Помощ с метадона... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Наркотици и алкохол

Помощ с метадона...
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 5297 пъти
Ан.
Здравейте! В друга тема съм разказвала за проблема на моя приятел, но реших, че тук ще е по одачно и ще има повече отзиви по въпроса.
Той е на 33г. Заедно сме от 2г. и това което знам е: имал е тежък живот и се е подкарал на хероин, бил е в клиника и т. н. но като излезе се подкарва пак, когато се запознахме беше вече на метадон и го взимаше на помпа (7-10 кубика). В последствие заживяхме заедно и му казах, че не мога да го приема това с иглите. Започна да го пие, смъкна го до 5 кубика. Опита се да го спре с ривотрил, изкара седмица, но в момента, който го оставих сам за да отида на работа стана грозно. И продължихме с метадона. Сега е на 3 кубика. Четох и разпитвах много, наясно съм, че не е лесно спирането. Той искаше да го спре и вярвам, че още го иска.
Сега работи, има си хоби (нощо което взима голяма час от вниманието му).
Но за да му помогна ми трябва повече информация. Ще бъда благодарна ако споделяте мнения истории.
Само хора, които са се сблъсквали с този или подобен проблем знаят, какво е.
Идеята ми е че искам да знам, как мога да му помогна да го спре по-лесно и по-бързо. И какво да очаквам накрая когато трябва тотално да го спре?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: bf7f61188d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Виж, Авторке, има неща, от които не разбираме хората, които не сме се занимавали с дроги и е добре в случая да оставиш човека сам да се оправя с помощ на своите лекари, социални работници и тем подобни. Стига го врънка и му стой над главата - той е на добър път, намаля дозата и слава Богу се е отказал от хаповете - метадонът е правилният път, но трябва да се заредите с търпение. Трае много дълго, с години. Познавам човек, на който му трябваха 6 години някъде, но метадонът поне няма кой-знае какви странични действия като психотропните хапове и по-хубаво да се боцка, отколкото да си гори стомаха. Знаела си за проблема му и си избрала да си с него, подкрепяй го, интересувай се като до сега как върви, но не мисля, че трябва да му се налагаш как да спира...хората едни цигари не могат да спрат - той има все пак воля да иска да спре и с метадон има шанс да успее, но и да не успее дори цял живот може да живее на метадон.., не е вредно по някакъв начин и той не се чувства надрусан от него. На метадон има хора, които живеят над 20 години, а продължителността на живота е нормална. Ако обаче искате да имате деца, той трябва да спре действително поне временно - тук можеш вече да имаш претенции, но иначе какво толкова ти е проблем, не разбрах и защо хапчетата са по-приемливи от теб?

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: e5bf99d7f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Моето мнение е да спреш, да се надяваш, че той ще се промени. Ако не е хероин ще е метадон или ривотрил или алкохол и общо взето твоя човек е свикнал да "взима" нещо. Казвам ти го от опит - имах връзка с такъв човек и вуйчо, който почина от наркотици. Колкото и да ти е трудно го остави мила. Остави го въпреки това което ти обещава. А аз знам, че обещават всичко само за да си спокойна и да ги оставиш намира и когато им повярваш пак се връщат към друсането. Не си съсипвай живота. Този мъж ще те повлече надолу и няма да си щастлива. Ще си с него докато един ден се умориш от лъжи и предателства, когато търпението ти ще се е изчерпало, но тогава ще си с разбита психика. Не си го причинявай мило момиче. Остави го и си намери някой, който те заслужава!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 8341c40fc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Meтадонът се намаляба постепенно, обикновено с 1-2 мг/ седмица. Това може да продължи много дълго, понякога с години. Въпросът е да се избягва употребата на бързо действащи опиати като хероин и морфин. Подкрепата в семейството е много важна. Трябва да се посещават сбирки на хора, които са успели да се отърват и това да става поне веднъж седмично. Намирането на някаква работа е добре, но често източника ха доходи е добре да се контрлира от "чист" човек.
Раждането на дете в семейството има много положителен ефект върху наркомани, които са мотивирани да се откажат. Това не е така обаче при тези, които смятат че "няма проблем".

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 8341c40fc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Някой горе посочи, че това не се оправя. Така е- те често заместват едно с друго. От опита който имам най-страшните зависимости са точно от банзодиазепами - Лоразепам (ривотрил) и други такива бързо действащи бензодиазепами. Паметта се засяга до степен на несъзнателност а безсънието ги кара да мислят за самоубийство (както и да го правят). Истинско наказание. Не го правете. След като се спре Метадона симптомите могат да продалжат месеци наред, опитайте с Клонидин за около година. Подкрепата е най-важното нещо. Тези хора са болни, те не го правят за удоволствие. Представете си, че не виждате и някакво лекарство ви дава възможност да "гледате" 3-4 часа на ден. Ще го вземете ли? Отговорът е очевиден.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 03a978e8c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Е това е искам да си намеря жена като теб да ме обича такъв какъвто съм.

 
  ...


...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 77562d9b84
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От Ан
Само да кажа сега той не взима нищо друго освен метадона.

Към 1: Не са по приемливи хапчетата. И да, искам да имам деца. (въпреки че не го е казвал виждам че и той иска) Аз съм тъпелива. Просто търся съвети, от хора с опит как да му помогна. Той сам няма да може, защото никога не е имал никой до себе си (родители, "приятели")...
Към 2: Не мисля, че е толкова лесно просто да оставиш някого. Човек не си избира какво да чувства. Ние живеем заедно не излиза никъде без мен, няма какво толкова да ме лъже. Пък и знае, че винаги ще разбера ако крие нещо. Пък и не ми обещава нищо, казва си ми нещата както са.
Към 3: Знам, че става бавно. За доходите той ми дава цялата си заплата и аз се оправям с парите, без никакви възражения. А дете, както казах искам, но не мога да рискувам да се роди със зависимост или нещо да не му е наред. Той има приятел, който го е сприял и от време на време се виждаме с него.
Към 4: Много ми хареса последното
"Представете си, че не виждате и някакво лекарство ви дава възможност да "гледате" 3-4 часа на ден. Ще го вземете ли? Отговорът е очевиден. "

Може би трябва да споделя още от историята за да ме разберете по-добре.
... Още когато се запознахме той дойде една вечер в нас и седя в кризи понеже при мен му беше добре. За първи път видях човек в кризи. Беше като малко дете, което се е разболяло и не знае какво му е. Аз още по-малко знаех, какво да направя тогава.
На рожден ден на един от двамата не помня вече моя или неговия. Бяхме се събрали с приятели и естествено пиехме алкохол. Когато човек пийне си казва, какво му е на душата. Думите му бяха "искам да съм си нормален, да чуствам както преди" и го каза с такава болка (само като си спомня и ми се насълзяват очите).

Аз не съм идеална. Моя живот също не е бил лек. Въпреки че съм само на 22 съм се нагледала на толкова гадни неща, за които не може и да си представи човек. И може би точно за това го разбирам.

Не казвам, че вярвам в съдба или нещо такова. Определено не. Но там, където се запознахме не беше предвидено да ходя. Даже не исках, една приятелка ме нави, зщото не се бяхме виждали отдавна. Не съм ходила с идеята "о сега ще се забия с някой". Но така се получиха неща, аз също имам нужда от него.

Това не е като да прибереш някое коте на което искаш да помогнеш и после да го пуснеш навън ей така.
Няма нужда хората да ми казват да го зарежа, защото не искам.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: e5bf99d7f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторке, пак съм номер 2.

Искам да ти кажа, че искрено се надявам твоят приятел да се оправи и да си щастлива с него. Знам, че всяко правило си има изключение и дано твоят човек да е такъв.

Аз също съм се опитвала да помагам на такива хора . Вярвам, че по принцип, когато човек много иска може да се промени , но специално за тези които са били дълго време на хероин се съмнявам. Това, че си е взимал метадона на помпа ми говори, че търси заместител на хероина.

А и още нещо . С този когото бях, беше спрял да се друса без метадон без лекарства и т.н. , казваше ми, че иска да си има семейство, че никой не го разбирал , че никой не го подкрепя, че много искал да има дете от мен и аз правих същото като теб . Помагах му , подкрепях го, говорихме страшно много и откровено и общо взето ми казваше всичко, което една жена иска от един мъж. Вярвах, че той е перфектния, че се е променил, че си има само мен и нищо не му липсва . Той също беше постоянно с мен , когато не беше на работа и парите стояха у мен. Имах му доверие и го обичах много... и тук идва голямото НО!
Веднъж се надруса .. говорихме спокойно без да му крещя или нападам . Казах му да избира или мен или дрогата .Простих му .
След време имаше и втори и трети път (и все имаше оправдание защо се е надрусал) и прощавах до момента , в който забременях .

Беше щастлив уж .Каза ми, че има всичко за което е мечтал някога и т.н. И след няколко дни пак се надруса и ми каза, че не знаел дали иска бебето , а на въпроса защо - защото щяло да му донесе МНОГО ОТГОВОРНОСТИ и МАЙ СМЕ ИЗБЪРЗАЛИ ДА ЖИВЕЕМ ЗАЕДНО .Излишно е да казвам, че това беше края . И сега имам едно малко слънчице на година и половина и се радвам , че няма такъв баща като него .

И тогава авторке вуйчо ми, който почина няколко месеца след това ( беше на хероин 10 год. и на метадон останалите 6-7 ривотрили, алкохол и т.н.) ми каза ,че наркоманите НЕ могат да обичат нищо друго освен дрогата .

Не ти го пожелавам! Само те карам да се замислиш. Успех
(Ж25)

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: e5bf99d7f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   А и още нещо. По време на бременноста ми и до сега не се е интересувал по никакъв начин от детето с едно изключение ( в първите дни след като се разделихме дойде с мен при АГ и беше много надрусан ). Така, че е спорно дали обичат нещо друго освен себе си!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: e5bf99d7f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   А и още нещо. По време на бременноста ми и до сега не се е интересувал по никакъв начин от детето с едно изключение ( в първите дни след като се разделихме дойде с мен при АГ и беше много надрусан ). Така, че е спорно дали обичат нещо друго освен себе си!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 424c1da051
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Съжалявам, че така се е получило при теб. Обаче аз искам съвеъти, как да му помогна, а не как да го разкарам да се оправя сам. За мен подкрепата е много важно нещо във всички аспекти.

 
  ...

...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 92284051e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   3 кубика не е толкова много. Доста често е лесно да свалиш дозата на метадона до малки дози като 0, 5 или 1мг, но е много трудно да го спреш напълно. Както моя лекуващ лекар се изразява някой взима планински въздух с години и изведнъж пак се подкарват с хероина. Аз лично в момента съм на 5, 5 мг като започнах да се лекувам с 9 мг малко преди Нова година. Свалянето е хубаво е да е 0, 5мг през две седмици. При всеки е индивидуално, но определено хора които са били на хероин имат нужда от лекарства да спрат както хероина така и метадона. Хоби, работа, нови приятели и нова среда са от изключителна важност. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 424c1da051
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ан.
Благодаря 11. Успех и на теб!

Имам няколко конкретни въпроса:

Колко време след като го спре може да се каже, че вече е чист?

Ние искаме да заминем след някоя друга година, когато го спре и се надявам, че като е далеч от тези неща тук ще е по-лесно да остане чист... Или греша?

Ако му отнема повече от две седмици свалянето да настоявам ли? Идеята ми е, че искам да стане по- бързо, но не искам и да му давам голям зор и да се чувства зле.

Ако админите позволят такава информация, може ли да ми препоръчате лекар с който да се консултирам за тези неща? (или поне къде да отида и някакви инициали на лекъря)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 61f2a1b902
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Млада си, защо се самонаказваш? Каквото и да ти говорят, процента на излекуваните е изключително малък. В огромния брой от случаите, херцата е до живот... или по-скоро до смърт. Огледай се - света е пъстър и не се състои само от един наркоман, който те е зарибил на някакъв купон. Груб съм, но целта ми е друга. Излез от филма, в противен случай цял живот ще страдаш! Хубаво, искаш да спре метадона. И какво? След известно време пак ще го намериш да се друса! Наркотиците са творение на дявола - сделка срещу душата на човека! Намери си мъж, който да споделя твоя мироглед или превърни живота си в ад. Избора е твой! С уважение.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: ad6552ea28
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Метадонът не е средство за лечение. Все едно на алкохолик да му се дава бира за подтискане на тежката алкохолна зависимост.
В България няма система за лечение на наркомани.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 48307e9283
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Поста е стар но все пак да кажа. Остави го мила, няма оправия от тая каша. Казвам го от личен опит взимам Ривотрил от години със алкохол. И не мога да се откажа. Оставих си семейството заради това, поне те да не се мъчат. Тези гадости убиват всичко в човека. Чудеса не стават.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 1 месец
hash: ffa6cec01f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Ан
Не съм влизала в сайта много отдавна.
Човекът е чист от вече 2 години. (след като беше само на метадон и смъкна до 0.5 влезе в комуна за известно време)
Като цяло може да се каже, че сме добре. Но...
От време на време изпада в депресия. (за кратко)
Казва, че след толкова време наркотици човек става безчувствен, различен и т.н. Колкото и да се опитвал да е "нормален" не бил същия, като преди наркотиците.
Моля за повече информация от някой по запознат.

П.п. Чист е. Със сигурност. Зная от изследвания.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: ba2508f43b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Нормално е всеки един от нас, болен или здрав да се чувства "депресиран" понякога, няма как да видим добро то без лошото и т. н. , но това са само моменти, ако депресията му се задълбочи, това е опасно, повечето наркомани са изключително чувствителни и раними и трябва много да се внимава.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 13f5f35866
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Хероиновите наркомани са с вградена смътност.
Имат средна продължителност на живота до 2-3 години след започването на друсането.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: ffaddfa9cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Браво, Ан! Радвам се много, че твоят човек е чист и сте и заедно! Искрено ми вдъхвате увереност в човечеството!

Дано отново си върне любовта у живота.

Ще споделиш ли какво мислеха родителите ти относно връзката ви?

А вече за информация относно депресиите - не мога да помогна.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 9b092247d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Това е чудесно, че се е изчистил, когато човек има воля и стимул може да постигне всичко, брат ми беше на хероин един път спря сам заради приятелка, която си намери, след време в тежък момент когато и нашите се разведоха и имаше проблеми в семейството той пак залитна, в трудни периоди са лабилни, но пак реши че иска да се оправи и влезна в комуна в Италия, защото каза, че ако е в България трудно ще има ефект много по-лесно е да станеш и да се прибереш.. За една година там спря и вече е чист 16 години : )) Но пък тревата не иска да я спре и каза, че ще си пуши до живот.. Така че имай вяра в него подкрепяй го, ако разбира се нещата се влошават постоянно и не намира сили в себе си да си стъпи на краката и аз бих си тръгнала от такава токсична връзка, но при вас нещата са по- добре, така че е друго :) Приказката няма излекувал се наркоман не е вярно, няколко от приятелите му които също са употребявали се оправиха и те, единия чрез метадонова програма, другият сам пак заради жена с която вече си имат семейство добра работа и деца : ) Разбира се има и такива, които са останали в тинята.. Без борба не става..

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 08be45c55e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Здравей! Виждам, че посга е много стар, но исках и аз да напиша нещо. Много се радвам, че е чист! Много се радвам! А, аз и ти си приличаме толкова, толкова много. В същата ситуация съм. Приятелят ми е на метадон. Иска да спре. Мрази се, когато има рецидиви. Той също иска деца. Той също е нямал родители (осиновили са го). Много бих се радвала ако можем да остановим контакт. Бих имала нужда от малко позитивизъм и положителна история. Знам какво е постоянно да чуваш “остави го” “няма оправия” бла бла..
отново, поздравления!!! Дай Боже всекиму!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker