Издаване на книга - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Издаване на книга
преди: 7 години, 10 месеца, прочетена 3084 пъти
Здравейте! В момента пиша роман и ако успея да го довърша с удоволствие бих го издала, но имам няколко въпроса:

1) Големи издателства като Бард, Сиела и Колибри, биха ли обърнали внимание на творбата ми, или търсят единствено успели автори?

2) Рекламната кампания задължителна ли е, колко горе-долу струва и от кого се поема самата организация?

3) Има ли възможност книгата да се преведе на други езици?

Благодаря предварително за отговорите!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 10 месеца
hash: 60987230fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Ако сам не спонсорираш издаването и рекламата, трудно ще ти обърнат внимание, о все пак пробвай.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 69dac501b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Мине не мине някой месец и някой кандидат писател с претенции за гениалност се размечтае. Какво, фентъзи роман ли е това? Вероятно. :) Разкази писали ли сте? Имате ли добри класирания на конкурси? Наясно ли сте, че от писане в България не може да се живее? Аман от аматьори. Щом имате ентусиазъм, напишете си романа, и го изпратете на издателства. Всичко ще ви се изясни тогава. Само един съвет - пишете за удоволствие, тогава може и да се получи. Може и да пратите една страничка тук, за да преценя стила и грамотността, но дори и те да са добри, това нищо не означава. За сведение, "Сиела" отказаха на един много добър писател с 25 години опит в писането и 4 издадени книги.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 31cf5f70fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   здравей,
1- естествено, че биха го издали. Влез в сайтовете на издателствата и в почти всички е писано как да се свържете с тях ако искате да работите заедно. В повечето случай е необходимо да изпратиш някакво резюме по имейл. Ако го харесат - ще ти кажат какво да правиш.

2 - естествено, че е задължителна. особено за книги на неизвестни автори.

3 - естествено, че е възможно. Пишеш в гугъл "преводач на книги" или нещо подобно и ще ти излязат фирми които се занимават професионално с това. не съм много сигурен за цените, но една страница се превежда за между 10-25 лв. в зависимост от тематиката, жанра, сложността и т. н. Освен превод се налага корекция от коректор и т. н.

Има още една възможност която може би не знаеш - има фирми които предлагат печат на книги в малък тираж. Лошото е, че така цената на печата е по-висока в сравнение ако поръчат 1000 книги.
Ако е само за хоби - може да поръчаш печат на 10 книги които да раздадеш на познати и роднини.
Издателство ще те спонсорира само ако бъдат впечатлени от 5-те страници които им изпратиш.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 5e13109025
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   По-добре се пробвай по интернет да го публикуваш. Хартиените книги трябва много пари да вложиш и после никой няма да ги купи, ако на корицата не пише с червени букви "Измамите на прехода" или "Тайните на Митьо Пищова".

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 3b87f02bb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   1. Не.
2. Не.
3. Не.

 
  ...


...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: b7dda05ba3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Здравей,
Почти невъзможно е да го издадеш. Аз работя непрестанно с издателства, включително едно от тия, които си издала. При издаването на нова книга са важни няколко неща:

1. Могат ли да се продадат 1000 бройки от книгата - издателят трябва да повярва, че е възможно. Трудно е да бъде убеден. Ако повярва, че може да го направи - би вложил пари в книгата.
2. Колко е известен автора - талантът няма никакво значение. Можеш да пишеш с майсторството на Достоевски, но това не е важно за издателя. За него е важно да си продаде книгата и да не изгуби вложеното. Той ще ти повярва, че може да спечели нещо ако си известен човек, защото така споменатите 1000 бройки за възможни за продаване.
3. В издателствата всеки месец пристига стотици ръкописи като твоя. Дори в по-малките. В повечето случаи те дори не се четат от редакторите. Понякога ги четем. Единственият начин да те забележим е някой да ни препоръча книгата ти.
4. Някои издатели не издават български автори. Те са по-малко търсени от читателите и съответно продават по-малко бройки. Други издателства издават само доверени българи (приятели, роднини и т. н. ). Българските автори по правило намират по-трудно издател от чуждите в България. Нормално е - издателството губи от тях. Българските автори, които се продават добре се броят буквално на пръстите на едната ти ръка. Другите са пълнеж.
5. Повече БГ автори се издават сами, понеже просто не успяват да си намерят издател. Плащат на определени малки издателства между 300 и 900 лв. и получават едни 50-300 бройки отпечатани книжки, които обикновено раздават на приятели и роднини, защото никой не иска да ги купи.

Ако искаш да бъдеш издаден(а) имаш следните три варианта:

1. Самиздат - точка 5 от по-горе. Не ти го препоръчвам. Никой няма да ти обърне внимание. Книжарниците не искат да нареждат на рафтовете си такива автори. Ако случайно те наредят, големите вериги ще ти искат пари, за да си в магазините им, но пак няма да получиш хубаво място - ще те натикат някъде, където книгата ще е почти невидима. След това може и да изчезнат бройките. Често така се губят цели доставки. От цялата работа губи авторът - платил си е за книгите.
2. С известност - най-добрия вариант. Стани известна преди да издадеш книгата - стани топ влогър, стани известна в мода, кино, телевизия, спорт, където и да е, стани известна в литературните среди - ходи на всякакви книжни събития, запознай се с водещите имена. Стани преводач на касови романи и какво ли не - просто иметото ти трябва да е много известно, за да ти се довери издател.
3. С връзки - ясно и просто. Намери си връзки в издателство. Някои редактори пускат за издаване другарчетата, с които пият или любовниците си.

Имай също предвид, че издателите се познават. Ако една от книгите ти не се продаде и е издадено от издател, то тогава си заклеймена и едва ли скоро ще издадеш втора.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 1e9b2b55e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Номер2 - пий си хапчетата.

"Наясно ли сте, че от писане в България не може да се живее? " - ма ти как реши, че автора смята да живее от писане бе?

"За сведение, "Сиела" отказаха на един много добър писател с 25 години опит в писането и 4 издадени книги. " - това си ти, нали :)

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: b7dda05ba3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   От номер 6:

Не обръщай внимание на хора като номер 2. Под писателя отхвърлен от Сиела вероятно има предвид себе си. И четирите книги, най-вероятно са самиздат (Очаквам по долу да напише, че това не е истина ;) ). Това, че си издаван писател не е важно. Всеки може да се издаде сам срещу съответната сума в някое дребно издателство или дори направо в печатницата. Не е важно и да се ходи по конкурси. Повечето не са престижни, не носят известност на спечелилия и не ти дават досег с издатели.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 69dac501b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   №3 не е правилно да подхранваш графоманията на момичето. Защо трябва да си дава парите за глупости?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: dd3257b304
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер9, ама ти наистина ли си загрижен за НЕЙНИТЕ пари :)

 
  ...

...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 69dac501b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Номер 2 съм. Човекът с четирите издадени книги не съм аз, ако щете вярвайте, но честно казано имам амбиции да изкарам някой лев с писане. И не се смятам за графоман. А момичето е хубаво да си изясни защо иска да издаде книга. Тъпо е да хвърляш пари, за да раздаваш книжки на роднини и приятели, правейки се на писател. Според мен в конкурси трябва да се участва, за да може човек да добие ясна представа за качествата си. Има и свестни конкурси. Аз лично пускам разкази и в сайтове за литература, защото коментарите са ми полезни. Моля ви не подхранвайте фалшиви надежди у момичето. Ако покаже няколко странички и се види, че се справя добре с писането, аз самият ще го посъветвам да се обърне към издателства. Аз лично още нямам самочувствието да "атакувам" издателства, въпреки че познавам десетина издатели. Просто не съм достатъчно добър, все още :)

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: ff0eb71004
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Виж номер2, темата не е за това дали ти имаш или нямаш самочувствие за каквото и да било.
Не ни интересува от какво ти се иска да изкараш някой лев, нито за какъв се смяташ или не, нито къде си пускаш твоите разкази - тази тема не е за теб, ако все още не си разбрал.

А Авторката на темата има право да харчи своите пари както намери за добре, независимо дали ти одобряваш или не.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 69dac501b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Номер 2. Да, темата не е за мен, но се почувствах задължен да отговоря, защото неколцина започнаха да обсъждат моята скромна особа. Така... темата е графоманията, явно. Графоманите са вредни за литературата, това ми е мнението. Чакам авторката да покаже няколко странички, или да каже, че няма смелост до го направи. Мисля, че тя вече е пускала поне три други подобни теми тук. Погледнете ги и тях, за да добиете по-точна представа за конкретния случай.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: ebf85f2acd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   До номер 13 (и номер 2) от авторката. Аз не съм пускала тези три теми, за които говорите, нито си задоволявам „графоманията”. Не мога да разбера защо трябва да сте толкова черногледи. Според Вас масово четените писатели не са ли тръгнали от някъде, не са ли започнали и те от нулата? В никакъв случай не казвам, че ще добия някакъв успех, нито пък твърдя, че на 100% ще издавам книгата. Защо трябва всички да са толкова предубедени и да мрънкате, че „поредната” е започнала да пише книга. Няма да Ви карам да четете насила, нито пък планирам да Ви пращам мои страници, защото единственото, което виждам от Вас са нападки спрямо мен.

 
  ...
преди: 7 години, 10 месеца
hash: 69dac501b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Номер 2, 13. Авторке, съжалявам, ако думите ми са ти прозвучали грубо, просто си изказах искреното мнение. Хубаво е човек да мечтае, но реалностите са такива, че начинаещите автори, дори и да са добри, на практика нямат шанс при големите издателства. Не те съветвам и да плащаш на някое малко издателство, за да ти издаде книгата, а после да се чудиш какво да правиш бройките. Покажи си уменията по някакъв начин, за да научат хората за теб - чрез конкурси например. Щом можеш роман да напишеш, би трябвало и разказите да ти се удават. После, ако покажеш качества, може да се "залепиш" за някое издателство, което е повярвало в теб. Ама трябва да търсиш мнения за качествата ти и да се усъвършенстваш, защото има хиляди други хора, които пишат не по-зле от теб, повярвай ми. Успех!

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 3 дни
hash: 9650d69412
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Много интересна статия и дискусия! В общи линии всичко е така. Тук може също да прочетете много точен анализ по отношение колко струва издаването на книга -> https://pavelandreev.bg/publikacii/statii/kakva-e-orientirovachnata-cena-za-izdavaneto-na-kniga

 
  ...
преди: 3 години, 3 дни
hash: 2e0baf0ea8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   До 16

Дискусията е двама, които ти казват колко си тъп, а те колко се велики, като единия завършва с "ама аз съм искрен", все едно го извинява, да е нещастен задник...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker