Не чувствам България като своя родина заради студените и хладни хора - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Не чувствам България като своя родина заради студените и хладни хора
преди: 7 години, 11 месеца, прочетена 2491 пъти
Вече не чувствам България като своя родина, заради хората. За н-ти път подавачките са хладни и не ме питат как е бил денят ми, аптекарката в аптека Хера дори не отвърна като й казах "Довиждане", та дори не ме и погледна. В банката като си поръчах карта за медицинска помощ в ЕС човекът зад гишето беше хладен, а една жена ме предреди. В градския транспорт и в магазините всички се държат или грубо с мен или изобщо не ме забелязват. Имам чувството, че българите в моя град (един от големите) са станали много студени хора. Ще търся късмета си другаде. Спомените от детството не са достатъчни за да търпя подобно хладно отношение от хора, които са уж мои сънародници. Явно другите българи просто не ме искат, въпреки че по хороскоп България е благоприятна страна за мен, но не от най-благоприятните за живот. Не ме разбирайте погрешно - обичам да се разхождам по улиците на родния ми град, но хората, те от година на година стават все по-хладни и все по-малко общо имам с тях. Така и не срещнах най-добрите си приятели завинаги тук, затова ще ги търся по широкия свят.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 11 месеца
hash: f02d3bf00d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами българите ако са ти студени хора, отиди в Дания.
Сега сериозно - ти не говориш за студеността на хората, а за липсата на любезност и добро обслужване, което е нещо съвсем различно. Личи си, че си много млад човек, не помниш в България какви периоди сме имали на развитие, но преди 89-та имахме комунизъм, което означава липса на всякакво обслужване, липса на стоки, на магазини и така нататък. Хората, които описваш са най-вероятно от поколенията, възпитани по онова време - днешните 40 годишни. Много от тях са любезни и така нататък, но масово са повредени хора просто. Не си заслужава заради това да напускаш държавата си, още повече, че на Запад само заради произхода ти и акцент, визия ще бъдеш дискреминирана така, че обслужването в малкия ти град ще ти се стори цвете.

И не взимай много лично липсата на думички като Благодаря и Довиждане, защото тези хора са израстнали в диктатурата на пролетариата (селяни и работници), което означава, че тези думи са били забранени като боржуазни и издаващи градски произход и интелектуалност. Нещата се променят, ти си вече от съвсем друго поколение, по манталитет си по-близо до връстниците си от Западна Европа, не до 40 българи, но специално студени хората у нас не са.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 7d9f47b477
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Много точно изказване на номер 1, авторе не знам защо си мислиш че ако избягаш в чужбина всички само теб ще чакат и ще получиш някакво специално отношение, дори и да знаеш местният език и обичаи никога няма да си един от тях и те много добре го знаят. Аз от няколко години живея в Дания и знам от опит за какво говоря. Местните са привидно добронамерени, повечето с усмивка на лице, но в момента в който им обърнеш гръб и се почва.. по–добре сред свои и намръщени от колкото да си сред усмихнати чужди които само чакат да забият ножа в гърба

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 4e973cc328
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   №1, не знам колко време си живял(а) в "комунизъм", но такъв никога не е имало по света, това беше мечтата на социалистите, но недостигната до сега. Отделни индивиди живяха по правилата на "комунизъмът", които принципи бяха "на всекиго според нуждите, от всекиго според възможностите"!? Това обикновено бяха партийни функционери от върховете. Не намесвай цялото народонаселения в тази помия, то няма нищо общо с тези за които пишеш. Ако ти си имал(а) възможност да се възползваш от тези принципи(затова ги знаеш и помниш), то ние, обикновените хора си живеехме както си живее всеки нормален човек. И спрете да обиждате селяните, те може да са по необразовани, но в пъти са по възпитани от гражданите. Ако искаш опитай следният експеримент. Отиди в което искаш село, дори най забутаното из Родопите или където и да е. Тръгни сутрин рано из него, преди да е настъпил динамичният ден, както се казва, още по роса, и обърни внимание на хората които първи ще срещнеш, всички ще те поздравят с добро утро! Това в "цивилизованият" ти голям град няма да го чуеш. Опитай и тогава говори за селяните, защото те са природно добродушни и възпитани. Виж, селянията като човешка черта, това е друго явление, то вирее само по "гражданите", даже и в големият Запад, за който си мечтаете. Сам(а) си противоречиш. Хем хвалиш, че на Запад са по цивилизовани, хем пишеш на автора това "още повече, че на Запад само заради произхода ти и акцент, визия ще бъдеш дискреминирана така, че обслужването в малкия ти град ще ти се стори цвете. " Знаеш ли какво се казва на това? Казва се логорея, т. е. бръщолевене без смисъл, един път така, после обратното. И не ви ли омръзна с тази изтъркана тема, все едно и също да дъвчете, все търсите причини за неуспехите си тук в България? Нали вече 25 години го няма "комунизъма", защо още стоим в калта? Повечето хора, от които автора негодува са от това ново поколение, защото в търговските обекти работят най вече млади хора, никой не назначава стара продавачка, всички гонят търговски трикове. А там където има стари продавачки, са повече от любезни, защото си пазят работното място, пазара на труда го изисква. Но за жалост, младото поколение няма нужното възпитание, няма нужното образование, няма култура на обслужване, затова я има тази студенина. Затова, когато тези млади отидат на Запад да работят, усещат това което пишеш на автора - "още повече, че на Запад само заради произхода ти и акцент, визия ще бъдеш дискреминирана така, че обслужването в малкия ти град ще ти се стори цвете. ". Не търсете причината в старите, огледайте себе си, с това възпитание и за България не ставате. Забравете този несъществуващ "комунизъм", приели сте го като призрак, който ви обърква живота, но грешите. Съдбата ви е във вашите ръце, иска се труд, учене, възпитание и любов към родината България, само тогава ще постигнете нещо. Следвайте девиза на Левски "дела трябват байно, не думи"! С хленчене нищо няма да постигнете!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 4103a44e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "хората, те от година на година стават все по-хладни" - и аз това съм забелязала.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: f9456e2f14
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Българите сме студени хора, няма спор с това. Единсвените по-добри хора това са възрастните баби и дядовци. Младото поколение е изключително невъзпитано. Майка ми живее във Великобритания и като се прибра в България да си почине беше толкова разочарована, че няма накъде. Нашата държава е прекрасна сама по себе си (имаме морета, планини, много красиви градове), но хората са за нищо. За това тази държава ще изчезне след неизвестно време. Защото българите сме българи и ние имаме едно бай ганьовско мислене. Това е всичко.

 
  ...


...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 795e93b02b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   И защо реши, че продавачките трябва да те питат как е минал денят ти? Да не са ти семейство! Имаш нереални претенции!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 037fd8297a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 1 е прав до някаква степен. Но масово хората работят за 400 лева и т. н. Разбира се, че това не е оправдание, но като цяло повечето българи са боклуци. Онзи ден един немърлив чичка в един от големите паркови на Стара Загора вървеше и буквално пред мен изтърва няколко банкноти от по 50 лв. Може би около 200 лева. Веднага ги върнах без да се замисля. Той отвърна:
-на, земи да са почерпиш.
Без благодаря без нищо.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: e47c28b30c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   Хаха все още ли има на света хора като авторката, да имат нужда от лицемерие, и да се отказват от родина заради липса на лицемерничене. Наистина ли някой на този свят си мисли, че съществува продавачка която истински се интересува как е минал денят на клиентите й?
Да не говоря пък за желанието на авторката да се върне в аптеката, с това "довиждане", все едно тя иска редовно да се разболява и да ходи в аптеката да се вижда с продавача.
Иначе се съгласявам че има липса на обслужване на ниво, но като се огледам че за да купя в европа стоки с обслужване на ниво, ще трябва да платя доста по скъпо самата стоката, си мисля че продавачите ни са толкова вежливи за колкото им плащаме. Като си помисля само че в българия ще купя обувки примерно без добро обслужване на сравнително ниска цена, за същите обувки в Европа ще платя поне тройно и то защото продавача ще е вежлив и ще клекне да ми нахлузва обувката да я пробвам.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 0e46bcb175
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Ти май не правиш разлика между студен и невъзпитан. Един човек може да се държи супер учтиво, но студено, т. е. без да показва никакви чувства. Пък и на продавачките в магазините работата им е да те обслужат възможно най-бързо, а не да те питат как е минал денят ти. Представи си колко хора минават през магазина и. Мислиш ли, че тя има време да си говори с всеки? Целта е просто да те обслужи бързо и точно и да се насочи към следващият клиент. Като искаш да обясняваш на някого как е минал денят ти, какво чувстваш в момента и т. н. обади се на някой приятел, седнете на кафе и си говорете.
Колкото до това, че рядко хората използват БЛАГОДАРЯ и МОЛЯ, е това вече си и въпрос на възпитание или по-скоро на липсата на такова, обаче това въобще не значи, че въпросният човек е студен, напротив като излезе от работа и е с приятели и близки сигурно е много сърдечен. Ама на работа хората все пак ходят за да работят, а не за да завързват приятелства с клиентите. Така, че е нормално да са по-резервирани, а не да се държат по същия начин по който се държат вкъщи или в кръчмата.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 19fdd93e2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Сега ще се започне едно убеждаване, как това не е вярно. Просто българинът е адски невъзпитан, липсват му маниери, задължителната усмивка за по-голяма част от света, това е просто задължително. Но това е манталитет, народопсихология, наречи го както искаш. По света не че те обичат, но се държат добре, усмихнати са, просто защото това е маниер на поведение. Да не ти пука, от разни си хора, където се чувстваш добре, там отиди. Всеки трябва да е щастлив, както го разбира.

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 12c2f32f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Едно, Варна не е малък град. И не са само 40 и повече. И много от младите - бръснати глави, държат се като мутри и карат ужасно.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 12c2f32f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   8, личи си че си от голям град щом бъркаш невъзпитаността и липсата на вежливост с лицемерие. Заради такива като теб вече в България никой не среща любовта по автобуси, влакове и спирки както някога, а в мръсни барове и прашни дискотеки. И после се чудим защо днешните връзки са краткотрайни. Истински свестните хора избягват свалките като ходят по дискотеки и барове.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 03d899a0cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Aвторке, ще говоря от позициятa нa човек живеещ толковa години нa колкото си ти вероятно ( поне ) в чужбинa, при товa в еднa от нaй- горещите стрaни с едни от нaй- темперaментните ( горещи ) хорa.
Бългaрите не сa студени, те сa просто озлобени и честно кaзaно с прaво. Продaвaчкaтa рaботи зa едни 400-500 лв. в глaвaтa и е кaк ще върже и този месец сметки, хрaнa и т. н. без зaеми. Изпълнявa си рaботното зaдължение ( дa те обслужи ) и нямa нито желaние, нито пък и плaщaт достaтъчно тa дa се отърси от собствените си несгоди и дa се прaви нa психолог с клиентите си.
Долу- горе тaкaвa е ситуaциятa с всички, особено обслужвaщ хорa персонaл. Никaк не е лесно с хорa дa рaботиш, едни искaт усмивкa, други дa те нaтовaрят с проблемите нa родaтa до девето коляно, a зa трети е почти обидa aко им се усмихнaт ( сaмите те зaтънaли в проблемите си).
Бългaрите кaто цяло в същност сме много темперaментни, стрaстни, топли хорa. Нaй- големият ни "проблем" е, че още не сме се нaучили дa лицемерничим кaто остaнaлият свят. Дa се хилкaме мaзничко и дa питaме зa денят нa някой си, който изобщо не ни вълнувa.
Ти недоволствaш от дa речем не добро обслужвaне. Aми нaпрaви си трудa дa нaпишеш едно отворено писмо до рaботодaтели кaто недоволнa клиентa. Обясни им нa aлчните крaтуни, че нямa кaк един служител дa ти се усмихне, пък и пожелaе хубaв ден когaто в глaвaтa му е дaли довечерa дa си позволи сaлaм от 2 лв или пък дa ги отдели зa токa и дa яде мaгически сaндвич- две филийки хляб и дa си предстaвя кaкво имa между тях).
Дa, aз стигaм в крaйност, но говоря сaмо зa глaдa. Aми семействa с болен у домa? Плaщaт осигуровки, но пaк плaщaт и лечение... откъде със зaплaтa нa продaвaч/ кa? !
Ти си във възрaст в която още родителите ти те издържaт и нямaш тези отговорности, нямa кaк и дa рaзбереш нaпълно.
Aз имaм много причини дa не се чувствaм у домa си в Бългaрия. Но те сa свързaни с упрaвлявaщи. Нямaме съдебнa и здрaвнa системa. Нямa възможности зa пълноценен живот. Не говоря просто зa оцелявaне, a зa истински пълноценен живот- сигурност, реaлизaция, блaгодaрно зaплaщaне, възможност дa си плaщaм зa удоволствиятa и хобитaтa, които имaм.
От еднa стрaнa ме гневи бългaрският мaнтaлитет, от другa обaче знaм, че нaродът е сред мaлцинaтa сред които можеш дa нaмериш повече истински хорa, добри или лоши, но нaтурaлни/ истински.
С горещa кръв сме, реaгирaме буйно понякогa, дори си решaвaме проблеми някой път с викове или пък с по някой шaмaр aко щеш, но не може дa се отрече, че не сме никaк студени. То и зaтовa пък други нaроди смятaт, че сме неaндертaлци някaкви. Очaквa се дa сме се цивилизовaли вече и дa се държим също толковa лицемерно и прикрито кaто повечето от тях. Дa се усмихвaме, говорим слaдко, но зaд гърбa дa оплювaме или дори отмъщaвaме.
Не, че и в Бг ги нямa тaкивa де, но е по- рядко явление. Именно зaрaди тaзи нaшa горещa кръв/ нaтурa/ мaнтaлитет не ни се отдaвa твърде дa бъдем тaкивa лицемери.
Млaдa си, имaш време, ще излезеш може би някой ден из чужбините, ще видиш свят и ще се убедиш в думите ми.
Не кaзвaм, че сме по- добри в никaкъв случaй, но сме по- истински със сигурност.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: eae42d70d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Най-добре се махни от тази помия, както направих аз. Не е до студенина, а до липса на възпитание. И тези, които защитават невъзпитаните служители, май не са чували, че който плаща, той поръчва музиката.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: abe924425f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Подкрепям номер 3 в писаното от него и ти давам колкото звездички си искаш. Няма да натисна копчето с рейтинга, защото моя плюс ще се загуби в минусите натиснати от други.
--
Много малко хора, за съжаление разсъждават по този начин.
Загубите които търпи българското село и огражданяването на народа си дават своя отпечатък за по нататъшно отчуждаване на населението от всичко родно и уникално.
Никъде където съм посещавала по света няма тази романтика в живота, която я имаше в нашето българско родно село, АБСОЛЮТНО НИКЪДЕ!!! .
Млади хора, запомнете го това - българското село (беше) уникално, може някъде все още да е.
Старите хора днес(които бяха младите някога) все още крепят селото, защото са възприели нещо от начина на живот от преди. Сегашните млади(които сте утрешните стари) ако не възприемете опита на днешните стари, утре само ще плачете по отминалите безвъзмездно времена.
Това не са празни приказки, а тъжната истина. За сравнение прочетете за обезлюдяването на нашите прекрасни села.
Ще ходите по баири и чукари и там ще виждате само развалини, докато в големия град и тялото и душата ви ще страдат за отмора и чист въздух. Отделно разочарованието от държанието на другите, но и в чужбина това спокойствие няма да го намерите.
Много чужденци идват тук и остават по селата, точно заради уникалната атмосфера. Там при тях това никога не го е имало, а ние предаваме и начина си на живот и родината си без бой на чужденци и ходим да им подкрепяме техните икономики, когато нашата селска българска икономика има нужда от това.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 12c2f32f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Глупости романтика в селото има навсякъде, в сръбските села, в хъватските села, в селата в Словакия. Нацизма ти е размътил разсъдъка.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 12c2f32f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

18.   Срам ме е че има неандерталци, за които доброто отношение и възпитанието е лицемерие. Просто си признайте, че сте невъзпитани и негативни хора. Но никой не е длъжен да търпи кисели физиономии. Защото на някоя такава кисела продавачка някой може да й лепне някой шамар някой път.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 6ad29d6d44
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   И кой продава на чужденците бе номер16??
Да не би случайно ние младите по на 20-30, които още не сме наследили официално имотите от родителите си??
Точно разни по - стари набори продават, дето са расли и възпитавани в соца...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: abe924425f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   №17, никога не са ме привличали ЧУЖДИТЕ НЕЩА, КАКТО И ЧУЖДИТЕ СЕЛА И ЧУЖДАТА РОМАНТИКА.
Мойто място е тука при моите роднини.
--
А ти като гледаш в чуждата паница, ще си хем с празни очи, хем с празни ръце.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 68119c311d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Някой каза, че продавачката е кисела, защото ѝ плащат малко. А не се ли сеща, че ако е приятна обстановката в магазина, ще привлече повече клиенти, оттам повече оборот, оттам повече пари за нейната заплата. Българите наистина чакат първо да им се даде и след това са склонни да направят усилие. А не се питат с какво могат сами да си помогнат.

Веднъж един шофьор от градския транспорт вместо да ми продаде билет, ми даде вече дупчен. Много мило, но сам си краде от заплатата така. Хората не правят вързка, откъде им се плащат парите. Фирмите не са някакви лоши банки с неограничен капитал. Живеят от постъпления. Просто нямаме никакъв търговски нюх. Европа налива, ние папаме и никой не мисли за утре.

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: e47c28b30c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Да бе №18 с добро отношение и от добро възпитание клиентът ще й лепне шамар на продавачката която не лицемерничи.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 895fab5ff9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   До номер 14:Айде само да не говориш такива неща за Запада. Това, че сега живееш в някой забутано място със селяните не означава, че навсякъде е така. На майка ми нейната леля е омъже за французин(сега са на 65 години) и не може да потвърди за тези неща, които ги казва номер 14. Затова повечето български ......бягате да се жените за тях. Но повечето не успяват, защпто чужденците от ''лицемерните страни" не са тъпи, като знаят че тея мастии ги изкат заради стандарта на живот и заради красотата на страните им. МОМИЧЕТ, НЕ СИ МИСЛЕТЕ, ЧЕ С КРАСОТАТА СИ ЩЕ ВИ ВЗЕМАТ ЧУЖДЕНЦИТЕ НА ЗАПАД. ТЕ ГЛЕДАТ И ВЪЗПИТАНИЕТО, И ОБРАЗОВАНИЕТО. НЕ ИМ ТРЯБВА НЯКВА, ЩОТО Е КРАСИВА. ПО ЦЯЛ СВЯТ Е ПЪЛНО С КРАСИВИ ЖЕНИ. ЗАТОВА НЕ РАЗЧИТАЙТЕ САМО НА ВЪНШНОСТТА, А НА УМА МУ ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: e47c28b30c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   №21 Думите ти имат логика, обаче тя не важи за България и български бизнесмени. Не възможно е касиерките на българска бензиностанция, които продават гориво на европейски цени, да получават 7 пъти по ниска заплата само защото не лицемерстват и не питат шофьорите "как беше деня ви? ". Те дори и да лицемерничат и да целуват краката на всеки шофьор, българският бизнесмен няма да им дава европейска заплата. Същото важи и за продавачките в хипермаркетите и за продавачките в моловете и за аптекарите.
Така че твоята логика не важи за България.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: b2d008f917
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

25.   Номер 1, престани да ръсиш тъпотии. При т. н. комунизъм били забранени думите благодаря и довиждане. По-голяма глупост не бях чел. Напротив, постоянно и в училище, и в семейството, ни набиваха в главите да поздравяваме, да благодарим и да казваме довиждане. Дори и бабите ползваха бОржУазните думи мерси и чао. Благодаря и довиждане издавали градски произход и интелектуалност, а писането на БОРЖУАЗИЯ и ДЕСКРИМИНАЦИЯ какво издава, май липсата на интелигентност?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 12c2f32f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   20, чуждо няма, държявните граници не ги е Бог създал, не съществуват в природата. Убедих се какво е нивото на хората в сайта.... всеки си има съдба и не съди хората, които не се чувстват на мястото си кэдето са родени.

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: e45b87476c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Номер 22, какво искаш да кажеш със това че подкрепяш негативните хора и киселите продавачки.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: abe924425f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   hash: 12c2f32f84
№26, за какви държавни граници говориш, че и Бог намеси?
--
Обясняваш ето какво си написал:
"№17. Глупости романтика в селото има навсякъде, в сръбските села, в хъватските села, в селата в Словакия. Нацизма ти е размътил разсъдъка. "
---
Огледал си се в хорските имоти на селското население на чужди народи. А, отиди и им се кльофни на софрата и тогава ела да ни казваш колко е хубаво.
Гостува се ДЕН, ДВА, ТРИ, ноооо, на четвъртия(че и след това) кой откъде е.
Как точно си представяш да се впишеш в сръбската и хърватска селска идилия?
Сърбите точно хич не обичат бугарите(няма да ти казвам други епитети) защото ще се отчаяш.
--
Айде слез на земята и си ела на село, па тогава ще си говорим.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: e47c28b30c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   От 22 до 27
Писал съм точно това което съм искал да кажа
Че клиентът с лепване на шамар, няма да докаже своето си добро възпитание, а ще докаже че е същият като киселата продавачка. А тя дори шамар няма да му е лепнала и ще излезе че е на по високо равнище.
"Клиентът има право" е една реплика която българите, като теб не разбират, той има право на избор, да избере магазина, да избере стоката, да избере както той реши дали да се лиши от качество за сметка на ниска цена или да купи качествена стока на по висока цена, но клиентът няма право нито да изисква отношение, нито да се кара с продавачите, нито пък да им удря шамари. Щом не му харесва отношението нека си намери магазин с приятно за него отношение. Нека си намери магазин където за 2 лева да му целуват краката. Ако пък е човек, нека разбере че няма как продавачката в България да се държи като продавачката в Европа, на продавачката в България заплатата й не достига да си нахрани детето, камо ли да му купи антибиотици когато е болно. На българската продавачка, проблемите й са много повече от чисто материален характер, свързани не с невъобразими мечти а с обикновено трудно оцеляване с заплатата й.
Горе беше писано за Франция, във Франция нещата стоят така, минимална заплата 1200 евро, продавачка взима най-малко 1800 евро, тричленно семейство харчи за храна около 300 евро, сметките в жилището не надхвърлят 100 евро, повечето антибиотици ги плаща здравната им каса. И на Френската продавачка, ако издържа сама 3 членно семейство, и остават повече от три четвърти от заплатата за каквото тя си реши. Никога в главата на френската продавачка няма мисъл "няма с какво да си нахраня децата довечера" няма мисъл "ще ми изключат тока", няма мисъл "няма пари за антибиотик, за настиналото си дете" тя такива проблеми просто няма. Френската държава защитава работещите те имат право на болничен, в БГ ако продавачка си вземе болничен, веднага след като оздравее бива уволнена.
Смятам че след като не сме постигнали нашите продавачки, да имат подобен стандарт, така че с 1/4 от заплатата си да хранят семейства и да си плащат сметките, не можем да изискваме от тях да ни се мазнят само защото сме прекрачили прага на магазина в който работят.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 12c2f32f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   Да, но на френската продавачка има мисъл дали някой мюсулманин няма да каже Бум докато е в магазина й и дали няма да я обере, нещо което у нас не се случва.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 12c2f32f84
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Камъкът си тежи на мястото, но някои хора не са камъни, а птици. Птиците обичат да пътуват, да се местят.

28, казвам, че това делене на българи и чужденци и България и чужбина не е природно обусловено, а плод на човешката дейност. Ако всички мислеха така то сега щяхме да живеем където е била Волжска България, а не виждам много желаещи да се върнат там, защо ли?

В тази връзка може някой да е роден в БГ, но да се чувства по-добре в някой град в Словакия например и в това няма нищо лошо, защо според хората в сайта това е грях едва ли не? !

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 4eefbd1943
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   В Западна Европа ще те подложат на такава дискриминация, все едно си някоя черна маймуна. Няма по-големи лицемери и по-изкуствени хора от европейците, особено германци, датчани, шведи, норвежци - тези хора нямат сърца! Могат да те убият със скука и студенина. Американците пък са толкова тъпи и ограничени, че не е истина. В Африка всеки втори е болен от СПИН и като цяло са 1000 години по-назад от нас. Там да имаш смартфон е все едно да си милионер в България. В Китай и Япония са като роботи - целият им живот преминава в работа, работа, работа и пак работа. Индия е една огромна циганска махала. В Южна Америка са много горещи и темпераментни - до такава степен, че се убиват заради футболни отбори. Все още ли България ти се струва зле?

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: abe924425f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   До 31
--
Разбирам какво ми казваш, предполагам че и всички други те разбират, но става въпрос за независещи от нас обстоятелства.
Както и да се е сформирала нашата държава, колкото и да е майка или мащеха за някои, все пак тук сме родени, знаем си нашите порядки, традиции и обучение.
Защо мислиш, че дори и в Словакия ще те приемат като роден брат/сестра? Ще ти гледат сеира 2-3 дена(години) и ще започне неминуема дискриминация.
Знам че, всичко в по-напредналия свят е много добре уредено, но то не е уредено да ползва чужденци(каквито се явяваме ние), направено е за тяхното си собствено население.
Ако си само ти мераклия за Словакия - добре, може да минеш между капките, но тук става въпрос за междуконтинентална емиграция. Кой къде се е пръкнал не се знае, но всеки иска да отиде на "оседлан кон". Знаеш ли я тази поговорка?
Ти като народ на една държава да уредиш всичко и да започнат да прииждат чужденци, за да се възползват от това, което ти си съградил. Ти не си градил за целия свят, градиш за собственото ти семейство.
Проблема е, че с емиграцията хората пренасят собствената си култура, а не възприемат, това което е възприето в твоята страна - те го игнорират и си перкат по африкански, азиатски, балкански и т. н.
Но западния свят иска да се спазват техните обичаи, техните закони, техните празници, техните герои.
Но тези всички "техните" - не са твоите/нашите култура, обичаи, празници, герои, нали?
Ето затова ти си чужд за тях и ако българина иска да затрие собствените си герои и обичаи, народите на запад искат да си ги запазят.
Само ще добавя, че арабите също искат да си запазят собствените ценности, а западния живот ги компроментира.
Това го знам със сигурност.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: abe924425f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Ще кажа за едно момиче от Словакия, която беше толкова откровенна, че сподели, че словаци не обичат чехи, а те бяха една държава преди, както Югославия бяха една държава с 6 народа под едно ръководство. Същата тази словачка ми сподели слушайки за себе си коментарите на други българки(които са от моята родина), че са много подли, груби и недодялани, като я коментират в нейно присъствие на български език. Тези мои сънароднички обаче, не правили сметка, че словачката разбирала 70%(по нейни думи) всичко, което българките казали за нея. Ние със словачката си говорехме на друг език помежду си, за да се разбираме, но това не означава, че те не разбират български, или ние техния език. Но отношението какво е, братско ли е?
След такъв случай, какво отношение ще има словачката към наши сънародници? Тя няма ли да сподели с други нейни сънародници за лошия си опит, и те от своя страна какво биха си помислили за българите?
Само да добавя, че онези мои сънароднички не са нито цигани, нито турци, нито черни, нито грозни, нито мюсюлмани
а са хора с претенции и красиви и знаещи и искащи, но си спечелиха само негативизъм, със сигурност.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: ede4eb0cc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   Авторе, защо искаш хората да лицемерничат и да се правят на каквито не са? ЗНаеш ли колко изключително много ме дразни тази изкуствена любезност, която например е широкоразпространена в САЩ (живял съм половин година там)? Отвратително е. На тях НЕ им пука как си. На тях НЕ им пука за теб да ти пожелаят довиждане, но го казват защото така им е казано.

Освен това, ако българите са ти студени, то по-добре не ходи на запад. Но любезността и лицемерната любезност, която ти изискваш, са съвсем отделни неща.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 6a1103a278
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   Аз пък не знам защо това да попиташ някого как е или пък да си една идея по-вежлив и усмихнат го приемате за лицемерие? Аз съм такава в работата си, без да съм лицемерна. Да, невинаги ми е до усмивки и прочие, а и не всеки е заслужил, защото има доста темерути, които откровено те обиждат и нагрубяват, и то на работното ти място, но се старая да се държа еднакво добре с всички. Мисля, че така трябва да е, но за съжаление в България това отношение липсва и го казвам като клиент/потребител. Била съм в САЩ и за разлика от номер 35 ми допаднаха техните обноски. Не ме интересува, че го правят по задължение или защото така са възпитани, важното е, че аз се чувствам добре, а не като някаква натрапница, която - видиш ли! - е дръзнала да си купи нещо в магазина.
Въпреки написаното по-горе, не смятам това за основателна причина да напуснеш България. Да, може би е фактор, но да ти се основава изцяло решението на нещо подобно е доста недообмислено, поне според моето виждане.

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: a1bf3f7b51
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   Маниери и лицемерие били дно и също !
Определено харесвам ситуацията в страната. Помага ми много по-лесно да преценя с какво си имамработа, когато го срещна на улицата.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: a1bf3f7b51
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

39.   Познавам много датчани и просто не мога да им лепна черта "студени"... Само казвам. Не съдете за хората, преди да ги опознаете, както не искате и вие да бъдете съдени.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: abe924425f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   Как да се отървете от студени и хладни продавачки?
Ми просто не купувате от тях.
-----
Пазарувам от една верига, която прави промоции всеки ден и продукта, който купувам ми го маркира на доста по-висока цена от обявената.
Питам защо, а тя/те (защото те работят в екип) казва, че промоцията е само до обяд и още не са сменили цените отвън при продукта, но вътре в техния компютър всичко е на различна цена.
След кратко изясняване на нещата, студената продавачка ми казва, че нямала да плаща разликата от джоба си, но ми върна с яд някаквата разлика в цената.
Аз от своя страна ги взех, не защото ще обеднея, а заради принципа и тази разлика в монети ги пуснах отвън в кашона с продукта, който купих. Вярвам, че всичко те могат да си го видят на камерите, които опасват магазина им.
---
И вярвайте, тази продавачка ВЕЧЕ не работи в този магазин, не знам къде е.
Там работят други по-възрастни хора и доста по-учтиви.
---
Младите да се учат от по-старите и да не бягат от родината си, а да я защитават.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 3ffff16ef9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Битието определя съзнанието е казал Маркс. (Не бъркай философията му с тази, която пропагандираха по времето на соца! :) Мизерно съществуване, мизерни идеали... , а искаш усмивки и добронамереност... Е, те това е утопия!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker