Писане на рок песен - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Писане на рок песен
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 956 пъти
Здравейте скъпи читатели! Пише ви момче на 18г., което се е захванало с тежката работа да измисли рок песен. В рок група съм с още 4 човека. Исках да ви попитам дали е възможно да напиша мелодията или е по-добре да оставя тази част на китаристите, които наистина разбират от това как 'функционират музикалните инструменти'... Бива ме в това да пиша текстове да пея и да свиря на пиано, но останалата част не я разбирам, просто, защото не ми се е налагало, а и не мога да свиря на китара (без значение бас или соло)... Мога да се разровя из Интернет и да се разровя още по-задълбочено в теорията на музиката, но това едва ли ще ми помогне, защото за какво ми е теория като инструментът (китарите) не са при мен и не мога да свиря на тях? ! Ще съм много благодарен на тези, които биха ми разяснили как става писането на песен и аз каква част като пианист и вокалист трябва да заема в направата й като цялостно произведение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: becad7e971
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Па свири я на пиано. Купи си една миди клавиатура даже и си готов. Може да правиш каквото ти позволява интелекта. Музиката е свобода.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 5702329223
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Иска ти се нещо, ама и ти не знаеш какво! Дори и да знаеш какво ти се иска, то пък не знаеш как да го направиш. Нито пък разбираш от нещата с които искаш да боравиш, нито пък ги познаваш.
Накратко казано:
Писането на музика, съчиняването на песен, съчиняването на музикално произведение е вид творческа дейност. А творческата дейност е най-висшата човешка дейност. Само че, за да достигнеш до нея, трябва да си извървял много, много и доста дълъг, бих казал и труден път на слушателска дейност и музикално-изпълнителска дейност.
Извинявай, ама ти не си извървял никакъв път! Какъв е твоят извървян път в рок музиката? Май, май, никакъв. Колко рок групи си слушал, колко рок изпълнения си чул, колко рок песни знаеш, колко рок песни си изпял, колко рок композиции си изсвирил, колко осъществени рок концерта имаш зад гърба си? Или се събрахте преди месец, два 5 човека ентусиасти и сега се чудите, какво да правите и как да сглобите, и да изсвирите нещо заедно.
Основното нещо, което бих искал да ти кажа е, че един писател преди да стане писател, трябва да е изчел и осмислил хиляди книги на други автори и едва след като е натрупал достатъчно опит, мъдрост и рутина, едва тогава може да се опита и той да напише нещо.
Същото се отнася и за музиката. Дори там бих казал, че нещата са още по-сложни и деликатни. Първо трябва много, много музика да слушаш. После трябва да се научиш да пееш или свириш, като посещаваш разни школи. После трябва много, много неща и композиции на други автори да изсвириш и изпееш. Трябва да придобиеш доста голям опит в слушателската и изпълнителската дейност, в рок културата. Трябва да знаеш да пееш (свириш) и много песни из репертоара на българските рок групи. Трябват ти и много знания от теорията на музиката.
Едва тогава може да пристъпиш към направата и на твой композиционен опит.

Ти казваш:
"Бива ме в това да пиша текстове да пея и да свиря на пиано, но останалата част не я разбирам, просто, защото не ми се е налагало, а и не мога да свиря на китара (без значение бас или соло)... "
Най добрият съвет според мен, който може да ти се даде е да правиш това, което умееш, да правиш това, в което те бива. А останалата част, която не умееш, която не разбираш и където, и представа си нямаш за нещата, не се занимавай с нея! Не е за теб! Не си пъхай носа там, където не ти е работата. Остави я на другите.
Е, вярно, може и колективно да се направи дадена песен. Например, ти да съчиниш текста, другите от групата да съчинят мелодията, разбира се и ти може да съчиниш мелодията, ако държиш на това, трябва да се помисли за хармонията, ритъма, темпото, за строежа на песента (музикалната форма), аранжимента, за баса, барабаните, китарите, импровизациите, вокалите, спирки, паузи, динамика, за синхрона, ансамбъла и т. н.
С две думи писането на музика е сложна работа и ако се чувстваш, че още не си узрял за това, по добре не го прави. По-добре са отдай на обучение и самообучение и научи много други неща за музиката и прави много други неща, докато узрееш. Преди да пристъпиш към съчиняване на музика, трябва да си извървял доста дълъг път на слушателска и музикално-изпълнителска дейност и култура. Едва след това, едва тогава би могъл да дойде редът и на творческата дейност.
Хей, човек не става така, от пътя хванати и дай сега ще съчиняваме песен, ще ставаме велики музиканти, ще откриваме топлата вода. Ама чакайте, кажете сега как се пише песен, че аз не знам.
"Ще съм много благодарен на тези, които биха ми разяснили как става писането на песен"

Ето го и отговорът:
Има музикални школи, музикални училища, музикални академии, с теоретични факултети, музикално-изпълнителски факултети, диригентски и композиторски факултети, с разни специалности в тях, със стотици часове по изучаване и свирене на музикален инструмент, солфеж, елементарна теория на музиката, инструментознание, музикален анализ, хармония, полифония, аранжиране, оркестрация, хорознание, история на музиката, композиция, дирижиране и т. н. и т. н.
Всички неща, които ти не знаеш, там се учат. Отиваш и учиш1 Това е редът! Едва когато изучиш кое как се прави, тогава ще можеш да правиш песни и всички други неща за които си помислиш.
Иначе, твоите неща ще бъдат само една аматьорска дейност и нищо повече!!!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 296f9a7fc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не мога да ти дам съвет как точно се пише песен. Трябва да се вдъхновиш, да почувстваш нещо и да седнеш да напишеш тези чувства на един лист хартия. Помоли останалите от бандата ти да ти помогнат с писането и с мелодията за песента ако се налага. Успех с песента!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker