин. Опитай се да му осмислиш живота, ти го познаваш най-добре.
Аз лично като бях на неговите години си осмислих живота със спорт и не залитнах към алкохол и цигари. В неговия случай трябва да се измисли нещо такова...

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 4bc45916bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Цигарите са вредни, ама почти всички на неговата възраст пушат. Не е кой знае какъв проблем и все пак е по-добре да ги спре. Алкохолът в умерени количества не е опасен. Тревата ще окаже влияние след 2-3 години, ако пуши по-често от 1 път на седмица. Ще затъпее осезаемо. Препоръчително е да я спре. И ти трябва да му помогнеш, защото родителите обикновено са олд-скуул и като чуят трева и им става лошо.
Това, че е асоциален е лошо, но наистина няма какво да се направи. Това е нещо, което сам трябва да преодолее.
Има опасност, ако не излезе от дупката (ако остане асоциален), ако се случи нещо лошо в семейството или в живота му, да премине към по-тежки наркотици. Това вече е много опасно! От това, което прочетох, не оставам с впечатлението, че е с лабилна психика. Съответно не мисля, че би се поддал на напрежението. Но все пак го следи.
Ако ти има доверие и си му добра приятелка го изкарвай навън с теб или кани приятели у вас. Ако имате вила може да отидете заедно там с твои приятели. Не знам. Ти го познаваш, знаеш кое му е интересно.
Като цяло, ако не е с лабилна психика и не се влияе особено много от другите, няма смисъл да се притесняваш.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: acb90e9e49
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Разбери защо пуши и пие и с какви хора го прави, впредвид че става на 18, или ще пуши с кварталните утрепки, където шанса да започне да прави глупости е огромен или ще го прави с хора като него - умни връстници, с които просто разпуска. Важно е да споделиш дали има творчески наклонности, приятелка.. Просто ни разкажи малко повече за него и ще мога да ти дам насока спрямо мен разбира се.. Ако не поне не забравяй, че 18 годишен човек не е робот чийто следващ ход можеш да предвидиш от раз :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: c8dcb17ae6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Според мен трябва да го хванеш един ден (когато е трезвен, разбира се) и да си поговорите сериозно. Но наистина /сериозен/ разговор. Ти вече подозираш защо той се държи така, но все пак го поразпитай какво го мъчи напоследък и защо от върл противник на цигарите сега е започнал сериозно да пуши. Нещата се оправят с разговори. Може пък и да има нещо, което ти да не знаеш. Но в никакъв случай не му дръж сметка. Остави го сам да ти разкаже. Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: de7c70b388
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   От автора:
Благодаря за отговорите! Ще се опитам адекватно и последователно да отговоря на поставените въпроси.
Уж започна баскетбол да играе, запалих го по 90 дневната диета, че околните му се подиграват за изпъкнали задни части и корем /не е дебел/. Но все пак всичко е от ден до пладне и не е много сериозен. Отдавна му говоря за момичетата /да си призная гледала съм и в скайп дали комуникира с такива, за да знам все пак какви са му половите предпочитания/, попадала съм и на порно на компа му, няколко пъти сме говорили на темата и сам е започвал даже. Мисля че съм най-добрата му приятелка именно защото не го критикувам, а му влизам в положението, говоря с примери и дори и да ме шокира с нещо реагирам с насмешка докато осмисля чутото. Повдигала съм въпроса и за тревата и за цигарите. Да подчерта, доколкото знам не пуши сериозно, но ме е страх че натам ще тръгне. Няма как да му следя наличностите и да го тършувам тъй като не живея вече с него, но гледам да се чуваме постоянно. Идва ми и на гости и тогава е перфектно, той си е малкото ми братче. Ама тази смяна на настроението постоянно.... ходя на нокти да не сбъркам думите някъде.
По отношение на тревата наште не са толкова консервативни, но реакцията на майка ми би била дай да видя дали се боцкаш, после защо бе маме и накрая когато имаш нужда казвай ми, за да поговорим. Баща ми би седял спокойно и ще разпита, харесва ли ти, колко често, сам ли, заради някой ли и накрая ще каже дай заедно да го правим поне, ако толкова те влече. Има минимален шанс, ако случайно е ядосан да му изчете една лекция как ще затъне, ама после пак така би реагирал.
По отношение за излизане с приятели, не иска да излиза с мен, когато се е случвало седи и си мълчи настрани. Или идва момента в който почва да се заяжда и ми лази по нервите, та не ни се получава особено. Мисля като стане на 18 да го водя на дискотека, поне да види какво е, ако ен друго.
За бъдещето е според зависи - висше или работа. Наште няма да му дадат да работи веднага, ама все пак как ще го спрат. Но май повече клони към учене.
В отг на номер 3: Няма приятелка, не е творческа натура, но е забавен и когато му пука умее да говори доста на високо ниво, не може да се изказва обаче. Даже и в училище е заявил че поради този проблем няма да говори, по добре да му пишели 3. Пуши сам, но мисля че започна с това приятелче дето имаше преди година.
Номер 4: Не му държа сметка никога, защото ме е страх да не спре да ми споделя. Сам много трудно и рядко разказва. Днес пак му звъннах да чуя как е и какво става, нищо интересно цитирам "при мен пък кога е било интересно". Сериозни разговори често водехме и пак до никъде, ако почна повече да разказвам, край иска нещо друго да прави....

Благодаря ви! Чакам още коментари!

 
  ...


...
преди: 10 години, 1 месец
hash: f777b51227
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ако седнеш да говориш с него, ще помисли, че го съдиш и може да ти се развика и да спре да ти говори и споделя, а може би и смъртта на баба ти е отключила това. Просто го попитай защо се е променил, но да ти кажа, че за хората, които пушат и пият за тях това не е проблем, в смисъл че за тях това не е нещо нередно и не се чувстват зле от постъпките, една приятелка друса много здраво и казва, че нямало нищо нередно, а има, аз не друсам. Ако след разговора ви, той те нахока и виждаш, че не можеш да се оправиш, по-добре говори тактично с майка си и й кажи да не казва, че ти си го издала и изиграйте малко филм, разбери кога брат ти ще пуши в стаята, когато другите ще спят, предопреди я нея и му кажи, че си лягаш и след 10 минути примерно, майка ти съвсем тихо да стане от сън и да влезе в стаята уж да го провери какво прави и, че я е заболяла главата и е станала да пие хапче и да му се развика и той ще се оправда и ти стани уж, че си чула врявата и да пишат какво става и кажи... абе мамооо какви ги говориш? брат ми не пуши, това е нещо инцидентно сега.. демек защити го пред него, за да ти има той доверие, а майка ти ще е предупредена, че ще я нападаш нарочно. Така хем ще си направила добре, че си казала на ваще, за да го спрат навреме, хем в неговите очи ще си му защита. Не оставяй нещата така, моята позната за която споменах по-горе, всички знаят, че пуши трева и шмърка и техните не знаят макар че явно си личи и нищо не правят, а тя е развила и проблеми със сърцето и понякога спира, а наскоро така почина една нейна приятелка, сравнително млада, не го оставяй да затъне като тях. Впрочем от къде си? Много бих искала да се запозная с него и да помогна, а и харесвам рапарчета и дааа.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 28 дни
hash: 7aa3ff335d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравейте, админи! Обожавам сайта Ви и вече 7 години съм редовен фен. Но за първи път ми се случва да попитам: защо от вчера 3те коментара очакващи одобрение по темата изчезнаха безследно? Питането ми е породено от факта, че знам ако има проблем с даден коментар не бива публикуван, но един от 3те беше мой и знам че не съм използвала нецензурни думи и прочие.
Благодаря!
От автора

/Модератор7 - Възможно е колегата в бързината между другите коментари да не е одобрил и вашият, аз не виждам нарушено правило.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker