Страх от метрото - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121286)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Страх от метрото
преди: 8 години, 3 месеца, прочетена 1621 пъти
Здравейте хора,
Обръщам се към вас с молба за съвет.
Студент съм първи курс и се преместих в София, за да уча. Та както може да се разбере от заглавието имам страх от метрото. Страхът ми не се поражда от безпокойство за собствената ми безопасност, а точно обратното - страх ме е, когато чакам метрото и има хора на спирката да не бутна някой. Да, звучи странно, даже откачено, но е така. Още първите дни когато ползвах метрото, за да стигна до факултета си, ми мина тази мисъл през акъла. От тогава просто, колкото и да се опитвам да я махна от съзнанието си, тя отказва да напусне. Почти няма ден, в който да не си представям тази сцена, в която аз бутам някой долу на релсите, малко преди влака да дойде. Целият се втрисам, изпотявам се и се чувствам зле дълго време след самата случка. Чувствам се малко или много, като лош човек, а това повярвайте ми изобщо не е така :).
Днес например тъкмо влизах в метрото и вътрешно си се окуражавах-няма да мислиш за това, ти си добър човек, не би направил такова нещо и т. н. И какво да видя спирката пълна с хора и влака вече се чува, че идва. Гледам едно момиче чака точно до жълтата линия, даже си беше вдигнало единия крак(не си спомням защо). При вида на тази гледка се вцепених. През главата ми минаваха какви ли не ужасни сценарии и просто си казвах -Бъди силен, продължавай напред, да не ти пука...
Та от сутринта до сега все още се чувствам зле. Имам чувството едва ли не, че определям живота на хората.
Пробвах какво ли не, за да преборя този страх, но нямам успех. Изключвам варианта да не ползвам метрото, защото това би означавало да избягам от страха си, а аз се боря със страховете си :)

Бих се радвал да чуя Вашите мнения :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 3 месеца
hash: 30dde8db49
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Вкарал си се в голям филм, но ти сам виждаш колко изкушаваща е точно тази власт над живота на хората.
И все пак човекът се различава от животното защото контролира страстите си.
В Германия, в САЩ, в големите градове действително се случва побъркани хора да бутат хора под релсите. Имаше в Берлин наскоро такъв случай, в които млад мъж с шизофрения бутна момиче и я уби, а в Ню Йорк бях миналата седмица и подобен случай, само че жената се хванала за колона и се спасила. Винаги обаче става дума за действително луди хора - с шизофрения и тем подобни заболявания.

С две думи можеш да бутнеш човек само ако нещо ти прещрака, никога случайно, НО ти можеш да бъдеш бутнат от луд. Сам виждаш, че на теб ти минават такива мисли - лудият ги изпълнява и затова метро не се чака в близост до релсите, а се чака назад на нивото на колони и пейки - това са поне 2-3 метра от релсите. Когато видиш, че метрото се задава и НАМАЛЯВА своята скорост внимателно минаваш напред, но можеш да изчакаш и напълно да спре. Имаш достатачно време - машинистът трябва да отвори вратата, да влезнат хората и чак тогава ще затвори - дори да си по-назад ще успееш да влезнеш, но не рискуваш най-вече някой да те блъсне теб под релсите!
Но да - може би е изкушаващо да си мислиш сам ти колко власт имаш над живота на другите и най-вече при мен често съм се улавяла, че наблюдавам хората да не би някой да бутне друг...тъпо чувство. Опасно е само, когато навлиза влака в спирката, но като мине мотрисата вече нищо не може да се случи - и да те бутнат само странично ще те удари и извърли, но няма начин да влезеш под влака. При старите влакове има дупки между вагоните. Ако видиш слепи хора или недовиждащи (имат жълта лента с три точки на ръката) можеш да им помогнеш като ги заведеш до врата на влака, защото също се случва в големите градове слепци да паднат при качване между два вагона, мислейки, че е врата...но могат пътниците от самия перон да спрат влака, така че рядко се случва нещо, но аз знам също за смъртен случай на паднал слепец и затова новите влакове вече са с един голям вагон и без разстояние между вагоните.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 62f3c2f2cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не само в Германия и САЩ се е случвало, и в нашето метро са бутали хора умишлено. Затова и гледам къде стоя, никога не знаеш кое психо може да стои зад теб.
Може да сядаш на столчетата и там да чакаш влакчето, през това време чети книга или някой учебник, играй си с телефона, изобщо занимавай ума с друго. Ако няма свободно място, застани по средата и пак се занимавай с нещо. Не гледай хората, които стоят и чакат прави до линията.
Ако натрапчивите мисли продължават или се задълбочават, посети психолог, може би дори университета има такъв на разположение.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 63067b8519
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не, не ти не си добре, а е пълно с хора, които не оценяват, че висенето на жълтата линия и надничането застрашава живота им. Аз стоя винаги опряна на стената, не бих си позволила, да стоя на жълтата линя. В интернет има клипове, как на хора им прилошава и припадат на релсите. Не случайно в някой държави има стена, която когато мотрисата пристигне се отворя и това е именно заради такива хора. Има хора, чийто деца търчат по перона, на 10 м. от тях и се чудя, как е възможно да не осъзнават, че детето им за секунди може да е на релсите и че те не могат да реагират. Така че, това че разсъждаваш трезво и че наистина метрото е опасно е безспорен факт. Като видиш неадекватни хора, просто се опри на стената най-добре някъде в страни, или застани до информационните табла, за да имаш някаква опора зад себе си, чети си нещо, разглеждай си списание и се абстрахирай, не можеш да промениш хората. Дори една лелка един ден се тюфкаше, че било безобразие да няма кофа за боклук на перона, нямало къде да си изхвърли опаковката, премълчах факта, че в метрото не е много редно да се яде, но не можах да се въздържа за не и кажа, че кофи няма защото това е предпоставка за поставяне на експлозиви и... има ли смисъл да обяснявам повече. Не се психявай, а се абстрахирай. Виждала съм дори да стоят на жълтата линя, при това с гръб, крачейки леко напред назад, просто има много смели хора, или просто много несъобразителни. Белята става веднъж.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 63067b8519
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не, не ти не си добре, а е пълно с хора, които не оценяват, че висенето на жълтата линия и надничането застрашава живота им. Аз стоя винаги опряна на стената, не бих си позволила, да стоя на жълтата линя. В интернет има клипове, как на хора им прилошава и припадат на релсите. Не случайно в някой държави има стена, която когато мотрисата пристигне се отворя и това е именно заради такива хора. Има хора, чийто деца търчат по перона, на 10 м. от тях и се чудя, как е възможно да не осъзнават, че детето им за секунди може да е на релсите и че те не могат да реагират. Така че, това че разсъждаваш трезво и че наистина метрото е опасно е безспорен факт. Като видиш неадекватни хора, просто се опри на стената най-добре някъде в страни, или застани до информационните табла, за да имаш някаква опора зад себе си, чети си нещо, разглеждай си списание и се абстрахирай, не можеш да промениш хората. Дори една лелка един ден се тюфкаше, че било безобразие да няма кофа за боклук на перона, нямало къде да си изхвърли опаковката, премълчах факта, че в метрото не е много редно да се яде, но не можах да се въздържа за не и кажа, че кофи няма защото това е предпоставка за поставяне на експлозиви и... има ли смисъл да обяснявам повече. Не се психявай, а се абстрахирай. Виждала съм дори да стоят на жълтата линя, при това с гръб, крачейки леко напред назад, просто има много смели хора, или просто много несъобразителни. Белята става веднъж. Може още от стъпалата да виждаш, кога идва твоят влак и да изчакаш няколко минути горе и после бавно да слизаш надолу. В цял свят хората стоят в дясно, само в българското метро, се стои в ляво и като помолиш да минеш, се и сърдят.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 4de742b704
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз съм от село и ако някой ден попадна във метрото, ще ме съсекат вратите на две, преди дори да съм успял да се намъкна вътре.

 
  ...


...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: eefcf53319
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Имаш ОКР - обсесивно компулсивно разстройство.
Не е нещо кой знае какво, аз също го имам, страхувам се от метрото поради същата причина.
Започни психотерапия, спортувай и всичко ще е ОК.

Сега е метрото, утре ще е нещо друго, страха се променя затова е важно да го изкорениш.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: eefcf53319
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пак съм аз - при ОКР никога, ама никога не се реализират натрапливите мисли! Колкото и да мислиш, че ще нараниш някого - няма да стане.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 9bbafb4dc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Защото не поговориш с психолог за това? Желанието да причиниш на някого нещо такова говори за психологически проблем, но само специалист може да ти каже на какво се дължи как можеш да го преодолееш.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 6e630487ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От автора:
Благодаря на всички за коментарите!!!
До Коментар 1. За мен изобщо не е изкушаващо да имам власт над живота на хората, напротив точно тази мисъл ме ужасява. Осъзнах колко лесно може да направиш нещо лошо и необмислено - как можеш само за секунда от добър човек, да се превърнеш в изверг. Все пак говорим само за едно бутване. Страх ме е да не загубя контрол - нещо, което не ми се е случвало до сега, но кой знае. Представям си как го правя и как съсипвам нечий живот, а заедно с това и моя собствен.

Наистина мисля, че след като чух вашите мнения ще имам подобрение :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: ab29efdb8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Да! Аз също съм се вкарвал в подобни сценарии. Страх ме беше да пресичам улицата, за да не ме блъсне някой. Започнах да си повтарям, че ще внимавам и се оправих. На спирката си носи нещо да четеш или си играй на телефона и гледай да се откъснеш от страха! Гледай по-малко ужаси и си пускай филми, които ти носят хубави спомени. Занимавай се с това, което ти харесва и пътувай по-често, за да свикнеш.

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: dfd8fd0c3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   "Гледам едно момиче чака точно до жълтата линия, даже си беше вдигнало единия крак(не си спомням защо). При вида на тази гледка се вцепених. "
Следващият път, когато видиш нещо подобно недей да се вцепеняваш, и да се филмираш, а си кажи "Ще се опитам да и помогна на момичето и да предотвратя един инцидент. "
Запази спокойствие и самообладание.
Върви при момичето и спокойно и кажи, че не е хубаво така в края на площадката да се застава, че е твърде опасно и че може да се случи нещо непредвидено, и нежелано, че може да стане злополука. Кажи и че няма да е лошо да се отдръпне по-назад, и да застане на по-безопасно място.
Просто, прокарай в мислите си идеята: "Как мога да помогна, за да предотвратя инцидент и да не се случи най-лошото? " И после всеки път си го повтаряй!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker