Липсата на фейсбук профил ме измъчва - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Липсата на фейсбук профил ме измъчва
преди: 8 години, 2 месеца, прочетена 1997 пъти
Здравейте, аз съм мъж на 23 години и искам да повдигна една тема, по която вече е писано тук, но мен ме измъчва сериозно в последните няколко месеца - липсата на профил във фейсбук.

Моят пръв и последен опит да се включа в социалната мрежа беше преди 2 години и приключи скоропостижно след около месец престой с изтриване на профила ми. Причините бяха комплексни, но основната бе, че не ми понесе.

Не ми понесоха тоновете постове, снимки и статуси. Кой къде е, с кой е, защо е там, кога е там, как се чувства, защо се чувства така, колко е прекрасен живота му, колко е ужасен живота му. Мъдростите, купищата банални страници от типа "давам газ там, където другите спират" и "за истински мъже", тоновете спамерско съдържание, новините от типа "ШОК И УЖАС, БЪЛГАРИЯ ГОРИ". На практика всичко във фейсбук ме дразнеше, натоварваше. И не на последно място - установих, че фейсбук развива зависимост и абстиненция дори да присъстваш там без да си активен със собствено съдържание. Месец след като го изтрих се чувствах сякаш отказвам дрога.

И така от тогава не съм си и помислял да се връщам. Но непрекъснато ме преследват мисли.

"Изолиран съм от всички"

"Какво си казват хората за мен"

"Що за човек няма фейсбук в днешно време"

"Аз асоциален ли съм"

"Какво ми има"

Дори развих страх да се запознавам с жени, защото се притеснявам от момента, в който трябва да си разменим фейсбуците.

В същото време си припомням как фейсбук ме натоварваще неимоверно. Тези два потока от мисли се борят зверски в мен от няколко месеца. Един ден се събуждам и си казвам, че трябва да си направя пак профил. Започвам и спирам. Не го искам. Но трябва. Но не го искам.

Иска ми се да чуя вашето мнение по този въпрос. Трябва ли да ме измъчва толкова мисълта, че нямам фейсбук?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 2 месеца
hash: 28b6cc4b93
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Това е безумно... Фейсбук е такъв, какъвто си го направиш. На мен защо не ми излизат подобни глупости? Чета си само неща, които ме интересуват, защото просто така си го "устроих". Също така и приятелите - всеки, който споделя простотии, бива изтриван. Не е сложно.
Твърде много се вкарваш във филма. Направи си акаунт, моделирай си го по твой вкус и се успокой. Познавам доста хора без фб и никой не ги гледа като прокажени.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 7732f4c0aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   O, боже. Това ли ти е най-малкия проблем? Я се стегни! Аз съм момиче на 23 и НИКОГА не съм имала фейсбук и не изпитвам нуждата да имам. Не обичам да се интересуват от живота ми това е пълно с лицемери там/каквито са хората и навън/. Всеки може да ти пише и говори едно, а зад гърба ти/и зад екрана на монитора да е на тотално различно мнение.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 02686bace7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   На фейсбука отдавна му мина модата, беше интересно в началото преди 4, 5 години но се е превърнал в клукарник. Хората зависими от фесебука нямат личен живот-по скоро те са асоциални. Щом имаш с кого да общуваш и да излизаш, нищо ти няма, колкото по малко хора близко до теб, толкова по добре! И ако някой те погледне странно само заради това че нямаш смятай го за задръстен. Мойте приятели например казват"аз вече там не влизам, за какво ми е.. по добре да го изтрия".

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6b5c6be7e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами направи като мен. Аз имам профил във фейсбука, но листа ми с приятели е само с около 20 човека и то все хора, които не само познавам лично, но и на които много държа и в реалния живот. Освен това не вися там постоянно, а влизам само веднъж на 2-3 седмици, защото ако взема по цял ден да чета глупости и да лайквам снимките на 5 братовчед на лелята на учинайката на най-добрата ми приятелка ще се побъркам. За това никакво губене на време в четене на всяка глупост. Влизам, виждам какво са качили най-близките ми хора, ако нещо ми привлече вниманието, го лайквкам и излизам. Максимум 15 мин. И така хем никой не ми се сърди, че нямам фейс, хем не си губя времето с глупости. Първите дни и аз бях като обсебена, особено като почнах да получавам покани от разни бивши съученици, които не бях виждала и чувала с години. Направо бях по цял ден онлайн, защото не знам си кой мой съученик от гимназията бил ходил с жена си в Египет и бил качил много яки снимки. И аз, да не го обидя лайквах. Обаче се замислих, абе с този човек не сме се виждали от бала, ако не си беше качил въпросните снимки можех да го видя на улицата и да не го позная, нямаме никакви общи интереси, тогава за какво да си губя времето и да разглеждам снимките на някой, който на практика вече не познавам?
Така, че не се изолирай, направи си регистрация, но си наложи да не влизаш всеки ден и да не прибавяш в списъка си всеки, които ти изпрати покана, защото е пълна загуба на време да разглеждаш всяка глупост, която някой и то често на пияна глава, е решил да сподели.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 75835db038
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Напротив, трябва да те радва мисълта, че нямаш фейсбук. Там живееш чуждите животи, вместо своя. Фейсбук ти трябва само, ако развиваш някаква работна дейност или контакт със съмишленици - работа, хоби, някакви общи интереси с непознати. Не е задължително непремено фейсбук да е формата на виртуална комуникация с реални познати, по подходящи са телефон, скайп или друг специализиран софтуер за комуникация.

 
  ...


...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: f83f6f91e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Обърни се към психолог, сериозно.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 8b0fa223e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Един от малкото хора, които осъзнава, че фейсбук е способен да ти отрови живота.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6325ee27ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Направи си профил, но не си добавяй повече от 100 човека. Добави само хора, които наистина познаваш и те интересуват, колеги, роднини, приятели, не добавяй всякакви хора, които дори не познаваш и не си виждал никога. Това явно те е натоварвало. Не влизай постоянно, а само ако някой ти пише да му отговаряш.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: a8998ad56f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Ти си комплексар и фейсбука ти е най-малкият проблем, Помисли над това.
Според мен нямаш много приятели и си доста затворен в себе си и затова се влияеш много от чуждото мнение. Защо ти пука какво мислят хората за теб?
Защо въобще ти пука какво публикуват другите в фейсбук, като не ти харева просто не им чети статусите.
Може само да влизаш и да си чатиш с приятели. Но не ти се вземаш на много сериозно, сигурно си мислиш че всичките ти приятели ти гледат профила постоянно и говорят зад гърба ти.
Повярвай ми на хората вероятно много малко им пука за теб и това не е непременно нещо лошо. Намери си някакво хоби, вместо да мислиш за глупости.
И ще завърша от където започнах- ти вероятно си комплексар и се комплексираш ако някой си сложи снимка от готино място което е посетил, понеже ти не излизаш често или някоя кифла като си сложи някой статус ти си мислиш че едва ли не тя се има за много умна, а ти геният никой не го оценява. Помисли над това, проблема е много по дълбок и е в теб. Просто си живей живота и спри да гледаш другите.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 87232bc401
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Много си отишъл в крайност с този Фейсбук. В твоя случай просто го имай, но го отваряй веднъж в седмицата и си определи време, което да прекараш пред фейслук. Изборът е твой. И това ли е най-важното, като се срещнеш с момиче да си размените профилите. Не го мисли толкова, за да не си асоциален си поднови страницата, но просто не бъди толккова активен. Аз съм на повече години, но нямам фейсбук, като ме питат, защо казвам истината, не ми харесва. Не го мисли толкова и си гледай живота. Милиони хора по света нямат фейсбук и пак са социални и щастливи.

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 85275b6e2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Направи си пак Facebook ако много те измъчва. Има и няколко нови леки промени . И аз бях така и си направих профил.
М27

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 82d33bdea1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не, не трябва. Всеки дебил има Фейсбук, но няма доказателство, че същият помага за каквото и да е - в това число влиза и социализирането. Успокой се и гледай напред вместо да умуваш над решението си, което е било правилно! :)

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 961da1bb39
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Аз съм момиче и нямам фейсбук.. почти поради същите причини... не разбирам какво толкова му е странното да нямаш фейсбук.. все пак трябва да има изключения :)

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: c4cef896a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Преди години имах профил там, още по време на късните ми тийнейджърски ми години. Изтрих го точно поради това, че както казва номер 2 - хората са лицемери. След като го махнах се чувствах добре, моментите вече си бяха за мен и близките ми и ги изживявах напълно, защото бях изцяло отдадена на живота си, а не и на онзи паралелния там в мрежата. Сега обмислях да си направя пак, но не ме кефи. Прекалено готино ми е всички да ровичкат за мен, но да нямат никакво инфо, защото споделям само на близките си.
Много ми пука дали имам приятели или не - аз не вярвам в приятелството, защото хората са като помияри, скачат според интереса си и знам, че мога да имам доверие само и единствено на семейството си.
Не съжалявай, на прав път си!
Бягай от онази паплач в нета.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: dfcef8a0a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Аз пък имам... вярно е, че има досадни неща, но щом не искаш не харесвай такива страници и няма да ти пращат картининки с мъдрости. Това е смисъла на фейсбук-че всички сме свързани. Имам приятели и роднини нявсякъде по света-не го правя с лоша умисъл, но наистина се радвам да разглеждам тяхни сними и да следя профилите им редовно, но не за да шпионирам и завиждам на чуждата радост както го изкарвате вие.
Ако, не е фейсбук-как да потдържам връзка със всички тези хора? Не съм асоциална, обичам да общувам и да се срещам с нови хора. Фейсбук групите са места където намирам полезна информация и други хора споделящи моите хобита и интереси-спорт, аниме филми, фотография, рисуване... всичко което ти хрумне. Освен това намирам събития които са ми интересни, а иначе нямаше как да разбера за тях и да ги посетя. Откривам къде и кога имат участия групи които харесвам, или каква е програмата за клуба... мога да разбера кои мои приятели ще ходят и да се съберем. Изобщо много е полезен и не е само за клюки и селфита... Аз влизам много често, но когато имам работа мога да не вляза много време и отговарям само на месинджъра. Аз поне трудно бих си представила свят безфейсбук и хора които нямат-разбира се уважавам решенията ви, но не бъдете толкова предубедени към социалните мрежи. Винаги и нявсякъде ще има хора не са добронамерени, но лично за мен това не е причина, да не споделям личния си живот. Нямам какво да крия. Не въртя никакви интриги. Не се изтъквам по този начин... Нека всеки го разбира както си иска. Ако, на някой ми пречи не държа да ми зяпа профила, ако завижда-не съм виновна, че е постигнал по-малко от мен. Отказвам да се затворя в черупката си и да спра да споделям със света, заради хора които не си струват усилието да се тревожа за тях и за мнението им.
Във фейсбук открих хора и приятели които не съм виждала от дете, а исках да видя и често мислех за тях и макар да ни дели голямо растояние това е нашия начин да споделяме живота си, да се радваме един на друг и да бъдем свързани.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 07d86de25b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Авторе, ще напиша това, което мисля и знам за фейсбук, ти може сам да си направиш заключенията права ли съм или не.
1. Най-голямата лъжа и заблуда за фейсбук е, че това е социална мрежа. Истината е, че това е една виртуална мрежа, тъй като няма реален социален контакт, хората общуват от разстояние. Докато общуваме във фейсбук ние всъщност сме сами, по този начин няма как да бъде изградена една дълбока социална връзка с конкретен човек или хора.На практика дори и да мислим, че поддържаме връзка с хората, това е на много повърхностно ниво. Вярно е, че фейсбук дава възможност да откриеш хора, с които си прекъснал контакт, но замислете с колко от тези хора, вашето приятелство стигна отвъд фейсбук?
2. Фейсбук напълно разми дефиницията за приятел. Фейсбук приятел е всеки човек, с който сме се свързали в мрежата. Така например приятел се оказва колегата, шефа, бакалина и т.н. Ако утре изведнъж фейса изчезне-с колко приятели ще се окаже всеки от нас? Бих дала едни съвет на акаунтърите, да си махнат дата на раждане и да чакат някой да се сети за рождения им ден. Разочарованието ще е голямо, убедена съм.
3. Да казвам, че фейсбук е клюкарник, вече е изтъркано а и е констатация отдавна. Това дори не е най-големия проблем. Хората така или иначе по природа са си клюкари с или без социална мрежа. Най сериозното нещо, за което хората не си дават сметка, а и някои просто не са информирани, други пък осъзнават, но го неглижират е това, че личните ни данни не са защитени. Фейсбук добива генерални права върху всяка снимка, която се качва там, дори да я изтрием тя си остава в архивите на фейсбук. Навярно сте забелязали, че той непрекъснато иска да знае за нас все повече и повече, а ние като едно стадо овце съвсем доброволно, че и доволно си изпяваме всичко... Как мислите дали някой има добри намерения зад всичко това-едва ли. Малко известен а и потулен факт е че собственикът на фейсбук Марк Зукънбарг е бил осъждан заради това, че в студентстките си години е продавал лични данни на свой състуденти. Към днешна дата обаче държи данните на сигурно два милиарда хора. Това е все едно да пуснеш педофил в начално училище..... Често обаче, когато се опитвам да обясня това, чувам от хората около мен, че нямали какво да крият, че на тях нямало кой какво да им направи и прочие... поради такова мислене, неглижиращо собствената неприкосновеност на личния живот, много скоро всички хора на земята ще бъдат чипирани, по точно тези които ще останат, тъй като атентати, които ще стават все повече и повече не са случайни и не ги извършват от ислямска държава. Всичко е един добре замислен план, а фейсбук е мрежата от която в световен мащаб се черпи най-много информация. Не казвам, че и по друг начин не ни следят, но от там е най лесно.
Хора замислете се! Където и да се намирате по света винаги има алтернативи на фейсбук, стига да искате да ги използвате. Ако все пак е наложително да го ползвате, правете го като показвате за себе си възможно най-малко информация. Не си продавайте на дявола спомените в снимки.
Качвам и една статия в подкрепа на това, което написахhttps://www.24chasa.bg/Article/1099620

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 5751cb45df
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Бих искал да изкажа адмирациите си към номер 16 - изключително задълбочена и чудесно изложена теза.

Малцина усещат, че има нещо гнило но не стигат толкова далеч в размишленията си по темата що е то фб и какво точно ни причинява, волно или неволно, осъзнато или неосъзнато. А още по малко хора пък си правят труда да прочета странични материали по темата. А вече съвсем малък процент пък си правят труда да изложат своята теза така добре.

Единственото нещо което бих могъл да направя след това е да вдигна мизата като кажа, че фб е просто поредното продължение на средата която ни налагат днешно време. Отвсякъде ни се натрапва, че за да сме щастливи просто трябва да си правим кефа. Прекрасни сме, уникални сме. Всичко което ни липсва е малко самочувствие. Това ни е единиственият проблем. Просто трябва да разкажем на света за себе си. Той си умира да разбере за нас.

А дефакто единственото което се случва е да затъпяваме все повече. Вече не сме способни да мислим рационално, извън рамка. Или пък критично, без розови очила които постоянно ни тикат и ни обесняват как задължително трябва да си ги сложим за да сме "куул".

Само по себе си, фб не е лошо нещо. Но начина по който се използва поощрява дребнавите наклоности у нас. Нарцисизъм пред огромна аудитория. Възможност да задоволяваш любопитството си към останалите при това незабелязано. Така се получава едно общество което се подържа само в този панаир на суетата. Тагват се постоянно и подхранват самочувствието си като си представят как всички влизат минута по минута да ги гледат къде са, ква тъпотия са постнали и прочие. И на свой ред правят същото със другите.

Много точно се зачекна и темата за изкривяване на концепциите за "приятел" и "споделяне". Вече си мисля, че толкова много за изродени тези принципи днешно време че никой не е способен да има приятели, нито да е истински приятел той самия. Нито да споделя, в истинския смисъл на думита. Не просто проблемите си и желанията си.

Вече до там се е стигнало, че имам колежка която съвсем открито си казва, че света е специално направен за неин кеф и всичко което прави е само и единствено за нейно лично удоволствие. Аз и се възхищавам дотолкова доколкото е откровенна. Това което ме втрещява е, че тя наистина го мисли съвсем сериозно без да и минава през акъла, че това е невероятно посредствен и егоистичен мироглед. Този тип хора са в състояние да говорят за себе си часове наред, без да ги притеснява факта, че това е монолог, с малки изключения от ваша страна.

В заключение бих искал да ви препоръчам един сериал - Mr. Robot. Мисля, че е доста актуален и би бил много интересен на редица хора които са малко встрани от мейнстрийма.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker