Писна ми само да ме използват! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Писна ми само да ме използват!
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 3540 пъти
Пише ви един 20-годишен младеж. Въпреки че прецених историята ми да е в тази категория, аз няма да говоря за романси и онзи тип любов, а за приятелството и предателството по-скоро.
Откакто се помня, съм бил щедър човек, който ще свали и последната риза от гърба си за другите. Особено за близките и приятелите, но и за който и да било друг, който има нужда от помощ.
Като малък, когато нашите нямаха много пари, с малкото ми джобни черпавах съучениците, а не си взимах закуска, защото знаех, че има и други по-гладни от мен. Бях възпитан да бъда безпределен алтруист, което по-късно обаче ми се отрази пагубно на живота. Хората идваха, отиваха си, но се скъсваха да злоупотребяват с моята доброта, а когато аз бях в нужда, все бях сам. После нашите направиха голям бизнес и доста забогатяхме, изведнъж пак ми се лепнаха "приятели", които разбира се не приех.
Но оставете финансовата страна, след като влязох в университет и уж си намерих интелигентни и всеотдайни приятели, те ми се качиха на главата за услуги. Аз съм винаги изслушващият в компанията, аз съветвам, аз помагам морално, както и по всякакъв друг начин, случвало се е и гъза да си рискувам с извинение за тях, но най-долно не получавам накрая и едно благодаря. Бях в депресия, те ми се хилиха в лицето. Никога не съм получил едно "благодаря" или едно рамо при нужда. Сякаш аз съм човекът скала, който крепи другите, но него нека водата го залива непрестанно... и реших да спра да живея вече за този и онзи, да започна да си следвам МОИТЕ мечти и желания.
Реших да се махна от унито тази година и да се запиша в друг униерситет в Австрия, където всъщност е и единственият ми истински и най-добър приятел приятел. Да запиша специалност, каквото наистина искам и да съм при човек, който наистина ми е приятен, а не подлизурковците, които вечно ми висят над главата. И познайте... тукашната ми компания наскачаха, как съм си провалял живота, как съм се отказвал ей така след втората година и подобни глупости. Защото няма вече бавачът да е при тях, нали... Та много смешни ми станаха, буквално сякаш някой ги е обрал. Още си мислят, че ги смятам за приятели.
Та главният ми въпрос е, тъй като ще заминавам - да им тегля ли по една майна на всички в лицето и да ги поставя на място преди да тръгна, или просто да си замълча? И как занапред да отсейвам използвачите, да се науча да не им угаждам, а да помагам само на хората, от които съм получил добро? Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: f3d63d495d
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

1.   Аз мисля, че не е удачно, да теглиш майни, на когото и да е. Те едвали осъзнават, че са те наранили по някакъв начин или че са сгрешили някъде. Не можеш да се сърдиш на хората, че са такива, каквито са. Ти си по- горе от тях и си тръгни с достойнство. Каквото си направил за тях- си направил. Не търси благодарности. Когато срещнеш хора, на твоето ниво, тези ще са отдавна забравени. Не ги прави по- важни, отколкото са! И пак казвам- тръгни си с достойнство...ако тръгнеш да се занимаваш с тях, няма да се почувстваш по- добре!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: dd303f2122
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Ех, как сам си противоречиш. Давал си, давал си, давал си, все за другите си мислел, как те да са добре, дори на теб да ти е зле... ех, колко щедър и добър човек пък... ТЪРСИШ НЕЩО В ЗАМЯНА. Май не си толкова безкористен и добър, за колкото се представяш?

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 89c7ba53d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Здравей,

Докато четох историята ти, направих много асоциации със себе си. Осъзнаването, че алтруизмът е грешна концепция ми отне време и ми донесе доста страдание.

Нещото, което мога да те посъветвам:
1. Игнорирай "приятелите си" - не "отразявай" техните коментари и потребности.

2. Думата "потребност" е ключова в случая. Защо хората постъпват по един или друг начин? Защото обслужват своя осъзната или неосъзната потребност, първичен инстинкт, нагон (последното не е задължително да е свързано със секс).

3. Замини за Австрия, учи и прави това, което на ТЕБ е приятно и интересно. Не се интересувай от желанията на другите, не обслужвай техните потребности.

4. И не знам дали си чувал за и дали са ти попадали книгите на Айн Ранд. Горещо я препоръчвам, и няма човек, който да е чел нещо от нея, и да не е бил очарован. В нейните книги ще намериш отговорите на въпросите, които си задаваш. Препоръчвам да започнеш с "Изворът". Ако ти допадне - можеш да продължиш с "Атлас изправи рамене". Там е казано всичко за алтруизма, за взаимоотношенията между хората, за използвачеството, за парите и работата...

Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 07b1c47d31
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

4.   " а да помагам само на хората, от които съм получил добро"

То ако всеки чака първо да получи добро преди да даде, никой няма да прави добро. :) Ти си искал, може би несъзнателно, да си "купиш" внимание, приятели и благодарност с добрините си. Е... както и при любовта - няма гаранции за взаимност. Прави добро с мярка, не си предлагай услугите за щяло и нещяло, а при действителна необходимост. И най-добре без да очакваш да получиш нещо в замяна, освен лично удовлетворение, за да не останеш разочарован.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 46b3aed0e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

5.   Човек, нещо ти е повреден мозъка. Смотан си и търпиш другите, а после те виновни. Сам си виновен. Тегли една майна на себе си и недей се жалва повече.

 
  ...


...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: f10cb1ed44
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Понеже минах през такова нещо, ще ти кажа, не говори какво мислиш да правиш, когато споделиш вероятността да те се случи намалява, това го четох някъде, както и че хората, които повече си траят си проправят път и тръгват напред. Не остави ги, това са само нерви, това си е твое решение, не късай мостовете. За човешкото отношение и добротата, сме си виновни ние. Когато човек сложи ясна граница, няма как да навлязат и да ти навредят и да те разклатят. Просто всичко има граница. С мен също много злоупотребиха, например моя приятелка, помогнах и много в годините, имаше моменти, когато виждах, че не е много коректна, но аз запазих човешкото си отношение и добронамереност, но нещата взеха много да се повтарят, усещах, че не оценява, това което направих, че ме завлича с пари и откровено злоупотребява, реших да поговоря с нея, и и казах открито, че това което прави не е коректно, на фона на това, което направих за нея и знаеш ли, вместо да си признае грешката, тя наглееше и твърдеше, че не е вярно. Излъгаме с пари, просто ми взе повече, започна да ми срещи не е вярно, показах и черо на бяло, обърна се и не каза дума повече, все едно не е било. Но знаеш ли тя не е лош човек, аз съм виновната, защото допуснах всичко това, да се раздавам, да съм истински приятел, а в крайна сметка човек трябва да мисли за себе си, колкото и егоистично да ти звучи и когато може да помага в разумни граници, но до там. Така че, не търси вината в другите само, сега внимавай и с твоят приятел, перфектно приятелство няма, не си навлизайте прекалено в личното пространство за да не загубиш и него. Понякога добрите хората след, като бъдат добре използвани, остават сами, патейки от собствената си доброта и наивност.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 55b89adc0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

7.   Съгласн съм с № 1 - не е нужно да им теглиш майни, защото, едно че ще е чест за тях, и второ, ще ги настроиш срещу себе си, пък това много или малко може някак да ти се отрази, да почнат да ти вредят, колкото могат. Освен това, може би трябва да си признаеш, че ти самият си отговорен с наивното си, добряшко - а защо не и безхарактерно - поведение, за да те мамят и да ти се качват на главата. Майна - само на някой, който е бил особено и открито брутален. Просто или нищо не им казваш, или ще им кажеш - "Благодаря ви за мненията, обаче решенията за моя живот си ги взимам сам". Има една сентенция: "Честният човек може да бъде излъган ЕДИН ПЪТ. Вторият път излъганият ще се нарича просто глупак". Та, недей повече да се представяш в тази роля.
Моите симпатии към теб, тъй като и аз и цялото ми семейство сме честни, безкористни, услужливи и коректни, та подобни ситуации са ни познати. Успех на новото поприще и не се озлобявай срещу всички хора - може би ти привличаш именно боклуците с твоята щедрост. Честните не се натискат за келепир, не просят помощ, те стоят отстрани. Те трябва да бъдат потърсени, те не идват сами, защотото имат гордост и почтеност.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 8b25aaeee7
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

9.   Виж и аз бях добрс душа, но едни идоти ме ползваха за играчка. Лъжеха ме, крадяха ме, твърдяха, че са ми приятели, дори ми викаха, брат. След време ги убедих, че съм по-тъп от тъпото на теслата. Един ден ги излъгах, че чичо ми е намерил далавера в земеделието и е изкарал милиони. Те също мкогат. Само трябва да вложат всичко, което имят, даже да теглят по един кредит и да говорят с определен човек. И след една година ЕС ще им налее много пари. Разбира се, това бе лъжа. Набутаха се да правят соларни панели, вятърни инсталации, само за да разберат, че няма да могат да покрият дори и лихвите по кредитите си.
Може би получих 7-8 смъртни заплахи, но двама от тях се простиха с къщите си, а другите се крият по-чужбините от лихварите. Поне сега знам, че тези хора няма да злоупотребяват с добротата на хората.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 481e4cd7ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Благодаря ви за отговорите наистина! А номер 5, като не можеш да кажеш нещо свестно, върви ти на майната си!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 5ee83df405
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   Когато оставяш в ръцете на другите възможността да се възползват от теб, вероятността за това е много голяма. Решението е просто: не давай на никого тази възможност. И най-стойностният човек може да се подведе.
През цялото време ти не си отсявал хората и създавал връзки, а просто си искал да те харесат. Затова недей да ги виниш, просто ги остави зад себе си.
Оттук насетне забрави услугите като начин за сприятеляване. Не прави непоискано "добро" - никой не ще го оцени.
Вместо това, опознавай другите, търси общото между вас и постепенно споделяй повече за себе си. Взаимното споделяне е пътят към приятелството. Следващата стъпка (когато вече се приемате за приятели) е взаимната морална подкрепа. Търси приятелство само с хора, които наистина харесваш.
Не с всеки ще се получи. С някои ще сте близки за кратко, с други - можете да останете приятели цял живот. Всичко се свежда до това, което ви свързва (виждания за живота, сходни преживявания и т.н.).
Ключът е в теб. Вероятно има някаква неувереност, която те дърпа назад, но съм убедена, че можеш да се справиш с нея.
Първата стъпка е да се освободиш от гнева към онези, които са се възползвали от теб. Те не са го направили от злоба, а като реакция на твоята вътрешна настройка. Сбогувай се с тях с добро и започни отначало. :)
Успех!
П.П. Всяка написана дума се базира на личния ми опит и сходни преживявания.
Ж27

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 53e4dc9594
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

12.   Научи се да казваш НЕ и сложи себе си на първо място, като това не значи да станеш егоист и да не помагаш на никого. Ако добротата/молбата пречи дори малко по някакъв начин на твоя живот - не я прави. Ако искаш помощ - потърси я и не чакай да си дойде сама, ако правиш добро - не очаквай нищо в замяна.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: f8fd7ea28d
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

13.   Проблемът при теб е, че на първо място ти не си помислил за себе си, за да помисли някой друг. Това да ги черпиш с малкото си джобни пари е било грешка. Тези пари са били дадени от родителите ти на теб, за да си купиш за теб закуска. Не е твоя работа да мислиш кой бил гладен. Те си имат родители които трябва да се грижат за тях и за джобните им, не ти. това да стоиш гладен защото някой друг нямал, като ти не си причина този друг да няма е голяма грешка. И не си мисли, че ти го казва човек егоист, казва ти го човек минал по твоя път и стигнал най- накрая до извода къде му е проблема. Давала съм си последните пари за някой друг, както и при теб съм ходила дори болна по снегове и дъждове за да правя услуги на този и онзи. Слушала съм години наред мрънканиците и оплакванията на приятели и след това съм се прибирала изцедена, и всичко това без едно благодаря естествено. Само че разбрах, че аз съм човека който трябва да се погрижи за себе си. Аз решавам дали ще стоя гладна или ще дам на някой моето ядене. Аз решавам дали ще изгубя 3 часа в слушане на глупости, вместо да поспортувам или да свърша нещо полезно за себе си. Да, аз решавам дали да позволя да се възползват от мен, аз съм човека който ще постави границата. Защото всеки човек като му дават нещо или търчат да му угаждат се възползва, че кой не иска да си улесни живота? И след това оправданието е - ами ти сам реши това да го направиш. Така че, млад си на мен много време ми отне да ги разбера тия неща и да ги премахна. Докато не се научиш да следваш своите цели и да мислиш на първо място за себе си, а само угаждаш на другите винаги ще се чувстваш използван и изцеден. Защото в един момент се оказва, че всички са си оправили живота, т нар. използвачи, а ти си доникъде, само защото си си губил времето да подпомагаш чуждите животи, а твоя си го оставил на последно място. И не няма нужда да теглиш майни, приеми че сам си го допуснал да те използват, слушай собственото си сърце и прави това което смяташ че за теб е добре, а не това което другите ти казват. Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 1f218d716a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Пич, не му отдавай кой знае колко голямо значение. Едва ли има човек, който да не е попадал на фалшиви приятели. Аз също минах през това преди около 4-5 години. Хората, на които най-много вярвах се изпариха в момента, в който спряха да имат полза от мен. Аз, обаче не съжалявам изобщо, така ми е доста по-добре. Първо, защото нямам фалшиви хора около себе си. И второ, защото също като теб, когато бяхме заедно се съобразявах много с тях и в името на компанията правехме, това което те искаха в повечето случаи. Проблемът беше, че за тях единственото забавление беше излизането вечер и напиването до безпаметност. През останалото време стояха и повтаряха "скука". Ако ги питаш какво им се прави - не знаеха. Знаеха единствено, че им е скучно. Не, че и аз не обичам да излизам вечер, но обичам да правя и много други неща - като да пътувам, да ходя сред природата, да се виждам с хора и през деня, и т. н. Както казах, сега ми е много по-добре. Правя това, което на мен ми харесва и не си губя времето.
Иначе, ако наистина искаш да се преместиш - направи го. Не го прави обаче заради т. нар. си приятели. Щом не са ти приятни, просто ги игнорирай и толкова. Не бива и да си настроен негативно. Аз гледам да помагам, когато мога и с каквото мога, независимо дали става въпрос за приятел или не. Старая се винаги да бъда позитивен и да не се поддавам на отрицателни емоции, защото пречат изключително много.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: eb4ced01aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

15.   Виж хубаво е да помагаш на хората, това е добре за теб, но не трябва да очакваш от тях благодарност и признателност. Доброто се прави в името на Бога, за Него и от Него да очакваш награда за добрите си дела знаейки, че за делата ни има справедлив съд. Има много неблагодарни хора които са усвоили пътищата на този свят който тъне в злото и си мислят, че като са вземащи а не даващи ще успеят и това в крайна сметка ги води към гибелен край, защото нямат Богопознание, не познават пътищата на правдата. Ти изглежда си надарен с рядка дарба - да обичаш ближния си като себе си, недей да се огорчаваш в сърцето си от недостойните постъпки на приятелите си. В Светите Писания е казано нещо по този случай: "понеже беззаконието ще се умножи у мнозина ще изстине любовта, но който претърпи докрай той ще бъде спасен". Изобличи кротко приятелите си насаме и им кажи: "аз винаги бях до вас, изслушвах ви, помагах ви, съветвах ви а когато аз бях в нужда никой от вас не се сещаше за мен, сега си отивам от вас и никой от вас не ми пожелава добър път, но сега когато пътищата ни се разделят и повече няма да се видим аз ви пожелавам всичко хубаво, да сте добре, живи и здрави и да имате радост и щастие."

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 30e18dad79
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

16.   Кажи им че остават познати и нали знаеш kill'em with kindness. Не бъди това което те бяха и си тръгни същия човек който видяха в началото. Когато изгубиш нещо виждаш колко го цениш.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 16104ce085
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   А с какъв бизнес се захванаха вашите?

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: e0a85fbd43
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Четейки някои от коментарите, наистина се разочаровам как хората не уважават доброто, а харесват разни лицемери, подлизурковци или "властни", а не тези, които им подават ръка. Не смятам, че авторът търси нещо в замяна, но е нормално едно човешко същество да изпита проста благодарност, след като някой му е помогнал. Разбирам го идеално! Но алтруизмът и безкрайното даване само вредят - започни да гледаш себе си, да си малко егоист не е нито грах, нито престъпление, това е оцеляване. Прави добро на хората наистина в НУЖДА, но не на този и онзи. Това ти е единствената грешка, авторе. И аз много съм патила, но обърнах страницата, поставих себе си на първо място и нещата се подредиха. Човек живее с хора, не за хора!

ELSA

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker